Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare PRAHOVA Romania

...

Citeste mai mult

Prezentare PRAHOVA Romania

1. INFORMATII GENERALE

Asezare: este situat in partea de sud est a Romaniei, in mijlocul Munteniei, in bazinul superior si mijlociu al raului cu acelasi nume si o parte a bazinului Ialomitei.
Vecini: la sud se invecineaza cu  judetele Ilfov si Ialomita, la vest cu judetul Dambovita, la nord cu judetul Brasov, la est cu judetul Buzau.
Suprafata: este de 4.716 km patrati si reprezinta aproximativ 2% din teritoriul tarii.
Populatie: este de 868.000 locuitori, fiind judetul cu populatia cea mai numeroasa din tara.
Orase
Municipii:
Ploiesti, resedinta judetului are o populatie de 253.000 locuitori si ste situata 60 km de nord de Bucuresti, intre vaile Teleajenului si Prahovei; Campina.
Orase: Azuga, Baicoi, Boldesti Scaieni, Breaza, Busteni, Campina, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slanic, Urlati, Valenii de Munte.
Relief: coboara in trepte de la nord la sud, dispuse in forma de amfiteatru cu fata spre sud si cuprind in proportii egale, munti (in nord, Bucegi, cu vf. Jepii de 2.195 m, Piatra Arsa de 2.075 m, Omu de 2.505 m),dealuri ( Subcarpatii Buzaului si Prahovei ) si campii . In zona montana se intalnesc cateva bazine depresionare cum sunt : Azuga-Sinaia pe valea Prahovei, Tesila pe Doftana, Cheia pe Teleajen, in lungul carora s-au dezvoltat asezari urbane.
Dealurile subcarpatice situate intre 800 si 300 m altitudine se caracterizeaza printr-un relief puternic fragmentat si numeroase vai cu directia generala NV-SE. Ca subunitati de relief apartin Subcarpatilor Buzaului si Prahovei. Ei prezinta o serie de dealuri aliniate Vest – Est puternic fragmentate alternand cu o serie de bazinete depresionare. In cadrul acestora sunt concentrate majoritatea localitatilor,  precum si cele mai importante activitati economice bazate pe valorificarea resurselor naturale din teritoriu cum sunt: zacamintele de titei si gaze naturale, sare, lignit, izvoare de ape minerale si variate roci utile.
Campiile alcatuiesc treapta cea mai coborata de relief. Se remarca o zona mai inalta – Campia Ploiestiului, in est, Campia Istritei iar in sud Campia joasa a Gherghitei.Toate aceste subunitati ofera conditii deosebit de de favorabile agriculturii.
Clima:  este influentata de relief si asezare. In partea de sud are un caracter temperat continental de silvostepa iar in cea de nord, in munti, un caracter mai aspru dominat de vanturi.
Cursuri de apa: raul Prahova cu principalii sai afluenti: Azuga, Doftana, Teleajenul si Cricovul Sarat, ultimul avand confluenta cu Prahova imediat in aval de la iesirea din judet. 
Lacuri
In zona de campie este situat Lacul Fulga pe Valea Balana.
In regiunea subcarpatica lacurile mai cunoscute sunt cele de la Brebu, Campina si cele de la Slanic localizate in vechi exploatari de sare si amenajate in scop balnear. Pentru realizarea unor debite suplimentare de apa si alte folosinte in judet au fost au fost realizate 2 lacuri de acumulare la Paltinu si Maneciu.

 2. ATRACTII TURISTICE

Munti
Masivul Bucegi:
prin inaltimea si masivitatea lui alcatuieste cel mai grandios edificiu muntos din aceasta parte a tarii . Are frecvente inaltimi ce depasesc 2.000 m: Vf. Omu (2.505 m), Vf. Costila (2.498 m), Vf. Caraiman (2.326 m).
Masivul Bucegi a fost declarat  Parc National, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe, in perimetrul carora se disting: abrupturi impresionante, creste ascutite, circuri si vai glaciare, relief carstic si vai torentiale, forme specifice de relief ( Sfinxul, Babele, Pietrele Singuratice). Splendoarea peisajului Bucegilor este completata de bogatia vegetatiei alpine de multe specii de plante declarate monumente ale naturii: floarea de colt, garofita, orhideea. Numeroase poteci turistice trec prin aceste rezervatii, prilej de a admira cadrul natural, vegetatia si uneori fauna acestor locuri (capra neagra, ursul brun, cocosul de munte).
Masivul Ciucas: este una din cele mai interesante si complexe regiuni montane din Carpatii de Curbura, cu binemeritata faima turistica.
Vai si cascade: Valea Prahovei, Valea Cerbului, Valea Teleajenului, Cascada Urlatoarea, la o ora distanta de Busteni.
Rezervatii si monumente ale naturii
Muntele de sare de la Slanic Prahova
, cu o inaltime de cativa zeci de metri, acest munte in miniatura starneste admiratia vizitatorilor. Apa ploilor a modelat pe suprafata sa mii de ondulatii si santulete, cristalele de sare par  ace de gheata . In perimetrul acestui masiv (declarat monument al naturii) este cantonat un lac carsto-salin cu o adancime maxima de 32 m. Potrivit legendei, in acest lac s-ar fi aruncat o mireasa nefericita, de unde si numele de Grota miresei. 
Parcul natural Bucegi
este zona protejata de interes national si include rezervatiile naturale “Abruptul Prahovean Bucegi”, “Muntii Coltii lui Barbes”. Alte rezervatii protejate prin lege sunt: “Locul fosifilefer Plaiul Hotilor” si “arinisul de la Sinaia – Cumpatu” – rezervatie forestiera reprezentata de o mica, dar interesanta padure de foioase.  Alta rezervatie  de interes national protejata prin lege este Tigaile din Ciucas.
Padurea Glodeasa, pe raul Doftana, rezervatie forestiera care conserva un codru secular de fag cu rasinoase, in special de brad.
Statiuni turistice
Sinaia: statiune de odihna si tratament, situata la 45 km de Brasov si 62 de Ploiesti reprezinta o adevarata “Perla a Carpatilor”.
Busteni: statiune balneoclimaterica si de odihna situata la 75 km nord-vest de de Ploiesti si la 135 km nord-vest de Bucuresti, la o altitudine de 882 m, la poalele muntelui Caraiman, ai caror pereti coboara ametitor de la aproape 2.000 m, dand peisajului o salbatica maretie. Datorita pozitiei minunate pe care o are statiunea este denumita si “poarta Bucegilor” .
Slanic Prahova: statiune balenoclimaterica permanenta situata la 44 km nord de Bucuresti, la o altitudine de 400 m. In statiune se gasesc numeroase izvoare de ape clorurosodice.
Cheia: este o statiune climaterica si de odihna situata la 61 km de Ploiesti, la o altitudine de 871 m. Ofera posibilitati de practicare a  celor mai variate forme de turism: drumetii montane, alpinism, sporturi de iarna, excursii in imprejurimi. Reprezinta  principalul punct de plecare in excursii spre Masivul Ciucas.
Breaza: este o statiune climaterica situata la 43 km nord-vest de Ploiesti, in Subcarpatii Prahovei la o altitudine de 450 m.
Azuga: este o statiune climaterica situata la 60 km nord-vest de Ploiesti, la o altitudine de 950 m. Reprezinta un centru turistic si punct de plecare spre cabanele din Muntii Bucegi. Detine o partie olimpica de schi: Sorica si instalatie de transport pe cablu.
Vestigii istorice
Castelul Peles din Sinaia
, fosta resedinta regala, transformata azi in muzeu, este punctual de atractie nr. 1 al orasului Sinaia si unul din valoroasele monumente de arhitectura din Romania. Printre cele mai impresionante sali sunt: holul de onoare, marea sala de arme (cu obiecte din India, Persia, Turcia, Arabia), sala de consiliu (vitralii elvetiene, sec. XVI-XVII), sala de muzica, sala florentina, sala oglinzilor, sala maura (cu o colectie inspirata de Palatul Alhambra din Spania), salonul turcesc, sala de teatru.
Palatal Culturii din Ploiesti, frumos monument de arhitectura construit la inceputul sec. XX, in stil neoclassic. In prezent, in cele peste 200 sali, gazduieste mai multe muzee.
Alte vestigii istorice: Castelul Hasdeu din Campina(1.893-1.896), Palatul Cantacuzino din Filipestii de Targ, ridicat de postelnicul Constantin Cantacuzino intre 1.633-1.656, astazi doar ruine, Castelul muzeu Pelisor din Sinaia.
Edificii religioase
Manastirea Sinaia
, construita intre 1690 - 1695 de spatarul Mihai Cantacuzino, in urma unui pelerinaj la Ierusalim si in peninsula Sinai, de unde si numele manastirii si a statiunii de azi.  Manastirea Zamfira din Lipanesti, ctitoria jupanesei Zamfira, terminata in 1743, cu o biserica noua construita in 1857, pastrand picturi executate de Nicolae Grigorescu, cand avea 18 ani.
Biserica din lemn de la Valea Orlei (sec. XIV), aici fiind inmormantata Stanca, sotia voievodului Constantin Mavrocordat.
Manastirea Varbila  este un monument ce poseda remarcabile sculturi in lemn si piatra.
Alte edificii religioase: Schitul Lespezi de la Posada (langa Comarnic, 1661), Biserica domneasca din Ploiesti, unul din cele mai vechi monumente ale orasului, ctitorita de domnitorul Matei Basarab,  Manastirea Brebu , Biserica Trei Ierarhi din Filipestii de Padure  cu zugraveala executata de cunoscutul Parvu Mutu , Biserica Manastirea de la Valenii de Munte, ridicata la sfarsitul sec. XVII, se remarca prin frescele din interior.
Edificii culturale
Muzeul de istorie si arheologie Prahova din Ploiesti, institutie culturala de prestigiu din judetul Prahova. 
Muzeul memorial Nicole Iorga din Valenii de Munte, dezvaluie vizitatorului gustul genialului om pentru creatia populara autohtona. 
Muzeul ceasului Nicolae Simache din Ploiesti, unic in reteaua muzeelor din tara noastra, ofera publicului vizitator ocazia sa urmareasca evolutia mijloacelor de masurare a timpului de la primele „ceasuri“ - cadrane solare, ceasuri arzatoare, cu apa sau cu nisip, pana la ceasornicele mecanice „antice“ si cele moderne.
Muzeul memorial B. P. Hasdeu din Campina, adapostit intr-un castel construit de marele carturar in amintirea fiicei sale, stinsa prematur din viata la 19 ani. Sunt prezentate tablouri, mobilier, care au apartinut familiei acestui lingvist, istoric si scriitor, una dintre cele mai proeminente personalitati ale culturii noastre.
Muzeul memorial I. L. Caragiale din Ploiesti, gazduit intr-o casa din sec. XVIII, prezinta aspecte semnificative din viata marelui dramaturg, care si-a petrecut copilaria si tineretea in Ploiesti.
Casa Domneasca de la Brebu, cladire ridicata de Matei Basarab in 1641, adaposteste un muzeu, care ofera publicului iubitor de arta medievala un fond bogat de carte veche romaneasca, straie imparatesti, arme, obiecte de cult si podoaba.
Muzeul memorial Cezar Petrescu din Busteni, conserva atmosfera de altadata, in care prozatorul a creat cea mai mare parte a operei sale.
Alte edificii culturale: Muzeul National al Petrolului din Ploiesti, unic in tara si printre putinele de acest gen din lume, Muzeul memorial Nicolae Grigorescu din Campina, sunt expuse tablouri originale, covoare, obiecte legate de viata marelui pictor, Muzeul de etnografie al Vaii Teleajenului din Valenii de Munte.
Monumente si statui: Bustul lui Nicolae Iorga –Ploiesti, Bustul lui I. G. Duca, Bustul lui Radu Stanian, Monumental Vanatorilor –Ploiesti, Palatal Culturii , Bustul Mihai Eminescu.

3. ETNOGRAFIE

Vestit pentru frumusetile naturale ale meleagurilor prahovene, actualul judet, este la fel de vestit si pentru frumusetile artei populare, originalitatea si ingeniozitatea marturiilor de civilizatie si cultura populara.
In asezarile de pe Valea Prahovei sau Valea Teleajenului  care se contureaza ca zone etnografice distincte, intalnesti o mare diversitate de aspecte de civilizatie si cultura populara traditionala, specifice diferitelor zone etnografice. 
Recomandam celui aflat in trecere pe Valea Prahovei sa se abata din sosea pentru a poposi si la Breaza unde arhitectura caselor ii dezvaluie aspecte de rara frumusete a arhitecturii populare in lemn, iar unele gospodarii situate pe pantele din apropierea vetrei satului ilustreaza tendinta de rasfirare a asezarilor traditionale.
Recomandam sa se viziteze Muzeul de arta populara, unde se afla expus un adevarat tezaur de arta populara in domeniile cusaturilor, tesaturilor, portului popular si prelucrarii artistice a lemnului.
In localitatea Urlati se poate vizita Muzeul etnografic. Acesta cuprinde, pe linga piese de arta culta si obiecte de arta populara, indeosebi ceramica, tesaturi, covoare romanesti si piese de costum popular traditional.
 

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou sau contactati un consultant EXIMTUR.