Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare Harghita County Romania

...

Citeste mai mult

Prezentare Harghita County Romania

1. INFORMATII GENERALE

Asezare : in partea centrala a Romaniei si se suprapune peste grupa de mijloc a Carpatilor Orientali.
Vecini :  judetele limitrofe sunt la nord:  judetul Suceava, la est: judetele Neamt si Bacau, la sud: judetele Covasna si Brasov, la vest: judetul Mures.
Suprafata : 6.639  km²,  2,8% din teritoriul tarii.
Populatia : dupa situatia din anul 2007, judetului avea peste 325.600 locuitori.
Municipii : resedinta de judet este municipiul Miercurea-Ciuc, localitate cu o populatie de 41.971 locuitori.  Alte municipii sunt: Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Toplita.
Orase : Cristuru Secuiesc, Balan, Vlahita, Borsec si Baile Tusnad.
Relieful : principala caracteristica a reliefului este predominarea tinuturilor muntoase, acestea ocupand peste 60% din teritoriul judetului. Cele doua lanturi muntoase se defasoara paralele pe directia NV – SE, iar in partea centrala sunt situate lanturile vulcanice ale Muntilor Gurghiului si ale Muntilor Harghita (altitudinea maxima - 1.801 m). Dealuri cu altitudini de circa 800 m se gasesc in portiuni din Subcarpatii Transilvaniei sau in Podisul Tarnavelor. Depresiunile  intramontane: Giurgeu, Ciuc, Gheorgheni, Bilbor, Borsec prezinta altitudini intre 400 si 800 m.
Clima : este specifica zonelor intramontane, cu ierni geroase de lunga durata si veri relativ calde. Numarul zilelor de inghet ajunge, in medie anual, la 160. Datorita temperaturilor foarte scazute ce se inregistreaza frecvent in zona, judetul Harghita este supranumit "Polul romanesc al frigului". Aici se intalnesc des ingheturi tarzii (chiar in iunie) si timpurii de toamna (chiar in septembrie). Temperatura medie in luna ianuarie variaza intre -4  si -10°C, iar in iulie intre 5  si 18°C.
Cursurile de apa : Muresul, Tarnava Mare si Mica, Oltul, Bistrita si Trotusul. Judetul este cunoscut si pentru numeroasele izvoare de apa minerala carbogazoase si mofete.

2.  ATRACTII TURISTICE
    
OBIECTIVE TURISTICE NATURALE

Munti
Muntii Hasmasu Mare sunt situati in partea centrala a Carpatilor Orientali si reprezinta un obiectiv turistic de prim rang prin prezenta Cheilor Bicazului si a numeroaselor rute de alpinism.
Muntii Ciuc se desfasoara intre izvorul Oltului si pasul Casin. Fiind puternic fragmentati de rauri, prezinta culmi domoale.
Muntii Giurgeului, unde se gaseste cel mai mare lac de baraj natural din tara - Lacul Rosu.
Muntii Harghitei.
Pesteri
Pestera Meresti,
pe Valea Varghisului, cea mai lunga pestera din Carpatii Orientali.
Pestera Sugau, accesibila din comuna Voslabeni, are trei intrari suprapuse si se continua cu numeroase galerii care dau in grote mari.
Chei
Cheile Bicazului
(la 3 km de statiunea Lacul Rosu si la 30 km de Gheorgheni), se desfasoara de-a lungul a 8 km pe valea Bicazului. Relieful a fost modelat de-a lungul a milioane de ani in calcarele masivului Hasmas. Soseaua ce strabate aceasta zona salbatica face legatura intre Transilvania si Moldova. Principalele atractii aunt: „Piatra Altarului”, al carui varf este tinta alpinistilor incercati,  „Piatra Arsitei”, „Piatra Singuratica”. Teritoriul cheilor este declarat monument al naturii si formeaza o rezervatie complexa, geologica, floristica si faunistica.
Lacuri
Lacul Rosu sau Ghilcos (30 km de Gheorgheni si 30 km de Bicaz), este cel mai mare lac de baraj natural din Romania. Lacul s-a format relativ recent, in vara anului 1837. Atunci, in urma unor ploi abundente, o mare cantitate de moloz stancos de pe versatul nordic al Stancii Ucigasului sa alunece, blocand drumul Paraului Bicajel. Apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural cu o suprafata de 12,6 ha si adancime de pana la 10,5 m.
Lacul Sfanta Ana (la 17 km de Bixad) este singurul lac de origine vulcanica din Europa. Situat in Muntii Harghitei (la 950 m altitudine) este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins numit Ciomatu. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Zona din jurul lacului formeaza o rezervatie complexa, geologica si floristica.
Lacul Iezeru situat la poalele varfului Rachitis din muntii Calimani.
Rezervatii si monumente ale naturii
Mlastina de la Valea Mijlocie, situata in lunca Oltului, la sud de Tusnadul Nou. In rezervatie creste mesteacanul pitic, element siberian la cel mai sudic punct din lume.
Mlastina de la Sancraieni-Ciuc, (la 7 km de Miercurea Ciuc), alimentata permanent cu apa calduta.
Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas prezinta un deosebit interes stiintific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic, peisagistic dar si din punctul de vedere al diversitatii biologice generate de marea varietate a conditiilor geoclimatice.
Muntele de Sare de la Praid.

STATIUNI  TURISTICE

Borsec (la 26 km de Toplita) supranumita si „Regina apelor minerale” este situata in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 m. Apele minerale de aici au fost cunoscute si recomandate pentru actiunea lor tamaduitoare de medicul italian Burcella inca din 1594. Recunoasterea internationala a calitatilor terapeutice a apelor minerale a fost confirmata prin acordarea unor prestigioase distinctii (la Viena, Paris, Berlin, Trieste). Statiunea dispune de un bioclimat montan stimulator, aer reconfortant (pur si ozonat), case de odihna intime si confortabile, numeroase instalatii de tratament.
Baile Tusnad (la 37 km sud de Miercurea Ciuc), renumita statiune balneoclimaterica, este situata in partea sudica a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, intre Muntii Harghita si Bodoc, intr-un splendid defileu al Oltului. Activitatea balneara in Baile Tusnad se desfasoara inca de la jumatatea secolului XIX. Pozitia in teritoriu ii confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice.
Lacul Rosu (la 30 km de Gheorgheni), este o statiune situata in grupa centrala a Carpatilor Orientali, inconjurata de catre Muntii Ceahlau (in Nord) si de catre Muntii Hasmasu Mare (in Sud). Statiunea este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna, transmitand prin pitorescul peisajului o atmosfera de neuitat.
Praid, statiune balneoclimaterica (la 7 km de Sovata), importanta pentru microclimatul de salina.
Baile Homorod, statiune balneoclimaterica (la 17 km de Odorheiu Secuiesc).
Toplita, la 37 km de Gheorgheni.

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Vestigii istorice
Cetatea Miko din Miercurea Ciuc
a fost construita in 1621 pe temelia unei fortificatii anterioare, din ordinul consilierului regal Miko Ferencz. In prezent adaposteste Muzeul etnografic al judetului.
Castelul din Lazarea construit pe la mijlocul secolului al XVI-lea, unde a copilarit principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen
Cetatea Medievala din Odorheiu Secuiesc (sec. XVI)
Vestigiile cetatii dacice Sangidava de la Toplita
Ruinele castrului roman de la Odorheiu Secuiesc
Edificii religioase
Manastirea Franciscana si Biserica Romano-Catolica din Sumuleu
reconstruita in anii 1802-1824 in stil baroc. Statuia Sfantei Fecioare din secolul XIV este o capodopera de sculptura in lemn. Complexul monahal mai detine si una din cele mai mari instalatii de orga din Ardeal.
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita a fost construita in 1910.
Biserica din Lemn din Tulghes construita in anul 1813.
Biserica din Sacel pe a carei clopotnita se afla inscriptia -pe aici a trecut luminatul dascal Gheorghe Lazar in 1806.
Edificii culturale
Muzeele din Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc si Gheorgheni
in care mai pot fi vazute insemnele existentei umane pe aceste meleaguri inca din cele mai vechi timpuri.
Casa Memoriala Tompa Lászlo din Odorheiu Secuiesc.
Monumente si statui
Crucea de piatra
in amintirea epidemiei de ciuma, sat Tusnad.
Coloana Siculicidum, sat Siculeni.

3. ETNOGRAFIE

In satele acestei regiuni, unde traiesc impreuna romani, unguri si secui, s-au pastrat mestesugurile traditionale si portul popular. Sunt recunoscute pe plan national si chiar international centrele de ceramica cu un specific secuiesc:
Corund, recunoscut prin eleganta si bogatia ornamentatiei.
Danesti cu piese din ceramica neagra
In gospodariile taranesti se confectionau si continua sa se lucre bundite, covoare, tesaturi, broderii, cu o gama variata de ornamente specifice zonelor:
Sancraieni cunoscuta pentru tesaturi
Tusnad Sat unde se prelucreaza artistic piatra
Corbu unde se lucreaza tesaturi si cusaturi
Locuri si oameni harghiteni au inspirat si numerosi scriitori romani. Cunoscute sunt povestirile lui Mihail Sadoveanu: "Lacul Rosu", "Modoros", "Cheile Bicazului" - din volumul "Vechime". Actiunea din piesa lui Mihail Sebastian "Jocul de-a vacanta" se desfasoara la Lacu Rosu. 
 

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou sau contactati un consultant EXIMTUR.