Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare1. INFORMATII GENERALE

Asezare : judetul Mehedinti este situat in partea Sud-Vestica a Romaniei , la iesirea Dunarii din defileu, pe sectorul lui inferior. Datorita pozitiei sale la frontiera, judetul este considerat poarta de intrare din Europa de sud-vest, fiind strabatut de soseaua europeana E70 si de mai multe drumuri nationale.
Vecini : la sud-est se invecineaza cu  judetul Dolj, la nord-nord-est cu judetul Gorj, la vest cu judetul Caras-Severin, la sud cu Dunarea, Iugoslavia si Bulgaria.
Suprafata:  4.933 km patrati reprezinta 2,1% din teritoriul tarii.
Populatie : 327.000 locuitori.
Orase
Municipii:
Drobeta Turnu-Severin, resedinta de judet, cu 118.000 locuitori, pe stanga Dunarii, pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I.
Orase: Baia de Arama, Strehaia, Vanju Mare, Orsova.
Relief : este dispus in trei trepte distincte ce coboara de la nord-nord-vest la sud-sud-est. Astfel treapta montana, din vest si nord-vest flancheaza Cerna si malul stang al Dunarii-Muntii Mehedinti, si din sud-est-Muntii Almaj. Acesti munti prezinta culmi domoale, impadurite. Urmeaza treapta mijlocie, Podisul Mehedinti, in nord-vest, Podisul Getic (un culoar depresionar, Dealurile Motrului si campia inalta a Balacitei, intre 700-200 m) si in sud-est cea mai joasa treapta Campia Olteniei (Campia Blahnitei-cu terasele Dunarii si vaile largi ale Drincei si Blahnitei, cu altitudini intre 200-40 m) si Lunca Dunarii.
Clima : este temperat continentala.
Cursuri de apa : sunt dominate de Dunare si afluentii sai pe care ii colecteaza, Cerna, Topolnita, Blahnita, Drancea, iar extremitatea estica este drenata de Motru.


2. ATRACTII TURISTICE

Muntii
Treapta montana  este reprezentata de Muntii Mehedinti (Varful lui Stan-1466 m, altitudinea maxima a judetului,  care se remarca printr-o multime de forme carstice) si de Muntii Almaj cu multe culmi domoale complet impadurite.
Chei si defilee : Defileul Dunarii de la Clisura Cazanelor  reprezinta o succesiune de largiri si ingustari determinate de alternanta rocilor. Din intregul defileu, zona Cazanelor este cea mai Calcarele din zona Cazanelor Dunarii au favorizat dezvoltarea formelor de relief carstic: versantii abrupti, coline, numeroase pesteri (Ponicova, Veterani, Fluturilor).
Lacuri : Portile de Fier I,   Portile de Fier II. Pe langa valoarea lor economica, aceste lacuri constituie si puncte de atractie turistica prin frumusetea peisajului de pe malurile lor.
Rezervatii si monumente ale naturii : Rezervatiile botanice Gura Vaii, Dealul Dohomei, Cracul Crucii, Rezervatia complexa Cazanele mari si Cazanele Mici, Rezervatia paleontologica Bahna, complexul carstic Ponoare.
Pestera Topolnita (la 31 km nord de Drobeta Turnu-Severin, langa localitatea Ciresu), una dintre cele mai mari pesteri din Romania (peste 11 km exploatati). Contine numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase ce sporesc frumusetea pesterii. Este rezervatie speologica, declarata monument al naturii.
 Pestera lui Epuran (langa localitatea Jupanesti in podisul Mehedinti, putin la nord de Topolnita), cu numeroase sali de dimensiuni impunatoare si cu denumiri sugestive: „Sala Ursilor“, „Galeria Comorilor“, „Sala cavourilor“, „Galeria cu bazine“ (cu exceptionala „Feerie a apelor“).
Pestera Gura Ponicovei (in zona lacului Portile de Fier I si a defileului de la Cazanele Mari), cu numeroase galerii largi, etajate, contine enorme blocuri de prabusire, resturi scheletice ale ursului de caverna, rezervatie speologica.
Bulba (la 4 km sud-vest de Baia de Arama), formata dintr-o retea de galerii dispuse pe 3 niveluri, greu accesibila.
Statiuni turistice
Statiunea balneoclimaterica  Bala
( situata la 50 km de municipiul Drobeta Turnu-Severin) dispune de rezerve apreciabile de apa minerala si namol terapeutic, fiind profilata pe cura interna si externa. Izvoarele minerale se gasesc pe Valea Chiciora, mic afluent al paraului Raieni.
Namolul terapeutic este utilizat in reumatism degenerativ, reumatism articular, stari alergice dupa reumatism sau infectii, afectiuni ginecologice, afectiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare dupa traumatisme.
De la Bala pot fi vizitate mai multe obiective si zone turistice importante si anume: barajul Portile de Fier, piciorul podului roman construit in secolul I de Apolodor din Damasc, defileul Jiului intre Livezeni si Bumbesti ce se impune prin peisajul salbatec al versantilor, defileul Cazane, Valea Cernei, Manastirile Lainici si Tismana, etc.
Vestigii istorice
Podul lui Traian
de la Drobeta Turnu-Severin, construit peste Dunare, din ordinul imparatului Traian, de celebrul arhitect al antichitatii, Apollodor din Damasc. Este un pod de mari proportii care a inlesnit trecerea romanilor in vederea cuceririi Daciei. Astazi se observa doar piciorul de pe malul Dunarii.
Ruinele castrului roman Drobeta de la Drobeta Turnu-Severin, langa Podul lui Traian, castru de mari dimensiuni ce avea rolul de a asigura dominatia si controlul romanilor la Dunare.
Alte vestigii istorice: Ruinele cetatii Severinului de la Drobeta Turnu-Severin, puternica cetate medievala, renumita in sec. XIII - XVI, Turnul lui Justinian („Turnul Theodorei“) de la Drobeta Turnu- Severin (sec.VI), azi doar ruine, Ruinele Cetatii romane Dierna de la Orsova.
Edificii religioase
Manastirea Gura Motrului
din comuna Butoiesti, monument de arhitectura veche, intemeiata intre 1512 - 1521 de Harvat, logofat in vremea lui Neagoe Basarab. Biserica actuala a fost construita in 1653, in stil moldovenesc, de vornicul Preda Brancoveanu. In prezent gazduieste un muzeu cu obiecte religioase.
Manastirea Strehaia, valoros monument istoric, ctitorie a lui Matei Basarab din 1645.
Manastirea Vodita de la Drobeta Turnu-Severin, in cartierul Varciorova, unul dintre cele mai vechi monumente de arta feudala romaneasca.
Schitul Topolnitei  construit in secolul al XVII-lea de capitanul Lupu Buliga din oastea lui Matei Basarab si a preluat sarcinile Manastirii Tismana.
Edificii culturale : Muzeul regiunii „Portile de Fier“ de la Drobeta Turnu-Severin, cu sectii de istorie (peste 50.000 de exponate privind bogatul trecut al tinutului), etnografie, arta plastica, stiintele naturii (include si un interesant acvariu) , Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneti, muzeu memorial dedicat vietii lui Tudor Vladimirescu, conducatorul miscarii revolutionare din 1821.
Monumente si statui :  Monumentul lui Traian din Drobeta Turnu- Severin (cinsteste memoria celui care a extins civilizatia romana la nordul Dunarii ) , Statuia lui Decebal din Drobeta Turnu-Severin ( in amintirea viteazului dac, care a preferat sa se sinucida decat sa se predea cuceritorilor romani ), Statuia lui Apollodor din Damasc din Drobeta Turnu-Severin .

            
     3. ETNOGRAFIE

Mehedintiul a ramas pana tarziu un tinut izolat, in care au dainuit si mai dainuie inca elemente stravechi de arta populara.
Zona etnografica deosebit de interesanta si variata, Mehedintiul a generat in cadrul spiritualitatii romanesti cateva trasaturi distinctive, originale, determinate de existenta unor factori istorico-geografici specifici.

 

Vacante in Rate