Cere oferta Cere oferte
Vacante

Franta

Franta este situata in vestul Europei; este tara cu cea mai mare suprafata de pe continent dupa Rusia si ...

Vezi mai multe detalii

Chartere externe Franta

Circuite Franta

Hoteluri în țară și străinătate Franta

Franta

Prezentarea generala

\

Franta este situata in Europa Occidentala, este tara cu cea mai mare suprafata din Europa, dupa Rusia si Ucraina. Are o larga iesire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana. Tarmurile sale sunt putin crestate si, in unele locuri, joase si nisipoase. Se află în vestul Europei, Franţa este constituită şi din teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul şi sudul Oceanului Indian, nordul şi sudul Oceanului Pacific. Franta este principala destinatie turistica a lumii, care atrage anual un numar de 79 milioane vizitatori.

Clima: Nord-vestul Frantei are o clima blanda oceanica, ale carei conditii sunt determinate de curentul nord-atlantic.In est iarna este mai geroasa, vara mai calda, si in general sunt mai putine precipitatii.In sud vara este mai fierbinte si mai secetoasa, iarna mai blanda si deseori ploioasa.Nivelul precipitatiilor in zona de coasta occidentala este peste 800 mm,in est numai in unele locuri atinge 600 mm.In munti clima este mai rece, precipitatiile sunt peste 1000 mm, care in mare parte cad iarna sub forma de zapada.

Relieful: Franţa posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul şi vestul ţării până la lanţurile muntoase din sud (Munţii Pirinei) şi sud-est (Munţii Alpi), aceştia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munţii Vosgi, precum şi largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne şi Sena. Altitudini extreme cel mai scazut punct: Rhone Râul delta -2 m mai înalt punct: Mont Blanc 4807 m

Resurse naturale:
Franta metropolitana: carbune, minereu de fier, bauxita, zinc, uraniu, antimoniu, arsenic, potasa, feldspat, fluorspar, gips, cherestea, de peste Guyana franceza: depozite de aur, de petrol, caolin, niobium, tantalum, argila.

Cultura:
Cultura franceză este bogată, diversificată şi veche, şi reflectă culturile sale regionale şi influenţa numeroaselor valuri de imigraţie de-a lungul timpului. Parisul, capitala sa, este numit şi Oraşul Luminilor (franceză la Ville lumière), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural găzduind artişti de toate originile, fiind actualmente oraşul care adună cel mai mare număr de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, plate, clădiri şi altele). În plus, aceste situri sunt consacrate unei mari varietăţi de teme. Locul de naştere al cartezianismului şi al Secolului Luminilor, cultura franceză a lăsat moştenire lumii limba diplomaţilor, o anumită concepţie universală asupra omului (uneori considerată franco-centristă), numeroase realizări tehnice şi medicale şi o artă de a trăii ancestrală. Locul de naştere al cinematografiei şi un susţinător fervent al excepţiei culturale, Franţa a dezvoltat o industrie cinematografică de calitate, una dintre puţinele industrii cinematografice europene ce pot rezista maşinii hollywoodiene Cultura franceză este unul dintre principalele liante ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care reuneşte diversele ţări care au afinităţi culturale şi care au fost puternic influenţate, de-a lungul timpului, de cultura franceză.

Traditie si amintiri in calatorii: Sunt atat de multe de vazut si mai ales de cumparat in Franta incat este foarte dificil sa alegi. Pasionatii de arta ar putea, daca isi permit, sa cumpere pe langa tablouri, sculptura si grafica, vitralii. Arta vitraliilor are o traditie seculara in Franta, iar in prezent mestesugul este din nou in topul preferintelor, in mare parte datorita eforturilor celor de la Centrul International al Vitraliilor din Chartres. Aici lucreaza trei mesteri renumiti pentru talentul lor, dar veti gasi si alte ateliere mai mici, cu o bogata oferta de vitralii sau mult sau mai putin reusite. Si daca in Finlanda gasiti cutite Marttiini, nici Franta nu renunta la competitie, iar cel mai cunoscut nume in domeniu este Laguiole, din orasul cu acelasi nume. La Forge de Laguiole, fabrica proiectata de Philippe Starck, se lucreaza intr-un ritm sustinut pentru realizarea unor cutite foarte frumoase si foarte utile. Nu doar in Elvetia veti gasi ceasuri de calitate, ci si in Franta, chiar daca sunt mai putin cunoscute. Una dintre cele mai vechi si apreciate companii este Mellerio, initial o afacere de familie a carei poveste incepe in 1613. De atunci casa Mellerio a devenit o marca de prestigiu, care realizeaza in principal modele speciale, multe pe comanda si chiar unicate. In orasul modei si al designului, locul unde s-a inventat practic moda europeana, numarul magazinelor si caselor de moda este impresionant, ca si cel al parfumeriilor. La Les Salons du Palais Royal Shiseido, de pe Galerie de Valois, puteti descoperi in fiecare an esentele create de maestrul parfumier Serge Lutens. Doua noi parfumuri in fiecare an, si fiecare este special.

Bucataria franceza: Bucataria franceza este cea mai rafinata si apreciata din Europa si poate chiar din intreaga lume. Franta este un paradis culinar, iar arta culinara este un cult, avand o traditie de cateva secole de rafinament si excelenta. Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi (nu mai putin de 365 tipuri diferite de branza), foie gras, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi (nu mai putin de 365 tipuri diferite de branza), foie gras, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici. Faima bucatariei franceze este data de asa-numita “haute cuisine” - un stil culinar elaborat, care necesita multa migala si cele mai bune ingrediente. De fapt, atat de apreciata haute cuisine a preluat traditiile culinare regionale si le-a transformat in adevarate delicatese, demne de cele mai fine gusturi. Prepararea lor este laborioasa si necesita mult timp, uneori chiar cateva zile. Aceste specialitati franceze de renume mondial se gasesc doar la restaurantele de lux, concentrate in special in jurul capitalei Paris si au preturi exorbitante. Din acest motiv, francezii nu consuma acest tip de mancare in fiecare zi. In general, persoanele in varsta au tendinta de a consuma feluri traditionale din zonele in care s-au nascut sau au trait, in timp ce tinerii sunt atrasi de specialitatile straine sau exotice. Desi vorbim de o bucatarie franceza, in realitate, fiecare provincie are propriul sau stil culinar, retete si ingrediente specifice. Astfel, in nord-vestul Frantei (Normandia, Bretania) se folosesc untul, merele si smantana; in sud-vest specialitatile sunt foie gras (pate de ficat de gasca), armagnac (rachiu produs in regiunea cu acelasi nume) si ciupercile. Zonele mediteraneene sunt marcate de influentele culinare italiene, folosindu-se din belsug uleiul de masline, plantele aromatice si rosiile. In regiunile din est se simte influenta germana, iar printre bucatele traditionale se numara carnatii, slanina, sauerkraut (varza murata) si berea. In prezent, bucataria franceza este una a contrastelor - intre originile sale galice si cele aristocratice, intre deschiderea spre influentele straine si reintoarcerea catre produselor regionale traditionale, intre creativitatea artistica si rutina zilnica.
\


Informatii utile

\

Adresa Ambasadei României
Adresa: 5, Rue de l`Exposition 75343, Paris cedex 07 Site Web: http://paris.mae.ro E-mail: secretariat@amb-roumanie.fr

Suprafata:
674.843 km²;

Populatie:
63.000.000 locuitori.

Subdiviziuni: Franţa este divizată din punct de vedere adminisatrativ în 26 de regiuni: 22 se găsesc în cadrul Franţei metropolitane (21 situate în partea continentală plus Corsica), iar patru sunt regiuni de peste mări. Aceste 26 de regiuni se subdivid în 100 de departamente fiecare având asociat un cod ce îndeplineşte o serie de funcţii administrative, spre exemplu primele cifre din codul poştal, parte a numerelor de înmatriculare, etc

Orasele principale:
Paris (capitala), Lyon, Marseille, Tolouse, Nice, Strasbourg.

Limba oficiala:
franceza Religii Romano-catolica 83% -88%, Protestanti 2%, 1% evrei, musulmani 5% -10%, neafiliati 4% de peste mari: romano-catolici, protestanti, hindusi, musulmani, budisti.

Moneda:
euro (EUR), cu subdiviziunea cent (1EUR=100 cents).

Telefoane utile:
pompieri/ambulanta 18, servicii medicale 15, politia 17.

Limba oficiala:
franceza.

Curent electric: 220V AC 50HZ.

Cumparaturi: parfumuri, vin, articole vestimentare, ceramica si portelan.

Transport: Infrastructura de transport este foarte bine dezvoltată cu un număr mare de kilometri de cale ferată, autostrăzi şi drumuri naţionale şi peste 400 de aeroporturi. Din cele 478 aeroporturi franceze, 176 sunt aeroporturi cu piste pavate, cel mai mare fiind Aeroportul Internaţional Charles de Gaulle în apropierea Parisului. Există numeroase porturi, Le Havre, Saint-Nazaire, Bordeaux şi Marsilia fiind printre cele mai importante.
Transport intern cu autoturismul: autostrazile (A) se platesc, existand si cateva portiuni pe care se poate circula fara a se achita taxa. Pretul difera in functie de distanta si de tipul de vehicul.

Eurotunel: tarifele difera in functie de perioada in care se calatoreste, cele mai ieftine luni sunt noiembrie si decembrie.
\

Informatii vize

\
Este permis accesul in Franta pe baza Cartii de identitate sau a Pasaportului.
\

Clasificarea hotelurilor

\

Clasificarea unitatilor de cazare franceze este asemanatoare celei romanesti. Cu toate acestea sunt foarte multe unitati de cazare clasificate superior pentru dotarile hotelului (piscina, sala conferinte, etc) si mai putin pentru confortul camerelor.