Cum sa faci check-in online?


Imagine de rawpixel de la Pixabay

In ultima vreme am discutat pe larg despre zborurile cu avionul, mai exact despre lucrurile ce trebuie stiute atunci cand ne rezervam bilete, tot ce trebuie sa stim despre bagajele pentru zborurile cu avionul si cum sa ne orientam usor intr-un aeroport.
Astazi iti vom vorbi mai pe larg despre procedura de check–in online, pentru ca am amintit-o deseori ca fiind o procedura simpla, eficienta si foarte utila pentru tine ca pasager. Hai sa ne amintim impreuna despre ce este vorba si sa aflam cateva lucruri noi care iti vor usura calatoriile cu avionul pe viitor, facandu-le mai comode si mai placute.


De ce sa faci check - in online?

Dupa cum stii, inainte sa pornesti intr-o calatorie cu avionul, compania aeriana iti cere sa ajungi la aeroport cu 2 sau chiar 3 ore inainte, pentru a se indeplini toate formalitatile. Check–in–ul este o astfel de formalitate de care poti scapa usor daca o faci online. In plus, daca ai numai un bagaj de mana si check–in–ul deja facut online, te poti indrepta linistit spre punctul de verificare al documentelor.
Cu alte cuvinte, check–in–ul online iti economiseste timp, eficienta sa facand ca experienta ta in aeroport sa devina mai placuta.

Cum se face un check – in online?

In primul rand, accesezi site-ul companiei aeriene cu care calatoresti (in cazul in care itinerariul tau este efectuat de mai multe companii aeriene, trebuie accesat site-ul companiei pe stocul careia s-a emis biletul de avion) si cauti sectiunea “Check-in online”. In functie de compania aeriana cu care zbori, va trebui sa completezi o serie de campuri obligatorii, care cuprind in general:

  • Date care tin de calatorie: destinatia de plecare si sosire.
  • Numarul de rezervare (booking refference) sau numarul biletului de avion (ticket number – o serie de 13 sau 14 cifre care apare pe bilet) sau, in cazul anumitor companii aeriene, numarul de calator frecvent (frequent flyer).
  • Numele tau (fie numele complet, pe care s-a facut rezervarea sau doar numele de familie, dupa caz). In unele cazuri, ti se poate cere si adresa de mail.
  • Datele personale de identificare (data nasterii, cetatenie, sex, seria actului cu care se calatoreste, data emiterii, data expirarii) – aceste informatii solicitate difera de la companie la companie (unele companii nu solicita aceste informatii deloc).

Trebuie sa tii minte ca in cursul procedurii de check – in online ai ocazia, la unele companii aeriene, sa iti modifici locul in avion o singura data. Bineinteles, acesta poate fi rezervat de alt pasager, dar unele companii aeriene de linie, cum este Tarom de exemplu, permite calatorilor sa isi modifice locul cu ajutorul unui simplu buton.


Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Procedura de check – in online se finalizeaza cu tiparirea sau salvarea pe telefon/ tableta a tichetului de imbarcare (boarding pass) ce contine pe el toate datele. In cazul tiparirii, trebuie sa ai grija ca fiecare pagina a boarding pass–ului sa fie pe cate o coala separata si nu fata / verso.
Acest Boarding Pass este documentul care iti va permite sa calatoresti fara nici o problema. Daca nu ai bagaj de cala si ti-ai facut check-in-ul online, te poti duce direct la zona de control pasapoarte si securitate si apoi la poarta de imbarcare. Daca ai bagaj de cala, trebuie sa mai faci o oprire scurta pentru a preda acest bagaj la ghiseele corespunzatoare.
Daca ai cumparat biletul de avion de la o agentie de turism, consultantul de ticketing te va ajuta cu procedura de check-in online, in cazul in care intampini dificultati.
Tu ti-ai facut vreodata check–in online? Cum te-ai descurcat? Te–a ajutat in aeroport sa castigi timp si confort?

Alte articole despre zborul cu avionul:
7 sfaturi pentru a cumpara bilete de avion ieftine
Cursele charter - definitie si informatii
De ce sa cumperi bilete de avion printr-o companie de turism?