Cere oferta Cere oferte
Vacante

Delta Dunării

Delta Dunarii, situata in partea de sud-est a Romaniei, este una dintre cele mai spectaculoase si mai putin explorate destinatii de vacanta din Europa. Aceasta rezervatie naturala unica, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, ofera peisaje uimitoare cu o biodiversitate impresionanta, fiind un paradis pentru iubitorii de natura si de aventura. Delta Dunarii este, de asemenea, un loc ideal pentru activitati de ecoturism, cum ar fi birdwatching, pescuit sportiv, plimbari cu barca si excursii ghidate, oferind o experienta autentica si relaxanta departe de agitatia cotidiana.

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Destinatie

Vezi mai mult

Cauta hotel


Stele


Categorii

Vezi mai mult

Filtreaza dupa

Vezi filtrele Harta

38 hoteluri gasite

Sulina, Romania
Mahmudia, Romania
Sfantu Gheorghe -Tulcea, Romania
Baltenii de Sus, Romania
Sfantu Gheorghe -Tulcea, Romania
Murighiol, Romania
Baltenii de Sus, Romania
Sulina, Romania
Crisan, Romania
Sfantu Gheorghe -Tulcea, Romania
Sulina, Romania
Uzlina, Romania
Sulina, Romania


Delta Dunării

Stim cu totii ca Delta Dunarii este una dintre bogatiile cele mai de pret ale tarii noastre. Un tinut salbatic si mereu surprinzator, delta noastra este cu adevarat un paradis ce merita vazut macar o data in viata. Astfel, ti-am pregatit numeroase variante de cazare in Murighiol, Gura Portitei, Sulina si alte localitati din Delta.

Informatii generale despre Delta Dunarii

Delta Dunarii reprezinta teritoriul cuprins intre prima bifurcatie a Dunarii (Ceatalul Chiliei), marginit la est de litoralul Marii Negre, la nord de bratul Chilia si la sud de complexul lacustru Razim Sinoie. Delta Dunarii este declarata rezervatie a biosferei, fiind cea mai intinsa zona compacta cu stufarisuri de pe planeta, un muzeu viu al biodiversitatii, avand o suprafata de cca. 580 000 hectare (2.5% din suprafata Romaniei). Pentru mai multe detalii, descarca eBook Delta Dunarii.

Natura, flora si fauna din Delta Dunarii

Unul din motivele pentru care Delta Dunarii a devenit rezervatie a biosferei este acela ca, in comparatie cu alte delte ale Europei si chiar ale Terrei, a pastrat o biodiversitate mai ridicata, prin aceasta intelegandu-se un numar mare de specii dintr-o mare diversitate de unitati sistematice. Mai mult decat atat, Delta Dunarii frapeaza prin densitatea ridicata la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate ca din cauza efectelor activitatilor antropice din ultimile decenii si efectivele acestor specii, ca si habitatele lor, au fost grav afectate. Vorbim despre 30 de tipuri de ecosisteme si 5 429 specii de plante si vietuitoare.

Delta Dunarii ramane, insa, cea mai renumita pentru fauna ornitologica, fiind inregistrate in total 331 specii. Zona are o importanta universala pentru cuibaritul multor populatii de pasari cum sunt pelicanul comun, pelicanul cret si cormoranul mic (60% din populatia mondiala). Se mai intalnesc aici colonii importante de starc lopatar si cateva specii cuibaritoare de vultur codalb. Zona Deltei Dunarii este un loc de popas major, atat de primavara, cat si de toamna, pentru cateva milioane de pasari, in special rate, barza alba si numeroase specii de pasari de prada. In sezonul de iarna, Delta Dunarii gazduieste grupuri mari de lebede si gaste, incluzand jumatate din intreaga populatie mondiala de gasca cu gat rosu.

Mamiferele sunt reprezentate de 42 de specii incluzand specii de importanta conservativa europeana cum sunt vidra si nurca europeana, bizamul si mistretul. Alti pradatori sunt reprezentati de hermina, cainele enot, vulpea si pisica salbatica. Prin Conventia de la Berna sunt protejate un mare numar de pasari (313 din totalul de 331 specii), urmand apoi un numar de 22 de specii de mamifere dintre care 7 specii sunt strict protejate, si de asemenea un numar de 24 de specii de pesti din care 22 specii sunt protejate.

Sporturi si activitati in Delta Dunarii

Vacanta in Delta Dunarii cu siguranta nu va fi lipsita de activitati! Valorile naturale si culturale ale Deltei Dunarii constituie resursele turistice naturale si antropice ale regiunii, resurse valorificabile prin practicarea turismului, cum ar fi:

- Turism pentru odihna si recreere - practicat prin intermediul companiilor de turism, in unul din hotelurile de pe teritoriul rezervatiei sau folosind hotelurile plutitoare, combinand excursiile pe canale si lacuri pitoresti cu baile de soare si apa marina pe plajele situate de-a lungul coastei Marii Negre.

- Turism de cunoastere (itinerant) - practicat fie individual, fie prin intermediul excursiilor organizate, potrivit pentru grupurile mici de vizitatori care au ocazia sa exploreze varietatea peisajului salbatic, combinand plimbarile cu barci propulsate manual pe canale pitoresti cu drumetii de-a lungul canalelor sau pe grindurile fluviale si marine.

- Turism specializat - stiintific (pentru ornitologi, specialisti, cercetatori, studenti) - programe speciale de tineret (pentru cunoasterea, intelegerea si pretuirea naturii).

- Turism rural (in cadrul caruia turistii sunt gazduiti si ghidati de localnici) - are traditie in Delta Dunarii, multe familii de localnici gazduind si insotind vizitatorii in descoperirea frumusetilor zonei.

- Turism pentru practicarea sporturilor nautice, foto-safari.

- Turism pentru practicarea pescuitului sportiv - foarte apreciat de vizitatorii de toate varstele, in orice sezon, pentru orice specie de peste.

Vino in agentiile fizice Eximtur si spune-ne ce fel de turist vrei sa fii, iar noi te vom ajuta in alegerea celor mai bune pachete de vacanta in Delta Dunarii, incluzand cazare, servicii de masa, facilitati si plan de activitati.

Oferta de cazare Delta Dunarii

Delta Dunarii ofera o gama variata de optiuni de cazare, adaptate pentru toate gusturile si bugetele, de la pensiuni traditionale si case de vacanta, la hoteluri moderne si resorturi de lux. Multi vizitatori prefera sa se cazeze in pensiuni agroturistice, care le permit sa se bucure de ospitalitatea localnicilor si de bucataria traditionala, bazata pe peste proaspat si alte produse locale. Pentru cei care doresc o experienta mai autentica si apropiata de natura, exista posibilitatea de a inchiria cabane sau barci cu locuri de dormit, oferind o oportunitate unica.

De asemenea, resorturile de lux din zona ofera toate facilitatile moderne, inclusiv piscine, spa-uri si excursii organizate, asigurand un sejur confortabil si plin de activitati interesante. Indiferent de preferinte, cazarea din Delta Dunarii promite o experienta memorabila, in inima uneia dintre cele mai frumoase si salbatice regiuni din Europa. Printre cele mai cunoscute unitati de cazare din zona se numara Complexul Green Village Delta, Pensiunea Delta Marina, Casa Teo Mahmudia, Pensiunea Peninsula sau Pensiunea Rio Divino.

Obiective turistice Delta Dunarii

Arii protejate: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Tulcea, Parcul National Muntii Macinului.

Atractii naturale Delta Dunarii: amintim aici Delta Dunarii cu cele trei brate navigabile (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe), padurile de foioase de pe grindurile Letea (cu aspect de padure tropicala) si Caraorman, litoralul Marii Negre, podisul Dobrogei si Muntii Macinului.


Muzee

- Centrul Muzeal Ecoturistic ,,Delta Dunarii” - prezinta elemente specifice Deltei Dunarii, unice in lume (reconstituirile unor habitate naturale tipice de delta si a unei cherhanale traditionale, alaturi de acvariile cu specii de pesti, corali si alte organisme acvatice).

- Muzeul de Arta - gazduieste intr-o cladire de stil neoclasic, monument de arhitectura construit intre 1963-1965, colectiile de pictura, sculptura, icoane, arta orientala, grafica si arta decorativa.

- Muzeul de Etnografie si Arta Populara - este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea. Patrimoniul Muzeului reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii. Cele aproximativ 8000 de piese alcatuiesc un fond etnografic inestimabil decodificabil in cadrul colectiilor de arta populara si port popular, etnografie si foto-document.

- Muzeul de Istorie si Arheologie - este situat pe locul fostei cetati antice Aegyssus. Un loc aparte il ocupa Sala Tezaur, unde sunt expuse tematic piesele de executie detinute de muzeu: tezaure monetare, obiecte de podoaba din aur si argint, accesorii vestimentare, piese de cult si carte veche.

- Gospodaria taraneasca conservata “in situ” din satul Enisala - reprezinta sinteza arhitecturii traditionale taranesti din nordul Dobrogei, la inceputul sec. XX. Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler si cateva din anexele tipice pentru o gospodarie din aceasta zona: grajdul pentru animale, soproanele, bucataria si cuptorul de vara, porumbarul, fantana. In aceste spatii pot fi vazute carute pictate, tipic dobrogene, unelte pescaresti, instrumentar agricol, scule si produse de dogarie, fierarie, albinarit, olarit, instrumentar pentru industria casnica, piese de arama cu diverse functionalitati. Interiorul locuintei releva principiile estetice ale organizarii spatiului de locuit traditional romanesc.

- Casa memoriala Panait Cerna - situata in satul Cerna, la 55 km de Tulcea si 26 km de orasul Macin. Este casa in care s-a nascut poetul, o locuinta tipica de mestesugar de la inceputul secolului al XX-lea. Expozitia memorialistica, organizata in doua din sali, prezinta datele biografice ale poetului, reproduceri dupa fotografii, documente, manuscrise si publicatii, editii ale operei poetice, marturii literare si referinte critice. In celelalte incaperi s-a incercat reconstituirea aspectelor etnografice ale interiorului taranesc din perspectiva rememorarii unei secvente de viata traditionala din perioada in care poetul a trait aici.


Manastiri

- Manastirea Celic-Dere: situata la 28 de km de Tulcea, intre satele Posta si Telita, pe valea Cilicului, a fost construita catre mijlocul sec. XIX ca manastire de maici. Manastirea are aspectul unui sat cu gospodarii imprastiate, in care se remarca in mod deosebit casa staretiei, ce adaposteste muzeul de arta ecleziastica. Biserica, ridicata in forma actuala la inceputul sec. XX, opera a arhitectului Toma Dobrescu, este printre putinele constructii etajate de acest gen din Romania, cu o biserica de iarna la demisol si biserica de vara la parter. In curtea manastirii se afla o moara de vant, monument de arhitectura.

- Manastirea Cocos: situata la 8 km de satul Niculitel, la poalele dealului Cocosu. Prima asezare monahala a fost ridicata la 1833 de catre calugarii transilvaneni intorsi de la Muntele Athos. Muzeul organizat la Manastirea Cocos are o colectie importanta de carte de cult, adunata din toate parohiile judetului Tulcea.

- Manastirea Uspenia: situata la 3 km sud-vest de satul Slava Rusa, a fost infiintata candva, in sec. XVIII, de catre un grup de credinciosi care au construit mai sus de sat o bisericuta si s-au retras sa traiasca acolo. An de an, sarbatoarea hramului (Adormirea Maicii Domnului) strange laolalta comunitatile de rusi lipoveni din tara si din strainatate.


Biserici

Exista 22 de lacasuri de cult numai in municipiul Tulcea - 15 biserici ortodoxe, dintre care 4 de rit vechi, o biserica romano-catolica, una baptista, una adventista, doua case de rugaciune, o sinagoga si o moschee. Dintre acestea, amintim:

- Biserica Sf. Atanasie: a fost ridicata in prima jumatate a sec. XIV ca biserica a unei curti feudale.

- Biserica cu plan treflat: a fost descoperita la 3 km S-V de sat, in punctul „Cetatuia”. Construita in sec. XI-XII sau, dupa alte opinii, la inceputul sec. XIII, aceasta a constituit, foarte probabil, biserica unei manastiri. S-au pastrat doar temeliile din caramizi si tigle romane. Este cea mai veche biserica de acest gen de pe teritoriul tarii noastre.

- Geamia din orasul Babadag: construită la inceputul sec. XVII, cu plan dreptunghiular, cu pridvor monumental cu arcade si minaret inalt de 30 m, este unul din cele mai vechi monumente de arta musulmana din Romania.

- Moscheea Azzizie (sec. XIX): construită din piatră cioplita cu grosimea de 85 cm, se remarca prin numarul mare de ferestre, fiind declarata monument istoric si de arhitectura.


Cetati

- Cetatea Aegyssus: este situata pe colnicul Hora, azi dealul Monumentului, in partea de est a orasului Tulcea. Descoperirile arheologice (material ceramic getic si grecesc), dar si originea celtica a numelui, pledeaza pentru construirea cetatii la sfarsitul sec. IV i.Cr. La inceputul sec. II d.Cr. cetatea era inclusa in limes-ul dunarean. Prima atestare a asezarii si cetatii in forma Tulcsa apare intr-un registru vamal otoman din 1515-1517: o mica cetate cu 7 turnuri, zidita pe malul stancos al Dunarii, care controla traficul fluvial spre si dinspre Marea Neagra. De la 1860, cand devine resedinta de sangiac, Tulcea cunoaste o noua perioada de dezvoltare economica si urbanistica, fiind recunoscut ca cel mai important centru al zonei.

- Cetatea Halmyris: com. Murighiol, jud. Tulcea. Cercetarile arheologice au scos la iveala o puternica cetate romana intemeiata intr-o zona cu urme de locuire din sec. VI-I i. Cr., care a cunoscut mai multe etape in evolutia sa: fortificatie romana de pamant, castrul de piatra si statie a flotei, cetate romana tarzie. Cetatea romano-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porti si trei valuri de aparare.

- Cetatea Argamum: com. Jurilovca, jud. Tulcea. Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astazi al Romaniei mentionata intr-un izvor antic, a fost intemeiata la mijlocul sec. VII i.Cr. de catre grecii din Asia Mica, intr-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si din prima epoca a fierului. Din perioada arhaica dateaza un impresionant complex funerar din necropola cetatii, urme de locuire in zona de est a falezei si doua cuptoare artizanale pentru ceramica. Perioada clasica este ilustrata printr-un segment al zidului de incinta, edificii si cuptoare, grupuri de morminte tumulare. Cetatea romano-bizantina avea o suprafata de cca. 2,6 ha, o forma aparent triunghiulara cu opt turnuri, sase contraforturi (bastioane) si doua porti principale. Sistemul defensiv cuprindea incinta si doua valuri de pamant cu sant. In interiorul cetatii se afla o serie de edificii din sec. V-VII: „pretoriul”, trei bazilici, locuinte.

- Cetatea Dinogetia: com. Jijila, jud. Tulcea, situata pe o mica insula (popina) numita „Bisericuta”. Fortificatia romana - probabil un castellum unde erau cantonate formatiuni militare, a fost ridicata in zona unei asezari daco-getice, de la care a preluat chiar numele, Dinogetia. In perioada Dominatului, cetatea este refacuta: 14 turnuri de aparare, urmand forma promontoriului stancos, cu o poarta principala pe latura de S. O serie de edificii se insiruie de-a lungul strazii principale: principia, praetoriul, numit si domus, basilica paleocrestina cu trei nave, locuinte, pravalii, magazii de provizii si marfuri. In exterior se afla baile romane (thermae). Dupa sec. VII, cetatea isi reia functia defensiva: este reparata incinta, se ridica unele constructii si locuinte, intre care cea mai importanta este bisericuta din mijlocul cetatii, cea mai veche de pe teritoriul tarii, ce a functionat in sec. XI-XII.

- Cetatea Noviodunum: oras Isaccea, jud. Tulcea. Cetatea a avut, in diferite perioade istorice, un rol militar si comercial aparte. Ridicata inca din primii ani ai epocii Principatului pe o veche asezare getica, cu nume de origine celtica, cetatea a fost in primul rand baza a flotei romane, apoi sediu al unor detasamente, dar si punct final, de intersectie, al drumului militar si comercial ce taia centrul Dobrogei. Cetatea romana timpurie, din care se pastreaza o serie de edificii importante - thermae, locuinte, fragmente din zidul de incinta, era un centru urban cosmopolit, cu o populatie formata din militari, veterani si civili romani sau greco-orientali. Cetatea propriu-zisa era dublata de o asezare civila de proportii. Pentru mai bine de doua secole (VII-X), viata urbana decade, dupa care este ocupata de tatari, stapanita o vreme de Mircea cel Batran, apoi cucerita de turci in 1420. In paralel, centrul de greutate al asezarii s-a mutat, inca din sec. XIII spre sud, unde fusese intemeiata, probabil de catre tatari, o asezare numita Isakdji, de la care va deriva numele orasului de astazi.

- Cetatea Enisala: sat Enisala, com. Sarichioi, jud. Tulcea, situata pe un deal ce domina imprejurimile. Cetatea a fost construita de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul sec. XIII si inceputul sec. XIV. In timpul lui Mircea cel Batran, cetatea a trecut in stapanirea Tarii Romanesti, iar la sfarsitul domniei acestuia, cand Dobrogea a fost cucerita de catre turci, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana. Pe tronsonul pastrat al incintei mari se afla cinci turnuri rectangulare. Ca elemente de arhitectura se impune bastionul portii principale cu arcada dubla continuata cu o arcada oarba. In anii ’90 cetatea a facut obiectul unui amplu proces de restaurare.

- Cetatea Proslavita: com. Nufaru, jud. Tulcea. Cetatea a fost ridicata de catre Imperiul bizantin intr-o zona cu urme materiale din epocile hallstattiana, Latene si romano - bizantina. Cercetarile arheologice au dus la dezvelirea unei parti din zidul de incinta, a doua turnuri masive, rectangulare, vizitabile, a numeroase locuinte, cuptoare, a mai multor necropole de inhumatie crestine. Cetatea a functionat pana in sec. XIV.

- Cetatea Ibida: sat Slava Rusa, com. Slava Cercheza. Cetatea „cu ziduri si turnuri colosale” (P. Polonic), „exceptional de mare – cea mai insemnata din toate cele cunoscute in interiorul Dobrogei – si care, fireste, a fost (…) si punctul de intersectie al tuturor drumurilor din Nordul provinciei” (V. Parvan) – are o suprafata de 24 de ha, o centura de fortificatii desfasurata pe o lungime de 2000 m, 33 de turnuri si trei porti. Cercetarile arheologice au dus la dezvelirea - in centrul cetatii - a unei basilici cu trei nave si trei abside cu coloane si capiteluri din marmura si paviment din mozaic policrom, a unui complex monastic paleocrestin situat la 2,5 km vest de cetate si la stabilirea stratigrafiei cetatii (sec. I-VII d.Cr.). Zona de la vest si nord de cetate a fost locuita din cele mai vechi timpuri. Au fost identificate vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, Hallstatt, Latene, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie. Asezata intr-o zona de un pitoresc aparte – propusa de specialisti ca rezervatie de peisaj, in vecinatatea unei comunitati traditionale – rusii lipoveni, pe drumul national ce leaga orasele Braila si Constanta, cetatea Ibida ar putea deveni unul dintre cele mai importante puncte ale turismului cultural nord-dobrogean.

- Complexul paleocrestin: situat in partea de NE a localitatii Niculitel, la baza culmei Piatra Rosie, a fost descoperit in anul 1971. Monumentul este compus dintr-o bazilica romano-crestina, deasupra unei cripte monumentale paleocrestine. Cripta, acoperita cu o cupola hemisferica cu pandantivi, adaposteste doua morminte martirice suprapuse.

Galerie foto