Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

1. INFORMATII GENERALE

Asezare : in partea centrala-vestica a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Mures.
Vecini :  la nord judetul Cluj, la nord-vest judetele Bihor si Arad, la sud-vest judetul Hunedoara, la sud judetul Valcea, la est judetul Sibiu si la nord-est judetul Mures.
Suprafata : 6.242 km², ceea ce reprezinta 2.6% din teritoriul Romaniei.
Populatie : la data de 1 ianuarie 2007, populatia judetului numara peste 376.000 de locuitori.
Orase : Municipiul Alba Iulia este resedinta de judet si sediul administrativ al Regiunii de Dezvolare Centru. Alte orase: Aiud, Blaj, Sebes, Abrud, Baia-de-Aries, Campeni, Cugir, Ocna-Mures, Teius si Zlatna.
Relieful : in judetul Alba muntii ocupa circa 52% din suprafata, zonele de podis si dealuri 26%, iar zonele de campie 22%. Muntii Apuseni in nord-vest si grupa Parangului din Meridionali in partea sudica, Podisul Tarnavelor in est si culoarul Muresului separa zona inalta a Muntilor Apuseni de zona colinara a Podisului Tarnavelor.
Clima :  prezinta un caracter continental, cu usoare variatii de la o forma de relief la alta. Astfel, in zonele montane se inregistreaza o clima rece si mai umeda, iar in zona de dealuri, mai calda si ceva mai uscata. 
Cursuri de apa : hidrografia judetului Alba este dominata de cursul mijlociu al Muresului, care colecteaza toate raurile din teritoriul sau. Principalii afluenti ai Muresului sunt: Sebes, Tarnave, Aries, Ampoi, Cugir.

2.  ATRACTII TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE NATURALE

Munti
Varful Curcubata
( 1849 m ), cel mai inalt din Muntii Apuseni, prezinta numeroase forme carstice ( pesteri, chei ).
Muntii Trascaului, prezinta un relief variat dezvoltat pe calcare jurasice reprezentat prin maguri calcaroase izolate (Piatra Craivi, Piatra Cetii, Corabia etc.), abrupturi calcaroase, chei (Aiudului, Valisoarei, Galdei, Cetii, Geoagiului etc.), pesteri (Huda lui Papara). In judet se remarca nord-estul Muntilor Metaliferi, nordul Muntilor Sureanu, nordul Muntilor Cindrelului.
Pesteri
Complexul Carstic Scarisoara, in Muntii Bihorului, este cea mai mare pestera cu gheata din Romania si unica in sud-vestul Europei datorita situarii la aceasta altitudine.
Huda lui Papara, este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din judet. Avand o lungime de 2.000 m, ea s-a format pe cursul unui parau subteran, rezultand lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste de mare spectaculozitate.
Alte atractii turistice : Ghetatul de la Vartop, Ghetarul de la Zgurasi, Pojarul Politei.
Chei si defilee
Cheile Rametului
prezinta un relief carctic specific: pesteri (47), nise, arcade, turnuri, cornise sau polite structurale, unde se intalnesc floarea de colt si garofita alba, plante ocrotite prin lege.    
Defileul Ariesului prezinta cele mai spectaculoase abrupturi, creste, pesteri .
Cheile Galdei (Cheile Intregalde) adapostesc floarea de colt, care s-a adaptata aici la cea mai mica altitudine din Europa ( la 590 m ). Mai amintim : Cheile Ampoitei in Muntii Trascaului , Cheile Aiudului .
Lacuri
Iezerul Ighiel
, cel mai intins lac carstic din Romania situat pe cursul superior al raului cu acelasi nume, gazduieste pe malurile sale singura rezervatie de mufloni din Romania.
Iezerul Sureanu, face parte dintr-o rezervatie stiintifica complexa situata in nordul Muntilor Sureanu.     
Lacurile de acumulare: Oasa, Tau, Nedeiu .
Lacurile de la Ocna Mures sunt formate pe masive de sare.
Rezervatii si monumente ale naturii
Dealul cu Melci
este o rezervatie paleontologica cu o suprafata de 4,30 ha, situata pe stanga vaii Ariesului, in Tara Motilor, la 15 km vest de Campeni si la 10 km nord de comuna Vidra.
Pietrele Detunatei  (situate la 20 km de Abrud si la 1 ora distanta de Bucium), reprezinta  rezervatia geologica cunoscuta datorita celor doua varfuri de bazalt vulcanic: Detunata Goala si Detunata Flocoasa.   
Rapa Rosie - (la 3 km de Sebes), rezervatie geologica de 10 ha, care cuprinde forme de relief sculpturale (coloane, turnuri, piramide), rezultate din modelarea apei.
Cetatile Romane de la Rosia Montana-(la citiva km de gara Campeni), rezervatie geologica si arheologica unde se gasesc ramasitele exploatarilor aurifere din timpul dacilor si romanilor  .
Alte rezervatii si monumente ale naturii : Negrileasa ( rezervatie floristica, cu 5 ha de narcise), Sesul Craiului de la Scarita-Belioara  ( rezervatie botanica ), Stejarul lui Avram Iancu ( copac cu o vechime de peste 500 ani ), Teiul lui Eminescu de la Blaj.

STATIUNI  TURISTICE

Arieseni.
Situata in muntii Bihor la peste 1.000 m altitudine, este o statiune climaterica recomandata impatimitilor sporturilor de iarna.
Ocna Mures. Statiune balneoclimaterica, localizata pe malul stang al Muresului, la o altitudine de 258 m. Principalii factori de cura sunt: lacurile saline si un climat continental-moderat.

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Vestigii istorice
Cetatea Alba Iulia
a fost construita de voievodul Gyla intre sec. IX-X.  Este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip "Vauban" din tara noastra si prezinta toate elementele de fortificare adaptate tehnicii militare a timpului: clesti, reveline, contragarda, sant, antesant si glacis, organizate pe principiul flancarii reciproce si al apararii la distanta  . 
Alte vestigii istorice : ruinele cetatii Dacice-Capalna , ruinele Cetatii Dacice-Craiva , vestigiile asezarii romane de la Brucla-Aiud , cetatea de la Aiud, Cetatea de Balta.
Edificii religioase
Catedrala Romano Catolica Alba Iulia (1246-1300),este  cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, construita intr-un un stil romanic tarziu. A fost restaurata de catre Iancu de Hunedoara si a devenit locul de inmormantare al familiei acestuia.
Catedrala Ortodoxa a Reintregirii din Alba Iulia reprezinta o simbioza de stiluri vechi romanesti.
Biserica Evanghelica-Sebes (sec. XIII-XIV), impleteste stilul romanic si gotic. Partea veche exista din timpul invaziei tatare din 1241.
Biserica "Sf. Gheorghe" de la Lupsa (1421) este ctitorie a cneazului Vladislav.
Biserica Romanica de la Santimbru (sec. XIII)a fost  refacuta de Iancu de Hunedoara in amintirea bataliei de aici.
Edificii culturale
Biblioteca Batthyaneum
-Alba  Iulia (1792, iar cladirea din 1784), intemeiata de episcopul Batthyani, detine una dintre cele mai valoroase colectii de inscrieri din Romania. Printre manuscrisele de aici exista si o parte a valorosului 'Codex aureus' (sec. VIII), pe foi de pergament.
Muzeul de stiinte naturale-Aiud (1794), ne prezinta in cele 5 sali o colectie impresionanta de peste 3000 de insecte, fluturi, pasari.
Muzeul Unirii-Alba  Iulia, printre cele mai vechi din tara (1887), isi are sediul in cladirea "Babilon" (1851), unde au fost reunite peste 18.000 obiecte (arheologie, istorie, etnografie), o colectie numismatica, o colectie epigrafica si o biblioteca bine dotata (peste 55.000 volume).
Muzeul Memorial ’’Avram Iancu’’- Avram Iancu, infiinat in casa in  care s-a nascut, in 1824, 'Craiul muntilor'.
Casa memoriala ’’Horea” de la Horea, in locul unde s-a nascut in 1730 Vasile Nicola-Ursu, zis Horea.
Casa memoriala ’’Lucian Blaga’’ de la Lancram (la 4 km de Sebea), in locul natal si de veci al filosofului si scriitorului Lucian Blaga (1895 - 1961).
Monumente si statui : Monumentul Horea, Closca si Crisan-Alba Iulia, Monumentul de la Miraslau ( dedicat ostenilor lui Mihai Viteazul care si-au dat viata in lupta din 8 septembrie 1600 ), Monumentul de pe Campia Libertatii-Blaj, ridicat in amintirea Revolutiei din 1848, Monumentul ridicat pe Dealul Furcilor pe locul unde au fost trasi pe roata Horea si Closca.
                         
3. ETNOGRAFIE

Tara Motilor, cunoscuta si ca Tara de Piatra este o regiune etnogeografica din Muntii Apuseni, situata pe bazinul superior ale raurilor Aries si Crisul Alb. Unicitatea zonei este data de pastrarea celor mai vechii traditii, datand de pe vremea dacilor, in starea cea mai pura. Zona este un focar de arta si obiceiuri populare, distingandu-se localitatile: Avram Iancu (traditionala vatra a tulnicului folosit de femei, unde fiinteaza o vestita echipa de tulnicarese); Bucium (cel mai bogat si mai interesant port popular romanesc din aceasta parte a tarii); Capalna (obiceiuri legate de existenta oierilor); Laz (scoala populara de arte: tesaturi, cusaturi, pictura pe sticla); Sasciori (ceramica rosie smaltuita si nesmaltuita); Sugag (scoala populara de arta: cioplitul lemnului); Vidra (asezare tipic moteasca, cu mesteri tulnicari si ciubarasi).  
Targul de fete de pe Muntele Gaina se organizeaza in fiecare an in sambetele si duminicile cele mai apropiate de sarbatoarea „Sf. Ilie” (20 iulie).
Traditia de a urca pe Muntele Gaina reprezinta o mare manifestare folclorica ce reuneste motii din toti Muntii Apuseni intr-o sarbatoare a sufletului romanesc. 
Pentru turisti, targul ofera numeroase produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica, unelte de lemn, tesaturi populare si produse culinare specifice zonei.

Imagini

Vacante in Rate