Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Oferte cazare TULCEA Romania

...

Citeste mai mult

Oferte cazare TULCEA Romania


INFORMATII GENERALE


Asezare :  este situat in partea de est a Romaniei, intre Dunare, Bratul Chilia si Marea Neagra, avand punctul cel mai de rasarit al Romaniei - orasul Sulina .
Vecini : la nord-vest se invecineaza cu  judetul Galati, la vest cu judetul Braila, la sud cu judetul Constanta, la est cu Marea Neagra, iar la nord are urmatorii vecini: Dunarea, Ucraina.
Suprafata : este  de 8.499 km patrati si situeaza judetul pe locul 4 intre judete ca intindere. Judetul detine 20% din suprafata totala lacustrala.
Populatie :  de 266.000 locuitori.
Orase
Municipii
: Tulcea, resedinta judetului are o populatie de 97.000 locuitori.
Orase: Babadag, Isaccea, Macin, Sulina.
Relieful : imbina unitatile cele mai noi cu cele mai vechi din tara : delta cuaternara a Dunarii, care impreuna cu complexul Razelm, in nord-est, cu 4.340 km2, si 447.000 ha, este a doua din Europa ca marime  si impartita de cele trei brate (Chilia - cel mai nordic si cel mai nou,  Sfantu Gheorghe - cel mai vechi,  Sulina - cel mai scurt,  amenajat pe un canal pentru navigatie) , cele  trei mari ostrove complexe: Letea, Sfantu Gheorghe, Dranov, brazdate de brate secundare, garle si canale artificiale,  si lantul muntilor hercinici ai Macinului si Podisul Casimcei, Tulcei, Babadag, Niculitel .
Clima : are un caracter continental cu amplitudini de temperatura, cu precipitatii putine, dar cu umiditate atmosferica ridicata . Verile sunt calde si secetoase.
Cursurile de apa : sunt reprezentate de Dunare spre nord si vest, Marea Neagra si laguna Razelm la est si de rauri mai mici de interior: Telita, Taita, Slava.

 

ATRACTII TURISTICE


Munti
Muntii Macinului
sunt situati in partea de nord-vest a Dobrogei fiind inconjurati pe trei parti de Dunare. Au aparut in orogeneza hercinica avand aceeasi varsta cu Muntii Scotiei, Vosgi. Sunt grupati in trei creste si anume: Creasta Principala , Culmea Pricopanului si o a treia culme, perpendiculara pe creasta principala, taiata de drumul national Braila -Macin -Constanta.
 Muntii Macinului pot fi usor accesati in drum spre Delta Dunarii sau inspre litoral.
 De asemenea, zona se preteaza in mod deosebit parcurgerii cu mountain bike si se poate practica cu succes deltaplanorismul si parapantismul.
Lacuri
Lacurile de lunca
sunt in partea de N si dintre ele amintim: Lacul Crapina, Lacul Jijiei.
Lacurile din Delta sunt cele mai multe in ordinea marimii fiind: Lacul Rosu, Lacul Gorgova, Lacul Merheius, Lacul Furtuna, Lacul Lumina.
Lacurile litorale sunt lagunare ca Lacul Razim sau limanuri fluvio maritime: Lacul Agighiol, Lacul Calica, Lacul Babadag si Lacul Ceamurlia.
Obiective turistice
Delta Dunarii, paradisul pasarilor si trestiilor, al pestilor,  este o regiune de mare frumusete turistica si de un real interes stiintific. Suprafata este de 5.050 km2 (din care 4.340 km2 pe teritorul Romaniei, restul pe teritoriul Ucrainei).  Delta Dunarii este considerata zona cu  cea mai intinsa si mai compacta suprafata stuficola de pe glob ,cea mai bogata fauna ornitologica din lume (peste 300 de specii), cel mai tanar pamant din Europa , cele mai intinse dune de nisip din Romania, cea mai scazuta nebutozitate din tara, cea mai joasa altitudine a unui oras (Sulina: 3,5 m).
Au fost construite mai multe rezervatii naturale complexe: Padurea Letea, Padurea Caraorman, Rosca - Buhaiova - Hrecisca - Letea - Sfantu Gheorghe - Perisor - Zatoane, Periteasca - Leahova - Gura Portitei. Dintre cele peste 300 de specii de pasari amintim: pelicani, gaste si rate salbatice, berze, cormorali, egrete, califari albi si rosii, flamingo, lebede, multe dintre ele monumente ale naturii ocrotite de lege.
Multe dintre speciile de pesti intalnite aici au mare valoare economica: morun, nisetru, pastruga, cega - purtatori ai icrelor negre. Dintre mamifere se remarca herminele, pisicile salbatice, bizamul, cainele enot, broastele testoase de uscat. Inegalabila flora cuprinde, printre altele si nuferi albi si galbeni, nuci de apa, papura, ferigi de apa, trestii mirositoare, stanjenel de balta.
Rezervatii si monumente ale naturii
Rosca - Buhaiova - Hrecisca, rezervatie faunistica in depresiunea Matita, intre grindurile Letea si Chilia, are o suprafata de 15.400 ha. Aici se cuibareste in fiecare primavara cea mai mare colonie de pelicani din Europa.
Perisor - Zatoane, rezervatie faunistica in estul depresiunii Dranov . Pe o suprafata de 14.200 ha se cuibaresc cele mai numeroase lebede precum si pelicanul cret, cormoranul. 
Periteasca - Leahova, rezervatie faunistica in complexul lagunar Razim - Sinoe (3.900 ha) unde se intalneste cea mai populara regiune cu pasari de coasta. Cuprinde o serie de grinduri nisipoase si lacurile Leahova Mare si Mica, Periteasca, Pahane si Cosna.
Padurea Letea, rezervatie forestiera pe grindul cu acelasi nume este caracterizata prin abundenta plantelor agatatoare care se incolacesc pe arbori, dand aspectul unei paduri tropicale. Dintre arborii intalniti aici amintim: stejari brumarii, ulmi, plopi, salcii.
Padurea Caraorman, rezervatie forestiera care  adaposteste numeroase elemente tropicale, raritati pe glob. Punctul fosilifer Agighiol, in partea nordica a lacului Razim.
Padurea Valea Fagilor din Luncavita  este o insula relictara de fagi.
Vestigii istorice
Enisala :
 aici s-au gasit urmele unor asezari traco-getice si getice , cea mai mare necopola getodacica din Dobrogea  si un castru roman. Ceea ce se poate vedea astazi sunt insa ruinele cetatii bizantine Heracleea , refacuta de genovezi in sec. XIII, pentru a-si asigura comertul la gurile Dunarii.
Fortificatia Troesmis : cetate traco-getica mentionata in sec. III i.Hr. cu ocazia conflictului militar dintre Lysimach si Dromichete.
Fortareata Noviodunum din Isaccea : cetate romano-bizantina cu nume celtic care  a avut un important rol strategic si comercial fiind ridicata la rangul de „municipium“. Cunoaste o mare inflorire dupa cum indica edificiile si monumentele publice, baile.
Fortareata Arrubium de la Macin : castru si asezare cu nume celtic care aa fost un important punct la granita imperiului in timpul stapanirii romano-bizantine.
Cetatea Dinogetia  de la Garvan: numele ei a fost mentionat pentru prima data de catre Ptolemeu in cunoscuta sa lucrare "Geographia".
Alte vestigii istorice: Cetatea antica, Chilia Veche , Cetatea bizantina Salsovia, Mahmudia
Edificii religioase
Basilica Niculitel (la 15 km de Isaccea), cea mai veche constructie de acest gen cunoscuta pana in prezent in tara noastra. Este un unicat arhitectonic in Europa.
Manastirea Cocos (la 8 km de Isaccea la 9 km nord-est de satul Nifon),  detine un muzeu de arta medievala si moderna ce include si colectii de carte veche si icoane.
Manastirea Celik Dere din satul Telita,  (la 22 km de Isaccea),  de calugarii romani si rusi si pastreaza o colectie de arta medievala. Langa manastire poate fi vazuta o raritate in peisajul romanesc: o moara de vant.
Moscheea lui Ali Gaza Pasa din Babadag : cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din Romania .
Edificii culturale
Muzeul Deltei Dunarii din Tulcea, cuprinde urmatoarele sectii: stiinte naturale (ce infatiseaza flora si fauna Deltei, si include un acvariu ce prezinta diferite specii de pesti din Delta Dunarii, dar si exemplare exotice), istorie si arheologie (cu valoroase exponate privind trecutul zonei), etnografie si arta populara, arta plastica (ce include o colectie de grafica moderna si contemporana).
Muzeul de Arta: gazduieste intr-o cladire de stil neoclasic, monument de arhitectura, construit intre 1963 – 1865, colectiile de pictura, sculptura, icoane, arta orientala, grafica si arta decorativa.
Casa memoriala Panait Cerna in Cerna, unde s-a nascut si a copilarit poetul Panait Cerna.
Alte edificii culturale: Muzeul Casei Lipovene la Jurilovca, Monumentul eroilor de pe Colnicul Horei din Tulcea, inaltat in semn de omagiu eroilor cazuti in razboiul de Independenta din 1877 - 1878.
Monumente si statui : Monumentul de la Smardan, Statuia lui Mircea cel Batran de la Tulcea, inchinata marelui voievod roman (1386 - 1418), care a luptat pentru eliberarea Dobrogei de sub dominatia otomana.


ETNOGRAFIE

Muzeul de Arta Populara este organizat din anul 1989 si a ajuns sa detina astazi un numar de aproximativ 6.400 piese impartite in colectia de etngrafie (instrumentar agricol si pentru cresterea animalelor, instrumentar pentru industria casnica textila, instrumentar pentru pescuit, colectie de piese de arma, etc) si colectia de arta populara (tesaturi de uz casnic si decorativ, piese de port si podoabe).
Ocupatii si mestesuguri nord-dobrogene ofera posibilitatea vizitatorilor de a cunoaste o parte din instrumentarul utilizat in practicarea ocupatiilor (agricultura, oierit, viticultura, albinarit) si mestesugurilor (prelucrarea firului, lemnului, lutului) traditionale nord-dobrogene. 

 

Filtre

Cauta hotel


Stele


Destinatie


Categorii


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 1 hoteluri

ORASE IN ROMANIA

Hotelul ESPLANADA ofera rafinament si eleganta Un popas binemeritat inainte de a pasi in paradisul Deltei il puteti face la Hotelul ESPLANADADescriere camere Dotari camere aer conditionat TV minibar seif baie cu dus - sau cada internet uscator de pa . . .