Cere oferta Cere oferte
Vacante

Prezentare Cehia

Republica Ceha este un stat intracontinental situat in Europa Centrala. Se inveci-neaza cu Germania la ...

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Denumire circuit


Destinatie


Filtreaza dupa

Vezi filtrele Harta

1 circuite gasite



Prezentare Cehia

Localizare, suprafata si informatii generale:

\

 

\
Cehia (in ceha Česko), oficial Republica Ceha (Česká republika), este un stat intracontinental situat in Europa Centrala. Se invecineaza cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est și Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice: Boemia, Moravia și o parte a Sileziei. Tara e strabatuta de 2 cursuri mari de apa: Elba si Oder. Orasele-statiuni medievale ale Boemiei si satele Moraviei va ofera peste 100 de castele, de la fortarete incetosate, pana la castele ale aristocratilor si impresia unei incursiuni in lumea unui muzeu in aer liber.
\

Suprafata: 78.866 km².

\

Ziua nationala si sarbatori oficiale:

\

 

\
 Ziua Nationala: 28 octombrie (1918) Sarbatori oficiale: 1 ianuarie (Anul Nou), 12 ianuarie, 8 aprilie, 1 mai (Ziua muncii), 8 mai (Ziua eliberarii de fascism), 6 iunie, 5 iulie (sarbatoarea lui Chiril si Metodie), 6 iulie (Ziua comemorarii lui Ian Hus), 28 octombrie (Ziua aparitiei statului independent cehoslovac), 24 decembrie (Craciunul), 25-26 decembrie (vacanta de Craciun), precum si zilele sarbatorilor religioase.
 
\

Geografie si natura. Flora si fauna:

\

Impartirea dintre cele doua lanturi principale muntoase din Europa, cel Hercinic si cel Alpino-Himalayan se realizeaza pe teritoriul Cehiei.Relieful tarii este foarte variat, predominand podisurile si dealurile (50,1 % din suprafata tarii), campiile (4,5 %) si muntii (11,6 % din suprafata). Regiunile joase de inaltimi pana la 200 m deasupra nivelului marii ocupa 4,95 %, regiunile intre 200 si 500 m ocupa 74,1 %, cele cu inaltimi de 600-1000 m 19,3 %, iar cele de peste 1000 m un procent de 1,6 %. Hidrografia Cehiei include o retea bogata de cursuri de apa, care se indreapta spre trei mari: Marea Nordului (fluviul Labe, sau Elba, cu afluentul sau Vltava), Marea Neagra (Morava si alti afluenti ai Dunarii) si Marea Baltica (Odra sau Oder).De pe teritoriul Cehiei izvorasc doua importante fluvii ale Europei: Oder si Elba.
Vegetatia cuprinde padurea de foioase, care acopera aproxiamtiv 1/3 din suprafata tarii, la care se adauga si pasunile. Resursele naturale sunt variate, dar, in general, fara rezerve si productii importante, cu exceptia carbunilor si a sarii. Cehia are in schimb, insemnate resurse forestiere si un bogat potential hidroenergetic.
 
\

Locuitorii, religia:

\

 

\
Populatie: 10.424.926 locuitori.
Grupuri etnice: Conform recensamantului din 2001, marea majoritate o locuitorilor din Republica Ceha sunt cehi (94.24%). Cele mai numeroase minoritati nationale sunt: slovacii (1,89%); germani (0,38%); polonezi (0,51%), ucraineni (0,22%); vietnamezi (0,17%); maghiari (0,14%); rusi (0,12%); romi (0.11%); bulgari (0,04%) si greci (0,03%).
Confesiuni religiose: Conform recensamantului din 2001, 59% din populatia tarii sunt agnostici, atei sau non-credinciosi, 26,8% sunt romano-catolici si protestanti sunt 2,5%.
\


Obiective turistice, capitala, orase importante:

\

Cehia este una dintre tarile cele mai vizitate de pe continentul european si cu cele mai mari venituri obtinute din turism. Principalele atractii turistice sunt capitala, supranumita “Orasul de Aur“, datorita bogatiei in monumente, si statiunile balneoclimaterice Karlovy Vary, Brno, Plzen, Cesky Krumlov si Ostrava.

Capitala: Praga, "Orasul celor 100 de turnuri", "Orasul de aur" se afla pe meandrele raului Vltava, face sa bata mai repede inima poetilor, a pictorilor, a fotografilor. Praga este un centru cultural, administrativ, al cultelor, comertului si industriei Republicii Cehe si, de 10 secole, capitala regatului si a Republicii, ca si sediul numerosilor suverani si arhiepiscopi. Istoria orasului se confunda in multe privinte cu cea a statului ceh. Asezarile umane din jurul Hradului - castelul praghez, si al Vyšehradului, au dat nastere unei aglomeratii umane, care spre 1230, capata privilegiile unui oras. Asa cum spune legenda, printesa Libuše, inzestrata cu darul profetiei, conducandu-si poporul obosit in cautarea unui loc de stabilire, s-a oprit in fata Pragai de astazi si a hotarat ridicarea unui oras, prevazand ca acesta va fi vestit in lume. Profetia ei s-a implinit. Capitala Cehiei este un oras fermecator, vizitat anual de sute de mii de turisti straini, veniti din toate colturile lumii. Se intinde pe o suprafata de 496 km² si are aproximativ 1.213.000 de locuitori, adica 12% din intreaga populatie a tarii, fiind cel mai populat oras.
In sec. XIV, in timpul domniei lui Karel al IV-lea, Praga se numara printre metropolele lumii crestine. Ea devine sediul primei universitati transalpine si un remarcabil camin al artelor. Peste aproximativ 250 de ani, in timpul lui Rudolf al II-lea, Praga se perezinta ca o capitala misterioasa, plina de artisti, savanti si rabini docti. Urmeaza apoi perioada baroca, care imbogateste orasul cu cupole de biserici, curti si gradini ale palatelor aristocratice. Si astazi le mai putem intalni in cartierele istorice, in care tipul se masoara in sunetele orologiului din piata orasului vechi. Orasul, care a cunoscut magnifice incoronari de regi, a fost martorul nasterii unor capodopere muzicale ale lui Mozart, a ascultat concertele lui Beethoven, tresarind mai tarziu la sunetele muzicii lui Dvorák, Smetana, sau Mahler. Aici, in Praga sumbra si lirica totodata, in Praga lui Kafka sau Rilke, in care si-a imaginat Capek robotii sai, iar Hašek nemuritorul soldat Švejk plin de umor ce frizeaza uneori absurdul, aici s-au intalnit un Masaryk aflat la varsta maturitatii, cu tanarul pe atunci Einstein.

Karlovy Vary Cunoscut mai ales sub numele sau german, Karlsbad - Baile lui Carol, Karlovy Vary este un oras cu o bogata istorie, care s-a bucurat de vizitatori de seama inca de la infiintarea sa in 1358. Printre oaspetii de vaza ai acestei statiuni s-au numarat Petru cel Mare, Beethoven, Chopin, Schiller, Karl Marx si Goethe, care a revenit in Karlovy Vary de 13 ori. Zona Karlovy Vary se remarca prin izvoarele sale termale, datorita carora orasul a devenit una dintre cele mai apreciate statiuni din Europa. Aceste izvoare termale de temperaturi diferite au proprietati medicale, fiind utilizate de persoane cu diverse afectiuni. In total, exista 15 izvoare, ideale pentru bai termale. Karlovy Vary a avut inca de la infiintare o bogata viata culturala, iar traditia este continuata si astazi prin galeria de arta si cele sapte muzee. Un loc aparte il are Festivalul international de film ce are loc in luna iulie.

Obiective turistice:
Vila Tugendhat este o cladire aflata pe lista de patrimoniul mondial UNESCO. Aici a avut loc intalnirea in cadrul careia s-a decis separarea pasnica a Cehiei de Slovacia. Vila Tugendhat a fost creata de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe si a fost construita in 1930, pentru Fritz Tugendhat. Cladirea incorporeaza unele dintre cele mai moderne tehnologii si concepte, fiind prima capodopera a arhitecturii moderne cehe. Familia de evrei careia i-a apartinut vila a fugit din Cehia in 1938, iar cladirea a fost avariata in timpul razboiului. Mai tarziu a fost utilizata ca spital si ca scoala, apoi a devenit proprietatea orasului Brno.
Castelul Silesian-Ostrava, unul dintre cele mai vechi monumente,. a fost construit in secolul XIII. In 1534 castelul a fost reconstruit in stil renascentist. Astazi gazduieste festivalul de muzica Culorile Ostrovei.
Reteaua Istorica Subterana a orasului Plzen reprezinta un sistem sofisticat de beciuri si tuneluri, cu adancimea de pana la trei etaje, situate sub centrul istoric al orasului. Sistemul de beciuri poate fi accesat din Muzeul Berariei si a fost intemeiat in 1295, la confluenta raurilor Mze, Radbuza, Uhlava si Uslava.
Podul Carol - in ceha Karlův most - este cel mai faimos dintre podurile peste raul Vltava si una dintre principalele atractii ale orasului Praga. La inceput podul s-a numit Podul de piatra - Kamenný most, sau Podul Praga - Pražský most. Constructia podului a inceput in 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea si a fost terminat in secolul XV. Fiind singura cale de a traversa raul, podul Carol a reprezentat cea mai importanta legatura intre Centrul Istoric, Castelul Praga si zonele adiacente, pana in 1841. Podul Carol are lungimea de 516 m, latimea de aproximativ 10 m si 16 arcade protejate de parazapezi. Podul este decorat cu o alee continua cu 30 de statuete si grupuri statuare, majoritatea in stil baroc, ridicate in secolul XVII.
Palatul Dietrichstein si Muzeul Moravian: construit in stil baroc, Dietrichstinsky Palac in ceha, a fost construit la inceputul secolului XVII, pentru cardinalul Dietrichstein. A fost proiectat de arhitectul italian Giovanni Giacomo Tencallo si este un exemplu tipic de arhitectura baroca din Brno. In prezent, palatul Dietrichstein gazduieste Muzeul Provincial Moravian, cu cinci expozitii permanente. Acesta este al doilea ca marime si cel mai vechi muzeu din Cehia; a fost intemeiat in 1817 de imparatul Francisc I.
Muzeul Mineritului OKD gazduieste o colectie unica de unelte a eminerilor din Ostrava. Se poate cobora in put pentru a vizita cei 250 metri de galerii subterane si o galerie originala din secolul XIX.
Muzeul Torturii din Cesky Krumlov, amplasat in pivnitele medievale ale primariei, in piata centrala din Cesky Krumlov, muzeul este foarte usor de gasit. Slab luminat si decorat in culori vii, Muzeul Torturii expune peste 60 instrumente de tortura din toate colturile Europei. Punctul central al muzeului este spectacolul audio-vizual al arderii pe rug a unei vrajitoare si o decapitare.
Muzeul figurilor de ceara din Cesky Krumlov, amplasat intr-o cladire renascentista recent renovata, muzeul expune figuri de ceara ce prezinta viata din Europa medievala: laboratorul unui alchimist, atelierul unui fierar, o taverna si curtea imparatului Rudolf II-lea. De asemenea, muzeul cuprinde si figuri ale celebritatilor din secolul 20.
Ceasul Astronomic din Praga - in ceha Staroměstský orloj - este un ceas medieval situat pe zidul sudic al Primariei din Centrul Istoric Praga si este format din trei componente principale: - Cadranul astronomic ce reprezinta pozitiasoarelui si lunii pe cer, precum si cateva detalii astronomice; - "Drumul Apostolilor" ce arata din ora in ora figurile apostolilor si a altor personaje; - Cadranul cu medalioane ale calendarului ce indica lunile. Ceasul Astronomic din Praga a fost construit in 1410 si de-a lungul timpului a fost un important simbol al orasului. Potrivit legendei, dupa ce a refacut ceasul in secolul XV, artistul ceasornicar Master Hanus a fost orbit de Consiliul Municipal, astfel incat sa nu-si poata reproduce opera in alta parte. Ca replica, Hanus s-a aruncat peste mecanismul ceasului, murind pe loc. Astfel ceasul astronomic a incetat sa functioneze vreme de un secol.
Castelul Praga - in ceha Pražký Hrad - este cel mai mare castel antic din lume, cuprinzand pe teritoriul sau si catedrala Sf. Vito si Gradinile Regale. In acest palat si-au avut birourile regii Boemiei, Sfintii Imparati romani, precum si presedintii Cehoslovaciei si ai Republicii Cehe. Aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Boemiei. Complexul castelului Praga se intinde pe o suprafata de aproximativ 70.000 metri patrati, avand 570 m in lungime si in jur de 130 m in latime.
Centrul istoric al orasului Praga  este unul dintre cele mai istorice de pe continentul nostru. Marcile orasului sunt: primaria orasului vechi care dateaza din secolul al XIV-lea, Biserica Teyn, Karolinum – sediul primei Universitati Central-Europene (1348), Capela gotica Bethlehem, Colegiul Iezuit Klementinum si palatul baroc Clam Gallas.
Straduta de aur din Praga: nu se gasesc aici magazine cu bijuterii sau case decorate cu acest metal nobil de la care sa-si fi luat acest nume. Denumirea vine de la profesia celor care odinioara lucrau in cladirile colorate de pe aceasta straduta. Aici, alchimistii trebuiau sa produca aur pentru imparatul Rudolf al II-lea, care avea o inclinatie pentru idei ciudate si, in acest fel, spera sa-si sporeasca puterea in lupta cu fratele sau Matthias.
Una dintre cele mai importante constructii in stil renascentist din Boemia este Belvedere, castelul de placeri din Praga al reginei Ana. Ridicat intre anii 1536 si 1558, palatul se gaseste la nord de Hradschin in directia podului Staub, in fostele gradini regale.
 
\

Informatii referitoare la siguranta calatoriei:

\

Pasaport/ vize
Incepand cu data de 1. 1. 2007 cetatenii romani pot intra si ramane pe teritoriul Republicii Cehe ca cetatenii UE fara viza, pe baza unui pasaport valabil sau a unei carti de identitate valabila.
Servicii medicale: Asistenta medicala in R.Ceha nu este gratuita. in Praga, precum si in celelalte orase mari din Cehia exista cabinete medicale cu plata, situate in incinta policlinicilor si spitalelor. Medicamentele se elibereaza la farmacii doar in baza retetelor eliberate de medici. Telefon de urgenta: 156.
In Praga au orar non-stop urmatoarele farmacii: • Lekarna Praha 1, Vaclasvski namìste 64. tel. 222211423 • Lekarna Praha 2, Belgicka 37, tel:224237207 Spitalele din Praga care acorda asistenta de urgenta si pentru straini sunt: • Na Homolce Hospital, Praha 5, Roentgenova 2, tel.252922146 • Clinica medicala nr.1, Praha 1, Na Perstyne 10, tel.224216200, 602225050 • Canadian Medical Center, Praha 6, Veleslavinska 1, tel. 601212320 Personalul acestor unitati spitalicesti poate fi contactat in limbile ceha, engleza, germana, franceza sau spaniola.
Alte informatii Tichetele pentru autostrada (vinietele) sunt obligatorii in R.Ceha si pot fi procurate de la primele benzinarii de dupa trecerea frontierei. Cele mai mari amenzi pentru incalcarea regulamentului circulatiei auto sunt de 15000 de coroane cehe (circa 600 Euro) si se aplica pentru consumul de alcool, depasirea vitezei legale cu mai mult de 20 km/h si pentru neplata taxei de autostrada. Permisul de conducere international emis de autoritatile romane este valabil pe teritoriul Cehiei.
\


Informatii utile:

\

Moneda
: euro
Schimb valutar : In punctele de schimb private se incaseaza un comision de pana la 10%. In hoteluri marimea comisionului scade pana la 5%. In banci marimea comisionului este egala cu 2%. Bancile, punctele de schimb sunt deschise in zile lucratoare de la 9.00 pana la 11.00 si de la 14.00 pana la 18.00. Bancile, la iesire din tara, va pot schimba o suma mica, daca aveti chitanta de schimb invers.
Carti de credit: La bancomatele situate in majoritatea oraselor tarii, sunt acceptate in general urmatoarele carti de credit: Mastercard, Maestro, Visa, Visa Plus, Visa Electron, Cirus Eurocard, American Express, ATM, Diners Club International. Marile hoteluri si hotelurile lanturilor internationale accepta toate tipurile de carti de credit uzuale pe plan mondial. Birourile de schimb monetar se gasesc la toate sucursalele bancilor din Cehia, in holurile hotelurilor, marilor magazine, precum si in unele restaurante, ghisee stradale amplasate in toate zonele de interes turistic.
Fus orar: Diferenta de fus orar este de +1 ora fata de ora Romaniei.
Limba oficiala: Ceha
Alte informatii:
Reteaua electrica: Tensiunea curentului electric pe tot teritoriul este de 220 V. In majoritatea hotelurilor puteti folosi prizele standard. La nevoie se pot procura si adaptoare.
Obiceiuri sociale:
Magazine: Magazinele alimentare sunt deschise de la 6.00. In magazinele universale se lucreaza de la 9.00 pana la 18.00 in zilele lucratoare, iar sambata pana la 13.00. Turistii din Rusia cumpara din Cehia articole din cristal bohemian (lustre, pahare, vaze). Va recomandam sa faceti cumparaturile in magazine si sa pastrati cecul pana la trecerea controlului vamal.
Mancaruri si bauturi: Bucataria ceha este marcata de o predominanta a felurilor din carne. Carnea de porc este foarte populara, dar si vita si puiul sunt obisnuite. Se serveste vanat, iepure si rata, iar pestele este mai rar intalnit, exceptand sprotul proaspat si crapul, care se serveste de Craciun. Numarul restaurantelor de calitate a crescut in ultima vreme, iar infastructura turistica s-a dezvoltat, astfel ca aventurarea dincolo de drumurile foarte cunoscute nu inseamna renuntarea la comoditatile lumii moderne.
Cumparaturi: Sticla si cristal de Bohemia, portelan, sculpturi populare in lemn, broderii.
Bacsis: e optional in Cehia. In general se ofera 10% din tariful total.
Clasificarea unitatilor de cazare din Cehia este asemanatoare celei romanesti. Cu toate acestea sunt foarte multe unitati de cazare clasificate superior pentru dotarile hotelului (piscina, sala conferinte, etc) si mai putin pentru confortul camerelor.
\
Transport intern: Serviciul de rent-a-car e foarte bine dezvoltat in Cehia. Taxi: in toate orasele mari din Cehia. De asemenea, reteaua de autobuze e bine oganizata.
   
\

Comunicatii:

\


Prefix telefonie: +420.

\
 In Praga sunt numere telefonice care constau atat si din sapte sau sase cifre cat si din opt. In cabinele de telefoane inca puteti plati si cu corone vechi (2 monede pentru o convorbire in raza orasului Praga). In acelasi timp au aparut si cartele de telefon si veti observa cabine noi aproape oriunde – chiar si in provincie. O cartela telefonica costa 150 Krone; o puteti cumpara in chioscuri de tutun si de ziare, cat si in Oficiul postal central din Praga (Jindrinsska, 14).
\

Domeniu internet: .cz si .eu .

\


Clima:

\

 

\
Cehia are o clima continentala umeda, cu ierni racoroase si veri calde. Temperaturile medii, care se inregistreaza in Praga sunt cuprinse intre -5oC si 0oC in ianuarie si intre 12oC si 22oC in iulie. Temperaturile scad pe masura ce altitudinea creste. In Praga, cantitatea medie anuala de precipitatii este de 530 mm. Perioada cea mai ploioasa este perioada verii.
 
\

Contacte:

\


Ambasada Romaniei
Nerudova 5, 118 00, Praha 1.
Telefon: + 420 257 534 210 Fax: + 420 257 531 017
E-mail: embroprg@mbox.vol.cz
Telefon sectie consulara: + 420 257 532 090
Fax sectie consulara: + 420 257 531 017
Program de lucru: de luni pana vineri, intre orele 09.00 - 15.00.
www.praga.mae.ro
www.prague.mae.ro