Călătorie culinară: 5 deserturi de Crăciun din jurul lumii


Cine și-a petrecut cel puțin un Crăciun în străinătate știe deja că vechea zicală “câte bordeie, atâtea obiceie” se aplică perfect atunci când vine vorba despre masa festivă. Fiecare cultură și popor are o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă să te răsfeți în familie cu preparate tradiționale de Crăciun. Ei bine, cu toții știm că nicăieri nu este ca acasă. Bucătăria tradițională românească și deliciile culinare pe care abia le așteptăm în perioada sărbătorilor sunt greu de egalat. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre deserturile de Crăciun, parcă am vrea să experimentăm puțin, mai ales de dragul celor mici. Așa că dacă vrei o masă festivă cu totul deosebită anul acesta, inspirată din gastronomia altor țări, te invităm la o scurtă călătorie în jurul lumii.

1. Suedia: Knack sau cum să faci Crăciunul dulce pentru toată lumea

knack Sursa: ropcorn.com 
Un desert pentru copii de care să se bucure și adulții, knack înseamnă arome îmbietoare, ambalaje colorate, veselia celor mici și prilej de a ne reaminti ce contează cu adevărat. Preparate din zahăr, smântână lichidă, sirop de glucoză și migdale, bomboanele knack sunt de fapt caramele delicioase. Mai tari sau mai moi, în funcție de rețetă, knack conțin și fulgi de migdale sau nuci. Rețeta este atât de simplă, încât mai toți suedezii o prepară acasă, deși, desigur, pot cumpăra aceste caramele din orice magazin. Dacă vrei anul acesta să le faci o surpriză celor mici și celor mari, caută rețeta de knack și bucură-te de un desert simplu și delicios! Iar dacă anul viitor decizi să vizitezi Suedia în preajma sărbătorilor de iarnă, nu uita să guști minunatele caramele chiar la ele acasă!

2. Spania: Turron, sau cum să aduci un pic de veselie spaniolă la tine în casă

white-nougat-1522010_1920 Mulți dintre noi asociem sărbătorile de iarnă și masa de Crăciun cu aromele de scorțișoară, turtă dulce, portocale sau ciocolată. În Spania, Crăciunul înseamnă însă... turron – sau nuga, mai pe românește. Această prăjitură se prepară cu foietaj și umplutură de migdale, arahide sau alune de pădure. Dacă ai vizitat Spania, sigur ai venit acasă cu turron în bagaje, pentru că această delicatesă locală este ușor de cumpărat pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în preajma sărbătorilor, casele spaniole se umplu de arome proaspete și îmbietoare, pentru că turron se servește la masă, se prepară special pentru copii, sau se pune în punguțele de cadou pentru musafiri și prieteni. Turron are o istorie destul de controversată. Unii spun că desertul are influențe arabe și că a fost inventat de către mauri. Alții spun că turron este specific spaniol, proclamând orașul Jijona (unde se zice că ar fi fost inventat) ca fiind capitala turron-ului. Indiferent unde și cine a creat această minunăție pentru prima dată, un lucru este cert: turron vestește sărbătoarea Crăciunului peste tot în Spania. Dacă vrei să îți surprinzi musafirii la masă sau vrei anul acesta să faci cadouri inedite, turron s-ar putea să fie răspunsul la toate întrebările tale.

3. Franța: Bouche de Noel sau bucuria de a avea familia împreună

 
Bûche de Noël este o ruladă cu cremă de cacao sau cafe ape care ai văzut-o cu siguranță și în cofetăriile de la noi, sub denumirea de Buturgă sau Trunchi de copac – asta pentru că exact așa arată. Prăjitura provine, desigur, din laboratoarele cofetarilor parizieni, care au început să o ofere publicului în jur de 1870. Dar istoria acestei prăjituri este mai complicată decât ar putea părea la prima vedere. Familiile franceze se pare că o preparau pentru a sărbători reunirea familiei în fața unui “foc” de Crăciun pe vremea lui Napoleon Bonaparte. Mai mult, unele surse spun că inspirația originală vine de la tradiția celtică a sărbătoririi solstițiului de iarnă. Această prăjitură este de altfel și foarte versatilă. O poți prepara după rețeta originală, aducând astfel bucuria în sufletul tuturor membrilor familiei reunite în jurul mesei de Crăciun, sau poți prepara versiunea de înghețată – ca să îți surprinzi cu adevărat invitații de Revelion.

4. Statele Unite: Omul de Turtă Dulce și alte prăjituri

christmas-cookies-1042540_1920 În Statele Unite, Crăciunul vine cu miros de turtă dulce, biscuiți, pișcoturi și alte minunății, denumite generic „Christmas cookies”. Cu toate acestea, turta dulce și mai ales turta dulce în formă de omuleț vesel reprezintă unul dintre cele mai apreciate deserturi printre cei mici și cei mari. Istoria Omului de Turtă Dulce este legată în principal de istoria reginei Elisabeta I, care aprecia festinele creative. La masa ei se găseau fructe modelate din marțipan și turtă dulce confecționată de un cofetar specializat. Turta dulce nu este însă un desert exclusiv englezesc. Tradiția de a prepara turtă dulce în preajma sărbătorilor de iarnă se regăsește în mai toate țările europene, având rădăcini puternice în Grecia și Roma antică. În Statele Unite, turta dulce și prăjiturile de Crăciun sunt un prilej excelent de a-i bucura pe cei mici și cei mari deopotrivă. Turta dulce se servește la masă sau se oferă cadou (în diverse forme de steluțe, globuri sau brăduți) musafirilor și prietenilor. Oricum, știi că în America a venit Crăciunul când toate casele miros a miere și ghimbir, iar Omul de Turtă Dulce îți zâmbește de pe platou.

5. Marea Britanie: Pudding-ul englezesc sau tradiții neuitate

Pudding-ul englezesc cu prune reprezintă o tradiție la care englezii nu renunță prea ușor, deși lucrurile s-au mai schimbat de când a fost inventat acest desert. Budinca cu prune englezească are un aspect cel puțin neobișnuit pentru noi: închisă la culoare, aproape neagră (datorită zahărului brun, melasei și prunelor folosite). Desertul se prepară la aburi (deși uneori se fierbe), ceea ce face ca întreg procesul să fie destul de îndelungat. Budinca se prepară cu foarte multe zile înainte de Crăciun – rezistă și câteva luni. Vechile familii engleze preparau de obicei două, cu o lună înainte: una mare, pentru masa de Crăciun, și una mai mică, pentru cea de Revelion. La preparare se strângea toată familia. Fiecare membru amesteca o dată în oală, punându-și o dorință. În plus, se puneau în budincă și unele „surprize”: o monedă de argint, simbolizând pentru cel care o găsea în farfurie un an prosper și îmbelșugat, un buton, un degetar și alte mici obiecte, fiecare cu o simbolistică aparte. Budinca cu prune poate să nu conțină prune deloc, ci stafide sau smochine uscate. Esențial însă este să conțină 13 ingrediente (simbolizându-i pe Iisus și Apostolii Săi), și să fie flambată cu coniac atunci când se servește la masă. Dacă acum ea are o formă rotundă, ca o bilă, în vremurile de demult, englezii o preparau și o serveau într-un vas în formă de stea sau de brad. Budinca englezească de Crăciun este pe cât de elaborată, pe atât de spectaculoasă la gust. O poți prepara acasă pentru a-ți surprinde familia și musafirii cu ceva complet inedit, sau poți să îți planifici o vacanță de Crăciun în Anglia pentru a gusta acest desert extraordinar preparat după rețete tradiționale care se lasă moștenire în aproape orice familie britanică.
christmas-2994875_1920Acum că ne-am îndulcit, spune-ne tu ce deserturi prepari de obicei de Crăciun și care dintre cele de mai sus te inspiră să devii creativ cu ocazia sărbătorilor de anul acesta!

SOURCE AND TAGS