Cum contracaram efectele schimbarii de fus orar?


Imagine de Luis Cortes de la Unsplash

Atunci cand calatorim este foarte usor sa ne resetam ceasurile, insa este mai dificil sa ne resetam organismele si creierele. Multi dintre noi s-au confruntat cel putin o data cu una dintre problemele cauzate de calatoriile cu avionul si schimbarile de fus orar. Disonanta dintre propriul ceas intern si evenimentele din exterior ne poate de peste cap intreaga rutina a organismului si cauzeaza dificultati in orarul de somn.
Printre consecintele cauzate de schimbarea de fus orar se numara ameteli, insomnie, dureri de cap sau chiar probleme ale sistemului digestiv. Toate aceste probleme sunt cauzate de incapacitatea organismului de a-si adapta ceasul interior noilor conditii temporale, dupa o calatorie de lunga durata cu avionul.
Pentru a te confrunta mai usor cu toate consecintele acestor schimbari exista cateva trucuri care te-ar putea ajuta:


1. Reseteaza-ti ceasul intern

Inainte de a calatori ar fi bine sa incerci sa iti inchei ziua cu o ora, doua mai devreme sau mai tarziu, in functie daca destinatia ta se afla la est, sau respectiv la vest. Aceasta mica schimbare in regimul zilei ar putea face ca tranzitia catre un nou fus orar sa fie mai usoara.


2. Hidrateaza-te

Expertii in domeniu afirma ca hidratarea este unul dintre cele mai benefice trucuri pentru a diminua efectele schimbarii de fus orar. Este foarte important sa consumam apa inainte de a ne imbarca in avion, iar pentru fiecare ora petrecuta in aer este indicat sa consumam cate un litru de apa pentru a preveni dezhidratarea.


3. Mergi la culcare doar seara

Calatoriile cu avionul pe distante lungi, care strabat mai multe fusuri orare ne dau peste cap ritmul organismului, iar acesta ar putea da semne de oboseala chiar daca la destinatie sunt inca orele amiezii. Pentru a iti adapta ceasul intern la noul fus orar, incearca sa rezisti tentatiei de a merge la culcare mai devreme. Daca totusi te simti epuizat, este indicat sa iti limitezi repriza de somn din timpul zilei la intervale de 30 de minute.


4. Incearca terapia cu lumina

Daca ai incercat aproape toate metodele de combatere a efectelor schimbarii de fus orar si nimic nu pare sa functioneze, atunci poti incerca terapia cu lumina. Cel mai bine ar fi sa petreci 15-20 de minute in aer liber. Daca destinatia ta se afla la vest de punctul de pornire, atunci ar trebui sa te expui luminii de dimineata si sa eviti la inceput lumina dupa-amiezii sau a serii. O calatorie spre est ar insemna sa profiti cat mai mult de lumina dupa-amiezilor si a serilor, pentru a-ti ajuta ceasul intern sa se adapteze.


5. Ai grija la ce alimente si bauturi consumi

Unele alimente si bauturi par sa agraveze consecintele cauzate de schimbarea de fus orar, de aceea ar trebui sa luam acest aspect in considerare. Alcoolul, unele antidepresive si mancarea greoaie sau foarte grasa ar putea sa iti impiedice organismul sa se reseteze, deoarece acestea au un efect negativ asupra somnului.


6. Reseteaza-ti ceasul... la propriu

Atunci cand urci in avion ar fi bine sa iti modifici ora indicata de ceas conform orei de la destinatie. Aceasta minuscula schimbare poate avea un efect la nivel psihologic, insa te-ar putea ajuta sa tranzitezi mai repede si mai usor la noul orar.
In rest, iti dorim vacanta placuta si multa relaxare la detsinatie!


SOURCE AND TAGS