Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Oferte cazare Arad Romania

...

Citeste mai mult

Oferte cazare Arad Romania

1. INFORMATII GENERALE 
 
Asezare : este situat in partea de vest a Romaniei,pe de o parte si de alta a Muresului si Crisului Alb.
Vecini : la sud se invecineaza cu judetul Tims, la est cu judetele Hunedoara si Alba,in nord cu judetul Bihor iar in partea de vest cu Ungaria.
Suprafata : 7.754 km², ceea ce reprezinta 3,2%din teritoriul tarii.
Populatie : de 409.072 locuitori.
Orase
Municipii
: Arad,este resedinta de judet cu 147.000 de locuitori, situat pe o principala cale de legatura intre Transilvania si Campia Panonica.
Orase : Chisineu Cris, Curtici care este punct de trecere in Ungaria, Ineu,nod de cale ferata, Lipova,care este o statiune balneoclimaterica, Nadlac, punct de trecere a frontierei, Pancota si Sebis, Pecica, Santana.
Relieful : este proportionat de la est la vest si este caracterizat de trei trepte importante de relief : muntii ( Codru-Moma, Zarand, culmi din masivul Gaina), dealurile ( Dealurile Vestice cu altitudini cuprinse intre 200-400 m inaltime), campiile ( Campia de vest cu subdiviziunile Campia Muresului si Campia Crisurilor ).
Clima : este continental-moderata, cu ierni nu prea friguroase si veri relativ calduroase,cu cele mai multe zile de temperaturi pozitive, cu numarul zilelor fara inghet de 200, in campie, cu precipitatii variabile, dar fara perioade de seceta excesiva vara, cu zapezi putine iarna, cu vanturi dominante de sud si sud-vest.
Temperatura medie in luna ianuarie este de -2ºC- -8ºC iar in luna iulie 12-24ºC.
Cursurile de apa : Muresul, Crisul Alb, Crisul Negru, Teuzul, Segreusul, Cigherul.
Reteaua hidrografica traverseaza judetul de la est la vest.
  

2.ATRACTII TURISTICE
 
Obiective turistice naturale 
Muntii
Muntii Codru-Moma
pot fi considerati printre cele mai interesante zone turistice din Muntii Apuseni datorita unor peisaje remarcabile prin frumusetea si spectaculozitatea lor: abrupturi de sute de metri, imense paduri de foaioase, fapt care justifica numele de''codru'', platoul carstic Vascau(ce domina numai cu rama sa vestica limita judetului).
Muntii Apuseni, bastionul cu care se inchide arcul Carpatilor romanesti, trimit spre vest trei prelungiri peninsulare ce patrund in Campia Crisurilor. Prelungirea centrala o formeaza muntii Codru-Moma, incadrati de Padurea Craiului la nord si muntii Zarand la sud.
Spre deosebire de muntii Padurea Craiului si Zarand, care se leaga cu insertii puternice de masa mare a Apusenilor, respectiv de muntii Vladeasa si Metaliferi, Codru-Moma au o legatura mai slaba, un fel de punte ingusta ce-i leaga de muntii Bihor. Acest fapt face ca ei sa fie bine conturati, cu limite pregnante si aproape detasati de partea centrala a Apusenilor, aparand ca o masa muntoasa insulara inconjurata de depresiuni.
Dupa cum arata si numele, muntii Codru-Moma sunt formati din doua grupe montane distincte: muntii Codru si muntii Moma, separati destul de net de doua vai divergente, valea Briheni (in est) si valea Moneasa (in vest). Muntii Codru ocupa partea de nord si sud-vest a masivului, muntii Moma partea de sud-vest.
Pesteri
Pestera Liliecilor (langa Moneasa) este remarcata prin frumusetea stalactitelor si stalagmitelor de toate marimile,de aici izvorand paraul ce trece pe langa baza veche de tratament a statiunii Moneasa.
Alte pesteri: Pestera Cristalelor  este formata din roca de calcar negru si este deschisa spre vizitare. Este o pestera unica in lume, de o frumusete inegalabila si de o imensa valoare geologica si stiintifica.
Mai amintim pestera : Fantana de la Groapa Ursilor.
Rezervatii turistice si monumente ale naturii
Bezdin
,langa Pecica este o rezervatie complexa de circa 25 de ha, de mare atractivitate fiind nufarul alb ce creste aici.
Parcul natural Lunca Muresului este constituit in aval de municipiul Arad, pana la granita cu Ungaria. El cuprinde incinta indiguita a raului Mures.
Balta Bezdin este situata in inima Parcului Natural Lunca Muresului, in portiunea cea mai salbatica a acestuia reprezentata de Rezervatia Naturala Prundul Mare. Aflata printre salcii, plopi, frasini si stejari falnici, cea mai mare parte a baltii este cotropita de stufaris si papura, oferind refugiu pasarilor si animalelor  carora le place umezeala locului.  Nuferii albi ni se arata in toata aceasta splendoare doar aici din intreg cuprinsul judetului Arad, de la inceputul verii in luna mai si pana spre sfarsitul acesteia in luna septembrie. Acest graunte de paradis luxuriant este foarte fragil, amenintat in permanenta cu o existenta efemera si de aceea are nevoie de aprecierea si protectia oferita de catre noi toti. Desi luciul de apa al Baltii Bezdin este extins pe o suprafata atat de mica, mai mica de o jumatate de hectar, prezenta particulara a nufarului alb ii confera o importanta deosebita in sufletul tuturor celor care iubesc frumosul si natura.
Parcuri dendrologice: Parcul dendrologic Peris ( cu stejari batrani de peste 600 ani), Parcul dendrologic Savarsin ( cu o suprafata de 6.5 hectare si contine cateva specii rare de arbori si arbusti, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidala, chiparosi de balta, salcam chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari si multe altele ), Parcul Dendrologic Macea (creat cu aproximativ 100 de ani in urma este unic prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici ). Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei,  fiind totodata si un excelent loc de recreere.
Statiuni turistice
Lipova
Aceasta este situata la 138 de metri altitudine, la 35 km departare de Arad, fiind o statiune balneoclimaterica  in lunca Muresului inconjurata de paduri de stejar.
Fiind amplasata pe raul Mures, deci in nordul Banatului, Lipova a fost permanent disputata de habsbrugi si de otomani. intre 1552 - 1595 si 1613 - 1718, a fost stapanita de turci (cu intreruperi). in urma semnarii Pacii de la Passarowitz in 1718, orasul a revenit definitiv in mana habsburglor. Totusi Lipova este una dintre putinele localitati stapanite de turci in care s-au mai pastrat urme ale acestora, Bazarul turcesc fiind reprezentativ in acest sens.
Apare in documente la 1315, dar izvoarele sale de apa minerala sunt cunoscute abia din sec. al XVI-lea.  Clima este continental-moderata, cu influente mediteraneene. Ca aparatura de tratament amintim: instalatii pentru bai calde cu apa minerala,buvete pentru cura interna cu apa minerala,instalatii de electro si hidroterapie,solarii pentru aerohelioterapie.
Moneasa
Este o statiune balneoclimaterica ale carei ape minerale sunt apreciate inca de pe vremea romanilor.  Ca aparatura de tratament amintim instalatii de bai calde cu apa minerala in cazi si bazine,instalatii de electro si fizioterapie, sali de cultura fizica si masaj si multe altele.
Adapostita de dealuri si de paduri de foioase, Statiunea Moneasa este astfel ferita de vanturile taioase, de curentii reci la schimbarea anotimpurilor, bucurandu-se de un climat destul de bland, extrem de favorabil curelor balneare.
Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de mare frumusete cromatica. In departare, pe coastele montane si pe dealurile din Depresiunea Zarandului, se vad terase "suspendate" cu gospodarii frumos randuite si culturi agricole.
Izvoarele de ape termominerale sunt analizate, sub aspectul compozitiei lor chimice, apele curative continand sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu, oxid de aluminiu, temperatura apei fiind de 32,5 grade la izvorul 1, 31,8 grade la izvorul 2 si 25,2 grade la izvorul 3.
Statiunea Moneasa prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie, ca si boli asociate (de nutritie si metabolice). In aceasta zona factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive. 
Vestigii istorice : Cetatea de piatra de la Siria ( cu statut de cetate regala ), Cetatea de piatra de la Lipova, Fortareata Taut de la Taut, Cetatea Aradului de la Arad, Castelul Bohus din Bohus,construit in stil neoclasic gazduieste colectia Ioan Slavici si Emil Montia, Castelul Brazii din Brazii, Castelul Curtici din Curtici, Castelul Macea de la Macea si altele.
Castelul regal de la Savarsin este un castel detinut de familia regala romana si situat pe domeniul de la Savarsin, judetul Arad, Romania. Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.
Refacuta la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si prevazut cu etaj si un frumos balcon, cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare si exterioare. Castelul este inconjurat de un parc prevazut cu lac si debarcader. Acest castel a fost construit intre anii 1650-1680.
Edificii religioase : Manastirea Hodos-Bodrog de la Bodrogul Nou este unul dintre cele mai vechi monumente de acest gen din Romania,aici gasindu-se valoroase picturi, numeroase manuscrise si alte piese de muzeu.
Deoarece manastirea era periclitata de cursul Muresului, care-si apropiase malul pana linga zidurile ei, prin interventiile staretului Grigore Chirilovici si cu ajutorul autoritatilor teritoriale din Arad, in anul 1839, Muresul a fost dirijat la nord-vest de manastire.
Cercetarile arheologice facute in anul 1976 au descoperit in incinta manastirii mai multe vestigii care dovedesc existenta unei asezari monahale pe acest loc inca de la inceputul mileniului II.
Denumirea de Hodos vine de la cuvantul slav "hudus" care inseamna: sarbatoresc, maiestos. Traditia precizeaza ca Hodos ar fi fost numele taurului care a descoperit icoana Maicii Domnului. Denumirea de Bodrog vrea sa desemneze locul ei printre ape, denumiri pe care le au si cele doua sate: Bodrogu Vechi si Bodrogu Nou.
Situata la 36 km vest de Arad, Manastirea Bezdin cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (28 august stil nou), este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania ce se mai pastreaza, datand din 1539.
Manastirea si biserica de pelerinaj "Maria Radna" a fost ridicata in mai multe etape. Inceputurile acestui sfant lacas se leaga de ordinul calugarilor romano-catolici franciscani, care au intemeiat-o in jurul anului 1551.
Alte edificii religioase: Biserica sarbesca din Arad , Capela Sfantu Florian din Arad, Bisericile de lemn de la Buceava, Halmagiu, Savarsin, Biserica Ortodoxa de la Halmagiu, Biserica Ortodoxa din Lipova, Manastirea franciscana de la Lipova.
Monumente si statui : Monumentul ostasilor romani din Arad ( a fost ridicat in memoria celor care si-au dat viata pentru eliberarea de sub dominatia fascista), Monumentul eroilor de la Paulis, Statuia Libertatii din Arad.

3.ETNOGRAFIE

Una dintre cele mai renumite zone etnografice din tara noastra o reprezinta''Tara Zarandului''de pe aceste meleaguri,unde se conserva piese de mare originalitate.Cateva localitati marcante in acest domeniu sunt: Batsa datorita portului popular si ceramicii, Barzava, centru de ceramica, Buteni cu portul popular, costume in care predomina rosu si negru.
 

 

 

 


 

Filtre

Cauta hotel


Stele


Destinatie


Filtreaza Aplica Filtre
  Harta
Ordoneaza dupa:

Au fost gasite 2 hoteluri

Ca oaspete al Hotelului COANDI va veti bucura de liniste si relaxare avand posibilitatea de a mentine contactul cu ritmul trepidant al lumii afacerilorDotat cu o tehnologie moderna si cu personal calificat Hotelul COANDI poate face fata celor mai exi . . .

RO Conceput si construit astfel incat sa ofere toate serviciile absolut necesare clasei business Hotel MAXIM devine cea mai buna alegere atunci cand destinatia este orasul Arad EN Designed and built as to provide all the services required from a b . . .