Cere oferta Cere oferte
Vacante

Prezentare China

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Denumire circuit


Destinatie


Filtreaza dupa

Vezi filtrele Harta

7 circuite gasite



Prezentare China

Localizare, suprafata si informatii generale:

\

China (Zonghua Renmin Gongheguo), tara din estul Asiei, este a treia tara ca suprafata (dupa Rusia si Canada) si cu cea mai mare populatie dintre toate statele lumii. Este marginita in nord de Republica Mongola si de Rusia; in nord-est de Rusia si Coreea de Nord, in est de Marea Galbena si Marea Chinei de Est; in sud de Marea Chinei de Sud, Vietnam, Laos, Myanmar (cunoscut si cu numele de Burma), India, Bhutan si Nepal; in vest este marginita de Pakistan, Afghanistan si Tadjikistan si in nord-vest de Kyrghistan si Kazahstan. Chinei ii apartin mai mult de 3400 de insule. Republica Populara Chineza este cel mai intins stat in Asia de Sud-Est si cel mai populat stat din lume.
Suprafata: 9,572,419 km²
 
\

Acces:

\
Tren: Principalul tip de transport intre orasele Chinei – pe cale ferata. In trenurile de pasageri sunt vagoane de patru clase: moi de dormit, tari de dormit, moi de sezut, tari de sezut. Biletele se verifica la intrare pe peron, la imbarcare in tren, la iesire pe peron.
Metrou: Metroul din Beijing consta din 2 ramuri. Calatoria intre 2 statii dureaza in jur de 4 minute. Opririle importante pentru turisti – Templul daoist a Norilor Albi (Baiuniguani), Muzeul militar si parcul de distractii Sitzinsani. Intrarea in metrou – constructie sura patrata din ciment, pretul unui tichet - 2 iuani. Orele de lucru: 5.00 - 22.30.
Auto: Starea soselelor si a infrastructurii rutiere este satisfacatoare. Se recomanda evitarea circulatiei rutiere pe timp de noapte. Este necesara obtinerea unui permis de conducere chinez.
Altele:
Bicicleta este mijlocul preferat de transport al locuitorilor din Beijing. In Beijing sunt mai mult de 8 milioane de biciclete. Dimineata si seara in orele de varf strazile Beijingului sunt pline de biciclete, ceea ce creeaza o panorama uimitoare pentru turistii straini care au venit la Beijing pentru prima data. In Beijing drumurile sunt foarte drepte, de aceea este foarte comod sa circuli cu bicicleta. Plata pentru pastrarea bicicletei la parcare - 1-2 tzao. Unele ateliere si hoteluri dau biciclete in chirie. Hotelurile de obicei solicita un gaj in valoare de 200-800 iuani si incaseaza pentru utilizarea bicicletei o taxa pe ora de 4 iuani. Langa centrul comercial „Saitek” (Tvic) se afla o firma de inchiriere a bicicletelor. O bicicleta obisnuita costa 5 iuani / ora, 40 iuani / zi, o bicicleta de munte / rapida - 8 iuani / ora, 50 iuani / zi.
Ricse: Sa calatoriti prin Beijing utilizand serviciile ricsei este un eveniment remarcabil. Chiar daca ricsele, care stau langa hoteluri in asteptarea clientilor, deseori solicita preturi destul de ridicate, merita sa incercati.
 
\

Ziua nationala si sarbatori oficiale:

\

Ziua Nationala : 1 octombrie (1949).
Sarbatorile oficiale sunt: 1 ianuarie (Anul nou), ianuarie-februarie (Sarbatoarea primaverii, Anul nou dupa calendarul lunar chinez, trei zile de odihna), 8 martie (Ziua internationala a femeii), 12 martie (Ziua plantarilor de copaci), 1 mai (Ziua solidaritati internationale a muncitorilor), 4 mai (Ziua tineretului Chinei), 1 iunie (Ziua internationala de protectie a copiilor), 1 august (Ziua armatei populare de eliberare a Chinei), 10 septembrie (Ziua profesorului), 1 octombrie (Ziua nationala de formare a RPC, doua zile de odihna).
\


Geografie si natura. Flora si fauna:

\

Relieful:
 China incadreaza o mare varietate de forme de relief si varietate corespunzatoare de resurse naturale. China de Est este mai fragmentata, cu un relief colinar si de campie iar China de Vest dispune de lanturi muntoase foarte lungi, podisuri si vaste sectoare semidesertice. In China de Est gasim Marea Campie Chineza drenata de Huang He (Fluviul Galben). Alte rauri importante ce dreneaza China sunt: in centru Yangtze si Xi Jiang, Mekong in sud, in vest Brahmaputra, Gange si Indus. In general, cele mai mari inaltimi de pe teritoriul Chinei se gasesc in vest, unde se afla unii dintre cei mai inalti munti de pe Pamant, muntii Himalaya cu cel mai inalt varf din lume, Everest (Chomolungma -; 8850 m ),Tien Shan, Kunlun si Qinling. S-au format cand sedimentele odata depozitate intr-o mare mezozoica, numite “tethys”, au fost stranse intr-un loc si ridicate la suprafata datorita coliziunii Indiei cu Eurasia, eveniment ce a inceput in urma cu aproximativ 40 milioane de ani. Tot in vest se afla Podisul Tibet, care este situat la o altitudine de aproximativ 4500 m, fiind cel mai inalt podis din lume si desertul Takli Makan. Numeroasele tipuri de munti ale tarii inchid o serie de platouri si bazine care furnizeaza o considerabila sursa de apa minerala. Varietate de tipuri climatice, de la subpolara la tropicala si incluzand mari zone alpine si desertice, suporta o magnifica viata animala si o deosebita flora. Muntii ocupa aproximativ 43% din teritoriul Chinei; platourile muntoase mai ocupa inca 26%; bazinele, asezate in principal in zonele aride, ocupa 19%. Numai 12% din totalul teritoriului reprezinta zonele de campie.
Vegetatia originala a disparut mai ales in partea de est a Chinei datorita asezarilor si terenurilor agricole.In padurile tropicale din sudul tarii intalnim conifere care pot avea inaltimi de peste 50 m, acestea amestecandu-se cu palmierii. Padurea subtropicala din estul si centrul Chinei este bogata in plante precum stejarul, bambusul, pinul, camelii, magnolii, dafini, etc.
Fauna este reprezentata de o varietate larga de specii de animale, de la specii arctice din nordul Chinei si Tibet la cele specific tropicale in sud. Astfel intalnim specii de aligatori, salamandre, ursi panda (numai in sudul Chinei), primate precum gibon, antilope, caprioare, cai salbatici (China tropicala); carnivore - vulpi, lupi, ursi, tigri, leoparzi; animale domestice - camile (in zonele aride din nordul si vestul tarii), cai - foarte importanti in stepa mongolica, magari - comuni in nordul Chinei, yaki - in Podisul Tibet (importanti pentru lapte, blana si hrana).
Resurse naturale: depozite de minereuri cu o distributie larga in intreaga tara. Principalele regiuni miniere sunt in nordul Chinei, in special in peninsula Liaodong si in regiunile muntoase din sudul Chinei. Principlalele minereuri metalifere: fierul - estimat la peste 40 miliarde tone (cel mai mare depozit in nordul tarii), hematit, minereuri de aluminiu, antimoniu, magnezit, wolfram, etc. Alte rezerve substantiale sunt cele de grafit, zinc, cupru, uraniu (ce a fost descoperit in cateva areale in nord si nord-vestul Chinei), mica, fosfati, cuart, sare, talc, silice, etc. China dispune de asemenea si de resurse energetice precum carbunele, care este estimat la 115 miliarde tone (printre cele mai largi ), petrol (in nord ) si gaze naturale.
Reursele de apa si cele solice, in China, sunt destul de abundente si vast raspandite spre desebire de celelalte tari. 15% din suprafata totala a Chinei este arabila, folosita in special pentru cultivare; zonele impadurite sunt in scadere: 21% din arealul total al tarii (padurile fiind folosite pentru consumul propriu, in industria lemnului sau pentru productia de hartie), in comparatie cu 33 % in SUA si 34 % in Canada.
 
\

Locuitorii, obiceiurile, religia:

\

Populatie
: 1.306.313.812 locuitori.
Grupuri etnice: mai mult de 70 milioane de oameni apartin la 55 de minoritati nationale. Majoritatea acestor rase sunt distinse de chinezi mai mult prin limba si religie decat prin aspectul fizic. Principalele minoritati sunt rasa Tai, care vorbesc limba Zhuang, numarand aproape 15,5 milioane, asezati in Regiunea Autonoma Guangxi Zhuang; rasa Hui, care sunt in jur de 8,6 milioane, asezati in Regiunea Autonoma Ningxia Hui, Gansu si Qinghai; aborigenii Miao, aproximativ 7,4 milioane locuitori, ce ocupa regiunile numite Guizhou, Hunan si Yunnan; minoritatea Turkic, care numara in jur de 7,2 milioane de oameni si vorbesc limba Uygur, locuiesc in Regiunea Autonoma Xinjiang Uygur; rasa Tibetana, in numar de 4,6 milioane, care locuiesc in Regiunea Autonoma Tibet, Qinghai, Sichuan si deasemenea Yunnan. Alte grupuri minoritare includ Tujia (5,7 milioane), Bouyei (2,5 milioane), Koreeni (1,9 milioane) si Manchus. Oamenii care apartin minoriatii Manchus sunt descendenti ai dinastiei care a cucerit China in secolul al XVIII-lea si s-a stabilit in Qing sau Manchu. Numarand aproximativ 9,8 milioane, ei sunt aproape de nedistins de chinezi.
Confesiuni religiose: Shenism - taoismul si budismul sunt cele mai mari religii din China, cu 20%, respectiv 30% aderenti. Aproximativ 4% din populatie este compusa din etniile non-Han in urma lor religiile traditionale tribale. Crestinii sunt 3-4% din populatie, musulmanii 1-2%; restul populatiei, variind intre 40% si 60%, este in cea mai mare parte agnostica sau ne-religioase; ateii sunt 14-15%. De mentionat ca multe statistici sunt contradictorii, avand in vedere ca evaluarile sunt greu de facut, iar guvernul prezinta date total diferite.
Obiceiuri: Diferentele culturale pot crea neintelegeri intre localnici si vizitatori. Daca nu intelegeti ceva, intrebati. Hotelurile, vagoanele restaurant si restaurantele sunt interesate de opiniile si sugestiile clientilor, care sunt luate in serios. Sa nu va simtiti jigniti daca sunteti urmariti de multimi de oameni; este doar interesul sincer al localnicilor din regiunile mai putin vizitate de straini. Chinezii sunt in general rezervati, preferand o atitudine de curtoazie, decat de familiaritate.
Titlul complet al tarii este Republica Populara Chineza, dar neoficial se foloseste doar China. Aveti grija insa sa nu sugerati ca ar putea exista alta tara China. Formula de intampinare este o strangere de mana, dar se pot folosi si aplauze, caz in care trebuie sa raspundeti similar. Sentimentele de furie trebuiesc reprimate, o cearta in public atragand priviri ostile.
In China intotdeauna se mentioneaza intai numele de familie. Este o obisnuinta sa vii mai devreme la o intalnire sociala. La o cina, oaspetii trebuie sa astepte sa fie asezati la masa si sa nu inceapa sa manance pana cand nu li se spune sa faca asta. Daca folositi betisoare pentru a manca orez, nu le asezati in pozitie verticala in bol, deoarece simbolizeaza moartea. La masa se obisnuiesc toasturile, iar daca mergeti in vizita, duceti gazdei o mica atentie din tara natala. Daca gazda este prieten sau ruda apropiata, se obisnuieste sa se dea bani copiilor.
Daca vizitati o scoala sau o fabrica, un cadou potrivit este un obiect care nu se gaseste in China, cum ar fi o carte occidentala despre China. Si timbrele sunt un cadou apreciat, colectionarea de timbre fiind un hobby popular in China. In general, va puteti imbraca in haine lejere conservatoare, fara a lasa la vedere parti mari ale corpului. Evitati sa va expuneti parerile politice sau religioase.
 
\

Obiective turistice, capitala, orase importante:

\

Capitala Chinei
este Beijing (se citeste Peiting); cel mai populat centru urban este Shanghai. China are peste 20 de orase mari cu o populatie de cel putin 1 milion de locuitori. Orasul Beijing are o arhitectura deosebita, cu bulevarde largi cu marcaje pentru treceri pietonale. Punctele de atractie sunt usor de gasit pentru ca pretutindeni gasesti indicatoare, numai ca daca se afla undeva, la distanta de bulevarde, devin sunt mai greu de descoperit. Centrul vechi al orasului Beijing este reprezentat de o zona care candva a fost inconjurata de ziduri de aparare si care mai pastreaza inca simetria straveche - axa nord-sud trecand prin Qianmen (Poarta Principala). De-a lungul istoriei a fost locul unde se intampla totul, de la politica la comert si cultura, iar astazi cei care ajung aici au sansa de a descoperi nu doar indelungata traditie a trecutului, ci si schimbarile pe care le-a adus dezvoltarea moderna a orasului. Beijing a fost capitala de mai bine de opt secole, din perioada Dinastiei Yuan (1271 - 1368) pana la Dinastia Ming (1368 - 1644) sau Qing (1644 - 1911). Treizeci si patru de imparati au domnit asupra Chinei de la Beijing, iar inca de la inceputuri orasul a fost un centru economic, cultural si politic, precum si o adevarata legenda a Orientului. Totodata, Beijing se poate lauda cu cea mai mare piata centrala din lume, Piata Tian`anmen, cu Orasul Interzis - cel mai mare palat imperial pastrat perfect, un complex arhitectonic unic in lume - o portiune foarte bine pastrata a Marelui Zid Chinezesc, precum si cu Templul Paradisului, unul dintre cele mai mari si mai frumoase din lume.
Shanghai, Supranumit "Parisul Estului" sau "Regina Orientului", acesta este cel mai mare oras din China si un centru important comercial in Asia. Alaturi de Shenyhen si Guangyhou, este motorul economic al Chinei. In traducere, Shanghai inseamna "la mare". Shanghai nu s-a numit intotdeauna astfel; pana la dinastia Sui, era numit satul Huating. Sub dinastia Tang, a devenit prefectura Huating, inainte de a i se da numele actual sub dinastia Song. Data fiind locatia sa strategica la varsarea fluviului Yangzi Jiang, in centrul Chinei, si vecinatatea cu orase cu o bogata traditie mestesugareasca (Suzhou, Hangzhou), Shanghai a devenit rapid un important oras comercial. Cand la putere a ajuns Partidul Comunist Chinez, orasul a fost considerat un simbol al capitalismului si a intrat intr-o perioada de "hibernare", fiind aproape uitat de toata lumea. In urma reformelor lui Deng Xiaoping, orasul a fost pus din nou in valoare. Shanghai este cel mai mare santier urban de constructii din lume. O macheta gigant a orasului este vizibila intr-o cladire speciala din Piata Poporului. La ora actuala, orasul se mandreste deja cu peste 640 de zgarie-nori, in timp ce alti 300 sunt in constructie, majoritatea in noul cartier Pudong. Orasul a si fost primul din lume cu un serviciu de tren Maglev (levitatie magnetica), care in prezent face legatura intre Aeroportul International Pudong si gara Long Yang in doar 8 minute pentru o distanta de 30 km.
Hong Kong este un amestec unic de traditii orientale si occidentale, o metropola moderna, dar si una dintre cele mai faimoase destinatii turistice din lume. Unul dintre cele mai agitate cartiere este Mong Kok , in care fiecare strada este specializata intr-un anumit produs. Turistii care vor sa scape de agitatia orasului, nu duc lipsa de locuri linistite: peste 60% din Hong Kong este rezervat pentru parcuri, rezervatii naturale si plaje. Chiar daca principala atractie este shoppingul si viata de noapte, Hong Kong ofera restaurante excelente, hoteluri de prima clasa, dar si frumuseti naturale: munti, insule retrase, plaje albe. In Hong Kong, festivalul dedicat Anului Nou Chinezesc este unul plin de lumina: strazile sunt impodobite cu flori si lampioane, iar cortegiile de care alegorice sunt inconjurate de muzicanti si dansatori in costume pitoresti, de lei si dragoni din brocart.
Obiective turistice:
Marele Zid Chinezesc este o constructie strategica de mii de kilometri lungime cu rol de aparare. Zidul a fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o constructie gigantica considerata dupa volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversata, dupa datele mai recente ar fi avut o lungime de 6 350 km, zidul principal avand 2 400 km lungime. Zidul a fost construit dupa un sistem care leaga intre ele mai multe fragmente de varsta diferita.
Tai Shan este un munte situat la nord de orasul Tai'an din provincia Shandong, China. Muntele are o altitudinea de 1545 metri, fiind unul dintre cei cinci munti considerati sfinti de religia taoista. In credinta veche din China era considerat ca cel mai inalt munte din lume, monarhii chinezi venind aici ca sa aduca jertfa cerului si pamantului. Dar muntele a fost escaladat numai de sase imparati chinezi. Pentru a junge pe varful muntelui se poate merge pe jos, pe o distanta de 9 km cu diferenta de nivel de 1350 metri, fiind scari amenajate cu 6293 de trepti. Pe traseul de urcare se afla mai multe porti si palate, cel mai cunoscut fiind templul imparatului Jade („Yuhuang Dian“). In anul 2003 numarul de vizitatori se cifreaza la 6 milioane de turisti, fiind muntele cel mai frecvent urcat din lume. Mai exista si alternativa unui teleferic pentru cei care nu urca muntele pe jos.
Palatul Imperial Chinezesc se afla situat in centrul Pekingului (Beijing). Acolo a trait si domnit pana la revolutia dim 1911 imparatul Chinei din dinastia Ming si Qing. Accesul poporului sau a oamenilor de rand in palat era interzis, de aceea palatul a fost supranumit „orasul interzis” fiind situat la marginea de nord a „Pietei pacii ceresti”. Orasul interzis este o capodopera a arhitecturii chineze, fundamentul constructiilor fiind asezat dupa sistemul tablei de sah pe axa de nord-sud, palatul fiind in centru ca simbol al puterii imparatului chinez. Acoperisurile cladirilor erau aurite, deoarece culoarea galbena era culoarea imparatului. Era interzis in tot orasul Peking sa fie cladiri mai inalte ca palatul imperial.
Xi’an, capitala provinciei Shan’xi, situat in nord-vestul Chinei, este centrul politic, economic si al comunicatiilor din nord-vestul Chinei. Dintre cele sase orase (Xi’an, Luoyang, Nanjing, Kaifeng, Hangzhou si Beijing) care au fost in societatea feudala capitale ale Chinei, Xi’an a indeplinit aceasta functie cel mai devreme, in cele mai multe dinastii si pentru cea mai lunga perioada. Istoricii apreciaza in unanimitate ca in istoria Chinei, au avut capitala la Xi’an nu mai putin de zece dinastii feudale - Zhou de Vest, Qin, Han de Vest, Avan-Zhao, Avan-Qin, Post-Qin, Wei de Vest, Zhou de Nord, Sui si Tang. De aceea, influenta produsa in istoria Chinei de Xi’an este departe de a putea fi comparata de alte orase chineze. Fiind una din cele patru capitale antice cele mai importante din lume, Xi’an este o destinatie turistica de renume mondial. Armata de Teracota, cu peste 6.000 ostasi si cai de teracota de la mormantul primului imparat chinez, Qinsihuang, considerata drept „a 8-a minune a lume” si cea mai importanta descoperire arheologica din secolul al XX-lea, se afla tocmai in districtul Lintong al orasului Xi’an. Alte zone turistice importante din Xi’an sunt Pagoda Dayan, Lacul Huaqing si MunteleHuashan.  
Lhasa, capitala regiunii autonome Tibet, cu o suprafata de 29.052 kilometri patrati, se situeaza pe versantul nordic al Muntilor Himalaya. La Lhasa, cerul este senin in majoritatea timpului, iar precipitatiile reduse. Iarna nu este geroasa, iar vara temeperatura nu este foarte ridicata. Clima este semi-uscata, cu temperatra medie anuala de 7,4 grade Celsius. Volumul anual al precipitatiilor, care cad in special in lunile iulie, august si septembrie, este in jur de 500 ml/mp,iar durata anuala a perioadei insorite este de peste 3000 de ore. De aceea, Lhasa este cunoscut si drept „oras al soarelui”. Aici, aerul este curat, lumina soarelui este buna, ziua este calda, iar noaptea racoroasa. Lhasa este o localitate turistica foarte agreata. Podisul Qinghai-Tibet, unde se afla Lhasa, este cunoscut drept „acoperistul lumii” si are o altitudine medie de peste 3.600 de metri deasupra nivelului marii. Presiunea scazuta, densitatea mica a aerului, ca si continutul de oxigen cu 25-30% mai scazut fata de nivelul mediu din tara, produc la oamenii abia sositi pe podis reactii diferite precum dureri de cap si respiratie accelerata. In prima zi dupa sosire, acestia trebuie sa se odihneasca si simptomele se vor reduce sau vor disparea treptat. Aprilie-octombrie este perioada optima pentru turismul in Tibet. Lhasa inseamna in limba tibetana „asezarea sfanta a nemuritorilor”. Este un oras cu o istorie veche, insotita de un cadru cultural si religios bogat. Principalele obiective turistice din Lhasa sunt Templul Dayhao, Strada Bakuo si Palatul Potala.
 
\

Informatii referitoare la siguranta calatoriei:

\

Pasaport/ vize:   Pentru cetatenii romani care calatoresc in China este necesara obtinerea vizei de intrare. Autoritatile chineze nu elibereaza vize la frontiera. Vizele se pot obtine numai de la ambasadele Chinei din strainatate
Servicii medicale: China este una dintre tarile in care s-a inregistrat prezenta virusului H5N1 (gripa aviara). Recomandam tuturor persoanelor care calatoresc in China sa isi ia masurile de preventie necesare. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in China sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. Recomandam verificarea cu atentie a modului si conditiilor in care functioneaza asigurarea in aceasta tara. Desi vaccinurile nu sunt obligatorii, se recomanda totusi vaccinarea impotriva tetanosului si poliomielitei. Se recomanda, de asemenea, vaccinarea importiva difteriei, febrei tifoide, hepatitei A si B. Vaccinarea impotriva febrei galbene este obligatorie pentru persoanele care au calatorit anterior intr-o zona de endemie.
Telefoane de urgenta: Serviciul pompieri - 119, politia - 110, salvarea - 120, informatii - 117, meteo - 121.
 
\

Informatii utile:

\

Moneda:
Yuan chinezesc.
Schimb valutar: Dolari in yuani se schimba in banci, hoteluri, in puncte de schimb. Schimb invers nu se face. Bancile comerciale lucreaza de la 8.00 pana la 17.00 in zilele lucratoare si de la 8.00 pana la 11.30 sambata. In hoteluri punctele de schimb sunt deschise mai mult si lucreaza fara zile de odihna.
Carti de credit: Cartile de credit importante, cum ar fi Master Card, Visa, Card Diner's, American Express si JCB pot fi folosite pentru a achizitiona bunuri in mall-uri si magazine in orasele mari si mijlocii, sa plateasca pentru camere de hotel si de mese in unele dintre restaurante, si sa cumpere bilete de avion. Daca calatoriti in orase mici, sau chiar si in zonele rurale indepartate, numai plata in numerar in RMB (moneda chineza) poate fi folosita.
Fus orar: Diferenta de fus orar este de +8 ore fata de ora Romaniei.
Limba oficiala: chineza.
Alte informatii:
Reteaua electrica:  Tensiunea in retea in toata tara e 220 V, dar in unele regiuni ea poate fi considerabil mai joasa. In hoteluri, de regula, trebuie sa utilizati adaptorul.
Obiceiuri sociale: Magazinele sunt deschise in fiecare zi de la 9.00 pana la 19.00. In cele mai mari orase majoritatea magazinelor sunt deschise pana la 22.00. In magazinele private puteti negocia preturile.
Bacsisuri: Nu este obisnuit sa dai bacsisuri, dar camerista sau portarul de la hotel nu va refuza 1-2 yuani.
Gastronomie: Bucataria Chinei este compusa din specificul diverselor regiuni, astazi extinzandu-se in toata lumea, din Asia de est spre America de Nord, Australia, Europa de vest si Africa de sud. In China exista opt mari bucatarii regionale traditionale - Anhui, Cantonese, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan si Zhejiang. Traditiile Cantonese, Sichuan, Shandong si Huaiyang sunt cele mai reprezentative si mai populare in China, fiind denumite cele Patru Mari Traditii. In majoritatea felurilor, mancarea este portionata in bucatele mici, pentru a fi mancate direct, fara a le taia. In mod traditional, China priveste folosirea furculitei si a cutitului la masa ca un obicei barbar, dat fiind faptul ca acestea sunt considerate arme. Poate fi considerata o lipsa de eleganta ca invitatul sa se chinuie sa-si taie carnea din farfurie. In general, pestele este gatit si servit intreg, fara a fi taiat file in prealabil, si aceasta deoarece pestele intreg simbolizeaza prospetimea mancarii si, din punct de vedere cultural, intregimea lucrurilor, cu cap si coada. Si carnea de pui este populara in China. Puiul este taiat in bucatele, insa se serveste fiecare particica a cestuia, tot pentru a simboliza deplinatatea. La o masa chineza, fiecare mesean are propriul bol de orez, in timp ce celelalte bucate sunt servite in vase din care mesenii se servesc pe rand, cu aceleasi betisoare. Datorita faptului ca acest obicei ar putea contraveni normelor occidentale de igiena, in marile restaurante se pun la dispozitie mai multe betisoare sau o lingura metalica mai mare.
Clasificarea unitatilor de cazare: In tara exista patru tipuri de hoteluri: locale, de stat, hoteluri de clasa medie si hoteluri care apartin companiilor vestice. Ultimele se deosebesc prin standarde inalte si nivel de preturi corespunzator. Hotelurile de clasa medie sunt de asemenea destul de bune, dar nivelul de deservire in ele este mai slab decat in cele straine. In hotelurile locale conditiile de cazare sunt departe de confortabile. In China se poate cere un tarif mai mare pentru cazare si masa de la straini, decat de la localnici. In acest scop proprietarii restaurantelor intocmesc doua meniuri – pentru localnici si pentru straini.
 
\

Comunicatii:

\


Telefon fix si mobil:  Prefixul Chinei este ++86
Internet : Domeniu internet: .cn .

\


Clima:

\

Clima este temperat musonica in nord, iar in sud tropical musonica. In zona litorala sunt prezente taifunurile. Clima este similara cu cea din SUA. In sud-estul coastei chineze si in insula Haiman este un climat tropical unde precipitatiile abundente se asociaza cu musonii de vara. Musonul asiatic exercita influente asupra climatului din China; iarna este rece cu vanturi uscate ce bat in sensul acelor de ceasornic dinspre anticiclonul siberian; vara este calda, cu un aer umed ce vine dinspre oceanul Pacific. Taifunurile vin intre iulie si noiembrie aducand vanturi puternice si ploi abundente in arealele costiere. Precipitatiile scad cu rapiditate odata cu cresterea distantei dintre mare si munti. Climatul subtropical intalnit in centrul, sudul si sud-vestul Chinei inregistreaza vara temperaturi de 26 grade Celsius iar iarna 4 grade Celsius. In sud-vest exista un climat tropical cu temperaturi in iulie de 28 grade Celsius si in ianuarie 17 grade Celsius. In sudul Chinei precipitatiile sunt de peste 990 mm/an, abundente vara. Platourile muntoase si depresiunile din sud-vest au un climat subtropical cu o varietatti considerabile. La altitudini mari vara este rece iar iarna este blanda pentru ca muntii protejeaza platourile si depresiunile de iernile nordice. Climat desertic si de stepa intalnim in Mongolia stepica si in nord-vestul Chinei, cu temperaturi in lunile de iarna de -10 grade Celsius si vara cu temperaturi de peste 20 grade Celsius si cu precipitatii mai mici de 100 mm/an. Platoul Tibetan are un climat arctic si subarctic datorita inaltimilor mari; in Lhasa in luna iulie sunt 15 grade Celsius si in luna ianuarie -2 grade Celsius, cu un aer uscat in tot restul anului si precipitatii mai mici de 100 mm/an.
\


Contacte:

\


Adresa Ambasadei Romaniei In China
Beijing 100600 Ri Tan Lu, Dong Er Jie.
Telefon secretariat: 00-86-10-65.32.34.42; (008610) 65.32.57.63
Telefon sectia consulara: 00-86-10-65.32.36.16
Telefon birou economic: 00-86-10-65.32.33.15
Telefon birou atasat militar: 00-86-10-65.32.54.17
Fax: 00-86-10-65.32.57.28
E-mail: ambasada@roamb.link263.com
Program de lucru: luni-vineri, 9,00-12,00 si 13,00-17,00
Ambasada este inchisa de Ziua Nationala (1 decembrie), Craciun (25 si 26 decembrie), Anul Nou (1 si 2 ianuarie), prima si a doua zi de Pasti, 1 mai.
Website http://beijing.mae.ro