Cere oferta Cere oferte
Vacante

Israel

Statul Israel este o tara in Orientul Mijlociu, pe coasta estica a Marii Mediterane. Populaţia Israelului...

Vezi mai multe detalii

Circuite Israel

Hoteluri în țară și străinătate Israel

Israel

Israel – Prezentare Generala, informatii utile

\


Capitala Statului Israel: Ierusalim

Orase importante: Tel Aviv-Yaffo, Haifa, Nethanya, Tiberias, Beer Sheva, Eilat.

Ziua Nationala (Independentei) in 2013 : 16 aprilie

Suprafata: aproximativ 22.000 km²

Populatie: peste 7 milioane de locuitori

Moneda: Shekel nou

Fus orar: GMT+2

Domeniu Internet: .il

Prefix telephonic: +972

Grupuri entice: 75.4% evrei, 20.6 arabi, 4% alte minoritati.

Numere de telefon utile: Politie: 100; Ambulanta 101; Pompieri: 102; Informatii: 144; Deranjamente: 166; Prefixe interurbane: Ierusalim 02;Tel Aviv 03; Haifa 04

\

Informatii vize

\

Cetăţenii români care călătoresc în Israel în scop turistic nu au nevoie de viză.
Ambasada Romaniei la Tel Aviv: 24, Rehov Adam, Hacohen, Tel: (03)5230066; (03)5242482; (03)5238205; (03)5244644;e-mail: rouembi@netvision.net.it
Pasaportul dumneavoastra trebuie sa fie valid pentru inca cel putin 6 luni de la data inceperii calatoriei. Trebuie sa aveti si o fotocopie dupa pagina de identificare de pe pasaport si sa o pastrati separat de original.

\

Israelul

\

Este in primul rand cunoscut ca fiind una din tarile cele mai avansate din lume in: IT, agricultura, prelucrarea productiei mondiale a diamantelor brute, medicina. Arta contemporana, gastronomia, muzica si dansul traditional sunt si ele repere importante ale patrimoniului inestimabil al acestei tari, care merita stabatuta in lung si-n lat. In oricare anotimp si de fiecare data, Israelul are ceva nou si senzational de oferit. El reprezinta totodata o destinatie fascinanta atat datorita diversitatii pesajelor si site-urilor sale cat si evenimentelor organizate aici. Turistii sositi in pelerinaj, pentru a participa la programe dedicate turismului de afaceri sau in vacanta se bucura de aceasta imbatabila combinatie. Este “Tara celor patru Mari”: Marea Mediterana, Marea Rosie, Marea Moarta si Marea Galileei, dar, este si “Țara Promisă” unde Moise i-a condus pe copiii lui Israel. Este locul unde Avraam a intarit legământul lui cu Dumnezeu, Hristos a predicat invataturile sale și de unde Profetul Mohamed s-a înălțat la cer. Se învecinează cu Libanul la nord, Siria la nord-est, Iordania la est si la sud-est si Egiptul la sud-vest. Marea Mediterana se afla la vest de Israel, iar Marea Rosie la sud. Portul Eilat este cel mai sudic punct al Israelului. Teritoriul Israelului are dimensiuni relativ reduse, cu o lungime maxima de aproximativ 470 km, si o latime intre 16 si 150 km.

\

Limbile oficiale

\

Sunt Ebraica si Araba, dar se vorbesc curent si engleza, rusa si franceza. Daca vorbiti in limba romana intr-un loc aglomerat, veti gasi cu siguranta un interlocutor care va va raspunde.

\

Clima Israelului

\

Se caracterizeaza prin foarte mult soare. Se disting 2 sezoane principale: sezonul uscat din aprilie pana in octombrie si sezonul ploios din noiembrie pana in martie. Cele mai potrivite perioade pentru a vizita Israelul sunt primăvara şi toamna, când vremea este plăcută.

\

Clasificarea hotelurilor

\

Clasificarea unitatilor de cazare este asemanatoare celei romanesti. Cu toate acestea foarte multe unitati de cazare sunt clasificate superior pentru dotarile sau caracteristicile generale ale hotelului (piscina, sali de conferinte, amplasare, etc) si mai putin pentru confortul camerelor. Incadrarea unei unitati de cazare intr-o anumita clasificare revine in mod exclusiv autoritatilor tarii respective.

\

Mijloace financiare şi de plată:

\

Moneda locala este sekelul (Nis) – divizat in 100 de agorozi. Exista patru bancnote: 20 Nis, 50 Nis ,100 Nis si 200 Nis. Cursurile de schimb sunt aproximativ identice la toate bancile (cu comision) si casele de schimb (de preferat intrucit nu precep comision). Visa, Master Card/ Euro Card, American Express si Diner’s Club sunt acceptate peste tot (chiar si la magazinele mici). Bancile sunt in general deschise de duminica pana joi intre 8:30am - 12:30am si 4:00pm-6:00p.m, cele mai multe au bancomate de unde se pot scoate bani, in general Shekels(NIS) nu US dollars sau euro. Rata de schimb este de obicei de 1 $ = approx 3.70 NIS, 1 E = 4.80 NIS, dar variaza de la zi la zi.

\

Securitate:

\

Israelul este una dintre cele mai sigure tari din lume. Cu toate acestea, ca in orice calatorie, este recomandat a nu se lasa obiecte de valoare (bani, bijuterii, acte personale) in camerele de hotel sau in locuri nesupravegheate, pentru a nu risca sa va stricati concediul si totodata, in cazul uitarii lor in locuri publice, a evita situatiile neplacute derivate din aceste motive.

\

Mijloace de transport si parcari:

\

Cele mai folosite mijloacele de transport sunt: autobuzele, trenurile, taxiurile, autoturismele. Parcarea este dificila in Israel si trebuie căutat un loc de parcare cu plata (10 -15 NIS). Închirierea maşinilor este ieftina. Traficul este aglomerat.

\

Week-end-ul in Israel (Shabbat)

\

Incepe vinerea (aproximativ la ora 3pm) si se termina sambata ( in jurul orei 7pm). In weekend bancile, magazinele sunt inchise si mijlocele de transportul public nu circula cu exceptia "sherut-ului "(maxi-taxi) si taxiurilor. Ziua de Shabbat este considerata o Zi Sfânta, dedicata in general, relaxarii si vietii de famile. De Shabbat la Zidul Plingerii (ca in toate locurile sfinte religioase evreiesti), este interzis a (se) fotografia si a scrie, conform poruncii din Decalog - ”sase zile sa muncesti si a 7-a sa te odihnesti”.

\

Conduita:

\

Salutul obişnuit este “shalom”. Multumesc se spune “toda”. Când se vizitează locurile sfinte, femeile trebuie sa aibă picioarele si umerii acoperiţi iar barbatii camasi si pantaloni lungi. Când se vizitează locurile sfinte de rit mozaic sau muzee memoriale, se obisnuieste ca barbatii sa aibã capul acoperit.

\

Asigurari Medicale:

\

Asigurarea medicala este obligatorie deoarece costurile de spitalizare sunt foarte mari.

\

Medicamentele

\

Trebuie sa fie pastrate in ambalajele originale, insotite de reteta prescrisa de doctorul curent. In timpul zborului, acestea pot sta in bagajul de mana. In cazul in care este vorba despre o cantitate mai mare,este recomandat sa mentionati acest lucru la aeroport, la controlul de rutina de dupa check in. 

\

Retur-ul TVA-ului

\

Este de 17% brut si approximativ 15.5% net. Pentru a primi TVA-ul inapoi este necesar sa faceti cumparaturi, intr-un singur magazin - de obicei magazinele de souvenir-uri sau cele amplasate in zonele turistice - de minimum $ 100. De obicei aceste magazine au marcat in vitrinele lor "VAT REFUND". Exista de asemenea magazine care in loc de returnarea TVA-ului si completarea formularului tipic pt aceasta operatiune, va ofera, pe loc, o reducere reprezentand contravaloarea acestuia. Pe aeroportul Ben Gurion, dupa trecerea frontierei, in zona Duty Free, se afla Biroul de restituire a TVA-ului (pentru obiectele din bagajul de mana).

\

Apa de la robinet

\

Este potabila dar se recomanda sa consumati apa imbuteliata.

\

Energie:

\

220 volti la o frecventa de 50 Hertzi. Cele mai multe dintre prize au 3 intari, dar foarte multe functioneaza si pe sistemul europaean cu 2 intrari.