Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

1. INFORMATII GENERALE

Asezare :  in centrul Romaniei, fiind situat in coltul de sud-est al Transilvaniei, in curbura Carpatilor.
Vecini : la nord se invecineaza cu judetul Harghita, la nord-est cu judetul Bacau, la est cu judetul Vrancea, la sud-est cu judetul Buzau, iar la sud-vest cu judetul Brasov.
Suprafata : 3.710 km², adica 1,6% din teritoriul Romaniei.
Populatie : 231.000 de locuitori.
Municipii : Sfantu Gheorghe este municipiul resedinta de judet, cu o populatie de 62.000 locuitori, situat pe malul Oltului. 
Orase : Targu Secuiesc, Baraolt, Covasna, Intorsura Buzaului.
Relieful : este unul predominant muntos, reprezentat de Muntii Vrancei si Muntii Intorsurii in partea estica si sudica, respectiv Muntii Bodoc si Baraolt in nord si vest. De asemenea, pe teritorul judetului patrund si muntii Nemira in nord-vest si grupa muntilor Buzaului (Siriu, Penteleu) in sud-est. Regiunea mai joasa corespunde Depresiunii Brasov, mai exact subdiviziunii Targu Secuiesc unde altitudinea variaza intre 400-600 m.
Clima : prezinta un caracter moderat, cu veri relative calde si ierni geroase. Un fenomen meteorologic foarte raspandit este inversiunea de temperatura in depresiuni si culoare de vale. Dintre vanturi, cel mai important este Nemira (vant local) care produce frecvent viscole.
Temperatura medie in ianuarie este de -2 pana la -10°C iar in iulie 7-20°C.
Cursurile de apa : Oltul si principalii sai afluenti: Raul Negru, Zagon, Casin, Tirlung.
Datorita situarii in zona aureola mofetica a Carpatilor, exista numeroase izvoarele cu ape minerale, renumite pentru efectele lor curative: Covasna, Malnas, Bodoc si Bixad.

 2. ATRACTII TURISTICE
 
OBIECTIVE TURISTICE NATURALE
 
Munti
Muntii Baraolt, sunt cunoscuti pentru reteaua ampla de poteci turistice marcate, zonele bogate in ape carbogazoase si sulfuroase, precum si o serie de statiuni balneoclimaterice: Baile Malnas, Ozunca, Valcele, Baile Sugas si Biborteni.
Muntii Bodoc, isi concentreaza abundenta de tezaure hidrominerale si gaze mofetice in jurul zonei Balvanyos.
Muntii Nemira si Bretcului sunt cunoscuti pentru zona Sandru Mare cu un bogat fond vanatoresc, punctul turistic de pe trecatoarea Oituz sau nodul turistic Covasna - Comandau.
Muntii Intorsurii.
Pesteri
Pestera Puciosului (langa Balvanyos, in Masivul Puciosu) este localizata intr-o zona cu emanatii puternice de hidrogen sulfurat si bioxid de carbon, de unde si numele. In apropiere se afla un loc denumit „Cimitirul pasarilor”.
Pestera 9 (in Cheile Varghisului), cu perle de caverna si ceramica neolitica.
Pestera de la Turia, cu emanatii de sulf.
Vai si chei
Valea Iadului in Turia, pe versantul estic al Muntilor Bodoc, este o rezervatie interesanta in ceea ce priveste izvoarele carbogazoase si mofetele.
Cheile Varghisului se desfasoara in estul Muntilor Persani, prezinta numeroase pesteri precum si o rezervatie de narcise.
Lacuri
Lacurile de la Reci si Padureni sunt utilizate ca helesteie si pentru agrement.
Rezervatii si monumente ale naturii
Mestecanisul de la Reci
este o rezervatie botanica, situata in lunca Raului Negru. Originalitatea acestei paduri este data de siluetele mestecenilor ce se inalta pe dune de nisip unde s-au descoperit specii vegetale si animale rare, dar si de numeroasele lacuri formate in zona, care sunt foarte apreciate de pescarii de toate varstele.

STATIUNI  TURISTICE

Covasna.
Statiunea este situata la 31 km de Sfantu Gheorghe si 60 km de Brasov, fiind o statiune balneoclimaterica permanenta, situata la poalele Muntilor Bretcu, la o altitudine de 550-600 m. Datorita actiunii post-vulcanice din zona, s-au creat izvoare minerale, namol mineral si mofete (emanatii de dioxid de carbon). Covasna mai este cunoscuta ca „Statiunea celo 1000 de izvoare de sanatate”. Are un climat de depresiune intramontana, cu veri racoroase si ierni reci iar aerul este bogat in ioni negativi.
In zona exista un spital cu profil cardiologic si doua sanatorii pentru copii. Aici se pot vizita ruinele dacice de pe Dealu Zanelor si ciudata rezervatie geologica  “Balta Dracului”, declarata monument al naturii.
Balvanyos. Statiune balneoclimaterica permanenta, situata pe versantul estic al Muntilor Bodoc (775 - 800 m altitudine), la 67 km de Sfantu Gheorghe si 81 km de Brasov. Baza de tratament din statiune este dotata cu: instalatii pentru mofete, instalatii pentru bai calde cu apa minerala carbogazoasa in vane si bazine, instalatii pentru bai de plante, bazine in aer liber cu apa minerala carbogazoasa. Se pot face excursii la ruinele Cetatii Paganilor (sec. X - XIII), sau la interesantele pesteri din apropiere (cu emanatii concentrate de acid carbonic si hidrogen sulfurat).

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Vestigii istorice
Cetatea de la Ilieni
, constructie din piatra de sec XV, ce s-a pastrat pana azi.
Cetatea Zanelor din Covasna, este situata pe un deal in apropierea localitatii. Cetatea a fost construita la mijlocul secolului I d.Hr. in timpul domniei lui Burebista.
Cetatea Paganilor din Balvanyos, dateaza din sec XIII si se presupune ca a fost ultimul bastion al paganilor din acele vremuri. Astazi se mai pot vedea doar ruinele cetatii.
Castrul Roman de la Bodoc
Edificii religioase
Biserica Romano-Catolica Ghelinta atrage atentia prin vechimea sa (1245), stilul architectonic romanic tarziu si valoarea picturilor murale din interior.
Biserica de la Biborteni din sec XV detine fragmente de fresca originale in stilul Renasterii italiene.
Biserica Reformata din Sfantu Gheorghe  dateaza din sec XIV-XV si a fost centru de aparare al orasului timp de secole.
Edificii culturale
Galeria de Arta „Gyárfás Jenő” din Sfantu Gheorghe, unde sunt expuse sculpturi si grafica din sec. XIX–XX. Expozitia de baza „Panteon” contine opere de Miklós Barabás, Jenő Gyárfás, Albert Nagy, Imre Nagy, artistii coloniei de arta de la Baia Mare, Nándor Lajos Varga, Hans Mattis-Teutsch, Imre Baász, Sándor Plugor.
Castelul “Kalnoky” din Miclosoara  terminat in 1500, are o arhitectura in stil renascentist cu picturi murale in culori vii. Initial, cladirea a fost folosita de familie ca si o cabana de vanatoarea. In ultimi 50 de ani, castelul a ramas abandonat.
Castelul “Miko” din Olteni
Castelul Daniel din Varghis

Monumente si statui
Monumentul Barabás Miklós din Marcusa
, a fost un pictor maghiar, cel mai de seama reprezentant al stilului biedermeier din Ungaria, cunoscut in special pentru arta sa portretistica.
Statuia lui Mikes Kelemen din Sfantul Ghorghe, scriitor maghiar din sec al XVIII-lea.
Statuia grofului Miko Imre din Sfantul Gheorghe

3. ETNOGRAFIE

Mostenirea judetului „3 Scaune”, asa cum era cunoscut inainte judetul Covasna, este reunita in Muzeul National Secuiesc. Sectia de etnografie a muzeului prezinta peste 15.000 de obiecte, intre care broderii domnesti din sec. XVII–XVIII, o importanta colectie de cahle si de ceramica, mobila veche sculptata sau pictata, respectiv colectia jucariilor populare traditionale. O expozitie in aer liber prezinta, alaturi de porti secuiesti si stalpi funerari sculptati, o casa veche (1767) din zona Ciuc, mobilata partial cu piese originale.
Dintre sarbatorile populare, amintim „Farsangul” din Sfantul Gheorghe, care este o manifestare folclorica a ungurilor, cu ocazia 'srovetidelor'.

Vacante in Rate