Vacante

Prezentare Sibiu Romania

Capitala culturala europeana (2007) ofera numeroase atractii pentru turistii de toate varstele...

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Destinatie


Cauta hotel


Stele
Prezentare Sibiu Romania


1. DE INTELES

Denumire: potrivit legendei, numele orasului vine de la Hermann, un conducator al grupului de saxoni care au primit pamant de la cumani.
In opinia unor istorici, din zona Rinului, de unde au venit primele grupuri de colonisti se intalneste denumirea de Hermesdorf, care in dialectulul sasilor a devenit Hermannstadt.
In vremea romana, zona Sibiului era cunoscuta sub denumirea de Cibiniensis / Cibinium, de aici derivand numele raului ce trece prin oras (Cibin) si denumirea romaneasca a orasului.
Marime oras, numar locuitori: Sibiul se intinde actualmente pe o suprafata de 12164 ha si are un numar estimativ de 154.548 de locuitori.
Localizare: orasul Sibiu se afla in apropierea Muntilor Fagaras (cca. 20 km), a Muntilor Cindrel (cca. 12 km) si a Muntilor Lotrului (cca. 15 km), care marginesc depresiunea in partea de sud-vest.
Prima atestare documentara: provincia Sibiului este atestata documentar, intr-un document din 20 decembrie 1191, emis de Curia papala sub Papa Clandestin al III-lea. Un document din anul 1366 foloseste pentru prima data denumirea de ”Hermannstadt”.
Informatii despre populatie: conform recensamantului din martie 2002 locuitorii orasului sunt structurati etnic dupa cum urmeaza: romani 95,7%, maghiari 2,02%, germani (sasi) 1,61%, rromi si alte nationalitati 0,65%.
Distanta pe sosea fata de:
Cel mai apropiat oras: Cisnadie 8 km .
Bucuresti: 282  km .
Cel mai apropiat aeroport: Aeroportul International Sibiu: 5 km.

 2. BINE DE STIUT

Clima:
este temperat continentala.
Repere importante
Putine orase europene poseda rezolvari spatiale atat de rafinate ca Sibiul, cu ansamblul Pietelor Huet, Mica si Mare, legate prin intermediul unor spatii de mare spectaculozitate de pietele din ”Orasul de Jos”.
In cladirea primariei (Piata Mare), la parterul acesteia, se afla Centrul de Informare Turistica.
Parcare
Parcari cu plata (tichete pe ora sau pe zi): Piata Mica – 200 de locuri, Piata Mare – 24 de locuri, Piata Huet – 50 de locuri, Libraria Luceafarului – 22 de locuri, Cazarma : 90 – 80 de locuri , Piata 1 Decembrie – 60 de locuri, Strada Mitropoliei – 52 de locuri.
Organizarea timpului
In oras pot fi admirate elemente de arhitectura romanica tarzie, monumente gotice cu tunurile-locuinta, baroce, Neostil, Secession, Jugendstil, sau o constructie moderna imitand arhitectura nord-americana a secolului XX.
Panorama orasului poate fi admirata de la inaltimea Tunului Sfatului, a turnurilor bisercilor evanghelice si romano-catolice.
Numere de telefon uzuale: Politie/Salvare/Pompieri – 112, Protectia civila – 0269-211 254, Gara – 0269-211 139, Informatii SNCFR – 0269-212 085, Informatii Tarom – 0269-211 157, Aeroport – 0269-229 235.

 3. TRANSPORT (cum ajung si cum ma deplasez in oras)

Cu avionul 
Sibiu are un aeroport international de unde se efectueaza curse zilnice catre Germania, Austria, Spania si Italia, cele mai multe cu escala la Timisoara. Aeroportul este modernizat si permite primirea aeronavelor mai mari. Curse directe exista catre: München (Tarom, Lufthansa), Viena (Austrian), Bucuresti, Targu Mures (Tarom) , Timisoara (Carpatair),  Bucuresti, Köln, Madrid, Stuttgart (Blue Air).
Cu trenul
Caile feroviare care trec prin municipiu sunt: Tronsonul Sibiu - Brasov - Bucuresti, Tronsonul Sibiu - Medias - Sighisoara, Tronsonul Sibiu - Ramnicu-Valcea - Piatra Olt - Craiova, Tronsonul Sibiu - Vintu de Jos - Deva - Arad. Legaturi zilnice cu trenuri Inter-city (Sageata Albastra) se fac catre: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca si Craiova
Cu masina
Sibiul este strabatut de Coridorul 4 European, drumul european E68/E81 (drumul national DN1). Prin municipiu trec urmatoarele cai rutiere:
- E68 (Ungaria) – Nadlac – Arad – Deva – Sebes – Miercurea Sibiului – Sibiu – Brasov
- E81 (Ucraina) – Halmeu – Livada – Satu Mare – Zalau – Cluj-Napoca – Turda – Sebes – Miercurea Sibiului – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Constanta
- DN 1 Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Fagaras – Sibiu – Alba Iulia – Turda – Cluj-Napoca – Oradea – Bors –> Ungaria
Taxi: Flavio Taxi – 0269-948, Taxi 953 – 0269-953,  Taxi 942 – 0269-942, Taxi 924 – 0269-924.
Rent-a-car: Autorent ( 0722- 212 .172,  0740 -275 .975 ), A1 Rent-a-car  ( 0749 -210 .180 ), Autopartner (  0730 -801 .060 ).
 
4. MERITA VAZUTE

Obiective turistice antropice
Turnul Sfatului: (Piata Mica nr. 1) este unul din cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.  In forma sa actuala, turnul se ridica pe inaltimea a sapte etaje, avand fatadele marcate prin deschideri inguste.
Catedrala evanghelica: (Piata Huet nr. 1) Biserica evanghelica este una dintre cele mai monumentale lacasuri de cult din Romania.
Liceul „Samuel von Brukenthal”: (Piata Huet nr. 5) vechea scoala, atestata documentar in jurul anului 1380, a fost ridicata la mijlocul secolului al XVI-lea, urmand ca in 1471 sa devina internat. In contextul raspandirii Reformei luterane  scoala este transformata in gimnaziu si primeste denumirea de „Gymnasium academicum”. Gimnaziul pregatea tineri din intreaga Transilvanie, unii dintre ei fiind solicitati ca invatatori si in Tara Romaneasca. In imediata vecinatate se afla biblioteca scolii care a functionat din 1598.
Palatul „Samuel von Brukenthal”: (Piata Mare nr. 4) - a fost ridicat in intervalul 1777-1785 cu intentia guvernatorului Samuel von Brukenthal ca aici sa functioneze guvernul, sa fie totodata resedinta personala si in acelasi timp muzeu de arta. Palatul dezvaluie o fatada destul de severa, simetrica cu cate 9 geamuri la fiecare nivel. Elementul cel mai pregnant al fatadei il reprezinta portalul realizat de sculptorul initial clujean stabilit la Sibiu, Simon Hoffmeyer.
Podul Minciunilor: a fost construit inainte de 1771 din lemn si a fost reconstruit in 1859, de data asta din fier forjat fiind primul pod din fier forjat din Romania.
Originea numelui sau de Podul Minciunilor este disputata fiind in circulatie mai multe legende fiecare avand farmecul sau. Cea mai credibila varianta este ca Podul Minciunilor era locul de promenada a tinerelor cupluri din Sibiu dar si a cadetilor de la Academia Militara astfel foarte multe promisiuni, juraminte au fost rostite pe acest pod de catre tineri indragostiti unul altuia, foarte multe dintre ele fiind minciuni.
Turnurile breslelor de mestesugari: activatatea breslelor sibiene este atestata din Evul Mediu. In anul 1376 sunt mentionate la Sibiu 19 bresle, ale caror membrii practicau 25 de meserii. (Turnul Gros, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Barbierilor etc.)
Muzee: Muzeul Brukenthal (Muzeul de Istorie; Muzeul de Istorie al Farmaciei; Muzeul de Istorie Naturala; Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare), Muzeul Astra (Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca Emil Sigerus; Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder"; Muzeul Civilizatiei Transilvane "ASTRA"; Muzeul Tehnicii Populare (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA").
Lacasuri de cult din centrul orasului: Biserica Evanghelica Parohiala; Biserica si Complexul Ursulinelor; Catedrala Ortodoxa; Biserica Romano-Catolica din Piata Mare; Biserica Franciscanilor; Biserica evanghelica "Johanniskirche".
Obiective turistice naturale
Statiunea Bazna: renumita pentru tratamentul biliar si ale afectiunile aparatului locomotor, ale sistemului periferic, ale aparatului respirator si genito-urinar este situata la aproximativ 50 km de municipiul Sibiu. Apa minerala sarata, namolul si sarea sunt factori naturali de cura, eficienti in tratarea afectiunilor mentionate.
Statiunea Ocna Sibiului: ofera tratament in afectiuni ginecologice, reumatice si ORL. Factorii de cura naturali sunt namolul saprofelic fosil si apa sarata de mare concentratie.
Statiunea Paltinis ( la altitudinea de 1450 m): dispune de 3 partii de schi amenajate, de un telescaun pana la varful Oncesti si scoala de schi.

5. EVENIMENTE: (concerte, festivaluri, teatru/opera/balet, expozitii etc.)

Mentionam : Festivalul international de treatru – (mai-iunie), Sibiu Jazz Festival - (zece zile in  luna mai in diverse locuri), Festivalul international de Jazz - (octombrie), Festivalul „Artmania”, Astra Film Festival – (octombrie), Festivalul Medieval Cetati Transilvane– (august), Festivalul International de Folclor Cantecele Muntilor - (iulie),Targ de ceramica - (aprilie), Festivalual  National al Traditiilor Populare - (august), Targul de Craciun – (a doua jumatate a lunii decembrie).

6. ATRACTII TURISTICE IN IMPREJURIMI

Muzeul Astra (Dumbrava Sibiului): isi propune sa se constituie in sursa autentica, mereu prezenta si de incredere, pentru toti aceia care isi doresc sa (re)descopere traditia romaneasca, cu tot ce are ea mai valoros.
Rezervatia Naturala” Iezerele Cindrelului” : se alfa in arealul comunei Gura Raului, pe versantul nordic al platoului Frumoasei, aproape de varful Cindrel (2244 m). Cuprinde doua vai glaciare, cu lacurile Iezerul Mare  si Iezerul Mic. Este o rezervatie mixta, geomorfologica, hidrografica de flora si fauna.
Cetatea Cisnadioara : este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. Biserica este atestata documentar la 1223, cand Magister Goulinus o doneaza Manastirii cisterciene de la Carta.
Statiunea Balea Lac: rezervatia complexa Balea este situata in aria comunei Cartisoara, in masivul Fagaras si se intinde pana la altitudinea de 2.500 de metri. Statiunea include relieful alpin, lacul, precum si flora respectiv fauna din circul glaciar Balea.

7. SPORT & DISTRACTIE

 Parcuri, gradini: Parcul “Sub Arini”, Padurea Dumbrava unde se afla Gradina Zoologica si Muzeul Satului, Parcul “Astra”, Parcul “Tineretului”.
Cinematografe: Cinematograful „Astra” ( Str. Aurel Vlaicu nr.1) , Cinema 3D (Promenda Mall).
Cluburi: Lquid Club ( Str. Dobrun nr.1), Zebrano Club & Pup ( Str. Gimnasticii nr.39 ),  Cotton the club ( Str. Ioan Ratiu nr.9).

8. LA MASA

Restaurante: “Butoiul de aur” – Pasajul Scarilor, “Crama Sibiul Vechi” ( Str. Papiu Ilarian nr.3 ), Restaurantul “La Turn” ( Piata Mare nr.1), Restaurantul “La Dobrun” ( Str. Dobrun nr.1),
Restaurant “Crama Sibiana” ( Str. Avram Iancu nr. 1-3 ).
Cafenele:  Oldies Pub ( Str. Ghe. Lazar nr. 6), Atrium Classic Cafe - Piata Mica nr.16, langa Podul Minciunilor, Imperium Pub - Str. Nicolae Balcescu 24, Cafe Wien - Piata Huet 4,  Sigi Kultur Cafe – Piata Mica nr. 16.

9. LA CUMPARATURI:(magazine de souveniruri, centre comerciale/mall, galerii de arta etc.)

Mentionam: Art Antic ( Piata Huet nr.2 ), Galeria ART-VO ( Str. General Magheru nr.10), Shopping City Sibiu – Iesirea spre Valcea.
Artera comerciala principala este strada Nicolae Balcescu unde segasesc numeroase magazine de suveniruri si bijuterii, magazine de haine si incaltaminte, librarii, cafenele si restaurante precum si numeroase filiale ale bancilor.

    

 

Galerie foto