Blogul EXIMTUR: recomandari, sfaturi si informatii de calatorie
Descopera blogul EXIMTUR si gaseste inspiratie pentru vacanta in articolele disponibile: sfaturi de calatorie, recomandari si informatii pentru orice destinatie.
de Dr. Lili Morar, client EXIMTUR
O dimineata limpede si insorita e numai buna pentru vizitarea Orașului Interzis.
Ca sa ajungi acolo trebuie obligatoriu sa treci prin piata Tiananmen, kilometrul zero al Beijingului. Aceasta a fost conceputa si ridicata de comunisti fix in fața Orasului Interzis abandonat de ultimul imparat Puyi in 1924 si devenit muzeu public in 1925. Pentru ca suprafata ocupata de istorie atingea dimensiunea impresionanta de 720.000 de mp, fiind cel mai bine conservat palat din lume, comunistii lui Mao nu s-au lasat mai prejos, organizand cea mai mare piata din lume, pe 440.000 de mp. O latura e dedicata Muzeului National, ridicat in 1921, care e privit de vis-a-vis de Cladirea Poporului, imensa si ea.
Pe partea opusa a Portii Linistii Ceresti, care marcheaza intrarea in Orasul Interzis, troneaza Mausoleul lui Mao, ridicat in 1977, la un an dupa moartea acestuia. Mausoleul este locul de pelerinaj pentru toti cei care vor sa aduca un omagiu Marelui Om. Coada ce se intinde pentru acces are dimensiuni impresionante si e constanta zilnic. Ordinea e exemplara, iar sufletismul afisat e de admirat. Corpul lui Mao Zedong e expus intr-un sicriu de sticla, infasurat in drapel, cu buchete de flori improspatate zilnic.
Pe undeva prin mijlocul pietei au ridicat un Monument al Poporului, destul de urat si sec.
Orasul Interzis a fost construit intre 1406 si 1420 de dinastia Ming ca palat imperial, atunci cand au stabilit mutarea capitalei de la Nanjing la Beijing. Dinastia Qing, care a urmat, a pastrat traditia si a adus cateva imbunatatiri. Este un vast complex dreptunghiular, inconjurat de ziduri rosii inalte de zece metri si un sant de apa cu lațime de 52 de metri. Cuprinde 980 de cladiri asezate pe trei axe. Pe axa centrala sunt portile urmate de palate ridicate pe platforme albe. Axa vestica includea Sala Inaltelor Ranguri Militare, iar cea estica, Sala Gloriei Literare si biblioteca imperiala. Spre spatele incintei sunt pavilioane mai joase in care traiau familiile imperiale impreuna cu suita de servitori. Numele chinezesc al palatului e Zijin Cheng, adica Steaua Polara, un alt simbol al imparatului considerat fiul cerului. De fapt, tot orasul e construit pe simbolistica lui Confucius din Cartea Riturilor. Puternicul imparat Yongle a ales si a impus folosirea arhitecturala a simbolurilor. Noi, acum, incercam sa le descifram pe rand.
De deasupra intrarii principale ne privește chipul lui Mao, dintr-un tablou pictat, schimbat anual pentru a preveni deteriorarea culorilor. Apoi intram in armonie!
Dupa ce trecem de Poarta Supremei Armonii, urmeaza Palatul Supremei Armonii, pazit de perechea de lei, simbolul bunastarii. Leoaica, in stanga, ține sub picior un pui, simbolul descendentilor, iar leul, in dreapta, are de ocrotit un glob, simbolizand dominatia imperiala.
Palatul e situat pe o platforma de marmură alba, iar treptele de acces respecta cifra 9. Ușile masive sunt decorate cu tinte aurite in multiplu de 9, de obicei 81. Acoperisul e din olane galbene, iar coloanele sunt din lemn dens de nanmu. Aici aveau loc incoronarile, nuntile imperiale si banchetele, fiind cel mai mare si mai frumos dintre toate.
Urmeaza, pe axa principala, Poarta Puritatii Celeste, urmata de palatul aferent, apoi Palatul Linistii Pamantesti care se deschide spre Gradina Imperiala. Toate respecta acelasi stil arhitectonic cu aceeasi simbolistica. Palatul Linistii Pamantesti, rezidenta imparateselor, face pereche cu Palatul Puritatii Celeste, rezidenta imparatului. In partea vestica a curtii interioare se afla Palatul Longevitatii si Prosperitatii, unde locuiau concubinele imperiale. Chiar si faimoasa imparateasa Cixi a locuit aici cativa ani. Din 1535 se numeste Palatul Elegantei Adunate si a fost renovat in cinstea aniversarii de 50 de ani ai imparatesei Cixi. In curtea interioara se mai inalta inca un chiparos secular inconjurat de statuete de bronz in forma de potir, caprioara, dragon.
Ni se permite studierea prin geamuri a interioarelor, atat cat se poate. Sunt uimita de dimensiunea modesta a incaperilor, de multitudinea de obiecte rituale si de strictetea protocolului. Ici, colo, mai apare o agrafa de par si cate o bijuterie, lasate nonsalant pe marginea unui lavoar sau a unei comode, amprentand sensul locației.
Repetarea la nesfarsit a arhitecturii, simbolurilor, desenelor și, nu in ultimul rand, denumirea locatiilor vizitate, te transpune, fara sa vrei, intr-un spatiu atemporal, celest, din care cu greu iti revii.
Imi revin putin in gradina imperiala, putin mai mica decat m-am asteptat, trecand printre chiparosi si pini cu umbra binefacatoare, admirand statuete si fantani, pana iesim pe poarta de nord, traversand podul peste santul de aparare.
Ca sa completam impresia lasata de traversarea Orasului Interzis, suntem condusi in parcul Jingshan. Aflat pe o colina domoala, parcul ofera prospetime de verdeata cu flori, tufe de bambus, pini cu scoarta mozaicata, pavilioane de relaxare si, odata ajunsi in varf, o panorama incredibila. O pagoda similara cu palatele Orasului Interzis isi revendica suprematia locului. Sute de turisti se inghesuie la balustrade pentru poza perfecta. Eu ma pierd in admiratia comertului cu haine traditionale. Apoi astept rabdatoare pentru panorama asupra istoriei vizitate. Fac si turul de onoare pentru admirarea orasului, dar timpul trece mult prea repede si ma grabesc spre regrupare.
Continuarea experientei de calatorie in articolele urmatoare