Nessebar - Perla Marii Negre


de Alexandra Butnari Situat la 380 de km de Bucuresti si la 5 km de celebra statiune Sunny Beach, mica asezare de la tarmul Marii Negre impresioneaza asa cum poate niciun oras din aceasta parte a lumii nu poate impresiona. In acest loc, istoria, marea, soarele si vantul se imbina perfect si simti din plin trecerea secolelor. Poate unii ar considera oraselul drept cel mai romantic, altii poate o „istorie vie”, altii poate ar spune ca e un loc magic... Toate acestea, intr-un singur loc: Nessebar, Bulgaria.

Afla mai multe

Nessebar este unul din cele mai vechi orase din Europa, fiind cladit pe ruinele fostei cetati tracice, Mesambria. De-a lungul existentei sale, si-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de ape, astfel ca acum Nessebarul are o lungime de doar 850 m si o latime de 350 m. La 80 de m de tarm, sub apa, inca se vad zidurile fostei fortarete. Biserica_Nessebar Bulgaria Pe uscat, pastreaza insa numeroase monumente valoroase din toate etapele existentei sale: zidurile cetatii din epoca romana si Evul Mediu (porti ce dateaza inca din secolul III), numeroase biserici bizantine si case antice din secolele XVI-XIX, si sa nu uitam si de celebra moara de vant sau baia turceasca. Avand o istorie de peste 3000 de ani, Nessebarul a fost declarat oras muzeu. Iar daca nu esti un impatimit al istoriei, atunci ar trebui sa stii ca plaja de aici este si ea una din cele mai frumoase plaje de la Marea Neagra, cu nisip fin si auriu.

Ce poti sa faci in Nessebar? Plaja_Nessebar Bulgaria

Te poti caza in orasul nou dar si in orasul istoric (desi cazarea este ceva mai scumpa). Peninsula stancoasa este legata de continent (de orasul nou) printr-un istm, si poate fi traversata chiar si pe jos, pe plaja frumos amenajata (sau cu masina). Casute_Nessebar Bulgaria In orasul antic... te pierzi in atmosfera romantica pe care o degaja: strazi inguste, pietruite, bisericute, ziduri, case cu doua etaje (primul nivel fiind din piatra iar etajul din lemn, construit deasupra strazilor si scarilor exterioare), casute pescaresti, magazine de cadouri, puburi si taverne, alaturi de restaurantele cu terase cu panorame frumoase spre mare. Terasa_Nessebar Bulgaria Poti admira rasaritul de pe terasa cafenelor cochete, peste zi poti descoperi orasul cu casele sale din lemn pline cu jardiniere de flori colorate, iar seara poti sa te plimbi linistit pe malul marii, de-a lungul golfuletelor. Gastronomia de aici este reprezentata in special de fructele de mare, foarte apreciate, asa ca nu uita sa comanzi si preparate pescaresti. Pana si magazinele cu suveniruri parca au alt aer aici. Moara de vant de la intrarea in orasul antic a devenit poate cel mai important reper al Nessebarului, nefiind insa asociat cu ceva anume. Cu toate acestea, se incadreaza perfect in peisaj, iar fotografiile facute cu simbolul orasului sunt de neratat. Moara_vant_Nessebar Bulgaria

Perla Marii Negre

Plimbare_Nessebar Bulgaria Iar daca toate acestea nu te-au facut inca sa iti doresti sa pui piciorul pe un taram atat de minunat si sa inchizi ochii, sa te bucuri de briza marii, de soare, de viata (si ironic, de trecerea atator secole), atunci, imagineaza-ti pentru o clipa, cum ar arata Sighisoara inconjurata de apa si poate doar asa ai intelege cum e Nessebarul si de ce i se spune Perla Marii Negre. Stiai ca Nessebarul este una din asezarile cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor? (din 40 atestate initial pentru 26 sunt date sigure).

SOURCE AND TAGS