Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare MURES Romania

...

Citeste mai mult

Prezentare MURES Romania

1. INFORMATII GENERALE

Asezare : in partea central-nordica a tarii, pe cursul mijlociu al raului Mures, in centrul Podisului Transilvaniei.
Vecini : judetele limitrofe sunt: la nord judetele Bistrita-Nasaud si Suceava, la est judetul Harghita, la sud judetele Brasov si Sibiu si la vest judetele Alba si Cluj.
Suprafata : 6.714 km² , adica 2,8% din teritoriul tarii.
Populatia : 580.000 de locuitori.
Municipii : Targu-Mures este municipiu resedinta de judet, cu o populatie de 145.000 locuitori.
Orase : Iernut, Ludus, Reghin, Sighisoara, Sovata,Tarnaveni.
Relieful : relieful colinar si de podis este prezent in jumatete din suprafata judetului. Din cealalta jumatate fac parte dealurile subcarpatice transilvanene si muntii vulcanici Calimani - Gurghiu.  Relieful coboara usor in trepte de pe piscurile vulcanice ale Muntilor Calimani si Gurghiu (separate de Defileul Mures-Toplita-Deda), spre sud-vest in Podisul Tarnavelor, pana in mijlocul Transilvaniei, in nord-vest.
Clima : judetul Mures se afla in sectorul de climat continental-moderat, caracterizat de ierni lungi si reci si veri calduroase.Temperaturile medii anuale sunt intre 2°-4°C in partea de est si 8°-9°C in partea de vest, luna cu temperaturile cele mai ridicate fiind iulie cu 18°-19°C, iar cea cu temperaturile cele mai scazute ianuarie cu -3°-5°C. Iarna, numarul zilelor de inghet ajunge la 127. Precipitatiile sunt variabile, cu vanturi dominante dinspre nord-vest.
Cursurile de apa : principala artera hidrografica este Muresul, care colecteaza raurile: Niraj, Gurghiu, Paraul de Campie, Comlod, Lut,Tarnava Mare,Tarnava Mica. Lacurile sarate de la Sovata sunt cunoscute pentru proprietatile lor curative.
   
2. ATRACTII TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE NATURALE

Munti
Muntii Calimani ocupa o suprafata de 2000 km² pe teritoriul judetului. Principalele culmi muntoase sunt: vf. Pietrosu, vf. Rachitisu, vf. Bistricioru pana la raul Mures spre sud, paraiele Lomas si Calimanel in est, iar spre vest vf. Poiana Tomii si Poiana Bistrii. Crestele muntoase sunt formate din andezite pe suprafata acestora observandu-se urme ale glaciatiunii mai ales in zona vf. Pietrosu dar si din aglomerate pe platourile vulcanice acoperite de pasuni alpine.
Muntii Gurghiului se intind pe teritoriului judetului de la defileul Muresului pana la partea nordica a Muntilor. Masivul este brazdat de mici defilee create in urma eroziunii de catre raurile care traverseaza masivul.
Defilee
Defileul Muresului (intre Toplita si Deda) are o lungime de 35 km si a fost sapat de-a lungul secolelor de raul Mures in catena formata de muntii Calimani si Harghita. In acest sector valea Muresului este ingusta, versantii foarte apropiati ofera turistilor peisaje spectaculoase (stanci, creste, albie incantatoare). Defileul este usor accesibil, cu cabane si posibilitati de campare, precum si atractii pentru pescari.
Lacuri
Principalele lacuri si iazuri din judetul Mures sunt create artificial, ca de exemplu: Taureni - iaz realizat pe Paraul de Campie, Zau de Campie, Saulia, Faragau.
Lacul Ursu (Sovata)- in apropiere se gasesc si lacurile: Alunis, Negru, Rosu si Verde.
Rezervatii si monumente ale naturii
Rezervatia de bujori de stepa (in nord-vestul comunei Zau de Campie), reprezinta unicul loc din Transilvania unde creste Paeonia tenuifolia denumita popular "bujor de stepa".  In perioada inforirii (luna mai), frumoasa pajiste este vizitata de numerosi iubitori ai naturii.
Padurea Mociar de la Solovastru, aflata pe Valea Gurghiului – este o rezervatie forestiera, cu o suprafata 48 ha. Aici se afla unii din cei mai batrani arbori din Romania, peste 700 de ani.
Parcul Dendrologic de pe Valea Gurghiului gazduieste numeroase specii autohtone , dar si specii exotice de arbori din Australia, America de Nord, America de Sud, Japonia.

STATIUNI  TURISTICE

Sovata (la 15 km de Targu-Mures), este o statiune balneo-climaterica situata la poalele muntilor Gurghiului, la o altitudine de cca 475-530 m. Statiunea este mentionata inca din 1597, ca loc de cura. In timp a devenit recunoscuta pe plan national si international pentru metodele de tratament folosite in afectiunile ginecologice, reumatismale sau de circulatie. Factorii curativi sunt legati de prezenta lacurilor helioterme din statiune. Cel mai cunoscut este Lacul Ursu, care prezinta fenomenul de heliotermie (stratificarea termica a apei concomitent cu cresterea concentratiei sarurilor spre adancime). Lacul Negru este bogat in namol sapropelic, iar Lacurile Verde si Rosu, aflate la baza “Muntelui de Sare”, formeaza un tablou natural interesant. Datorita climatul subalpin, cu ierni blande si veri racoroase, locatia este cautata pentru actiunea calmanta asupra sistemului nervos.
Baile Sarate Sangeorgiu de Mures, la o distanta de 3 km de municipiul Tirgu-Mures, pe drumul national DN 15 in directia Reghin, se intinde pe o suprafata de peste 13 ha la o altitudine de 320 metri. Statiunea este renumita pentru apele sarate si namolul mineral. Mineralizarea de exceptie, prin concentratie (124 g/l) si prin continut (iod, calciu, magneziu, potasiu, azotati), confera acestor ape reale virtuti terapeutice. Apa are cel mai mare continut de iod (11,4 mg/l) din Transilvania, iar iodul este ionul longevitatii umane.

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Vestigii istorice
Cetatea Sighisoarei este recunoscuta pe plan international ca fiind „cea mai frumoasa cetate locuita din Europa“ si „cel mai frumos si complet ansamblu de arhitectura medievala din Romania“. A fost construita la inceputul sec. XIII si refacuta in sec. XIV, cand zidurile sale erau strajuite de 14 turnuri ridicate si pazite de breslele din oras (de la care au luat si numele). Astazi mai pot fi admirate: Turnul cu Ceas, Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor . Turnul cu ceas din Sighisoara, fiind cel mai bine conservat si cel mai masiv dintre turnurile de aparare, a devenit  un adevarat simbol al orasului. Ceasul din varful turnului a fost construit in Elvetia, figurile sale simbolizand zilele saptamanii.
Pasajul Scarilor din Sighisoara, construit in 1662. Astazi se mai pastreaza 175 de trepte.
Casa Vlad Dracul din Sighisoara- cea mai veche constructie civila de piatra din cetate. Aici a locuit, intre 1431-1435, principele Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes.
Cetatea medievala  din Targu-Mures, situata in apropierea centrului municipiului, a fost ridicata in sec. XV, extinsa si intarita in sec. XVII. Complexul cetatii are o suprafata de 4,3 ha si este format dintr-o incinta fortificata cu 7 bastioane unite prin ziduri. In cadrul cetatii se gaseste Biserica Reformata-Calvina si Cladirea Manutantei.         
Ruinele castelului Bethlen din Cris (la 19 km de Sighisoara)-edificiu construit intre 1559-1589  in stilul Renasterii transilvanene.
Castelul Gornesti (la 17 km de Targu-Mures)-construit in stil baroc, intre1770-1778. Este situat intr-un frumos parc dendrologic si numara 52 de camere si 365 de ferestre simbolizand saptamanile si zilele anului.
Castelul din Brancovenesti a fost ridicat intre 1557-1558 de voievodul Ferenc Kendy, in stilul Renasterii transilvanene. Cladirea in plan dreptunghiular prezinta 4 turnuri impunatoare.
Edificii religioase
Biserica din Deal de la Sighisoara
,  mentionata documentar inca din 1345, este una dintre cele mai vechi din Romania. Astazi, mai pot fi admirate frumoasele sculpturi decorative in sti gotic flamboyant si valoroasele picturi murale (sec.XV).
Biserica Manastirii Dominicane din Sighisoara mentionata documentar pentru prima data in 1298. Detine piese de mare valoare artistica (covoare orientale).
Biserica Reformata din Targu-Mures- interesant monument de arhitectura in stil gotic. Constructia ei s-a desfasurat intre anii 1316 -1442, cu sprijinul voievodului Iancu de Hunedoara.
Biserica Leprosilor din Sighisoara- bisericuta gotica din sec.XV ,care a servit ca azil laprosilor in secolele urmatoare.
Biserica fortificata din Saschiz
Edificii culturale
Biblioteca Teleki din Targu Mures gazduieste una dintre cele mai bogate colectii de carte din Transilvania. Datorita valoroaselor sale scrieri a devenit un simbol al municipiului Targu Mures si lacas al culturii europene din secolele trecute. A fost intemeiata de contele Samuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei. In 1802 a fost prima biblioteca publica din tara noastra. Detine un fond de peste 200.000 volume, numeroase lucrari avand o valoare exceptionala
Palatul Culturii din Targu Mures, unul dintre cele mai impozante edificii ale municipiului, a fost ridicat intre 1911-1913. Principala sa functie in trecut si in prezent este de a gazdui diverse activitati culturale reuniuni, simpozioane, concerte, serbari. Fatada este impodobita artistic cu remarcabile statui si basoreliefuri. Celebra “Sala a oglinzilor” retine atentia prin numarul mare de vitralii, prin oglinzile venetiene si mobilierul elegant. Cladirea concentreaza in spatiul sau multe institutii culturale, precum:Teatrul, Filarmonica de Stat, Muzeul de Arta.
Monumente si statui
Statuia Lupoaicei sau Monumentul Latinitatii se afla in centrul municipiului Targu Mures, pe Strada Primarie, in apropierea Pietei Trandafirilor.
Monumetul Eroilor Revolutiei din 1989 – Targu Mures
Monumetul Secuilor Martiri – Targu Mures

3. ETNOGRAFIE

Bogatia etnografica si traditionala a locuitorilor judetului Mures este pusa in evidenta prin intermediul targurile a caror origini se pierd departe in timp.
Fiii Satului de la Saschiz - se desfasoara anual in data de 15 August.
Targul Fetelor de la Gurghiu a avut loc anul acesta in data de 07 Iulie, de Rusalii.
Festivalul Vinului Targu Mures se desfasoara anul la sfarsitul lunii Octombrie in interiorul Cetatii Targu Mures. 
Targul Cireselor de la Brancovenesti (05 Iulie) reprezinta o adunare campeneasca menita sa  scoata in  evidenta varietatea de costume populare mostenite din stramosi precum si cantecele si datinile populare.

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou sau contactati un consultant EXIMTUR.