Cere oferta Cere oferte
Vacante

Oferte cazare Iasi Romania

Oras al marilor idei si al celei mai vechi  Universitati din Romania, Iasiul merita vizitat pentru ...

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Destinatie


Cauta hotel


Stele


Categorii


Filtreaza dupa

Vezi filtrele Harta

4 hoteluri gasiteOferte cazare Iasi Romania

Daca vrei sa te relaxezi intr-un weekend si sa descoperi noi orase din Romania, o optiune de luat in calcul este orasul Iasi. Acesta vine la pachet cu zeci de atractii, de la muzee, gradina botanica, parcuri si case memoriale, locuri bogate in istorie si frumusete. Daca nu stii unde sa te cazezi, o optiune ar putea fi la Hotel Bellaria Iasi, Hotel Unirea sau Hotel Moldova. Vezi mai jos toate detaliile de care ai nevoie atunci cand vii in vizita in Iasi.

1. DE INTELES
Denumire: Iasiul este resedinta judetului cu acelasi nume, situat in estul Romaniei.
Numar locuitori:  conform ultimului comunicat al Institutului National de Statistica, orasul avea la datat de 1 ianuarie 2009 430.000 locuitori.
Localizare: Orasul se afla pe raul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa în raul Prut. Prin extinderea lui, Iasul nu mai este acum legendara urbe a celor 7 coline, ci orasul celor 9 coline (Cetatuia, Tatarasi, Galata, Copou-Aurora, Bucium-Paun, Sorogari, Ciric, Repedea si Barnova), cu altitudini variind între 40 m in Lunca Bahluiului si 400 m pe Dealul Paun si Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Cetatuia, Tatarasi si Galata
Prima atestare documentara: Iasi, "orasul celor sapte coline", a fost atestat prima data intr-un document din secolul al XV-lea, dat de catre Alexandru cel Bun (1400-1432) prin care acorda privilegii comerciale Totusi, deoarece existau (si inca mai exista) cladiri mai vechi de aceasta data (spre exemplu Biserica armeana costruita in 1385), se crede ca orasul este mult mai vechi.
 Populaţie: conform ultimului  recensamant din 2002 structura populatia arata in felul urmator:
Structura etnica a populatiei: români: 98,1%. romi: 1,2%, alte nationalitati: 0,7%.
Religie: ortodocsi: 92,5%, romano-catolici: 4,9%, alte religii: 2,6%.

Distanţa pe şosea faţă de:
Cel mai apropiat oraş - Targu Frumos - 46  km 
Alte distante: Bucureşti – 406 km, Constanta – 434 km, Cluj – 390 km, Botosani – 123 km, Suceava – 144 km, Piatra Nemt – 131 km.
Cel mai apropiat aeroport:  Iasi,8 km pana in centrul orasului.


2. BINE DE STIUT

Clima: Judetul Iasi se bucura de o clima blanda, temperat continentala, cu veri fierbinti si ierni geroase, cu variatii ale temperaturii intre -36C si + 40C, media anuala in perioada 1901 – 1990 fiind de +9,50C, si precipitatii de aproximativ 600 mm/an.

Repere importante: Palatul Culturii, Teatrul National, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Biblioteca Centrala Universitara, Universitatea Al I. Cuza, Manastirea "Sf. Trei Ierarhi".

Parcare: fiind vorba despre un oras cu un numar al populatie foarte mare, locurile de parcare sunt destul de greu de gasit. In ceea ce priveste hotelurile din zona mare majoritate au locuri de parcare proprii, marile centre comerciale, de asemenea avand un  numar mare de locuri de parcare alocate.

 Parcarea in orasul Iasi este foarte slab dezvoltata in prezent,dar pentru viitor sunt sanse mari de investitii in acest domeniu.
          Iulius Group investeste 50 mil. euro intr-o parcare subterana la Iasi , parcarea va fi amplasata in subsolul complexului Palas Iasi, urmand sa aiba intre trei si cinci nivele. Parcarea va deservi zona comerciala, office, hoteliera, rezidentiala si cea de agrement din incinta proiectului Palas.

Organizarea timpului: Iasiul este unul din cele mai mari orase ale Romaniei. Dupa cum i se si spune ``Judetul Muzeu`` in Iasi sunt foarte multe obiective turistice de vizitat. O mica incursiune in istoria Iasiului este prezentata mai jos:
       Iasii sunt orasul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba romana si al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ticau). Fara indoiala Iasul reprezinta in continuare capitala culturala a tarii.
        In oras, pe dealul Copoului, se afla cea mai veche universitate din Romania, Universitatea din Iasi, numita azi si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Intemeiata in 1860 prin decret de catre principele Alexandru Ioan Cuza, continuatoare a vechii Academii Mihailene, universitatea are astazi 15 facultati, cu peste 40000 de studenti. Cladirea principala, monument de arhitectura, a fost ridicata in 1896. 

In oras, se mai afla si alte institutii de invatamant superior: Universitatea Agronomica, Universitatea Tehnica cu peste 25.000 de studenti, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Arte si Universitatea Petre Andrei cu un sediu nou, ultramodern, pe langa numeroasele universitati particulare cu sedii deosebit de impunatoare. 

 In Piata Eminescu, in perioada interbelica, s-a ridicat cladirea Fundatiei Culturale Regale, ce astazi gazduieste Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, cu un fond de carte ce se apropie de 3 milioane de exemplare, unele foarte rare.
 Iasul este al doilea centru universitar al tarii, care atrage studentii ca un magnet. Principalele campusuri studentesti se afla in Tudor Vladimirescu (22 camine), Titu Maiorescu (4 camine), Targusor-Copou (4 camine), Codrescu (5 camine si complexul international Gaudeamus) si Agronomie (4 camine).
        In Iasi, se mai afla Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", cea mai veche din oras, ctitorie a lui Stefan cel Mare, restaurata integral la sf. sec. XIX. De asemenea, mai pot fi vizitate biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia, marturii ale gusturilor estetice ale unui mare domnitor Vasile Lupu, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu "Masa Umbrelor", aleile Copoului cu mireasma de tei şi cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu şi Muzeul "Mihai Eminescu"), Casele memoriale "Mihail Sadoveanu", "George Toparceanu", "Mihail Codreanu", "Otilia Cazimir", Biblioteca Universitara "Mihai Eminescu", fondata ca biblioteca a Academiei Mihailene. 
        Alte monumente importante din perioada medievala sunt: Manastirea Galata, din timpul lui Petru Schiopul, Biserica Sfantul Sava, (inc. sec. XVII), bisericile Barboi, Barnovschi, Ioan Zlataust, Sf. Dimitrie, Talpalari, Sf. Teodor, Sf. Andrei, Sf. Constantin, Sf. Pantelimon, Manastirea Cetatuia - ctitorie a lui Gheorghe Duca - sau Manastirea Frumoasa, din sec. XVIII. Primul spital din oras a fost intemeiat la jumatatea sec. XVIII in jurul manastirii Sfintul Spiridon, al carui nume il poarta si astazi. Spitalul Sfintul Spiridon este cel mai mare din zona Moldovei.
      In zona de sud a orasului, in cartierul C.U.G.2 se afla Parcul Tehnologic Iasi, in apropierea caruia se va construi Centrul Expozitional Moldova. Din punct de vedere arhitectonic, Iasii de azi se prezinta ca un adevarat amestec de nou si vechi, de istorie si modernitate, de iarba, beton si sticla. Cladiri cu mare valoare istorica se afla printre blocuri noi de locuinte (mai mult sau mai putin moderne). In perioada anterioara regimului comunist s-au pierdut in elanul modernizator cladiri importante precum turnul bisericii Trei Ierarhi sau biserica Dancu. Insa adevaratele ravagii orasul le-a suferit in perioada comunista, cand s-a distrus o buna parte a centrului vechi, fara a se tine cont de faptul ca multe din cladirile demolate dadeau personalitate urbei. Au avut de suferit zonele Piata Unirii (grav afectata de bombardamentele din 1943-1944), Targu Cucului, fost cartier evreiesc, Bulevardul Stefan cel Mare si altele.
Chiar si in aceste conditii, au ramas in picioare multe cladiri importante si, pe buna dreptate, Iasii sunt considerati un adevarat muzeu; in fiecare colt al sau se simt urmele trecerii unei personalitati de seama a literaturii, stiintei, filozofiei, istoriei sau politicii romanesti.

    Personalitati: In Iasi au trait si s-au format oameni ca mitropolitul Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir.
   Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gheorghe Asachi, Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu, Nicolae Iorga, Grigore Moisil, Marian Ralea, dr. C. I. Parhon, Horia Hulubei, Gr. Cobalcescu, Petru Poni, Radu Cernatescu, Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu, Costache Negruzzi, Alexandru Philippide, Sorel Etrog şi Emil Racovita.
 George Palade, nascut la Iasi, a primit premiul Nobel pentru descoperirile in biologie, in special pentru functionarea si structura celulelor (ribozom).

 Numere de telefon uzuale:
Urgente: 112.
Inspectoratul de Protectie Civila Iasi: str. Codrescu 6, Iasi, 700481, jud. Iasi  Tel: 0232-213.948.
Gara: Strada Garii nr. 1, Telefon: 0232 410 636, 0232 215 600.
Informatii Tarom: Str. Arcu, nr. 3-5; tel. 0232.267.768, 0232.217.027;
 Aeroport: STR. AEROPORTULUI, Nr. 1 Contact: 0232/271570

 
3. TRANSPORT

Cu avionul – aeroportul Iasi, se afla la 8 km de centrul orasului, STR. AEROPORTULUI, Nr. 1 Contact: 0232/271570
Cu trenul – gara CFR Iasi – str. Garii nr.1
Cu masina – DN 28/583/ E58
Taxi – in oras exista numeroase firme de taxi care va pot sta la dispozitie. Contact: CLASIC TAXI 949, DELTA TAXI (222222), EURO TAXI (217217), LUX TAXI (255255), PARMA TAXI (941), PRO TAXI (211211), TAXICOM (953), TICO TAXI (272222), TIM TAXI (233333).

Rent-a-car:
Autonom Iasi Str. Stefan cel Mare, nr.8-12Tel: +(4)0232.22.05.04
Fax: +(4)0232.22.05.04, Mobil: +(4)0748.110.557, e-mail - iasi@autonom.ro
For You Rent A Car: str. Iarmaroc nr.44, foryourentacar@yahoo.com   0232/22.24.44 0332/40.54, 0232/22.22.21 
Total Car: Iasi, Theodor Pallady Nr. 8 Telefon: 0728.120.810
Cliven Rent A Car: Bd. Stefan cel Mare nr.8-12 Telefon: 0232 258 324
Romanian Rent A Car : Str. Garii nr.15-17, mezanin Telefon: 0740 435 278
Sabra Rent A Car: Calea Chisinaului, Nr. 17, IASI Telefon: 0729929122
Mihot Rent A Car:  Str Valea Lupului Telefon: 0740754096
Casablanca: Str. Costache Negri Nr. 35 Telefon: 0745989083
Inchirieri Autocare si microbuze: str. Hlincea nr. 93 Telefon: 0752145580
Autotruks: str. costache negri 46 Telefon: 0741718192 – inchirieri masini de lux

4. MERITA VAZUTE

Obiective turistice antropice:
Cladiri si monumente istorice
Palatul Roznovanu, Casa Pogor, Crucea lui Ferentz

Biserici si manastiri
Catedrala mitropolitana din Iasi, Manastirea Golia, Manastirea Galata, Manastirea Frumoasa, Manastirea Cetatuia, Manastirea "Sf. Trei Ierarhi", Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", Biserica Barboi, Biserica Sfantul Sava, Biserica Sfantul Spiridon, Biserica Barnovschi, Biserica Armeneasca, Biserica Catolica Veche.

Muzee, institutii culturale
Teatrul National din Iasi, Palatul Culturii, Teatrul National, Casa Dosoftei, Biblioteca Centrala Universitara, Universitatea "Al.I. Cuza", Muzeul Literaturii, Muzeul Teatrului, Muzeul Mihai Eminescu.


Case memoriale
Bojdeuca lui Ion Creanga, Casa Mihail Sadoveanu, Casa George Toparceanu, Casa Otilia Cazimir, Casa Mihai Codreanu ("Casa Sonet").

Obiective istorice si turistice din imprejurimi
Manastirea Hlincea, Manastirea Hadambu, Manastirea Dobrovat,  Biserica din Aroneanu, fosta mănastire Aroneanu, Regiunea viticola Bucium, Zona de agrement Ciric.

Obiective turistice naturale:

Parcuri, gradini
Parcul Copou, Gradina Botanica din Iasi, Parcul Expozitiei.

5. EVENIMENTE:

Festivaluri: Zilele Iasului.
 
6. ATRACTII TURISTICE IN IMPREJURIMI
In judetul Iasi, se mai afla: Palatul domnesc de la Ruginoasa al lui Alexandru Ioan Cuza, Palatul Sturdza, de la Miclauseni, Conacul Cantacuzino, de la Ceplenita, Ruinele de la Cucuteni, Regiunea viticola Cotnari.

7. SPORT & DISTRACTIE
 Parcuri, gradini
1. Parcul Copou
2. Gradina Botanica din Iasi
3. Parcul Expozitiei

Cinematografe:
1. Victoria - Adresa: p-ta. Unirii 5 Telefon: 0232 268 012
2. Copou - Adresa: B-dul. Copou nr. 48 Telefon: 0232 145 738
3. Republica - Adresa: str. Lapusneanu nr. 12 Telefon: 0232 268 013
4. Dacia - Adresa: p-ta. Voievozilor nr. 14 Telefon: 0232 164 740
5. Casa de Cultura a Studentilor - Adresa: str. Vasile Conta nr. 30 Telefon: 0232 276 240
6. Videoexpres - Adresa: sos Arcu nr 23 Telefon: 0729006158

Teatre:
1. Ateneu Tatarasi - Adresa: Str. Pictorului nr. 14 Telefon: 0232 261 846
2. Teatru pentru copii si Tineret Luceafarul - Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Telefon: 0332 407 218
3. Teatrul National Vasile Alexandri - Adresa: Str. Ştefan cel Mare nr. 4 (lângă BCR, în spatele Cubului) Telefon: 0232 267 824

Cluburi:
1. Blackout - Tel: 0729.43.58.47; Adresa: Str. Grigore Ureche, nr. 1-3 (in spatele Tribunalului)
2.  Club Hypnotic - Tel: 0721 46 66 23; Adresa: Str. Codrescu nr.6 (in locul clubului Versus
3. Club Planet - Adresa: Str. Palat nr. 2 (Sala Sporturilor)
4. Crazy Horse - Tel: 0744.10.62.43; Adresa: Str. Nicolae Balcescu nr. 16
5. Dublin Pub - Tel: 0332.418.154;0729.99.31.97;0771.415.646; Adresa: Str. Vasile Conta, nr. 30 (Casa de Cultura a Studentilor)
5. El Divino - Tel: 27.75.75; Adresa: Bd. Carol I48
6. El Divino Lounge - Tel: 27.75.75; Adresa: Bd. Tudor Vladimirescu (T17)
7. MF Club - Tel: 23.62.19; Adresa: Str. Moara de Foc, nr. 1A (intersectia semaforizata din Pacurari
8. Ravers Lounge - Adresa: Bd. Carol, Nr. 3, Et. I (vis-a-vis de Time Out)
9. Seven Sins - Tel: 0744.40.92.41; Adresa: Str. Titu Maiorescu
10. Skin - Adresa: Str. Cuza Voda nr.29 (pe langa Teatrul National "Vasile Alecsandri")
11. Skye - Tel: 0788.38.00.70; Adresa: Bd. Carol, nr. 48
12. State (Pizzerie, Terasa, Club) - Tel: 0332.418.418, 0723.425.704; Adresa: Sos Nicolina nr. 96 (la rond CUG, langa Proges). 10:00 - 03:00
13. The 416 - Tel: +40.752.416.416; Adresa: Str. Cuza Voda, nr. 41 (fostul sediu PNTCD
14. Trafik (Cocktail Bar) - Tel: 24.45.46;0788.62.05.00; Adresa: Str. A. Panu, nr. 1, bl. A2
o L-D: 16.00 - 06.00
15. Viper Club (Bowling, biliard, ruleta , bar) - Tel: 0740.12.33.32; Adresa: Iulius Mall (subsol)
o L-D: non stop (pauza intre orele 06.00 - 09.00)
 

8. LA MASA

•Restaurante
1. Mamamia Tel: 0232.27.02.15, / 0747.24.87.58, / 0728.14.86.58, Adresa: Iasi, B-dul Stefan cel Mare Nr. 4 (langa parcul Gulliver), Program: L - D: 8:00 - ultimul client
2. Agatha Restaurant Tel: 0770 554 595; 0232 233 774: 0723 204 524, Adresa: Iasi Str. Iarmaroc nr. 30 (in spatele liceului CFR), Program: L - J si D: 12:00 - 22:00 , V - S: 12:00 - 24:00
3. Amadeo - Tel: 0232.27.06.31; 0332.80.87.93; 0724.15.73.77, Adresa: Sos. Ungheni nr. 2 (capatul strazii Aurel Vlaicu - pe linia tramvaiului 3, intre Tatarasi si Dancu), Program: L - D: 10.00 - 23.00
4. Ambra - Tel: 0232 272 292; 0730 592 685; 0741 205 113, Adresa: Iasi, Str. Ion Creanga Nr. 47 (Tatarasi, langa liceul Al. I. Cuza), Program: 9:00 - 24:00
5. Avantage - Tel: 0765.26.44.35; 0732 122 183; 0743.12.21.83, Str. Sararie Nr.175 Bis (vis-a-vis de Club Hypnotic)
6. Casanova - Tel: 0766-248.022, 0752-141.465, 0232-270.728, Adresa: Str. Ciurchi nr.128 Iasi (in Ciurchi-intre Oancea si Doi baieti)
7. Complex Hotelier Ciric - Tel: 0232.219.000; 0232.248.370(Zona de Agrement Ciric)
8. Cornelius Nou - Tel: 0747.756.884 / 0232.278.952, Adresa: Iasi Bd. Tudor Vladimirescu nr 52 (vis-a-vis de caminul T17).
9. Indiana Restaurant - Tel: 0332 441488; 0332 441 489; Fax: 0332 441 499, Adresa: Iasi, Str Basota nr.2 (rezervari@hotelindiana.ro), Program: 8:00 - 3:00
10. Majestic: Tel: 27.73.77; 25.55.57, Adresa: Str. Petru Rares, nr. 7 (in spatele blocului Tarom), Program: L - D: 12.00 - 24.00
11. Recital - Tel: 21.87.01; 0745.45.65.83; 0744.86.67.33; Adresa: Sos. Bucium (langa statia Petrom)
12. Restaurant Alila (restaurant pizzerie) - Tel: 23.36.00; 0749.87.74.46; 0726.77.76.18, Adresa: Bd. Nicolae Iorga, nr. 23 (zona Garii Internationale), Program: L-D: 9.00 - 24.00
13. Restaurant Moara de Foc - Tel: 0232.23.62.19, 0751.22.09.24, Adresa: Str. Moara de Foc, nr. 1A (intersectia semaforizata in Pacurari), Program: L - D: 08.00 - 24.00(ultimul client)
14. Restaurant Traian - Tel: +40 232 266 666, +40 232 212 847, Adresa: Piaţa Unirii nr.1, 700056, Iaşi, Program: 12:00 - 24:00


• Cafenele

1. Glam Cafe - Tel: 0725527281, Adresa: Bd. Carol I, nr. 27 (in incinta Camerei de Comert si Industrie), Program: Luni-Joi: 8.00-24.00; Vineri: 8.00-02.00; Sambata-Duminica: 12.00-03.00
2. London Pub - Tel: 0232.211.767, Adresa: Piata Unirii nr.1 (in cadrul hotelului Traian), Program: Luni-Joi: 10.00 - 03.00, Vineri-Duminica: 10.00 - ultimul client
3. Slash - Tel: 0770 554 595, 0232 233 774, 0723 204 524, Adresa: Str. Iarmaroc Nr. 30 (in spatele liceului CFR), Program: L - D: petreceri private la cerere.


9. LA CUMPARATURI:
CENTRE COMERCIALE:
1. HALA CENTRALA (Str. Anastasie Panu nr.46, Tel. 21.95.43, program L-S:09-21, D:09-20)
2. IULIUS MALL (Bd. Tudor Vladimirescu, Tel. 20.85.00, L-D:10-22)
3. MOLDOVA MALL (Str. Palat, nr. 1, Tel. 25.60.31)
4. METRO IASI (DN 28 (Iasi-Tg.Frumos) km 63, Tel. 20.21.50, L-S:06-21, D:08-18)

HYPERMARKET-URI:
1. CONSTRUCTII
2. DEDEMAN (Str. Manta Rosie nr.9, Tel. 26.43.05 )
 
GALERII DE ARTA:
1. Fineartwww.fineart.ro
2. Casa Carti - Adresa: BD. STEFAN CEL MARE SI SFANT, Nr. 64 Telefon: 0232 276 079
3. Galeria De Arta Dana - Adresa: STR. LAPUSNEANU ALEXANDRU, Nr. 7-9 Telefon: 0232 210 662
4. Fineart Gallery - Vitralii, pictura, corpuri de iluminat, mozaic, obiecte decorative si consultanta in amenajari interioare - Adresa: Str. Sararie Nr. 150 Telefon: 0332 430 604.
5. Coral SRL - Adresa: STR. 14 DECEMBRIE 1989, Nr. 11 Telefon: 0232 267 689

CADOURI:
1. Cadouri Parada - Cadouri Iasi, Promotionale Iasi, Inscriptionari Iasi, Personalizari Iasi, Publicitate Iasi, Adresa: Str. Piata Unirii Nr.2 (vis-a-vis Cinematograful Republica) Telefon: 0742 855 470
2. Floral Design - Florarie si cadouri speciale: flori, bijuterii, bauturi si ciocolata fina.
Adresa: B-dul Socola nr 2, Statie, Iasi Telefon: 0332414880.

            

      

 

Galerie foto