Cere oferta Cere oferte
Vacante

Egipt

Vacanta Egipt - destinatia perfecta pentru amintiri si experiente de neuitat...

Vezi mai multe detalii

Circuite Egipt

Hoteluri în țară și străinătate Egipt

Egipt

Localizare, suprafata si informatii generale:


Egiptul este situat in N-E Africii si S-V Asiei. Majoritatea tarii este in Africa, dar portiunea de Est a Egiptului - Peninsula Sinai - este considerata ca facand parte din Asia. Mare parte a Egiptului este desert, divizat in 2 parti inegale de fluviul Nil. Egiptul se invecineaza in Nord cu Marea Mediterana, in Est cu Israel si Marea Rosie, in Sud cu Sudan si in Vest cu Libia. 
Egiptul cucereste prin antichitatile arhitectonice, piramide si temple, ce amintesc intr-un mod extrem de vizibil gloria unui imperiu colosal de la inceputul istoriei. Mai putin cunoscute sunt lacasele de cult medievale medievale – biserici, manastiri si moschee. Intr-un context in care monumentele istorice coexista armonios cu viata actuala, moderna, aceasta tara ofera turistilor varietate in explorare: croaziere pe Nil, scufundari in Marea Rosie sau calatorii in peninsula Sinai. I-a uimit in vechime pe greci si pe romani si continua sa uimeasca generatii intregi. 
Istorie: In anul 3100 i.e.n. Regele Menes uneste Egiptul de Jos cu Egiptul de Sus, stabilind capitala la Memphis, langa actualul Cairo. In anul 2600 i.e.n in Vechiul Regat incepe construirea piramidelor. Marea Piramida a lui Khufu de la Giza este construita in jurul acestei date. In anul 1400 i.e.n. Imperiul Egiptean atinge apogeul in timpul faraonului Thutmose lll. Egiptul controla Orientul Mijlociu de la Siria pana la Etiopia. In anul 332 i.e.n Alexandru cel Mare cucereste Egiptul si fondeaza Alexandria. In anul 30 i.e.n. Egiptul devine Provincie Romana. In anul 642 arabii cuceresc Egiptul si introduc religia islamica si limba araba in tara. In anul 973 Shiite Fatimid muta capitala de la Alexandria la noul oras Cairo. Astfel Cairo devine repede centrul lumii islamice. In 1798 Napoleon Bonaparte conduce invazia franceza din Egipt. Invazia se dovedeste a fi un esec; sunt descoperite importante comori arheologice, incluzand si faimoasa "Piatra de la Rosetta". In 1882 trupele britanice ocupa Egiptul. In 1922 Egiptul devine independent. 
Suprafata: 1,001,450 km2


Acces:


Avion: Cele mai importante aeroporturi din Egipt sunt cele din Cairo si Luxor, alte aeroporturi sunt in Alexandria, Hurghada, Sharm El-Sheikh. 
Tren: Trenurile au program atat ziua cat si noaptea, in special intre orasele mari. Biletele pot fi cumparate din toate garile insa este nevoie de multa rabdare. In varf de sezon si in preajma sarbatorilor se recomanda achizitionarea biletelor din timp deoarece trenurile vor fi pline. Biletele de clasa I sunt doar cu cativa dolari mai scumpe decat cele de clasa a II-a dar diferenta de confort este semnificativa. 
Auto: Desi benzina e destul de ieftina nu se recomanda inchirierea de masini de catre turisti. Exista putine semne de circulatie si acelea nu prea sunt respectate iar calitatea drumurilor este slaba. De cele mai multe ori deplasarea cu taxi este mai ieftina si mai sigura. Pentru a inchiria o masina soferul trebuie sa aiba cel putin 21 de ani. 
Altele: Autobuzele au numeroase rute atat in interiorul oraselor cat si intre acestea. Preturiile sunt convenabile insa atentie la micile companii care deseori nu au licente si nu au in vedere siguranta calatorilor. O alta modalitate de a calatori este cu vaporul, o calatorie de 90 de minute costand 400 LE.


Ziua nationala si sarbatori oficiale:


Ziua Nationala: 23 Iulie.  
Sarbatori oficiale: Printre cele mai importante sarbatori sunt Ajunul Craciunului (6 ianuarie), Prima zi de primavara, Ziua eliberarii Sinaiului (25 aprilie), Ziua muncii (1 mai), Ziua revolutiei (23 iulie), Ziua fortelor armate (6 octombrie), Ziua eliberarii Suezului (13 octombrie), Eid El-Adha - sarbatoarea sacrificiului (4 zile dupa pelerinajul la Mekka), Eid El-Fitr (dupa luna de post a Ramadanului); Ramadan-ul este cea mai importanta sarbatoare musulmana si dureaza 1 luna.


Geografie si natura. Flora si fauna:


Relieful: Relieful Egiptului este constituit dintr-un mare podis, insa cea mai mare parte a tarii este desert in proportie de 96%, si doar 4% din teritoriu este locuibil si cultivabil. Un rol deosebit de important il au Nilul si Canalul de Suez. Nilul impare podisul in doua parti, de est si de vest, plecand de la o latime de 5 km din sud si ajungand la 25 km in nord. 
Fauna: In zonele aride traiesc foarte putine specii de animale capabile de a se adapta conditiilor dure de viata din stepa si desert. Dintre mamifere se pot mentiona gazelele, vulpile desertului, hienele, sacalii sau soarecii desertului. In comparatie cu mamiferele, numarul speciilor de pasari care traiesc in Egipt este considerabil mai mare, in jur de 300. Dintre acestea, majoritatea pot fi intalnite in zona Marii Mediterane. In plus, multe pasari migratoare din Europa isi petrec iarna pe teritoriul egiptean. In mlastinile Nilului se pot intalni uneori si berze, pescarusi si pasari flamingo, precum si rapitoare cum ar fi vulturul pescar, soimul, bufnita sau vulturul plesuv. O parte foarte importanta a faunei egiptene o constituie si diferitele specii de reptile. Mai ales in zonele de pe cursul superior al Nilului puteti vedea crocodili, serpi, soparle, cameleoni si broaste testoase. Unii dintre serpi sunt veninosi; Flora: Vegetatia saraca este alcatuita din specii mediteraneene in nord (palmier, lotus, leandru) si specii xerofite in desert. Se remarca oazele in care cresc curmali. Resurse naturale: porfir, granit, diorit, alabastru, calcar, gresie, aur, argint, arama, abanos;


Locuitorii, obiceiurile, religia:


Populatie: 81.527.172 locuitori. 
Grupuri etnice: 99% egipteni, 0.4% europeni, 0.6% altele.    
Confesiuni religioase: 90% musulmani si intre 8 si 10% crestini (ortodocsi, catolici si protestanti) si evrei.


Obiective turistice, capitala, orase importante:


Capitala: Cairo. In araba inseamna "cea triumfatoare", "cea invingatoare". Cairo este capitala Egiptului si totodata cel mai mare oras al Africii; este situat pe malul NIlului, acolo unde fluviul se desparte in mai multe brate, formand delta care se varsa in Marea Mediterana. Cairo este centru comercial, administrativ si turistic al Egiptului. Capitala Egiptului are o populatie estimata intre 16 si 20 de milioane de locuitori. Orasul este sediul Ligii Arabe. In Cairo exista peste 500 de moschei. Cele mai remarcabile dintre acestea sunt Moscheea Al-Azhar, Al Rifai, Moscheea Sultanului Hassan precum si cea a lui Mehmet Ali (supranumita Moscheea de Alabastru). Ceea ce uimeste in Cairo este amestecul de nou si vechi, de la perioada antica, la cea medievala si terminand cu cea moderna, de la oamenii de afaceri in costume, la localnici imbracati in costume traditionale.Cladirile sale istorice sunt ascunse privirii de cartiere aglomerate. 
Alte orase importante ale Egiptului sunt Alexandria, al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Giza, Hurghada, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Porto Said, Sharm el Sheikh, Shubra-El-Khema, Suez si Zagazig.
Alexandria este al doilea oras ca marime dupa Cairo, principalul port mediteranean al Egiptului. Orasul supranumit "Perla Mediteranei" a fost fondat de Alexandru cel Mare in anul 331 i.Hr. si a fost capitala Egiptului in perioada Greco-Romana. Spre deosebire de Cairo, in Alexandria primeaza atmosfera mediteraneana. Intre cladirile impresionante se presupune a fi fost Palatul Cleopatrei, celebrul far din Alexandria, considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii. 

Obiective turistice

Piramida lui Kheops: Este situata in orasul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo. Aceasta este singura minune a lumii ce nu necesita descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poetilor. Este singura minune a lumii asupra careia nu se fac speculatii referitoare la forma, marime si prezentare. Este cea mai veche si totusi singura care a supravietuit timpului.
Marea Piramida din Gizeh a fost cea mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al XIX-lea in 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la inceput, 146 m (azi 138 m) inaltime, latura de 227 m si cuprinde 2.521.000 m cubi de piatra. Fetele piramidei erau placate cu placi slefuite din granit. A fost construita de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, in jurul anului 2.560 i.e.n. pentru a-i servi drept mormant.
Luxor si Karnak sunt cele mai vizitate temple din Egipt. Obiectivul turistic cel mai cunoscut este templul dedicat zeilor Amon si Chons. Templele din Karnak dateaza de mai bine de 2000 ani, cel mai mare dintre ele avand o suprafata de peste 5000 mp, fiind cunoscut drept una dintre minunile arhitecturii antice. 
Sfinxul: Numele sau vine de la cuvantul grecesc “shingo” care inseamna “a strangula” si grecii l-au folosit pentru prima data numind o creatura fabuloasa care avea capul unei fete, corpul unui leu si aripi de pasare care isi strangula victimele. Sfincsii sunt constructii obisnuite in Egipt si sunt priviti ca protectori, gardieni la intrarea templelor.


Informatii referitoare la siguranta calatoriei:


Pasaport/ vize: Pentru cetatenii romani este nevoie de viza turistica care se poate obtine individual de la Ambasada Egiptului in Bucuresti sau, in cazul excursiilor organizate, de catre agentia organizatoare. Pentru obtinerea vizei este obligatorie prezentarea pasaportului valabil minim 6 luni. Viza se obtine la sosire pe aeroport. 
Servicii medicale: In caz ca aveti nevoie de un medic, adresati-va companiei de asigurari pentru care ati optat sau receptiei hotelului, care va asigura transportul medicului la hotel. Va puteti adresa si camerei de urgente a unui spital public. Dati pasaportul si polita de asigurare administratiei spitalului, care va discuta cu compania de asigurari acoperirea cheltuielilor tratamentului. 
Telefone de urgenta
Ambulanta: 123 
Pompieri: 180 
Politie: 122 
Informatii: 140


Informatii utile despre Egipt:


Moneda oficiala este lira egipteana (LE), cu subdiviziunea piastru (PST); 1 LE = 100 PST. 
Schimb valutar : Nu exista restrictii in ceea ce priveste cantitatea de valuta convertibila care se introduce in tara, dar nu se poate scoate mai mult decat ati introdus. Introducerea sau scoaterea din tara a valutei nationale este limitata la 20 LE 
Carti de credit: Se accepta atat plata cu lichiditati cat si cu carti de credit sau cecuri de calatorie, mai putin pe vasele de croaziera, unde plata se poate face doar cash. 
Fus orar: Egiptul se afla in acelasi fus orar cu Romania. 
Clasificarea hotelurilor: descrierea si clasificarea hotelurilor este facuta in conformitate cu normele locale. Restaurantele au aceeasi clasificare cu cea acordata hotelului, intrucat sunt facilitati ale hotelului, nu unitati separate de alimentatie publica. 
Limba oficiala este araba, dar peste tot se vorbesc si limbile: engleza, franceza, germana. 
Alte informatii: 
Reteaua electrica: Tensiunea curentului electric este de 220 V, iar prizele pot fi diferite de cele utilizate in Europa. 
Obiceiuri sociale: La vizitarea moscheelor, datorita obiceiurilor islamice stricte este interzisa purtarea de sorturi, fuste scurte sau rochii decoltate. 
"Cunoasterea obiceiurilor unei tari este un ghid pentru intelegerea sufletului acelei tari si a locuitorilor ei" - filozoful scotian David Hume. Casatoriile erau initial stabilite de catre capii famiilor; acum insa tinerii au mai multe de spus despre alegerea partenerului de viata. Un obicei in Egipt este acela ca famiile, incluzand unchi, matuse, veri sa traiasca sub acelasi acoperis. In majoritatea famiilor, fetele sunt protejate de catre fratii lor si pot fi insotite de acestia in public. Onoarea unui barbat din Egipt se bazeaza pe cat de bine isi protejeaza femeia pe care o are in grija. Socializarea - formele de salut sunt variate, frazele folosite pentru salut, depanzand in mare masura de diferentele dintre clasele sociale: - prietenii se saluta strangandu-si mainile si pupandu-se pe obraji; - barbatul intampina femeia printr-o strangere de mana, doar daca femeia intinde prima mana; daca nu, salutul este verbal; - este considerata impolitete folosirea prenumelui daca persoana in cauza nu a fost invitata sa o faca; - un barbat nu are voie sa atinga o femeie in public. 
Mancaruri si bauturi: Bucataria egipteana este una mediteraneana si foloseste toate verdeturile si legumele care cresc de-a lungul vaii fertile a Nilului. Egiptenii folosesc la prepararea bucatelor foarte mult chimen si coriandru, care dau o savoare specifica mancarurilor. Egiptenii se numara printre marii consumatori de ciorba. Ei servesc ciorba (shorba) la orice ora din zi si se serveste chiar si pe strada. Multe dintre ciorbe sunt pe baza de linte si mazare, iar o caracteristica particulara a acestora este puternicul gust de lamaie. Nu consuma bauturi alcoolice si beau apa sau o infuzie numita "carcadè".
Cumparaturi: Magazinele sunt inchise in zilele libere (vineri si duminica) si dupa ora 18:00, iar magazinele mai mici de cele mai multe ori sunt deschise pana la miezul noptii. Egiptul este renumit pentru bumbacul sau, parfumurile pe baza de ulei si articole confectionate din piele de camila.


Comunicatii:


Telefon: Prefixul: 0020 Telefoanele mobile se pot utiliza, dar retelele locale (Mobinil, Vodafone si Etisalat) nu au acoperire peste tot. 
Internet: Domeniu internet: .eg 
In majoritatea oraselor exista mici internet café-uri cu preturi intre 2 si 10 Le pe ora (in functie de locatie si viteza). In plus un numar tot mai mare de cafenele, restaurante si hoteluri ofera acces gratuit la internet wireless.


Clima:


Clima este caracterizata de sezonul cald (mai - septembrie) si de sezonul rece (noiembrie - martie). Clima este foarte placuta in perioada toamna - iarna. 
Egiptul se afla in zona de clima subtropicala din nordul continentului african, avand o clima desertica, foarte uscata, cu ierni blande si veri extrem de toride. In afara regiunilor de la Marea Mediterana, vremea este in Egipt foarte calda si secetoasa in tot timpul anului. Anul are numai trei anotimpuri. Iarna, care dureaza de pe 15 noiembrie pana pe 15 martie, este urmata de primavara intre 15 martie si jumatatea lui iulie si de vara, ultimul anotimp al anului, care incepe la jumatatea lui iulie si se termina pe 15 noiembrie. Perioada cea mai potrivita pentru a vizita Egiptul este iarna, cand temperaturile sunt mai blande si vremea nu este atat de torida si de uscata. Primavara are si ea temperaturi destul de suportabile, potrivite pentru vacantele in statiunile de pe litoral. 
Din iulie pana in octombrie, mai ales in regiunea numita Egiptul de Sus, temperaturile medii in timpul zilei pot ajunge pana la 40 °C, noaptea fiind in jur 22 °C. Vremea extrem de calda este insa relativ suportabila datorita vantului uscat care bate dinspre desert. 
In Egiptul de Jos si, bineinteles, in Cairo, se inregistreaza sporadic o umiditate mai ridicata a aerului, mai ales in lunile iulie si august. Aceasta face mai usor de respirat aerul capitalei egiptene, in permanenta afectata de smog.

Contacte:


Adresa Ambasadei Romaniei la Cairo este 6, El-Kamel Mohamed Street, (Zamalek) 
Tel.: (202) 341-0107, 340-6564