Ce poti face in marile orase din Romania intre doua intalniri de afaceri. Evenimente la care poți să participi

Calatoriile de afaceri nu inseamna numai sedinte si intalniri cu partenerii de afaceri, va pot oferi si ocazia sa descoperiti sau sa revedeti orasul respectiv, sa va relaxati activ participand la evenimente care au loc chiar in timpul calatoriei voastre. E nevoie insa de o programare riguroasa a actiunilor, astfel incat sa alocati suficient timp pentru fiecare dintre ele.

Daca planificati o calatorie de afaceri la Sibiu, Brasov, Cluj sau Timisoara in octombrie, noiembrie sau decembrie, va recomandam sa includeti in programul vostru cateva dintre evenimentele urmatoare.

Sibiul, invaluit in istorie si traditie, ofera turistilor muzee si expozitii permanente sau  periodice, cu tematica atragatoare. In lunile urmatoare, Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Romania, construit in stil baroc, dupa modelul palatelor vieneze, verniseaza mai multe expozitii de arta, si nu numai.

Una dintre cele mai importante si mai complexe expozitii, Pictura transilvaneana si centrele artistice internationale 1817-1947, se desfasoara la Casa Albastra pana la sfarsitul lunii octombrie. Este o ocazie unica de a vedea evolutia picturii moderne transilvanene, care parcurge aceleasi etape ca si arta europeana occidentala, de la neoclasicism, romantism la realism, Biedermeier, naturalism, impresionism, romantism tarziu sau neoromantism, Art Nouveau sau Jugendstil, iar mai apoi la postimpresionism si la avangardismul secolului al XX-lea, dar si lucrari prezentate in premiera muzeala. Printre acestea se numara lucrari precum „Peisaj cu moara” de H. Bulhardt, „Dansul zanelor” de C. Dörschlag sau „Portret de fata” de Al. Popp.

O alta expozitie care poate fi vizitata la Muzeul Brukenthal pana la sfarsitul lunii decembrie este cea dedicata colectiei de stampe Capodopere din colectia de stampe a Baronului Samuel von Brukenthal, care prezinta cele mai valoroase lucrari din colectia de stampe a acestuia, formata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Lucrarile care pot fi vazute sunt stampe de reproducere si interpretare dupa marii artisti ai Renasterii si Barocului. 

Nu ratati, in luna decembrie, expozitia Gradina Secreta: tapetul oriental din Palatul Brukenthal prezenta la Muzeul de Istorie Naturala. Expozitia detaliaza elementele grafice reprezentate in tapetul din saloanele orientale ale Palatului Brukenthal, sub aspectul speciilor de plante, pasari si insecte exotice, dar si piese corespondente din colectiile Muzeului de Istorie Naturala.

Muzeul Astra, amenajat in rezervatia naturala Dumbrava Sibiului, va prezinta viata satului romanesc. Aici puteti vedea case de locuit aduse din diferite parti ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma lor originala, dar si domenii traditionale satului de odinioara precum agricultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuitul si vanatul, prin gospodarii specifice: stane, crame sau cherhanale. O vizita in aer liber la Muzeul din Dumbrava Sibiului te va face sa uiti cu usurinta de problemele cotidiene, transpunandu-te intr-o lume total diferita. 

Daca ajungeti in Brasov, nu trebuie sa ratati Muzeul de Arta, Prima Scoala romaneasca sau Muzeul civilizatiei urbane. In salile de la parter ale Muzeului de Arta sunt organizate expozitii temporare, dar si o gama variata de manifestari culturale, concerte sau lansari de carte. Expozitia permanenta a muzeului reuneste o selectie de lucrari reprezentative pentru pictura si sculptura moderna din spatiul romanesc. In cadrul expozitiei sunt expuse piese care ilustreaza evolutia picturii transilvanene din secolele XVIII-XIX si a artei romanesti din intervalul cuprins intre prima jumatate a secolului al XIX-lea si perioada postbelica. Tot in cadrul muzeului puteti vedea si o colectie importanta de opere semnate de Grigorescu, cele mai multe avand ca tema satul romanesc.

Prima scoala romaneasca, care se afla in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae, din Scheii Brasovului, adaposteste o colectie importata de carte veche, peste 4.000 de volume, dar si peste 30.000 de documente care atesta istoric evenimentele care se desfasurau pe aceste meleaguri. Tot aici s-au tiparit si primele carti de cultura in limba romana, prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca, dar si primul abecedar din literatura romana.

Muzeul civilizatiei urbane a Brasovului, situat in Piata Sfatului, ofera o adevarata cronica a vietii urbane in secolele XVIII si XIX, de la aspectul locuintei, la micile ateliere de croitorie sau a vechilor farmacii. Desi recent renovat, cladirea pastreaza picturile murale cu elemente florale si vegetale din secolul al XVIII, in tehnica „al secco”. 

Fie ca alegeti sa vizitati un muzeu, o galerie de arta, sa va plimbati prin celebra gradina Botanica sau sa vedeti un concert simfonic la Opera Nationala, in Cluj nu va puteti plictisi niciodata.

Muzeul de arta din Cluj poseda un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana: pictura, grafica si arta decorativa. Integrand in sinteza de arta nationala postbelica valori deplin consacrate, realizate in Transilvania si indeosebi la Cluj, Muzeul ofera posibilitatea celor care il viziteaza sa vada si creatia unor artisti tineri.

Considerata una dintre cele mai frumoase gradini botanice din sud-estul Europei, Gradina Botanica din Cluj contine o gama foarte diversa de plante, cuprinzand cele mai importante familii de plante, de la plante decorative, la plante medicinale sau de leac. O atractie deosebita este si gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu.

Opera Nationala din Cluj Napoca, infiintata in 1919, a fost prima institutie lirica a tarii. Construita in stilul arhitectural secesionist cu influente baroce, a devenit una dintre cele mai emblematice din Europa, de-a lungul timpului fiind prezentate peste doua sute de titluri de opera.

Pentru o plimbare pietonala, Piata Muzeului si strădutele adiacente sunt cea mai buna optiune. Numele actual al pietei, care dateaza din perioada medievala, vine de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei. Pe stradutele adiacente puteti admira o serie de cladiri gotice (casa in care s-a nascut Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor) si cel mai vechi monument laic din Cluj, monumentul neo-baroc Karolina.

Timp de mai bine de o luna, Timisoara va deveni polul artei contemporane sub egida evenimentului Art Encounters. A doua editie a bienalei Art Encounters se desfasoara in perioada 30 septembrie - 5 noiembrie la Timisoara si Arad, facilitand dialogul intre artisti si public prin expoziții, evenimente de tip performance si proiecții de film, dezbateri si conferinte

Pasionatii de arta au ocazia sa vada la Timisoara, in Muzeul de Arta, cea mai mare colectie de lucrari, dar si de obiecte ale artistului Corneliu Baba, donate de sotia acestuia. Colectia Baba cuprinde opere care abordeaza teme precum autoportretul, arlechinul, regele nebun, portretul cu caracter social, peisajul sau natura moarta, realizate in modul de reprezentare al picturii clasice considerate in acea perioada desuete.