Care este diferenta intre zborurile charter si cele de linie?


Imagine de Bilal EL-Daou de la Pixabay

Nu cu mult timp in urma ti-am oferit o serie de informatii referitoare la lucrurile de care sa tii cont atunci cand iti faci o rezervare de vacanta la un hotel, ce anume trebuie sa stii despre modalitatile de rezervare si achizitionare a biletelor de avion si ce aspecte sunt important de retinut atunci cand iti planifici vacanta de unul singur sau cu ajutorul unei agentii de turism.
Din cate am observat, aceste sfaturi si informatii au fost considerate utile pana acum pentru planificarea concediului, asa ca astazi am hotarat sa raspundem la o intrebare frecventa pe care o primim din partea cititorilor nostri: care este diferenta dintre zborurile charter si cele de linie, ce avantaje are fiecare si cum usureaza fiecare din ele planificarea unei calatorii peste hotare?
Dar, ca sa le putem discuta despre ele, trebuie sa stabilim ce este fiecare. Asadar, zborurile charter sunt curse de avion specifice destinatiilor de vacanta, sunt sezoniere si legate strict de un pachet de servicii turistice la sol (cazare, masa, transfer, etc). De cealalta parte, zborurile de linie acopera orice destinatie din lume ce detine un aeroport la un anumit standard operational, nu depind de sezonalitate, iar rezervarea lor nu obliga la achizitionarea serviciilor de cazare, masa, transferuri etc.
Acum ca le-am delimitat, putem discuta despre avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre cele doua tipuri de zboruri. Sa incepem cu zborurile charter.


Ce sunt zborurile charter?

Un “slagar” care a prins foarte bine pe piata turistica din Romania, se bucura de o popularitate foarte mare in randul turistilor care acceseaza destinatii de vacanta nu foarte indepartate (Turcia, Grecia, Spania, Egipt, Tunisia etc).

Zborurile charter sunt produse ale turoperatorilor care “asambleaza” pentru turisti un pachet de servicii ce cuprinde, de regula: zbor, transfer, cazare si servicii de masa. In aceasta ecuatie intra:

 • un turoperator (adica o agentie de turism care produce pachete turistice pentru revanzare catre agentii detailiate);
 • o companie aeriana care furnizeaza zborul in sistem charter;
 • hotelieri din destinatia de vacanta de la care turoperatorul achizitioneaza camerele si eventual serviciile de masa;
 • un transportator local din destinatia de vacanta care realizeaza transferul de la aeroport la hotel si retur, precum si excursiile optionale pentru turisti.
Acestea sunt “ingredientele” care compun un pachet turistic.


Imagine de kendallpools de la Pixabay


Care sunt avantajele zborurilor charter?

 • Pe destinatiile de vacanta respective, zborurile charter sunt mai ieftine decat zborurile de linie, daca ar fi sa luam in calcul doar segmentul de zbor
 • De regula, zborurile charter nu fac escala ceea ce inseamna o importanta economie de timp pentru turisti
 • Un raport bun pret/calitate ca produs pentru turismul de masa
 • Accesibilitatea unor destinatii de vacanta, cum ar fi insulele grecesti, cu un numar limitat al zborurilor de linie

Care sunt dezavantajele zborurilor charter?

 • Se pot accesa numai pentru anumite destinatii si doar in sezon;
 • Se pot achizitiona numai in varianta pachet, cu serviciile la sol incluse (transfer, cazare, masa)
 • Au frecventa saptamanala, mai redusa decat a zborurilor de linie si implica sederea la destinatie de cel putin 7 zile sau multiplu
 • Daca nu rezervi din timp pachetul de servicii cu zbor charter, exista riscul de a nu mai gasi loc in avion in perioada dorita

Ce sunt zborurile de linie?

Este cel mai rapid si sigur mijloc de transport pe distante medii si lungi, aproximativ 8 milioane de pasageri calatoresc zilnic cu zboruri de linie in intreaga lume.
Zborurile de linie sunt accesate deopotriva de turisti care calatoresc spre diverse destinatii de vacanta, dar si de persoane care calatoresc in scop de business (in interes de serviciu).


Imagine de Bilal EL-Daou de la Pixabay


Rezervarile si emiterile de bilete de avion pot fi realizate atat in agentiile de turism clasice cat si online.
Este important de stiut ca organismul care reglementeaza activitatea de rezervare si emitere a biletelor de avion pentru zboruri de linie, este Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni la care au aderat majoritatea companiilor aeriene din lume.


Care sunt avantajele zborurilor de linie?

 • Zborurile de linie sunt mult mai flexibile in ceea ce priveste optiunile pe care ti le ofera: iti poti rezerva biletul cu luni de zile inainte, sau chiar cu un an, iti poti alege locul in avion, clasa de calatorie si poti sa beneficiezi de diverse optiuni in privinta bagajelor;
 • Zborurile de linie au o frecventa mult mai mare si astfel poti ajunge la destinatie in ziua pe care ti-o doresti tu, direct sau cu escala in anumite situatii;
 • Cu un zbor pe o cursa de linie poti sa ajungi oriunde, in orice oras din lume care are aeroport, prin zbor direct sau cu escala;
 • Zborurile de linie iti dau libertatea de a nu depinde de un anumit orar al operatiunilor de zbor si astfel iti poti programa o vacanta mai lunga, sau mai scurta, in functie de preferintele si programul tau;

Care sunt dezavantajele zborurilor de linie?

 • Daca e sa comparam preturile cu cele ale unui zbor charter, zborurile de linie sunt mai scumpe in general dar putem gasi si promotii ale companiilor aeriene, disponibile pentru perioade scurte de timp, cu preturi foarte bune;
 • Companiile aeriene nu ofera, in general, variante de zbor care sa includa si transfer, cazare si masa pe o anumita destinatie; Pentru serviciile la sol e nevoie de timp si disponibilitate din partea turistilor sa vizioneze, inainte de a le rezerva, diverse unitati de cazare, variante de transfer, excursii optionale, etc;
 • Pentru anumite destinatii turistice de sezon, e posibil ca timpul de zbor sa fie mai lung decat in cazul zborurilor charter, datorita escalelor.

In loc de concluzie

Fiecarui turist i se potriveste varianta care il reprezinta si este conforma cu stilul lui de viata, cu ideea de concediu si, nu in ultimul rand, cu resursele pe care le detine.
Daca iti doresti o libertate de alegere deplina si dispui de resurse financiare si timp pentru organizarea sejurului, atunci zborurile de linie sunt cea mai buna optiune.
Pe de alta parte, daca vrei sa nu ai griji legate de cazare, masa, transfer, taxe, asigurari si chiar si activitati la fata locului, pachetul de servicii turistice cu zbor charter inclus este cea mai buna optiune.

Un lucru este sigur: de vacanta cu totii avem nevoie!