Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare Croatia

Scapa de grija planificarilor si pleaca intr-un circuit in Croatia cu Eximtur! Circuite de 8 nopti cu plecare din Bucuresti....

Citeste mai mult

Prezentare Croatia

Circuite in Croatia - Obiective turistice, orase importante, capitala

Zagreb este capitala Croatiei. Populatia orasului este 973.667 de locuitori (1.609.525 in zona metropolitana). Este situat pe versantul muntelui Medvednica si pe malul raului Sava, la o altitudine de 120 metri. Amplasarea favorabila din punct de vedere geografic in partea de sud-vest a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpina, dinarica, adriatica si panonica, ofera cea mai buna conexiune de transport intre Europa centrala si Marea Adriatica. Amplasarea geografica, concentrarea industriala (prelucrarea metalului, electricitate, textile, industria chimica, farmaceutica, tipografica si a pielii, prelucrarea lemnului, industria hartiei etc.), institutiile sale stiintifice si traditia industriala subliniaza pozitia sa economica fruntasa. Orasul este relativ prosper dupa standardele est-europene, cu toate ca veniturile medii si preturile sunt mai mici decat in vest. In Zagreb se afla institutiile administrative centrale ale statului (legislative, judiciare, executive, monetare, de aparare, de sanatate, culturale, educationale s.a.m.d.). Toate perioadele din istoria orasului si-au lasat amprenta asupra aspectului monumentelor, al strazilor, parcurilor si gradinilor. Edificiile in stil neo-baroc, precum Teatrul National, Catedrala neo-gotica, Muzeul Mimara, Piata in aer liber Dolac sau Piata Ban Jelacic sunt doar cateva dintre punctele de reper ale Orasului de Jos. Urcand cu funicularul, descoperiti apoi strazile inguste ale Orasului de Sus, cu Biserica Sfantul Mihail si Poarta de Piatra. Aici se gaseste si Turnul Lotrscak, ridicat in secolul al XIII-lea, din varful caruia se poate vedea ca in palma intreaga capitala Croata. Binevenita ar fi apoi o plimbare prin parcurile orasului, renumite pentru frumusetea lor.

Obiective turistice in Zagreb


Daca mergi in vacanta in Croatia trebuie sa vizitezi catedrala neo-gotica din Zagreb. Cunoscuta anterior drept Catedrala Sfantul Stefan, aceasta este dedicata in prezent Adormirii Maicii Domnului. Se distinge in special datorita celor doua turle gemene, construite in stil neo-gotic, vizibile practic din orice zona a orasului. Din nefericire este aproape permanent in proces de renovare, in mare masura din cauza istoriei sale zbuciumate. Intemeiata in 1093, abia in 1242 i-a fost finalizata constructia initiala in stil romanic. Urmatorii 21 de ani au fost destul de nefasti pentru edificiu, puternic afectat de asediile repetate ale tatarilor. In 1624, o serie de incendii devastatoare au distrus biserica aproape complet, pentru ca, in 1645, o ultima rabufnire a flacarilor sa darame tot ce mai ramasese in picioare. Reconstruita cu mare greutate, a fost avariata grav de cutremurul din 1880. Au urmat 12 ani de restaurare, ocazie cu care au fost inaltate frumoasele sale turnuri neo-gotice. In 1990 au debutat lucrarile de refacere a exteriorului catedralei, inca in curs de desfasurare. Din vechile constructii se mai pastreaza frescele din secolul al XIII-lea, stranele renascentiste, altarele din marmura si un amvon in stil baroc.
Muzeul Mimara e gazduit intr-o cladire in stil neo-renascentist si contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din Europa, un obiectiv turistic pe care trebuie neaparat sa il vizitezi daca mergi in vacanta in Croatia. Obiectele, cateva mii la numar, au fost donate municipalitatii de catre Ante Topic Mimara, un colectionar particular originar din Zagreb. In prezent, in galeriile muzeului sunt expuse 3.750 de opere de arta, printre care se numara lucrari semnate de Raphael, Rembrandt, Rubens, Van Gogh si Da Vinci. Tot aici poate fi admirata o impresionanta colectie de artefacte apartinand civilizatiilor stravechi, cum ar fi Egiptul, Grecia, Mesopotamia sau Roma antica. Muzeul este deschis martea, miercurea, vinerea si sambata intre 10:00 si 17:00, iar joia intre 10:00 si 14:00.
Cimitirul Mirogoj e situat in partea de nord a Zagrebului, fiind unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa. Aici pot fi admirate cateva mausolee absolut spectaculoase, iar peisajele de tip englezesc sunt imprejmuite de o ampla arcada in stil neo-renascentist, datand din secolul al XIX-lea. Candelele palpaitoare, asezate alaturi de pietrele funerare bogat ornamentate si inconjurate de flori multicolore, transforma acest loc de odihna a mortilor intr-un colt de paradis destinat celor vii. Este interesant de observat felul in care sunt reprezentate aici diferitele religii, limbi si culturi. Cimitirul reprezinta ultimul loc de popas pentru personalitati locale precum Drazen Petrovie, Franjo Tudman, Petar Preradovie sau Ljudevita Gaja.
Zona Dalmatiei, spre sud, este o zona turistica impresionanta prin lantul muntos ce se imbina armonios cu cele mai frumoase insule ale Croatiei, Brac, Hvar, Vis si Korcula, deosebite prin satele pescaresti adapostite si plajele insorite.
In sudul Split-ului, principalul oras din Dalmatia este Dubrovnik, un loc magic indiferent de sezonul in care il vizitezi. Capitala Coatiei, Zagreb este o metropola specifica centrului Europei, ce combina eleganta arhitecturala a secolului XIX cu diversiuni culturale si distractii moderne. 

Spre Nord, spre Coasta Adriatica, peninsula Istria contine locatii turistice amenajate modern: Porec, Rovinj si portul Pula. Intemeiat in secolul al VII-lea d.H., orasul Dubrovnik a avut o istorie extrem de agitata, care a lasat din fericire in urma nenumarate monumente de o frumusete rara. Oricine a pus piciorul in vechea cetate de coasta s-a lasat imediat fermecat de pietele sale pavate cu marmura, i-a strabatut cu incantare strazile pietruite si i-a admirat casele inalte, bisericile, manastirile, palatele, fantanile si muzeele, toate construite din aceeasi piatra palida ca o raza de luna. Imprejmuit de ziduri inalte de aparare, orasul a fost binecuvantat cu o clima extrem de placuta si o vegetatie bogata, gratie asezarii sale la extremitatea sudica a Coastei Dalmate. Desi bombardat masiv in 1991, Dubrovnikul a fost restaurat, vizitatorii sai spunand ca in prezent ar fi mai frumos chiar decat inaintea razboiului. Printre atractiile sale se numara Stradun, o promenada superba destinata exclusiv pietonilor, care strabate orasul de la un capat la celalalt. Langa aceasta se gaseste Manastirea Franciscana, in care se afla o farmacie deschisa inca din 1391. De cealalta parte a promenadei se inalta o biserica in stil baroc, precum si palatul Rectorului, un edificiu gotic ridicat in 1441. Aici se afla in prezent un muzeu in care sunt expuse diverse obiecte cu valoare istorica, picturi baroce sau piese de mobilier. Zidurile de aparare ale cetatii au fost construite intre secolul al XIII-lea si al XVI-lea, pastrandu-se intacte pana astazi. Fara indoiala cele mai impunatoare din intreaga lume, acestea au o inaltime de 25 metri, o lungime de 2 km si nu mai putin de 16 bastioane.

Descopera si alte circuite turistice organizate de EXIMTUR.

Filtre

Denumire circuit


Destinatie


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 1 circuite