Cere oferta Cere oferte
Vacante

Oferte cazare Sulina Romania

Localitatea este atestata documentar inca din anul 950, in cadrul lucrarii "De Administrando Imperio" a lui Constantin Porfirogenetul. Sulina este localizata in hartile medievale in anul 1327 de catre Pietro Visconti. Denumirile sub care este intalnita asezarea de la gurile Dunarii sunt: Selina, Sunne, Solina si in final, Sulina.

Vezi mai multe detalii
Sorteaza dupa

Filtreaza dupa

Destinatie


Cauta hotel


Stele


Categorii


Filtreaza dupa

Vezi filtrele Harta

4 hoteluri gasite



Oferte cazare Sulina Romania

Localitatea este atestata documentar inca din anul 950, in cadrul lucrarii "De Administrando Imperio" a lui Constantin Porfirogenetul. Sulina este localizata in hartile medievale in anul 1327 de catre Pietro Visconti.
Denumirile sub care este intalnita asezarea de la gurile Dunarii sunt: Selina, Sunne, Solina si in final, Sulina.
Ca urmare a problemelor legate de orientare, intampinate de comandantii navelor la intrarea pe bratul Sulina, pe la mijlocul secolului XVIII-lea este construit un far si cladirile administrative necesare.
De-a lungul timpului o serie de negutatori, diplomati si militari fac observatii legate de rolul important pe care il joaca portul Sulina pentru buna desfasurare a navigatiei la gurile Dunarii.
Datorita navigatiei dificile cauzata de existenta bancurilor de nisip, a curentilor si a apei putin adanci din zona de varsare a Dunarii, dupa anii 1785 se discuta din ce in ce mai des despre regularizarea gurilor Dunarii.

 Prin anii 1820 se spune ca apar primii pirati care se ocupa cu jefuirea corabiilor aflate in imposibilitate de manevra, la ancora sau in zonele cu dificultate de la gura Dunarii.
De altfel, Gurile Dunarii au constituit in permanenta un motiv pentru disputele teritoriale ale marilor puteri inca din timpuri stravechi si aceasta situatie s-a perpetuat, trecand, de la stadiul violent al amenintarilor militare, printr-o evolutie lenta ce a imbracat in timp hainele unei fine diplomatii. In anul 1840 Sulina este nominalizata ca port fluvio-maritim in cadrul Conventiei Ruso-Austriece incheiate la Sankt Petersburg.
In urma Razboiului Crimeii, prin intermediul Congresului de pace de la Paris, in anul 1856, se pun bazele unei organizatii europene a carei rol este de a se ingriji de ameliorarea navigatiei la Gurile Dunarii si pana in portul Braila. Este vorba despre Comisiunea Europeana a Dunarii, din randul careia fac parte Austria, Rusia, Turcia, Anglia, Franta, Prusia si Sardinia.
Secretariatul general al C.E.D. a fiintat la Sulina intre anii 1856 - 1878.
In portul Sulina s-a aflat si sediul tehnic al comisiunii, cu intreg patrimoniul tehnic format din santierul naval, navele de dragaj, navele hidrotehnice, cele de salvare, remorcherele de interventie si manevra, casa de navigatie, serviciul de pilotaj pentru bara si linie
Perioada de functionare a Comisiunii Europene a Dunarii s-a intins pe durata a 82 de ani (1856 - 1939).In anul 1857 se monteaza prima linie telegrafica ce facea legatura cu orasul Galati.

Dupa anul 1878, Sulina devine un port cu statut de extrateritorialitate, caracterizat de neutralitate pe timp de pace sau razboi, cu anumite privilegii fiscale.Adus din S.U.A., primul generator electric pus in functiune in Sulina, asigura energia pentru Palatul Comisiunii, gradinile acestuia si cheul portului. In anul 1903 este inaugurata prima linie telefonica intre portul Sulina si portul Galati si se extinde iluminatul electric in principalele puncte din localitate, orasul devenind primul iluminat electric in Romania. In anul 1897 sunt demarate lucrarile de constructie a unei uzine de apa, lucrari finantate de regina Olandei. Odata cu anul 1939, odata cu reducerea prerogativelor Comisiunii Europene a Dunarii, orasul Sulina isi pierde statutul international trecand sub autoritatea Romaniei.

Sursa: www.casa-sibiana.eu

Viziteaza Delta Dunării cu EXIMTUR!