Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

1. INFORMATII GENERALE

Asezare: este situat intre paralela de 45° latitudine nordica, pe versantul rasaritean al Carpatii Orientali, in regiunea Moldova
Vecini: la est se invecineaza cu judetul Vaslui, la sud se invecineaza cu judetul Vrancea, la vest are ca vacini judetele: Harghita si Covasna, iar la nor cu judetul Neamt.
Suprafata: 6.621 km², ceea ce reprezinta 2.8% din suprafata Romaniei.
Populatie: 706.623 locuitori.
Orase:
Municipii: Bacau, Onesti, Moinesti.
Orase: Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Targu Ocna si Slanic-Moldova.
Relieful: judetului Bacau, se remarca pren diversitate, care are o distributie egala a campiilor, dealurilor, vailor, muntilor. Zona muntoasa se caracterizeaza ca fiind puternic cutata, la vest ingloband grupa central-estica a Carpatilor Orientali. Zona deluroasa cuprinde subcarpatii si depresiunea Tazlau-Casin dar si o parte din lunca Siretului si a podisului Barladului. Carpatii de pe raza judetului sunt formati din muntii Tarcaului , Oituzului , Gosmanului si Berzuntului. Cea mai mare altitudine se atinge in muntii Tarcaului , pe varful Grindusul-Tarbaus ( 1662 m ).
Clima: Clima judetului are caracter continental, ce variaza in functie de treptele de relief. In regiunea montana si deluroasa regasim o clima putin mai aspra decat cea din lunca Siretului. Temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9,5°C in regiunea de campie si 2°C in regiunea muntoasa. Amplitudinile anuale ajung la 25°C iar extremele absolute sunt de 40,8°C, temperaturi ce au fost inregistrate la Targu Ocna in 1916, si de -32,5°C, in 1954, la Bacau. Precipitatiile variaza intre 540 mm la campie si 1100 la munte, iar directia predominanta a vantului este nord si nord-vest. Viteza medie lunara este  de 4,1 m/s din nord-vest.
Cursurile de apa: Reteaua hidrografica a judetului este alcatuita din cursul inferior al Bistritei, o parte a cursului mijlociu al Siretului, precum si din raul Trotus cu afluentii sai ( Tazlau, Oituz, Casin), Berheci, Zeletin.
 

2. ATRACTII TURISTICE

Obiective turistice naturale
Muntii
Muntii Tarcau se extind pe teritoriul a doua judete-in extremitatea de sud-vest a judetului Neamt si in partea de nord-vest a judetului Bacau, avand lungimea maxima in zona axiala, de-a lungul vailor Tarcaului si Asaului, de aproximativ 65 km si o latime medie de 40 km.  
Muntii Nemira fac parte din grupa centrala a Carpatilor Orientali, delimitand extremitatea ei sudica, si se incadreaza in zona muntilor sedimentari estici. Culmea principala este orientata pe directia nord-sud.Se intind pe o suprafata de 550 kmp, in judetele Bacau si Covasna, treimea mijlocie a culmii principale fiind chiar linia de separare dintre ele.

Chei si defilee
Cheile Doftanei sunt situata la distanta de 20 km de Campina, si se desfasoara de a lungul Vaii Doftanei, unul din afluentii raului Prahova. Ea se caracterieaza prin privelisti deosebite, prin lacul de acumulare Paltinul, Valea Neagra, si alte cateva obiective turistice care pot fi intalnite.

Lacuri
Lacul Balatau
este un lac de baraj natural, monument al naturii, situat in Muntii Nemira si format in vara anului 1883 in urma unor alunecari de teren si a unor ploi torentiale.
Lacul Poiana Uzului, este un lac de de alimentare cu apa,  lacul Belci, lacul Racova, lacul Garleni, lacul Serbanesti si lacul Lilieci ( lacuri hidroenergetice).

Rezervatii si monumente ale naturii
Parcul dendrologic Haghiac
este situat pe valea Doftanei la 13 km nord-vest de Targu Ocna si 3 km vest de Doftana.
Printre alte parcuri din judetul Bacau amintim, Parcul de pe fostul Domeniu Ghica la Comanesti, care este un parc de agrement, Plaiurile si stancariile Nemirei, Padurea Slanic Moldova, rezervatiea forestiera de 571 ha, „Poiana Sarariei” in Targu Ocna, rezervatie botanica, Stejarul din Borzesti, unde se intalnesc arborii seculari ocrotiti de lege.

Statiuni turistice
Slanic Moldova

Pentru turismul de tratament , statiunea Slanic Moldova este recunoscuta in tara si peste hotare pentru factorii sai terapeutici. Localitatea a fost atestata documentar in anul 1757 . La 1816 se construiesc primele doua vile iar in 1817 incepe sistematizarea localitatii. Desi prima analiza a apelor minerale s-a facut abia in anul 1832 , la expozitiile de la Viena si Paris au obtinut medalii de aur . Inaintea primului razboi mondial era cea mai importanta statiune din Romania , supranumita "Perla Moldovei" ( Vlahuta i-a spus "Sinaia Moldovei")  Fiind pe linia frontului , intre anii 1916-1917 a fost rasa de pe fata pamantului insa dupa razboi , ca pasarea Phoenix , "Perla Moldovei" a inviat din propria cenunsa .
Din anul 1974 a fost declarat statiune de interes international. Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru cele peste 20 de izvoare minerale cu efect curativ. Apele minerale sunt folosite in tratarea bolilor digestive, de ficat, de plamani, de nutritie si metabolism si in tratarea reumatismului si a bolilor cardio-vasculare, a bolilor associate (cum ar fi neurastenia si bolile profesionale).

Statiunea Targu-Ocna
Statiunea Targu-Ocna seremarca prin complexul sanatorial in mina de sare, comparabil cu cel de la Vieliteha-Polonia. Sanatoriul "Cristalelor de sare" din adancul minei "Salina" este apreciat de pacienti si turisti, deopotriva pentru frumusetea si eficacitatea lor intrinseca dar si pentru meleagurile inconjuratoare ale acestui colt de tara. Acesta este folosit in tratarea bolilor aparatului respirator (la copii procentul de recuperare este de 90%). In aceste uriase sali subterane se gasesc paturi, o pista de popice si terenuri de sport.

Un obiectiv nou , "redescoperit" dupa 1989 pentru tratarea bolilor reumatismale este Sarata-Bai , din imediata apropiere a orasului Bacau .

Vestigii istorice
Printre vestigiile istorice din judetul Bacau amintim:
• depozitul de arme si unele de fier (peste 300 de piese) descoperite la Negri si altele sunt dovezi ale intensitatii procesului dezvoltarii societatii dacice la est de Carpati,
• centrul tribal dac de la Poiana, mentionat cu numele de Piroboridava de catre Ptolemeu, (sec. II.i.e.n.) a fost o asezare infloritoare si a avut o cetate puternica,
• Ruinele Curtii Domnesti de la Bacau (1481), urmele unei asezari dacice la Horgesti (sec. I i.Hr.-II d.Hr.),
• Ocnele romane de la Targu Ocna.
• Muzeul Judetean de Istorie Iuliu Antonescu din Bacau,
• Casa Nicu Enea,
• Palatul Administrativ,
• ansamblul Curtii Domnesti,
• Casa dramaturgului Ion Luca sau Parohia reformata calvina.

Edificii religioase
Printre edificiile religioase din judetul Bacau putem enumara urmatoarele: 
• Biserica din Borzesti,
• Manastirea Raducanu din Targu Ocna. Aici se afla mormantul lui Costache Negri (1812-1876),
• Biserica „Precista” din Bacau, ridicata de Alexandru Voievod, fiul lui Stefan cel Mare (1490),
• Biserica in stil muntenesc de la Casin (sec. XVII), construita Biserica Radeana (1628),
• Manastirea Casin de la Casin (la16 km de Onesti) din 1655,
• Manastirea Ciolpani din Buhusi (sec. XII),
• Manastirea Runc din Buhusi(1457),
• Manastirea Tisa Silvestru din Secuieni(1723),
• Manastirea Bogdana din Stefan cel Mare (1670).

Edificii culturale
Ca edificii culturale putem aminti:

  • Bibioteca Judeteana „Costache Sturdza”,
  • Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea" Bacău,
  • Complexul Muzeal „Iulian Antonescu" Bacău .

Monumente si statui: Mormantul lui Costache Negri din curtea bisericii Raducanu de la Targu Ocna, Monumentul eroilor de pe Magura din Targu Ocna, Mormantul lui Emil Rebreanu de la Bolovanis, Monumentele eroilor de la Ciresoaia si Oituz, ridicat in amintirea luptelor purtate aici in primul razboi mondial, pasul Oituz fiind singurul punct in care trupele romane nu au cedat in cei doi ani de razboi (1916 - 1918), Statuia lui Stefan cel Mare - ecvestra, Statuia lui George Bacovia, Statuia lui Decebal.

3. ETNOGRAFIE
Vaile Trotusului , Tazlaului , Siretului , Berheciului , Zeletinului si Bistritei constituie vetre etnografice si folclorice , in care , pe fondul stravechi de cultura populara se pot citi insemnele traditiei si modernitatii creatiei romanesti .
Judetul Bacau este o zona etnografica care dispune de adevarate comori de arta populara ce poarta amprenta unei puternice originalitati. Principalele centre etnografice sunt: Brusturoasa (dulgherit, centru de tesaturi), Casin (dulgherit, tesaturi din in, canepa, lana), Oituz (centre de olarit si impletituri de alun), Salatruc (porti din lemn sculptat).

 

 

 

 

 

 

Vacante in Rate