Blogul EXIMTUR: recomandari, sfaturi si informatii de calatorie
Descopera blogul EXIMTUR si gaseste inspiratie pentru vacanta in articolele disponibile: sfaturi de calatorie, recomandari si informatii pentru orice destinatie.
de Dr. Lili Morar, client EXIMTUR
Stephanie ne asteapta cu o surpriza placuta. Facuse o programare la un centru tibetan, pentru masaj la picioare si consiliere medicala. Optional, dar pentru o suma modica. Entuziasm deplin! Inapoi in capitala, strabatem bulevarde, apoi stradute din ce in ce mai inguste, pana cand autocarul e parcat, iar restul drumului il parcurgem pe jos. Nu foarte departe intram pe porțile cu bariera ale unei institutii moderne, frumoase, ale carei inscriptii ne anunta si in engleza ca am ajuns la Beijing Tibetan Hospital. Mi s-a parut cam pustiu si am avut dreptate, nu acolo eram asteptati. Iesim pe poarta din spate, mai strabatem o alee si dam de o cladire mai micuta, dar noua si amenajata la standarde occidentale.
Cineva a mobilizat o armata de maseuri, pentru ca suntem peste 30 de persoane! Intr-o sala care ne cuprindea pe toti, asezati confortabil pe canapele rosii, ni s-au adus lighenase cu apa calda. In timp ce stateam relaxați, veneau informatiile despre ce inseamna medicina traditionala si beneficiile ei. Am auzit, poate am si ințeles, dar tot ce imi amintesc este ca abia asteptam masajul... Maseurii au intrat timizi, usor debusolati in alegerea clientului. Apare totusi un comandant de batalion, sub forma unei infirmiere in uniforma, care stabileste reguli, schimba organizarea initiala, striga, iar oamenii se apuca de treaba. Masajul e extraordinar de placut! Intre timp, il studiez pe cel care mi-l oferă. Micut si robust, cu fizionomie tipica si par negru bogat, nu pot sa il incadrez intr-o categorie de varsta, pentru ca pare atemporal. Ma maseaza cu ochii inchisi, pierdut in gandurile lui. Nu comunicam decat prin doua zambete ocazionale, dar la final il recompesez cu mai mult decat taxa initiala. Primesc un alt zambet, o plecaciune scurta in semn de multumesc, apoi e doar amintire...
Masajul nu poate sa se incheie fara consultatia unor medici specialisti asistati de o studenta translator. Doar pentru cei ce doresc. Se palpeaza pulsul la incheietura mainii in trei locuri, se inspecteaza limba si se mai pun cateva intrebari. Diagnosticul vine imediat si remediul instantaneu, contra cost. Sunt convinsa ca, daca se crede in el, functioneaza perfect!
Cei ca mine, aflati afara la o țigara, toxici, urmaream Mercedesurile medicilor care plecau rand pe rand...
Seara continua cu program de prezentare al ceremoniei ceaiului. Suntem si aici, ca peste tot, așteptați. La intrare, se aliniaza frumos pentru intampinare reprezentantii locatiei, care se numeste Shen Shen Cha Yi Guan. Domnisoare cu piele fina si ochi migdalați, imbracate cu bluzite albe de matase brodate cu floricele, ne conduc intr-o incapere separata de magazin, doar cu niste panouri chinezesti tipice. O masa lunga cu blat de sticla e prea putin incapatoare pentru toti cati suntem, dar, cumva, fiecare primeste un loc. Demonstratia poate sa inceapa! In fata noastra sunt asezate niste mini-recipiente demne de tara piticilor, in care ni se da sa gustam din fiecare fel de ceai preparat. Domnisoara vorbitoare de engleza prepara ad-hoc, cinci feluri de ceai, fiecare cu alt gust si perfect pentru o gramada de afectiuni. Tehnica obtinerii ceaiului este departe de ce stim noi si implica un adevarat ritual intre temperatura apei, ibrice de decantare, timpul de contact pentru evidentierea aromei si nici vorba de indulcitori! Incercand sa nu ne ruinam papilele de pe limba, avem pretentia ca, dupa doua sorbituri, sa distingem care aroma e preferata. Ginseng, iasomie, merișoare, lychee sau trandafir roz. La final, toti avem un clasament, exprimat liber, intr-un vacarm in care doar parerea individuala conteaza. E momentul in care gazdele deschid shoppingul! A mai durat o ora pana am plecat!
Si am plecat spre restaurantul unde am servit cina. Meniul de seara includea faimoasa rata Pekin, de care am tot auzit, dar nu am avut ocazia sa o gust. Rata, bine rumenita, e transata in fata noastra de un bucatar echipat cu manusi, masca, halat si capelina. Manuieste cu dexteritate un satar, desprinzand felii subtiri din carnea de pe piept. Bucatile de carne se aseaza pe o clatita de orez impreuna cu morcovi si castraveti taiati marunt. Dupa ce se adauga sosul special, clatita se impacheteaza si e numai buna. Excelent!
Bine ghiftuiti si zdravan obositi, ne indreptam cu autocarul spre hotel. Dar mai avem o surpriza din partea gazdelor. Suntem invitati sa urcam pe o pasarela de unde putem admira cele doua complexe sportive moderne, construite special pentru Jocurile Olimpice din 2008. Cuibul de pasare e denumirea stadionului principal, iar seara e luminat feeric si alternativ in toate culorile. Langa el, Cubul de Apa, adaposteste bazinele de natatie.
E o constructie cu pereti de sticla in forma de alveole, luminat in albastru intens. Si, daca nu suntem impresionati destul, ajunge sa ne intoarcem privirea in cealalta directie spre o cladire gigant al carei turn e structurat sa simbolizeze flacara olimpica. Pe fatada stradala sunt aplicate trei monitoare uriase care ruleaza reclame non-stop, iar cladirea gazduiește doar firme. Normal!
Continuarea experientei de calatorie in articolele urmatoare