Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Prezentare Bihor Romania

...

Citeste mai mult

Prezentare Bihor Romania

1.INFORMATII GENERALE

(prefix telefonic 59)
Asezare: in partea de nord-vest a Romaniei, pe cursurile raurilor: Crisul Repede, Crisul Negru si Barcau. Judetul este marginit la vest de Campia de Vest, iar la est de muntii Apuseni.
Vecini: la nord: Judetul Satu Mare, la est: Judetele Cluj, Alba si Salaj, la sud: Judetul Arad, la vest: Ungaria.
Suprafata: 7544 km² (suprafata care reprezinta 3.2% din suprafata tarii).
Populatie: 575.398 locuitori.
Orase
Municipii:
judetul Bihor cuprinde 10 orase din care 4 municipii Oradea (resedinta de judet), Salonta, Beius si Marghita.
Orase: Alesd, Stei, Valea lui Mihai, Vascau, Nucet, Sacuieni.
Relieful: este diverisificat, fiind dispus in trepte, ce coboara de la est (Muntii Apuseni) la vest (Campia de Vest).  In partea de est a judetului sunt culmile inalte peste 1800 m ale muntilor Bihorului si masivele Codru Moma, Plopis (Ses) si Padurea Craiului – cu inaltimi intre 500 si 1000 m. Culmile masivelor coboara spre vest, fiind despartite de depresiunile Beiusului pe Crisul Negru si Vad – Borod pe Crisul Repede. Prezenta calcarului in zona a favorizat dezvoltarea unui relief carstic impresionant – platoul Padis – reprezentat prin pesteri, tuneluri, cascade si lacuri subterane, ghetari, obiective de mare importanta turistica. Dealurile piemontane fac legatura cu cea mai joasa treapta - Campia Crisurilor in partea de nord si Campia Barcaului in sud. Altitudine maximă: vf. Bihorul (Cucurbata Mare) 1849 m, vf. Budeasa 1790 m, vf. Cârligați 1693 m
Clima: este continental – moderata aflandu-se sub influenta maselor de aer vestice, mai umede si racoroase. Temperatura medie anuala variaza intre 6ºC si 10.5ºC, iar cantitatea de precipitatii scade de la est la vest, situandu-se intre 1200 si 500 mm. 
Cursurile de apa: Barcau, Crisul Negru, Crisul Repede si afluentii lor, care curg pe directia est – vest.


2.ATRACTII TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE NATURALE

Pesteri
Pestera Ursilor
– denumita astfel datorita ramasitelor unui urs de caverna ramas blocat in pestera acum mai bine de 15000 de ani, a fost descoperita in anul 1975. Pestera are peste 1 km lungime, aflandu-se la o altitudine de 419 m. Pestera impresioneaza prin diversitatea formatiunilor stalagmitice si stalactitice. Pestera se afla la o distanta de 86 km de Oradea in satul Chiscau.
Pestera Vantului – situata pe malul stang al Crisului Repede, langa Suncuius, este cea mai lunga pestera din Romania - 50 km, fiind strabatuta de un curs subteran de apa, cu bogate fenomene de coroziune. Pestera poate fi vizitata doar cu ghid.
Pestera Focul Viu – este una dintre pesterile aflate in muntii Bihorului fiind dispusă pe Valea Galbena la o altitudine de 1.165 metri. Pestera este alcatuita din 2 Sali : Sala Mare si Sala Mica. Sala mare cu o lungime de 68 metri si o inaltime de 46 metri adaposteste ghetarul cu un volum de 25000 m³.  Tavanul Salii mari este deschis, pe aici patrunzand lumina naturala, care se reflecta asupra stalagmitelor din pestera creand reflexii care au dat numele pesterii: Focul Viu. Deschizatura din tavanul Salii Mari favorizeaza acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilatii creeaza conditiile necesare pastrarii ghetarului pe parcursul intregului an.
Pestera Meziad (recent amenjata) – se afla in Muntii Padurea Craiului, aflata la  397 metri altitudine este una dintre cele mai mari pesteri din Romania (4.750 m lungime si mai multe nivele).
Pestera Batranului – este situata in Depresiunea Imasului Batranului.
Pestera Ciur Ponor – are cel mai lung curs subteran de apa din Romania - 5.000 m.
Pestera Corbasca – este renumita pentru bogatia de concretiuni de mari dimensiuni.
Ghetarul Bortig – cel de-al doilea ghetar ca marime din Romania – este situat in Muntii Bihorului, parte din Parcul Natural Apuseni. Ghetarul de la Bortig are un volum 30.000 m³.
Pestera din Groapa de la Barsa – depresiune de forma ovala – situata la o altitudine de 1.100 m in Muntii Bihorului, este formata din forme carstice deosebit de interesante. 
Pestera Vadu Crisului – are 5 km lungime si este amenajata pentru vizitare.
Pestera „Cetatile Radesei” – este vestita pentru cele 5 ferestre naturale, lumina soarelui dand stancilor aspecte impresionante.
Vai si cascade
Cascada Saritoarea Bohodeiului – avand o cadere de 80 m este a 3-a cascada din tara ca inaltime, impreuna cu zona invecinata formand o rezervatie complexa geologica, floristica si forestiera.
Defileul Crisului Repede – insoteste soseaua nationala Cluj - Oradea trecand apoi prin Muntii Padurea Craiului, fiind o rezervatie complexa geologica, faunistica si floristica.Avand o suprafata de 247 ha, rezervatia include 11 pesteri si defileul calcaros al Crisului Repede de la izvoare pana langa Bucea.
Cascada Bulbuci – situata in Muntii Bihor are o inaltime de 40 m.
Cascada Moara Dracului – este situata pe drumul de la Stana de Vale spre Valea Draganului avand o inaltime de 20 m.
Valea Sighistelului – rezervatie geologica situata la 2 km de Sighistel, langa Campeni.
Lacuri
Lacul Peta
– din statiunea Baile 1 Mai este o rezervatie floristica, formata dintr-un complex lacustru  cu o suprafata de 4 ha. Unicitatea lacului se datoreaza nufarului tropical, aici fiind singurul loc din Europa unde floarea creste in mod spontan. Acest lac nu ingheata niciodata datorita izvoarelor termale (30 - 40˚C) care il alimenteaza.
Lacul Cefa – pepiniera piscicola.
Lacul Lesu – zona de agrement (pe Valea Lesului).
„Taul lui Ghib” – o raritate in peisajul calcaros din tara.
Rezervatii si monumente ale naturii
Cetatile Ponorului – cea mai impresionanta formatiune carstica din tara – se afla in Muntii Bihor. Rezervatia naturala este alcatuita din 3 avene uriase, o pestera si un rau subteran, ce curge printr-un tunel lung de 4 km, dupa care revine la suprafata in Izbucul Galbenei. In acest loc unic in Europa, apa a format o lume ireala cu prapastii ametitoare, cascade si lacuri adanci.
Izbucul de la Calugari - rezervatie geologica -  situat la 400 m, este format dintr-un izvor intermitent care beneficiza de calitati curative.  Aparitia la suprafata a apei subterane depinde de perioada anului, cele mai frecvente aparitii la intervale de 3-4 minute fiind primavara.
Poiana cu narcise salbatice - rezervatie floristica, in apropiere de localitatea Goronesti.
Zona carstica Vascau - cu ponoare, pesteri, izbucuri.


STATIUNI TURISTICE

Baile Felix
Este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice din Romania, fiind asezata la altitudinea de 140 m, in Campia Crisurilor. Izvoarele geotermale de la Baile Felix sunt cunoscute inca din antichitate pentru proprietatile curative. Asezarea ii confera statiunii un climat moderat cu ierni blande si veri calde, temperatura medie anuala: fiind de 10,50˚C. Statiunea dispune  de o bogata baza de tratament, ce cuprinde: instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, instalatii pentru bai la cada,  bazine cu apa minerala termala, instalatii pentru electro si hidroterapie, sauna, instalatii de aerosoli si inhalatii, piscine acoperite si in aer liber cu apa minerala termala, piscine care functioneaza permanent, sali de gimnastica medicala, masaj medical, cabinete pentru aplicarea de tratamente cu Gerovital. Hoteluri si pensiuni de la 2 la 5 stele. Accesul in statiune se face pe cale feroviara - halta Baile Felix, pe linia Oradea - Baile Felix, apoi cu autobusul pana in statiune, rutiere - DJ 760 Oradea - Beius, aeriena - cu avioanele TAROM de la Bucuresti la Oradea; BLUEAIR de la Bucuresti, Iasi, Constanta si Torino la Oradea, RYANAIR de la Barcelona (Girona) si Milano la Oradea si apoi transfer cu autobusul pana in statiune.
Baile 1 Mai
La 8 km sud-est de Oradea, este situata la 140 m altitudine fiind inconjurata de paduri de stejar. Statiunea beneficiaza de un climat moderat  cu influente oceanice. Baza de tratament a statiunii dispune printre altele de instalatii pentru bai cu apa minerala termala, strand cu apa minerala termala, sala de gimnastica. Caile de acces sunt: feroviare - gara Oradea pe linia Bucuresti - Episcopia Bihor, apoi cu autobuzul, rutiere - DN 76 de la Oradea la Beius, cu abatere pe langa Sanmartin.
Stana de Vale
Se afla la o distanta de 24 km de Beius fiind situata la 1.100 m altitudine. Este o statiune atat de odihna cat si de tratament de importanta nationala pentru toate anotimpurile,  la poalele vf. Poieni (1.650 m) intr-o depresiune inconjurata de paduri de conifere. Datorita asezarii statiunea beneficiaza  de un climat montan cu ierni reci si veri racoroase - temperatura medie anuala fiind de 4ºC. Zapada persista din noiembrie pana in martie. Dispune si de partii de schi pentru amatori cat si pentru sportivii de performanta, iar ca instalatii de tratament: bai de plante de cada, ionogalvanizari, magnetodiaflux, sauna, masaj. Caile de acces sunt: feroviare - gara Beius pe linia Oradea - Vascau, apoi cu mijloace auto pana in statiune; rutiere - DN 1 (E 60), Oradea - Cluj-Napoca pana la Alesd, cu deviere pe Valea Iadului, pe langa lacul de acumulare Lesu, DN 76 (E 79) Oradea - Beius, apoi cca 30 km prin Budureasa. Baile Tinca (la 131 m altitudine la 36 km sud de Oradea si la 25 km de Salonta).

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Vestigii istorice
Ruinele cetatii Biharia – la 13 km de Oradea, pe DN 19, este o cetate de pamant ( datata in secolul al X-lea), care a fost centrul voievodatului roman condus de Menumorut.
Cetatea Oradea – recent renovata, este inconjurata de santuri (actualmente parcuri) care erau umplute de apa paraului termal Peta (1114 - 1131).
Ruinele Cetatii Piatra Soimului – din Alesd, construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, se afla la distanta mica de oras, pe o stanca.
Ruinele Cetatii Pomezeu – langa Beius (sec. XIII).
Edificii religioase
Catedrala romano catolica – din Oradea, ridicata intre anii 1752 - 1780, este cea mai mare biserica in stil baroc din Romania, fiind construita din marmura de Carrara si Vascau. Constructia a fost  inspirata de constructiile baroce ale Italiei de Nord.
Biserica ortodoxa „cu luna” – din Oradea (1784 - 1790), imbina elementele stilului baroc cu cele ale stilului neoclasic. Sub orologiul aflat in turnul bisericii se afla o sfera, cu diametrul de 3 m care este actionata de un mecanism original care, in rotirea sa, arata toate fazele Lunii. 
Biserica „Sfantu Ladislau” – din Oradea (1723 - 1733) este una din cele mai vechi biserici din oras. In biserica se gaseste cel mai vechi altar bisericesc din Oradea, datand din anul 1730.
Biserica romano catolica „Sfanta Treime” – din Beius a fost construita intre anii 1753-1754. La inceput a fost conacul episcopului Forgacs Francisc. 
Biserica „Sfantu Dumitru” – din Tinaud (1658) – ctitorie a lui Constantin Basarab Carnu – biserica este cunoscuta ca prima biserica ortodoxa de pe Valea Crisului Repede.
Biserica din lemn de la Rieni (langa Beius, pe DN 76) – poarta hramul „Sfantul Mucenic Teodor Tiron” (1752-1754). A fost construita de mesterul Ilie Tulca, cu picturi interioare din 1755. 
Edificii culturale
Palatul Baroc – din Oradea, este cea mai mare constructie in stil baroc din Romania, (1762 - 1770), semanand foarte mult cu Palatul Belvedere din Viena. In centrul palatului cu 365 de ferestre, reprezentand numarul zilelor anului, se afla o sala festiva impresionanta. 
Biblioteca – din Oradea, detine peste 300.000 de volume, printre care carti rare, este gazduita de o cladire ce imbina stilurile din perioada Renasterii in Europa - baroc si rococo. 
Sirul Canonicilor – din Oradea, a fost construit in 1773 in stil baroc, este format dintr-un culoar de peste 100 m lungime, strajuit cu peste 50 de arcade romanice. 
Casa memoriala „Ady Endre” – din Oradea, contine carti, documente si manuscrise legate de activitatea acestui clasic al poeziei maghiare si universale, militant neobosit pentru prietenia romano-maghiara. 
Muzeul „Tarii Crisurilor” – din Oradea, dispune de sectii de: istorie, arta (colectia de gravuri ale lui A.Durer), stiinte naturale (colectie ornitologica, valoroasa colectie de oua, unica in felul ei, care numara peste 10.000 de piese), dar si de o biblioteca documentara cu peste 10.000 de volume. 
Palatul Consiliului Judetean – din Oradea.
Palatul „Vulturului Negru” din Oradea – construit la inceputul secolului trecut  este cea mai importanta cladire din oras in stilul secession.
Monumente si statui
Monumentul Holocaustului
– a fost ridicat in memoria evreilor deportati in Polonia incepand cu anul 1944. Monumentul este ridicat in curtea Sinagogii Ortodoxe din Oradea.
Statuia Ecvestra a lui Mihai Viteazul se afla in Piata Unirii din Oradea si a fost dezvelita in cinstea celui care a fost Mihai Viteazul, domn al Moldovei, Tarii Romanesti si Ardealului.
Monumentul Ostasului Roman a fost ridicat in memoria ostasilor care au luptat impotriva fascismului, pentru independenta si libertatea romanilor. Monumentul a fost dezvelit in anul 1959.


3.ETNOGRAFIE

Potentialul etnografic al judetului Bihor deosebit de valoros, este reprezentat prin  principalele centre mestesugaresti:
Avram Iancu - centru de tesaturi populare: stergare;
Buntesti - centru de prelucrare artistica a lemnului;
Leheceni - ceramica rosie bihoreana, cu vechi traditii;
Lelesti - langa Beius, ceramica rosie si alba;
Vadu Crisului - ceramica alba nesmaltuita;
Budureasa - lazi de zestre.

 

 

 

Cautarea nu a intors nici un rezultat!
Va rugam schimbati parametrii de cautare si incercati din nou!