Călătorie culinară: 5 deserturi de Crăciun din jurul lumii
- Eximtur
- /
- 12 decembrie 2017

Cine și-a petrecut cel puțin un Crăciun în străinătate știe deja că vechea zicală “câte bordeie, atâtea obiceie” se aplică perfect atunci când vine vorba despre masa festivă. Fiecare cultură și popor are o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă să te răsfeți în familie cu preparate tradiționale de Crăciun.
Ei bine, cu toții știm că nicăieri nu este ca acasă. Bucătăria tradițională românească și deliciile culinare pe care abia le așteptăm în perioada sărbătorilor sunt greu de egalat.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre deserturile de Crăciun, parcă am vrea să experimentăm puțin, mai ales de dragul celor mici. Așa că dacă vrei o masă festivă cu totul deosebită anul acesta, inspirată din gastronomia altor țări, te invităm la o scurtă călătorie în jurul lumii.
1. Suedia: Knack sau cum să faci Crăciunul dulce pentru toată lumea

Un desert pentru copii de care să se bucure și adulții, knack înseamnă arome îmbietoare, ambalaje colorate, veselia celor mici și prilej de a ne reaminti ce contează cu adevărat. Preparate din zahăr, smântână lichidă, sirop de glucoză și migdale, bomboanele knack sunt de fapt caramele delicioase. Mai tari sau mai moi, în funcție de rețetă, knack conțin și fulgi de migdale sau nuci.
Rețeta este atât de simplă, încât mai toți suedezii o prepară acasă, deși, desigur, pot cumpăra aceste caramele din orice magazin. Dacă vrei anul acesta să le faci o surpriză celor mici și celor mari, caută rețeta de knack și bucură-te de un desert simplu și delicios! Iar dacă anul viitor decizi să vizitezi Suedia în preajma sărbătorilor de iarnă, nu uita să guști minunatele caramele chiar la ele acasă!
2. Spania: Turron, sau cum să aduci un pic de veselie spaniolă la tine în casă

3. Franța: Bouche de Noel sau bucuria de a avea familia împreună

Bûche de Noël este o ruladă cu cremă de cacao sau cafe ape care ai văzut-o cu siguranță și în cofetăriile de la noi, sub denumirea de Buturgă sau Trunchi de copac – asta pentru că exact așa arată. Prăjitura provine, desigur, din laboratoarele cofetarilor parizieni, care au început să o ofere publicului în jur de 1870. Dar istoria acestei prăjituri este mai complicată decât ar putea părea la prima vedere.
Familiile franceze se pare că o preparau pentru a sărbători reunirea familiei în fața unui “foc” de Crăciun pe vremea lui Napoleon Bonaparte. Mai mult, unele surse spun că inspirația originală vine de la tradiția celtică a sărbătoririi solstițiului de iarnă.
Această prăjitură este de altfel și foarte versatilă. O poți prepara după rețeta originală, aducând astfel bucuria în sufletul tuturor membrilor familiei reunite în jurul mesei de Crăciun, sau poți prepara versiunea de înghețată – ca să îți surprinzi cu adevărat invitații de Revelion.
4. Statele Unite: Omul de Turtă Dulce și alte prăjituri

5. Marea Britanie: Pudding-ul englezesc sau tradiții neuitate

Pudding-ul englezesc cu prune reprezintă o tradiție la care englezii nu renunță prea ușor, deși lucrurile s-au mai schimbat de când a fost inventat acest desert. Budinca cu prune englezească are un aspect cel puțin neobișnuit pentru noi: închisă la culoare, aproape neagră (datorită zahărului brun, melasei și prunelor folosite). Desertul se prepară la aburi (deși uneori se fierbe), ceea ce face ca întreg procesul să fie destul de îndelungat.
Budinca se prepară cu foarte multe zile înainte de Crăciun – rezistă și câteva luni. Vechile familii engleze preparau de obicei două, cu o lună înainte: una mare, pentru masa de Crăciun, și una mai mică, pentru cea de Revelion.
La preparare se strângea toată familia. Fiecare membru amesteca o dată în oală, punându-și o dorință. În plus, se puneau în budincă și unele „surprize”: o monedă de argint, simbolizând pentru cel care o găsea în farfurie un an prosper și îmbelșugat, un buton, un degetar și alte mici obiecte, fiecare cu o simbolistică aparte.
Budinca cu prune poate să nu conțină prune deloc, ci stafide sau smochine uscate. Esențial însă este să conțină 13 ingrediente (simbolizându-i pe Iisus și Apostolii Săi), și să fie flambată cu coniac atunci când se servește la masă. Dacă acum ea are o formă rotundă, ca o bilă, în vremurile de demult, englezii o preparau și o serveau într-un vas în formă de stea sau de brad.
Budinca englezească de Crăciun este pe cât de elaborată, pe atât de spectaculoasă la gust. O poți prepara acasă pentru a-ți surprinde familia și musafirii cu ceva complet inedit, sau poți să îți planifici o vacanță de Crăciun în Anglia pentru a gusta acest desert extraordinar preparat după rețete tradiționale care se lasă moștenire în aproape orice familie britanică.

SOURCE AND TAGS