Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare1. INFORMATII GENERALE

Asezare: este un judet situat in sudul Transilvaniei, la rascrucea drumurilor comerciale dintre est si vest, dintre Balcani si Europa Centrala.
Vecini: este limitat la nord-est de judetul Mures, la est de judetul Brasov, la sud de judetele Arges si Valcea, iar la vest de Hunedoara si Alba.
Suprafata: este de  5.422 km patrati si reprezinta 2,3% din teritoriul tarii. 
Populatie: judetul Sibiu este un judet mediu, cu o populatie de 421.724 de locuitori (conform recensamantului populatiei si al locuintelor din 18 martie 2002).
Orase
Municipii: Sibiu, Medias.
Orase: Agnita, Avrig, Cisnadie, Copsa Mica, Dumbraveni, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Saliste, Talmaciu.
Relief: aproximativ 30% din suprafata judetului este reprezentata de zona muntoasa. Altitudinile maxime de peste 2500 m apartin Muntilor Fagaras (Vf. Negoiu 2535m). Zona de podis ocupa circa jumatate din suprafata judetului, iar zona depresionara aproximativ 20%. 
Clima: regimul climatic al judetului Sibiu este de tip continental-moderat cu influente oceanice. Valorile temperaturilor medii anuale variaza de la 0 grade C in zona muntoasa, la 9 grade C in depresiuni. Precipitatiile sunt relativ reduse.
Cursuri de apa: Olt, Tarnava, Cibin si Hartibaci, lacurile naturale - glaciare si sarate –  lacuri artificiale pentru irigatii, hidroenergie si de recreere.
 
 2. ATRACTII TURISTICE

Munti: in judetul Sibiu exista trei masive muntoase din lantul Carpatilor Meridionali si anume : Masivul Fagarasului , Muntii Cindrel si Muntii Lotrului.
Chei si defilee: Defileul Oltului (doar 12 km din jumatatea nordica pe teritoriul judetului Sibiu), renumit pentru pitorescul sau, desparte Muntii Cindrel si Lotru de Fagaras fiind o zona de mare valoare turistica prin privelistile naturale pe care le ofera.
Lacuri
Lacul Balea: este un lac glaciar, situat la o altitudine de 2040 m, in Muntii Fagarasului si reprezinta unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri din Romania (360 m lungime si 11 m adancime), fiind declarat monument al naturii.
Iezerele Cindrelului: rezervatia cuprinde lacurile glaciare Iezerul Mare, situat la o altitudine de 1999 m, suprafata fiind de 3 ha, iar adancimea maxima 13,30 m. Forma aproape ovala a lacului masoara 320 m in lungime si 189 m latime. Iezerul Mic este situat la 1946 m altitudine, are o forma aproape dreptunghiulara, masurand doar 80 m lungime, 58 m latime si avand o adancime maxima de 1,7 m.
Lacul fara fund de la Ocna Sibiului: acesta este o rezervatie geologica reprezentata printr-un lac din golul format in urma prabusirii unei vechi saline. Lacul, cu o adancime de 35 m, cu o mare valoare terapeutica.
Alte lacuri: Avrig, Podragu (lacuri glaciare), Sadu, Hartibaciu Cibin, (lacuri de baraj).
Rezervatii si monumente ale naturii: Vulcanii noroiosi de la Hasag , Calcarele de la Cisnadioara, Calcarele de la Turnu Rosu,  Poiana Gaujoara.
Statiuni turistice
Paltinis: statiune turistica permanenta situata la 32 km sud-vest de Sibiu. Este situata la altitudinea de 1442 m intr-o padure de conifere, in Muntii Cindrel. Beneficiaza de partii de schi amenajate, teleschi si telescaun, fiind una dintre statiunile preferate de iubitorii sporturilor de iarna.
Ocna Sibiului: este o statiune turistica situata in sudul Depresiunii Colinare a Transilvaniei. Pe masivul de sare se afla mai multe lacuri sarate (foste ocne prabusite), Lacul Avram Iancu (fosta mina "Grosse Grube", "Ocna Mare"), cu o adancime de 132,5 m, este considerat cel mai adanc lac antropogen din tara.
Statiunea Bazna: renumita pentru tratamentul biliar si ale afectiunilor aparatului locomotor, ale sistemului periferic, ale aparatului respirator si genito-urinar. Este situata la aproximativ 50 km de municipiul Sibiu. Apa minerala sarata, namolul si sarea sunt factori naturali de cura, eficienti in tratarea afectiunilor mentionate.
Vestigii istorice
Ruinele cetatii Medias: se mai pastreaza zidurile de incinta si turnurile de aparare ridicate in sec. XV - XVI (turnurile fierarilor - sec. XVIII Forkesch, aurarilor si pietrarilor sec. XVI).
Primaria Veche din Sibiu: reprezinta o constructie impunatoare din a doua jumatate a sec. XV (1470), cu elemente specifice fazei de trecere de la gotic la Renastere. Inscriptia in limba latina de la poarta de intrare dateaza din 1783, fiind inspirata de vizita lui Iosif II la Sibiu. In prezent, cladirea gazduieste Muzeul de istorie.
Asezarea dacica de la Arpasu de Jos, fortificata cu val de pamant si sant de aparare, ce dateaza din sec. I i.Hr. - II d.Hr.
Cetatea cu bazilica romanica de la Cisnadioara, unul dintre cele mai remarcabile monumente in acest stil din Transilvania, din 1200.
Ruinele cetatii de la Talmaciu (la 18 km de Sibiu), mentionata documentar in 1370 sub numele de "castrum Lanchron", fortificatia domina Valea Oltului la intrarea acestuia in defileul Turnul Rosu.
Cetatea sateasca de la Biertan (la 26 km de Medias), una dintre cele mai impresionante constructii de acest gen din Transilvania, (sec. XV - XVI).
Edificii religioase
Manastirea Cisterciana de la Carta (la 47 km de Sibiu), cea mai veche constructie in stil gotic din Romania. Intemeiata de calugarii cistericeni (ordin calugaresc originar din Franta) in 1202, a fost devastata si incendiata in timpul navalirii tatarilor (1241 - 1242), dar ulterior a fost reconstituita. Biserica evanghelica din Sibiu, este monumentul care realizeaza pentru prima data pe teritoriul Romaniei imbinarea bazilicii arhaice cu o elevatie in stil gotic maur. Construita in sec. XIV, mai pastreaza picturi murale din 1445, si detine o renumita orga.
Biserica de la Cisnadioara, cea mai veche biserica romanica din tara noastra, datand din 1223, este considerata a fi si "cel mai insemnat monument al arhitecturii ecleziastice sasesti".
Biserica fortareata de la Biertan, remarcabil si impunator monument de arta gotica, ce a fost realizata intre 1520 - 1522 si inconjurata cu turnuri si ziduri puternice. Pastreaza azi o colectie de vechi covoare orientale.
Edificii culturale
Palatul Brukenthal din Avrig (la 30 km de Sibiu), constructie de mari dimensiuni in stil baroc, a fost resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei (1721 - 1803), pasionat colectionar de obiecte de arta. Construit intre 1780 - 1785, palatul detine unul dintre cele mai frumoase parcuri, organizat in terase largi care coboara spre lunca Oltului. In prezent, adaposteste un sanatoriu.
Palatul Brukenthal si Casa Albastra din Sibiu, conceput si construit in stil baroc austriac, intre 1778 - 1788 de arhitectul Martinell. Azi gazduieste un prestigios muzeu.
Muzeul Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din tara si unul dintre primele din Europa (deschis pentru public in 1817). A fost infiintat in 1780 de Samuel Brukenthal, consilier intim al Mariei Tereza si guvernator al Transilvaniei. Colectiile initiale s-au contopit cu cele ale muzeului Astrei, precum si cu cele ale Muzeului Societatii Carpatine rezultand unul dintre cele mai bogate muzee din Romania. Cuprinde sectii de: arta (pictura, grafica, gravuri si sculpturi realizate de renumiti artisti), istorie, stiintele naturii, arta populara, precum si o biblioteca cu carti pretioase.
Monumente si statui: monumentul de la Selimbar (la 5 km de Sibiu), statuia Georg Daniel Teutsch, statuia Gheorghe Lazar. 

 3. ETNOGRAFIE

Judetul Sibiu constituie o originala zona etnografica, un caleidoscop de frumuseti ale artei populare (costume, cantece, dansuri, arhitectura). Satele din Marginimea Sibiului sunt renumite pentru folclorul authentic, pentru portul popular plin de farmec si culoare, pentru sarbatorile populare si indeletnicirile pastrate din generatie in generatie.
Adevarate vetre etnografice sunt: Rasinari, Jina, Gura Raului, Saliste,Tilisca, Marpod.

 

 


 

 

 


 

 

Imagini

Vacante in Rate