Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare Ialomita Romania

...

Citeste mai mult

Prezentare Ialomita Romania1. INFORMATII GENERALE


Asezare : judetul Ialomita  este situat in partea de sud-est a Romaniei, in estul Campiei Romane, pe cursul inferior al Ialomitei, cuprinzand  doua treimi din Campia Baraganului.
Vecini : la nord se invecineaza cu judetele Braila si Buzau, la nord-vest: judetul Prahova, la vest: judetul Ilfov, la sud-est  judetul Constanta, la sud: judetul Calarasi.
Suprafata :  este de : 4.453 km2.
Populatia :numara  304.000 locuitori.
Orase: Slobozia, resedinta judetului, care se gaseste in centrul Campiei Baraganului, in lunca raului Ialomita; Urziceni, Fetesti, Tandarei, Amara .
Relief : este de  campie, cu altitudini maxime ce nu depasesc 100 m, fiind situat in Baraganul de est si in luncile Dunarii si Ialomitei (punctata de aparitia dunelor, a fruntilor de terasa si a numeroaselor lacuri).
Altitudinal, relieful in judet se desfasoara in trepte de la nord la sud si de la vest spre est. Zona cea mai inalta – 91 m se afla pe Platoul Hagienilor, langa satul Platonesti, ei alaturandu-i-se Piscul Crasani – 81 m si Campul Grindu – 71 m. Altitudinea minima este de 8 m, in nordul incintei indiguite a Bratului Borcea.
Clima : este excesiv continentala in nord si vest si mai moderata in sud-est .Teritoriul se afla sub influenta maselor de aer estice continentale, vestice oceanice si sudice mediteraneene, materializate in vanturi aspre din nord-est (Crivatul), uscate din sud-est (Austrul), care provoaca adesea indelungate perioade de seceta si dinspre sud-est (Baltaretu).
Cursuri de apa : sunt reprezentate de Dunare si bratul Borcea in sud-est, Ialomita ce brazdeaza in est, desfasuranduse in meandre si formand o lunca inundabila.

2. ATRACTII TURISTICE


Lacuri : Rogoz si Ezer  ( lacuri  de apa dulce ), Fundata si Strachina ( au valoare terapeutica deoarece contin namol ), Coscovata si Piersica ( lacuri de lunca ).
Statiuni turistice
Amara (la 7 km nord-vest de Slobozia si la 126 km de Bucuresti), statiune balneoclimaterica pe malul nord-vestic a lacului Amara. Statiune renumita inca din 1900 pentru valoare curative a namolului sapropelic din lac (calitati tarapeutice asemanatoare celui de la Techirghiol). Dintre dotarile de care dispune statiunea amintim: instalatii pentru bai calde la vane si bazine cu apa provenita din lac, instalatii pentru bai calde si impachetari cu namol, amenajari pentru ungeri cu namol rece, urmate de bai in lac.
In statiune se poate ajunge pe cale feroviara : gara Slobozia Veche pe liniile Ciulnita - Slobozia Veche sau Ploiesti Sud - Slobozia Veche, pe cale rutiera : E 15 de la Bucuresti sau de la Constanta, DN 21 de la Braila sau de la Calarasi .
Vestigii istorice
Cetatea Dava Getica
de la Piscu Crasani este una dintre cele mai importante asezari geto-dacice. Vestigiile asezarii Dridu (sec. VIII – X) aici s-au descoperit obiecte de cultura materiala care reflecta  specificul cultural al populatiei autohtone (Cultura Dridu).
Edificii religioase
Biserica Sfintii Voievozi  din Slobozia, a apartinut unei foste manastiri ctitorita in 1628. Biserica a fost recladita in 1634 de domnitorul Matei Basarab. In prezent gazduieste o colectie de cult.
Alte edificii religioase: Manastirea Pitesteanu, Manastirea Balaciu, ctitorita de Grigore II Ghica in 1750, Biserica de lemn de la Poiana (1737).
Edificii culturale
Biblioteca Judeteana Stefan Banulescu
Ialomita este o institutie culturala de interes judetean, ce asigura egalitatea accesului la informatii si la documentele necesare informarii, educatiei permanente, petrecerii timpului liber si dezvoltarii personalitatii utilizatorilor fara deosebire de statut social ori economic, varsta, sex, apartenenta politica, religioasa sau etnica.
Monumente si statui : Statuia de la Platonesti poate fi interpretata ca un semn de mormant sau pazitor de mormant, datarea sa in functie de alte descoperiri intr-o perioada de timp este greu de precizat, ea apartinand insa ariei civilizatiei traco-scitice din sec. VII-VI i.e.n., care s-a dezvoltat in zona de stepa nord-pontica si Dobrogea. Conform tabelului publicat de A.D. Alexandrescu, statuia descoperita este a treia piesa din aceasta categorie de piese arheologice descoperita pe teritoriul tarii nostre.
 

3. ETNOGRAFIE

Colectia de etnografie cuprinde un numar de 6882 piese, din urmatoarele categorii: port popular , podoabe, tesaturi de interior ceramica traditionala romaneasca - ocupatii: unelte, ustensile instalatii, obiecte de uz gospodaresc, obiecte de iluminat,  transport, elemente de arhitectura mobilier taranesc, obiecte legate de obiceiuri (recuzita) instrumente muzicale.
In muzee sunt expuse colectii ce infatiseaza istoria locala, vestigii arheologice, neolitice, geto-dacice, obiecte care vorbesc despre cultura si ocupatiile ialomitene. 
Muzee : Muzeul Agriculturii (Ialomita, Fetesti),  Muzeu Judetean  ( profil : stiinta si tehnica, colectii de masini si unelte agricole traditionale ).

 

 

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou sau contactati un consultant EXIMTUR.