Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

Slovacia

Prezentarea generala


Situata in centrul Europei, este acoperita in partea centrala si de nord de muntii Tatra, iar de Carpati in nord si nord vest. Peste 300 de varfuri din Muntii Tatra fac parte din rezervatia naturala "Tatra".Tara se invecineaza cu Ungaria, Polonia, Cehia, Austria, Ucraina. Slovacia nu are iesire la  mare.

Clima:
  temperată, cu veri relativ răcoroase şi ierni friguroase, înnorate şi umede (precipitaţii abundente sub formă de ninsoare).

Relief: Carpaţii (la poalele cărora se află Bratislava) se întind pe cea mai mare parte a nordului ţării. Printre aceştia, se disting Munţii Tatra (Tatry), care sunt o destinaţie foarte populară pentru schi şi care de asemenea conţin numeroase lacuri şi văi, precum şi cele mai înalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovský (2.655 m) şi Krivan, simbol al ţării. Câmpiile se găsesc în sud-vest (de-a lungul Dunării) şi sud-est. Cele mai mari râuri slovace, altele decât Dunărea (Dunaj) sunt afluenţii acestuia, Váh şi Hron, precum şi Morava care formează frontiera cu Austria.


Turism: Cadrul natural de mare atracţie turistică şi valorile cultural-istorice (castele, biserici, muzee, elemente etnofolclorice) reprezintă zestrea turistică a Slovaciei, în cadrul căreia se conturează trei areale turistice: Slovacia Occidentală – cuprinde Câmpia Mică a Dunării Mijlocii, Carpaţii Mici şi Albi, în care se regăsesc importante staţiuni balneoclimaterice de rezonanţă europeană: Peištani, Bezovec, Nimnica, Smrdáki, Luilacovice, Zilina; atracţiile naturale sunt completate de cele cultural-istorice de mare valoare, anume castelele medievale şi Bratislava.
Slovacia Centrală – cuprinde Munţii Tatra Mare (2250 m) şi Tatra Mică (2043 m) în vest, Fatra Mare şi Mică (1700-1592 m), Metaliferii Slovaci (1459 m) şi Podişul Krupinei în sud, cu peisaje de mare varietate şi pitoresc, staţiuni balneare, castele gotice, fortificaţii medievale şi oraşe istorice;
Slovacia Orientală – cu Masivele Tatra şi Metaliferii Slovaci în vest, Podişul Ondavei în est, Beskizii Răsăriteni, Câmpia Slovaciei Orientale, Munţii cristalini Slanske şi vulcanici Virkolat. Turismul cunoaşte, din 1990, un proces de revigorare în această ţară.

Orase, statiuni, obiective turistice: Bratislava e capitala tarii si e situata pe Dunare in apropiere de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria. Orasul e unul din cele mai importante centre culturale, politice, economice si industriale ale tarii. Aici isi au sediul presedintele, Parlamentul, Guvernul si numeroase institutii culturale precum: Orchestra Filarmonica Slovaca, Teatrul National Slovac si Catedrala Sf. Martin, unde a fost incoronata Imparateasa Maria Tereza. În 2006, Bratislava avea 77 facilităţi comerciale de cazare (dintre care 45 erau hoteluri), cu o capacitate totală de 9.940 de paturi.Un total de 686.201 vizitatori, dintre care 454.870 erau străini, au stat cel puţin o noapte acolo. Cu toate acestea, mare parte dintre turişti vizitează Bratislava o singură zi, şi numărul lor exact nu este cunoscut. Majoritatea turiştilor străini provin din Republica Cehă, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Austria, Franţa, Statele Unite, Japonia şi Ungaria.În Slovacia sunt şi diverse destinaţii montane destinate schiului, precum şi destinaţii balneare.
Castelul Bratislava reprezinta una din structurile cele mai impresionante ale orasului fiind pozitionat la o inaltime de 85 de m deasupra Dunarii. In timpul lui Sigismund de Luxemburg acesta a fost transformat intr-o constructie gotica anti-husita, in 1562 a devenit un castel renascentist pentru ca in 1649 sa fie reconstruit in stil baroc.
Parcul Zoologic din Bratislava, pozitionat in Mlynsk dolina se afla in apropiere de sediul televiziunii slovace. Aceasta detine aproximativ 152 de specii de animale, printre care si leul alb, o specie foarte rara.
Pe malul Dunarii se afla Gradinile Botanice care apartin de Universitatea Comenius, acestea gazduind peste 120 de specii de origine domestica, exotica sau straina.
Piestany e un oras din regiunea Trnava si o faimoasa statiune balneo climaterica. Statiunea se ocupa cu tratarea bolilor reumatice, folosind apele minerale si namolurile sulfuroase, combinate cu hidroterapie, masaj, terapie cu carbon si alte tratamente de relaxare. Orasul ofera facilitati pentru practicarea sporturilor precum calarie, schi nautic, tenis si trasee turistice pentru drumetii, vanatoare si sporturi extreme. Complexul spa se afla in apropiere de centrul orasului, aici aflandu-se sali de tratament, hoteluri, piscine, izvoare naturale si vegetatie din plin.
La Aggtelek şi la Carstul Slovaciei (care formează împreună o unitate geologică şi geografică) s-a format cel mai mare sistem de peşteri din Europa. Peştera cea mai lungă a Carstului şi în acelaşi timp a Ungariei este peştera Baradla, lungimea totală, împreună cu ramificaţiile, este de 25 de km.
O parte de 5.6 km se găseşte pe teritoriul Slovaciei şi se numeşte Domica. Peştera s-a format din calcar vechi de 230 milioane de ani din Triasul Mijlociu, şi pe baza datelor geologice putem constata că procesul de formare a început acum 2 milioane de ani. Apa pârâurilor s-a strecurat în sistemul crăpăturilor şi, dizolvând calcarul, încetul cu încetul i-a înlărgit, formând pasajele de azi. Picurând neîncetat, apa şi-a depozitat conţinutul de calcar formând stalagtite şi stalagmite de mărimi, culori şi forme diferite decorând cu ele pasajele. Acestea au stârnit imaginaţia descoperitorilor şi vizitatorilor care au dat nume specifice la unele formaţiuni, de exemplu Capul Dragonului, Tigrul, Limba Soacrei, Sala Stâlpurilor şi Sala Uriaşilor.

Traditii slovace:
Valorile spirituale, obiceiurile şi tradiţiile, arta meşteşugurilor, cântecele şi dansurile populare, toate aceste valori sunt perpetuate şi astăzi de comunităţile locale de slovaci constituind comori culturale unice. Folclorul slovac cuprinde numeroase poveşti, legende, basme, povestiri, balade, mituri, ghicitori, proverbe, cântece şi dansuri populare. Cântecul şi dansul au avut şi continuă să aibă un rol important în viaţa slovacilor, dându-le posibilitatea de a exprima şi manifesta vasta paletă a trăirilor sufleteşti prin intermediul muzicii. Un loc important îl ocupă acele cântece care exprimă cel mai nobil sentiment – iubirea. Exprimând fie o iubire fericită, fie una trecătoare, cântecele de dragoste sunt, de obicei, lente şi fac referire la fidelitatea sau infidelitatea, jocurile amoroase sau certurile iubiţilor. Astfel de piese sunt: “Laska, Bože Laska”, “Na Kosickej Turni”, “Pridi Janik Premileny”, “Vyrastla Lipka”, “Pridi Ty Suhaj Ho, Pridi Nam”, etc. Alte categorii de cântece le reprezintă cântecele pentru copii, având o tonalitate dulce şi sensibilă- “Spi Dieta, Spi”, cântecele haiduceşti- „ Hej Hore, Haj Doluhaj”, cântecele istorice, baladele şi cântecele rituale- cântate cu prilejul diferitelor sărbători (nuntă, botez, înmormântare, Crăciun, Anul nou, Tri Krale). Ca şi cântecul, dansul face parte din practicarea şi păstrarea tradiţiilor. Cele mai vechi dansuri populare sunt cele numite Chorovody şi sunt însoţite de mişcări lente, puţin ritmate, desfăşurate în linie dreaptă, serpuită, în şir, cerc sau semicerc. Deosebit de importantă în timpul dansului nu e direcţia de deplasare, ci bătaia pasului. Astăzi, dansurile populare au loc doar prin prezenţa ansamblurilor folclorice.

Bucataria slovaca: Cele mai cunoscute si mai apreciate sortimente culinare sunt: halusky - mancarea nationala slovaca - galuste din cartofi servite cu branza, zemiakove placky - clatite din cartofi prajite in ulei, kapustnica - un fel de ciorba de varza, laskonky - gogosi cu alune si crema, trotle - biscuiti sub forma de rondele servite cu crema de ciocolata la mijloc, treska – salata de cod cu maioneza, ceapa, morcov.


Informatii utile

 
Suprafata: 49.000 km². 

Populatie: peste 5 milioane de locuitori.

Grupuri etnice:
Majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de naţionalitate slovacă (86%). Ungurii sunt cea mai mare minoritate etnică (9,7%) şi sunt concentraţi în sudul şi estul ţării, la frontiera cu Ungaria. Celălalte grupuri etnice cuprind ţiganii, cehii, rutenii, ucrainenii, germanii şi polonezii.

Capitală:
Bratislava(430.000 locuitori).

Moneda: euro.

Limba oficiala:
slovaca.

Fus orar: UTC +1 / +2.

Curent electric: 220V AC 50 HZ.

Religia predominanta: este cea romano-catolica, c.c.a. 400000 de lutherani, 300000 de greco-catolici, 85000 reformati, 34000 de ortodocsi.

Cumparaturi:
portelan, sculpturi in lemn, broderii, sticla, cristal, ceramica populara. ]

Bacsis: nu e obligatoriu, dar in general 5-10 %.

Transport intern: Autobuzele sunt disponibile in toate regiunile, sunt eficiente si confortabile.

Rent - a- car: serviciul e disponobil in toate orasele principale din tara.

Taxi: sunt dotate cu ceas si sunt ieftine, tarifele urcand putin seara.Informatii vize


Este permis accesul in Slovacia pe baza Cartii de identitate sau a Pasaportului.

Clasificarea hotelurilor

 

Clasificarea unitatilor de cazare slovace este asemanatoare celei romanesti. Cu toate acestea sunt foarte multe unitati de cazare clasificate superior pentru dotarile hotelului (piscina, sala conferinte, etc) si mai putin pentru confortul camerelor.

 

Imagini

Vacante in Rate