Descopera farmecul istoric al orasului medieval Rhodos, inclus in patrimoniul mondial UNESCO, si exploreaza vestigiile sale fascinante, cum ar fi Marele Maestru sau Strada Cavalerilor. Plimbarile romantice pe strazile inguste pietruite te vor duce intr-o calatorie in timp, oferindu-ti o perspectiva fascinanta asupra unei epoci de poveste.
Vezi mai multe detaliiRhodos, cu istoria sa bogata, plajele aurii si atmosfera vibranta, este o destinatie ce iti va captiva inima. Pentru iubitorii de soare si plaja, Rhodos dispune de plaje cu nisip fin, cum ar fi Faliraki sau Tsambika, ape cristaline, golfuri ascunse si activitati nautice captivante. In plus, experienta culinara din Rhodos iti va rasfata simturile cu deliciile locale, de la preparate traditionale grecesti pana la bucate mediteraneene rafinate.
Rhodos, cea mai mare insulă din Arhipelagul Dodecaneselor, se situează la întâlnirea a trei continente. După mitologia greacă, această insulă minunată a fost ocrotită de Helios, zeul soarelui, care a cerut-o pentru el, după ce Zeus, în urma împărţirii lumii, a uitat de fiul său. Insula a fost populată întâia oară de barbari veniţi din Asia Mică. După scrierile lui Homer, insula putea fi locuită încă din epoca neolitică. În jurul anului 1500 î.Ch., primii cuceritori au năvălit deja insula, fiind urmaţi de dorieni, în timpul cărora Rhodos s-a dezvoltat substanţial. În acea vreme s-au fondat oraşele Lindos, Kamiros, Lalyssos, care împreună cu oraşele Kos, Cneid şi Halikarnassos au întemeiat uniunea economică a celor şase oraşe, hexapolisul.
În secolul al V-lea î.Ch., oraşul Rhodos a devenit treptat un centru regional important, având o populaţie între 60 si 80 de mii de locuitori. După moartea lui Alexandru cel Mare, grecii din Rhodos au rezistat multor invadatori şi, din recunoştinţă şi respect faţă de zeul Helios, au ridicat Colosul din Rhodos, care a fost nimicit în anul 226, în urma unui cutremur. Timp îndelungat, insula a fost aliatul imperiului roman în luptele cu triburile din est. Sub domnia lui Diocletianus, insula a fost anexată Imperiului Roman. Puterea romană a fost urmată, în secolul al IV-lea, de cea bizantină.
În anul 1309, Rhodos a fost cucerit de către ioaniţi, numiţi şi cavalerii din Rhodos. În anul 1522, insula a fost cucerită de trupele otomane. Dominaţia otomană a continuat până în 1912, când Rhodos a intrat sub ocupaţie italiană. După sfârşitul celui de al doilea război mondial, insula a fost anexată Greciei. În prezent, Rhodos este centrul administrativ al Arhipelagului Dodecanese, cu aproximativ 70 de mii de locuitori. Venitul principal al insulei, bineînţeles, provine din turism. Rhodos este declarat de UNESCO rezervaţie naturală.
Rhodos, situat la 16 km de Turcia, este mărginit în nord de Marea Egee, iar în sud de Marea Mediterană. Insula este mai mica decât Creta ca marime, mai mare decât Corfu, are formă de romb, o lungime de 75 km, o lăţime de 40 km şi are clima cea mai blândă dintre insulele greceşti. Insula are un relief muntos – deluros cu sol fertil şi vegetaţie bogată. Cel mai înalt punct este vârful Ataviros (1215 m) situat în sud-vest. Insula diferă foarte mult de celelalte insule greceşti, drept pentru care şi grecii o numesc „insula străină”. Atracţia ei, ca şi a celorlalte insule greceşti, este apa cristalină a mării, golfurile stâncoase si plajele splendide cu nisip.
Reţeaua drumurilor publice este bine dezvoltată. Centrul insulei este oraşul Rhodos, de unde majoritatea locurilor de pe insulă sunt accesibile cu transport local, biletele de autobuz fiind ieftine. Sunt recomandate închirierile de maşini şi de motoare, cu care se poate explora în voie insula, dar se poate apela şi la transportul cu taxi. Între insulele dodecanese există curse regulate de feribot şi aşa se poate ajunge uşor şi în oraşele mai mari din Grecia, ca Atena, Pireu sau Heraklion.
Grecii gătesc cu ulei de măsline, le plac fructele de mare, iar carnea lor preferată este cea de oaie la grătar. Aperitivul grecesc conţine roşii, castraveţi, pepene, felii de caşcaval, măsline şi diverse fructe. În tavernele locale, servesc mâncăruri ca salata grecească, souvlaki, tzaziki, musaca, sau gyros. Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Magazinele sunt în general deschise dimineaţa şi după-masă până seara târziu. Majoritatea magazinelor sunt închise în timpul siestei de după-amiază. În majoritatea staţiunilor, magazinele sunt deschise şi la sfârşit de săptămână. Bacşişul este inclus în majoritatea facturilor de la restaurante şi hoteluri, dar se obişnuieşte să se mai lase cca. 10% din totalul consumaţiei. Personalul hotelurilor şi taximetriştii primesc de obicei bacşiş.
Vezi si alte oferte de cazare in alte locatii din Grecia:
Pentru o vacanta lipsita de griji, cu zbor inclus, vezi ofertele de charter Rhodos. Daca vrei sa explorezi si alte insule europene, verifica oferta de cazare Malta de pe site.