Safari In Tanzania - Partea III
- Eximtur
- /
- 14 iulie 2017

Serengeti
Lasam in urma dealurile si intram in vastul platou care se intinde nesfarsit in fata noastra. Uriasa savana e inundata de animale in migratie. Privim fascinati la turmele de antilope impala, cu coarne in forma de lira, masivele antilope gnu, wildbeasts, fragilele antilope Thomson in vesnica agitatie... Zebre dungate cu amprenta unica pasc linistite iarba groasa. Bivoli cu coarne rasucite rumega lenes si totusi inspira teama. Milioane de suflete, zeci de specii, unite in drumul lor pentru supravietuire. Este totusi o lume salbatica, turmele atragand pradatorii, leii, leoparzii care se infrupta pe indestulate. Resturile sunt devorate de scavengers, hiene, vulturi, intr-o alta infruntare a naturii. Popasul binevenit ne aseaza intr-o zona protejata, sigura, pe o colina a vastului platou. Privind de sus, am inteles ce inseamna imensitatea. Sunt mai multe astfel de aglomerari de roca vulcanica raspandite, dar destul de izolate. Multe dintre ele sunt preferate de familiile de lei. De la inaltimea lor pot domina platoul. Parca il vad pe Simba. Nu l-am vazut pe Simba, poate doar pe mama lui, vanand. Eram vreo patru masini oprite sa admiram dulcea leneveala a unei leoaice, sus pe stanca, la soare. Nu s-a miscat minute in sir.

O alta zi petrecuta in inima Serengetiului
Suntem dusi sa vedem hipopotamii in mediul lor natural. Un lac inconjurat de vegetatie cruda, sanatoasa, asa cum doar lumina, caldura si apa o pot face. Hipopotamii fac in Africa cele mai multe victime umane. Sunt silentiosi si subacvatici. Li se vede la suprafata apei doar o parte din cap, in special narile. Din cand in cand se ridica si sufla apa cu putere, intr-un zgomot de trompeta. Victimele lor sunt, in special, femeile care vin la elestee pentru apa. Sunt teritoriali si agresivi. Pe langa masivitate, sunt dotati si cu maxilare puternice cu colti pe masura. Se mai incaiera din cand in cand si asa le putem zari trunchiurile solide, inainte sa cada iarasi in dulcea lor leneveala.


Ngorongoro
Calatoria ne poarta in alt tinut magic, un habitat inchis in marele crater. Traiesc in armonie, respectand legile naturii, sute de specii. Elefanti, girafe, gazele, zebre, rinoceri, lei, sacali, dar si stuti, berze, vulturi si flamingo. Lacul din interior, de la departare, pare a avea o broderie roz pe margini. De aproape, broderia prinde viata si se numeste flamingo. Milioane. Supli si eleganti, statici sau in zbor, ofera frumusete locului. La polul opus, vulturii care roiesc obraznici pe deasupra noastra. Suntem instruiti sa ne consumam gustarea in masini, pentru ca riscam sa fim atacati de ei. Sunt puternici, rapizi si nu au nici o frica.
Lake Manyara
O dimineata cetoasa ne intampina, dar pe masura ce trec orele si kilometri, soarele devine din nou stapan. Privit de sus, lacul pare albastru nesfarsit, cu sclipiri de diamant. Descris de Hemingway ca cel mai frumos lac din Africa, se intinde pe 230 de km patrati si are o salinitate destul de ridicata. Parcul din jurul lui are o vegetatie luxurianta, formata din arbusti de acacia, dar si smochini si arbori de mahon. Raiul macacilor, pe care ii intalnim la tot pasul. Rezervatia adaposteste generoasa toate animalele africii, dar din cauza drumului ingust si vegetatiei, nu ni se arata prea multe. In schimb, pasari colorate si diverse, fiecare cantand pe limba ei, fac desisul atragator. Pe malul lacului apar flamingo. Iar intr-un ochi de apa namoloasa, doi hipopotami isi fac siesta. Vizita e scurta. In doar doua ore parcurgem traseul destinat turistilor. Restul e rezervatie protejata, inca 100 de km patrati. Iesim pe portile rezervatiei cu destinatia Arusha. Safariul s-a incheiat. Ne asteapta avionul si amintirile. Zburam spre Zanzibar.SOURCE AND TAGS