Ce trebuie sa stii atunci cand iti rezervi un bilet de avion?


Imagine de Augusto Ordonez de la Pixabay

Zborul cu avionul este cea mai sigura si confortabila metoda de a calatori pe distante lungi sau scurte. Milioane de oameni zboara zilnic, si aleg aceasta forma de transport deoarece este rapida, comoda si foarte eficienta.
Cu toate acestea, rezervarea unui bilet de calatorie pentru destinatia dorita pune uneori probleme care, desi nu sunt greu de rezolvat, pot crea confuzie. Astazi ne-am gandit sa iti prezentam o serie de lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand iti rezervi un bilet de avion, astfel incat sa te poti pregati relaxat de vacanta.


1. Cum rezerv biletul de avion?

Cea mai simpla si eficienta metoda este rezervarea online a biletelor. Cea mai simpla si eficienta metoda de rezervare a biletelor de avion este online. Astfel, ai tot timpul din lume sa te interesezi de zboruri, sa compari preturi sau sa vezi detalii ale traseului.


2. Cum pot sa gasesc cele mai convenabile bilete de avion?

Asa cum probabil stii, pretul biletelor de avion difera de la un caz la altul. In afara de explicatia cea mai simpla (companie, clasa de zbor, locul in avion, etc.), exista si tendinta companiilor aeriene de a vinde bilete la tarife diferite in functie de perioada, zile alese, numar de bilete disponibile la o anumita cursa, destinatie, cererea mare / mica pentru o anumita companie, locatie, perioada, etc. Pentru a verifica cele mai bune oferte, incearca sa selectezi optiunea +/-3 zile. Astfel vei gasi bilete de avion convenabile ca pret într-un interval de 3 zile inainte si dupa datele de plecare si de intoarcere pe care ti le-ai stabilit initial.


3. Ce trebuie sa stiu despre bagajele de pe avion?

Inainte de o calatorie cu avionul este important sa cunosti si sa respecti dimensiunea impusa de compania aeriana pentru bagajul de cala si bagajul de mana.

Imagine de tookapic de la Pixabay

Daca nu te informezi din timp, chestiunea bagajelor poate fi una dintre cele mai frustrante in procesul rezervarii unui bilet de avion si a calatoriei propriu – zise. De cele mai multe ori, bagajele sunt restrictionate ca dimensiune si greutate. Mai mult, uneori se platesc taxe suplimentare pentru acestea, alteori nu, ceea ce determina confuzie si uneori chiar si probleme la aeroport. Ca sa evitam orice fel de probleme, hai sa le luam pe rand si sa le lamurim impreuna!

Bagajele de mana

Asa cum probabil stii, bagajele de mana sunt limitate in dimensiuni. Pentru majoritatea companiilor aeriene, acestea sunt de 8-10kg ca si greutate si 55cm x 40cm x 20cm.
Anumite companii aeriene, si in special cele low – cost, au politici diferite privitoare la bagajele de mana, restrictionand dimensiuni la 5-7kg ca si greutate si 42cm x 32cm x 25cm. Daca bagajul tau de mana nu se incadreaza in aceste dimensiuni, aceeasi companie low cost iti poate oferi posibilitatea de a plati o taxa suplimentara pentru un bagaj de mana mai voluminos si / sau mai greu.
Daca ai vazut in avion persoane care au la ele o singura geanta, un laptop sau numai un rucsac de dimensiuni mici, acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea companiilor aeriene accepta un singur bagaj de mana la posesor. In cazul in care nu esti sigur ce ai voie si ce nu ai voie sa duci cu tine in bagajul de mana (lichide, cutii, medicamente, tigari, etc.), consulta site-urile de specialitate si legislatia in vigoare. Au existat cazuri in care calatorii au trebuit sa renunte la parfumuri, produse cosmetice si alte bunuri pentru ca nu au verificat daca prezenta lor in bagajul de mana era permisa sau nu.

Bagajele de cala

Prezinta dimensiuni standard agreate de companiile de zbor. Pentru majoritatea companiilor aeriene, dimensiunile stabilite sunt : 20kg , 23 kg sau 30kg (in functie de companie), si nu mai mult de 158 de cm (dimensiuni insumate).
Unele companii (mai ales cele low cost) permit si bagaje de cala de pana la 32 de kilograme. Tot ceea ce depaseste dimensiunile stabilite se plateste conform formulei taxa / kg.
Bagajele de cala sunt de cele mai multe ori incluse in pretul biletului in cazul companiilor de linie. In cazul companiilor low – cost, bagajul de cala se plateste suplimentar.
Ai grija sa citesti toate instructiunile si detaliile oferite de companiile aeriene, de orice fel, deoarece de anul trecut, inclusiv cateva companii de linie au introdus o taxa suplimentara pentru bagajul de cala.


4. Ce trebuie sa stiu despre clasa de rezervare si calatorie?

Daca alegi sa calatoresti cu o companie de linie vei avea posibilitatea de a alege clasa economy sau clasa business. Uneori mai poti intalni si clasa premium economy, un pas intermediar intre cele doua clase deja numite. Evident, intre cele doua clase de rezervare exista diferente de pret semnificative, dar nu numai, confortul fiind cel de-al doilea criteriu de diferentiere dintre cele doua clase.

Avantajele calatoriei cu business class

Un bilet la business class este mult mai permisiv atunci cand vine vorba de rambursarea sumei platite (se poate restitui intreaga suma platita pentru bilet sau un mare procent, 80-90%) si de modificare a acestuia (taxe mici de schimbare a datelor de calatorie sau a rutei sau chiar modificare gratuita).
Confortul la business class se traduce prin scaune mai comfortabile sau chiar rabatabile, spatiu mai mare, meniu mai variat pentru toate gusturile si preferintele.
Contra cost, poti beneficia de spatiu suplimentar la picioare sau de imbarcare prioritara.
Tot contra cost, poti sa beneficiezi de un meniu individualizat de mancare sau bauturi, pe durata zborului.
O companie de linie de lux, la business class, uneori ofera conditii de zbor similare conditiilor de cazare din hotelurile de lux.

Avantajele calatoriei cu economy class

Pretul biletului este evident mai redus insa din pacate, biletele la economy class se supun unor conditii mai restrictive: in caz de anulare a calatoriei, penalizarile sunt foarte mari, de cele mai multe ori de 100%; exista tipuri de bilete care nu sunt modificabile nici macar contra unei taxe; unele bilete care sunt modificabile necesita platirea unei taxe suplimentare de schimbare a acestor.

Imagine de Lukas Souza de la Unsplash

In cazul companiilor low – cost nu exista diferentierea de clasa.


5. Cum se ajunge in situatia de a cumpara bilete la preturi diferite in aceeasi clasa de calatorie?

Aceeasi companie aeriana poate avea tarife diferite la biletele de avion in cadrul aceleiasi clase de rezervare, pentru aceeasi destinatie si cursa aeriana.
Dupa cum spuneam mai sus, tarifele biletelor de avion pot sa difere in functie de o serie de criterii. Ce trebuie sa stii este ca aceeasi companie aeriana poate avea tarife diferite la biletele de avion in cadrul aceleiasi clase de rezervare, pentru aceeasi destinatie si cursa aeriana.
De exemplu, vrei sa pleci cu avionul impreuna cu un prieten. Este posibil ca unul din voi sa plateasca mai putin pe bilet si celalalt mai mult, chiar daca este vorba despre bilete cumparate in aceeasi data, pentru acelasi avion si aceeasi destinatie. Chiar daca mergeti cu economy class si va luati locuri alaturate, exista posibilitatea unor tarife diferite. Explicatia consta in faptul ca locurile date spre vanzare la un anumit pret se epuizeaza, iar ce ramane disponibil se vinde la un tarif mai mare.
Este important de inteles faptul ca exista un numar limitat de locuri pentru fiecare tarif practicat de o companie aeriana. Nu toate biletele la clasa economy au acelasi pret. Daca pentru prima persoana s-a rezervat ultimul loc la tariful de 100 de euro, cealalta persoana va plati tariful imediat urmator – 150 de euro, sa zicem. Nu exista nicio diferenta intre cele 2 bilete in ceea ce priveste confortul pe durata calatoriei, insa difera pretul.

Imagine de Anita S. de la Pixabay

Cu toate acestea, s-ar putea sa ai surpriza (placuta) ca biletul mai scump sa fie ceva mai permisiv in ceea ce priveste conditiile de rambursare/ modificare a acestuia (deoarece cu cat un bilet este mai ieftin, cu atat aceste conditii sunt mai restrictive).
Cea mai buna solutie este sa te informezi din timp. Cauta bilete de avion cu cateva luni inainte de calatoria propriu – zisa, aboneaza-te la newsletter-ele companiilor aeriene si cauta informatii cat mai complete in avans.


6. Ce servicii suplimentare se pot achizitiona la cumpararea unui bilet de avion?

Exista servicii suplimentare ce se pot achita contra unei taxe: imbarcare prioritara, transfer privat sau de tip shuttle de la aeroport in oras sau la o anumita adresa, bagaj suplimentar, asigurare in caz de anulare/intarziere a zborului.

Locul in avion

Locul in avion poate fi extrem de important pentru o calatorie cu avionul, mai ales pe distante lungi. Cum multi prefera locurile din fata, este posibil sa existe o concurenta mare pe rezervarea locului. In cazul multor companii de linie, rezervarea locului se poate realiza fara a plati o taxa suplimentara. Din pacate insa, si aceste companii incep sa introduca taxe pentru acest serviciu. Daca zbori cu o companie low – cost, selectarea si rezervarea unui anumit loc in avion se face numai contra–cost.

Alte servicii suplimentare disponibile contra unei taxe

  • Imbarcare prioritara
  • Transfer privat sau de tip shuttle, de la aeroport in oras sau la o anumita adresa
  • Bagaj suplimentar
  • Asigurare in caz de anulare/ intarziere a zborului

Acum stii cam tot ceea ce este necesar pentru a iti rezerva un bilet de avion in deplina cunostinta de cauza. Daca ai sfaturi pentru cititorii nostri sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta cu companiile aeriene, nu ezita sa ne scrii un comentariu!


SOURCE AND TAGS