Ce muzee de artă poți vizita în Paris, Madrid și Viena

Călătoriile în interes de serviciu pot deveni o rutină: ore lungi de zbor, ședințe și conferințe și, de asemenea, mult de lucru. Dar, cu puțină planificare, îți poți transforma călătoria într-o mini vacanță. Sigur, ești acolo să lucrezi, dar nu este nimic în neregulă în a-ți rezerva câteva ore în care să explorezi orașul și poți începe cu marile muzee de artă și galerii.

Studiile recente arată că vizitarea muzeelor, dar și arta în general, reduce considerabil stresul și anxietatea, mărește gradul de creativitate și inspirație, îmbogățeste cunoștințele de cultură generală și oferă o stare de relaxare. 

Dacă te afli într-o călătorie de afaceri în Paris, este imposibil să nu îți rezervi câteva ore pentru a vedea unul dintre nenumăratele muzee care au făcut orașul celebru.

Pornind de la ceea ce afirma Paul Cezanne: „Am impresia că în Muzeul Luvru se află totul și că prin intermediul său, totul poate fi înțeles și îndrăgit”, Muzeul Luvru s-a identificat de-alungul existenței sale cu însuși destinul Franței și cu patrimoniul său artistic, găzduind nu mai puțin de 11 milenii de cultură și civilizație. Cele șapte departamente ale sale evidențiază evoluția artei antice în cadrul civilizației mediteraneene și a celei europene din Evul Mediu până în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Simbolul renovării este piramida de sticlă, inaugurată în 1989, care se înalță în centrul Cour Napoleon. Proiectată de arhitectul Leoh Ming Pei, aceasta reprezintă segmentul major de circulație în interiorul Luvrului, fiind totodată principalul punct de acces. Piramida futuristă duce la subsolul muzeului, de unde vizitatorii pot avea acces la cele trei aripi ce găzduiesc colecțiile: aripa Richelieu – la nord, aripa Sully în jurul Cour Carree și aripa Denon, de-alungul Senei. Lucrările sunt expuse pe trei etaje, iar colecțiile de pictură și sculptură sunt panotate în funcție de țările de proveniență. Înainte de a vizita muzeul este util să îți stabilești o serie de priorități în ceea ce vrei să vezi, având în vedere că muzeul se întinde pe o suprafaţă de 40 de hectare, dintre care 600.000 mp sunt rezervați sălilor de expoziție. De asemenea, până pe 22 mai, poți vedea expoziția temporară „Vermeer și maeștrii picturii scenelor de gen”, iar din 8 mai până în 28 august expoziția „Maurice Denis și Eugene Delacroix din atelier la muzeu”. Muzeul este deschis sâmbătă-luni și joi între 9:00-18:00, iar miercuri și vineri între 9:00-22:00. 

Muzeul D`Orsay a fost inaugurat la 9 decembrie 1986 de Francis Mitterrand, fiind o instituție relativ nouă care are însă în spate o istorie îndelungată ce datează din perioada artistică și culturală a Parisului secolului al XIX-lea. Inițial, clădirea care adăpostește muzeul a fost construită ca o gară modernă de către arhitectul Victor Laloux, fără fum și abur, motiv pentru care arcada pe sub care treceau trenurile a putut fi decorată cu figuri de ipsos, sculpturi sau picturi cu motive florale. Fiind în pragul demolării, în 1970 i se va da o nouă destinație, un impunător muzeu dedicat artei secolului 19, de la 1848 la 1915, astfel încât toți cei care doresc să înțeleagă trecerea de la antic la modern trebuie neapărat să se oprească la gara de pe malul Senei. Având o suprafață de 5,7 hectare, muzeul găzduiește capodoperele unor pictori precum Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoire, Alfred Sisley, Paul Cezanne, Camille Pissarro, Vincent van Gogh, Henri Matisse sau Toulouse Lautrec. În muzeu, vizitatorii pot vedea colecții ce provin din mai multe medii artistice. Astfel, în sala principală și pe terase se află expusă o serie de sculpturi, în timp ce nivelul al doilea al muzeului este în mare parte dedicat artelor decorative, în special obiecte decorative și piese de mobilier. Muzeul se află pe Rue de Lille, 62 și este deschis marți, miercuri, vineri, sâmbătă, între 10:00 și 18:00, joi între 10:00 și 21:45, iar duminică 9:00-18:00. 

Centrul Georges Pompidou a fost deschis în 1977, iar arhitectura sa a fost semnată de Richard Rogers și Renzo Piano, care la vremea respectivă au surprins pe toată lumea prin construcția lor originară, și anume exteriorul redat de scările rulante, lifturi și conducte de apă. Arhitecții au gândit o astfel de construcție pentru a crea în interior un spațiu flexibil unde să își desfășoare activitatea Muzeul de Artă Modernă, cinematograful, sălile de spectacol și magazinele. Centrul îi urmează dorința lui Georges Pompidou de a crea o instituție policulturală, dedicată exclusiv perioadei moderne și contemporane, unde pot fi admirate opere semnate de Matisse, Picasso, Braque, Liger și Miro, dar și operele unor artiști din China, Africa și America de Sud. Selecția de opere începe cu lucrări expresioniste, trece prin avangardă și se oprește la expresionismul abstract american. Centrul se află în Place Georges Pompidou 75004 și este deschis de miercuri până luni de la 11:00 la 22:00.

În cadrul Centrului Pompidou din Paris se află și Atelierul lui Brâncuși, un muzeu special amenajat pentru o parte din operele celui mai mare sculptor român, așa cum s-au regăsit ele la locuința sa din Paris. Acestea, dar și operele de artă au fost lăsate moștenire prin testament statului francez de însuși Brâncuși, cu dorința de a fi reconstituite identic după moartea sa, sarcină de care s-a ocupat arhitectul Renzo Piano. Muzeul expune lucrări de referință precum Sărutul, Coloana Infinitului (variante la scară mai mică), Pasărea în văzduh, Măiastra, Domnișoara Pogany sau Cocoșul. Muzeul poate fi vizitat gratuit și este deschis publicului de miercuri până luni între orele 14:00 și 18:00. 

Un alt muzeu care nu trebuie ratat în Paris este Muzeul Rodin, un tribut adus celui mai cunoscut sculptor al Franței, în atelierul căruia au lucrat și alți mari sculptori precum Constantin Brâncuși, chiar și pentru câteva luni. La muzeu pot fi admirate aproximativ 6.600 de sculpturi, toate semnate de cel care este creditat ca fiind părintele sculpturii moderne, operele lui Rodin caracterizându-se mai ales prin realism, spre deosebire de cele ale predecesorilor săi. Muzeul se găsește într-o vilă din secolul al XVIII-lea, unde artistul a trăit și a lucrat o perioadă din viața sa, fiind amplasată pe Rue de Varenne, 79, și poate fi vizitat de marți până duminică între orele 10:00 și 17:45.

Dacă sunteți în Madrid, chiar și pentru două-trei zile trebuie sa vă faceți timp să vizitați cel mai mare muzeu de artă din Spania, Muzeul Prado. Cuvântul „prado” în spaniolă înseamnă „pajiște”, luând astfel numele pajiștii care se întindea în fața bisericii și mânăstirii regale. După Restaurație, regele Ferdinand al VII-lea a hotărât crearea unui mare muzeu la Madrid care să cuprindă operele de artă provenite din colecția regală spaniolă, răspândite în castele, palate, mânăstiri care aparțineau familiei de Habsburg. În 1868, colecția regală a fost naționalizată și de atunci a luat numele actual: Muzeul Național Prado. Istoria colecțiilor se îmbină perfect cu istoria națiunii spaniole, reflectând gustul artistic al unei întregi dinastii de suverani iubitori de  frumos și colecționari care au comandat și cumpărat capodoperele celor mai mari artiști ai epocii lor. Pot fi admirate opere din Renaștere semnate de Andrea Mantegna, Albrecht Durer, Rafael, Tiziano, El Greco, Caravagio, Velazquez, Rubens sau Rembrandt. Muzeul se află pe Paseo del Prado 280114 și este deschis de marți până duminică între 9:00 și 19:00.

Kunsthistorisches este cel mai important muzeu dedicat artei din Viena, fiind înființat la scurt timp după campaniile militare conduse de Napoleon în Europa. Inițial, au fost proiectate două clădiri maiestuoase poziționate în oglindă. Prima clădire a fost destinată a fi muzeu stiințific, iar cea de-a doua găzduiește colecțiile artistice ale Habsburgilor. Muzeul a fost construit în perioada 1871-1880 și a fost decorat cu dale din marmură, fresce spectaculoase și mozaicuri unice. Cei care vizitează muzeul de artă pot vedea lucrări semnate de Andrea Mantegna, Rafael, Giorgione, Durer, Tiziano, Parmigianino, Arcimboldo, Veronese, Caravaggio, Rembrandt sau Vermeer. Muzeul se află în Piața Maria Theresa și este deschis de marți până duminică de la 10:00 la 18:00, exceptând joia când se închide la ora 21:00. În plus, până pe 1 octombrie muzeul organizează expoziția temporară de artă contemporană, Bacchante.