8 atracții fascinante din Tunisia


Cei care au vizitat Tunisia spun că nimic nu se compară cu culorile pe care le are cerul deasupra deșertului sau cu pacea care te cuprinde atunci când simți pentru prima dată valurile Mediteranei scăldându-ți gleznele. De o frumusețe uluitoare, Tunisia are o istorie destul de zbuciumată și atracții care te lasă cu gura căscată. Fascinația pe care Tunisia o exercită asupra oricărui călător provine din diversitatea și versatilitatea pe care o întâlnești la tot pasul, de la vestigiile romane la felul cântat de a vorbi al berberilor din Sahara. Totul este aici plin de culoare, de parfum de iasomie, de căldură și de mister. Poți considera o vacanță în Tunisia ca o călătorie inițiatică, așa că astăzi te vom conduce prin această fermecătoare țară ca să îți arătăm opt atracții care te vor umple de uimire.

Matmata
Orice călătorie în Tunisia ar trebui să aibă pe listă Matmata, o zonă deșertică dar populată, celebră mai ales datorită francizei Star Wars. Ceea ce fanii seriei știu drept “căminul lui Luke Skywalker” este de fapt Matmata, unică prin faptul că locuințele au o arhitectură de tip pețteră. Localnicii ocupă camere dispuse în fagure și sunt întotdeauna bucuroși de oaspeți.
 De obicei, vizitezi Matmata ca inițiere în călătoria pe care o vei face în Sahara alături de ghid. Oprirea în Matmata este un bun prilej să intri în atmosfera zonei și să te obișnuiești cu frumusețea sălbatică a deșertului. Vei fi servit cu un ceai delicios și vei avea ocazia să schimbi câteva vorbe cu localnicii. Graiul lor este fascinant pentru urechea europeană, dar sunt vorbitori de franceză în general și obișnuiți ca turiștii să viziteze și să fotografieze “Tatooine”.

Călătoria pe cămilă în Sahara
Dacă în programul excursiei tale intră și o excursie ghidată în Sahara, nu o rata sub nici o formă. După ce vezi Sahara, rămâi cu un dor nelămurit, cu senzația că e ceva acolo care te cheamă înapoi. Bucură-te de fiecare clipă petrecută în deșert, căci va fi unică și irepetabilă ca experiență. Mersul legănat al cămilei ți se va părea că ești pe o barcă ușor în derivă. O cămilă nervoasă care scuipă te va face să râzi minute în șir și să îți reamintești experiența ani de-a rândul. Hainele colorate și turbanele care ți se vor oferi – ca să te simți un adevărat beduin – te vor umple de încântare.

Apusul soarelui în deșert nu se compară cu nimic altceva pe lume, iar bucuria de a descoperi la picioarele tale un trandafir de deșert va fi la fel de mare ca cea pe care o vei simți când vei cuprinde în pumni nisipul fierbinte, fin ca mătasea și ușor ca un vis. Poți să alegi să navighezi printre dune sau să imiți pentru câteva ore modul de viață al berberilor, dar nimic nu se compară cu a savura liniștea de început de lume de aici, stând în varful unei dune de nisip de dimensiunea unui val uriaș și admirând culorile supranaturale ale cerului la apus. Excursia în Sahara are pentru foarte mulți valoare terapeutică și spirituală, dar dacă ai simțul aventurii în sânge, poți opta pentru latura mai îndrăzneață a unei astfel de călătorii. În ultimul timp, oferta s-a îmbogățit cu călătorii off-road cu jeep-urile prin deșert sau cu nopți petrecute sub cerul înstelat și înghețat al Saharei. Indiferent însă de activitățile pe care le alegi în deșert, nu uita că ziua este foarte cald, dar când soarele cade pe după dune, temperatura poate scădea aproape de zero, așa că ia-ți hainele și echipamentul potrivit.

Litoralul ca o bijuterie
Desigur că majoritatea turiștilor sunt atrași de deșert și de monumentele istorice ale Tunisiei, dar plajele și litoralul tunisian sunt cu adevărat mici minuni pe care trebuie să le descoperi pe-ndelete. Mediterana te așteaptă cu ape calzi și limpezi în sezon, plajele sunt curate și cochete, iar ofertele de plajă în Tunisia întrec orice așteptare. Aici poți să te bucuri de stațiuni cu deschidere la porturi de agrement, frumoase ca niște pietre prețioase.
Albastrul uluitor al apelor invită temerarii la aventuri nautice pe o mare diversitate de ambarcațiuni, windsurfing, schi nautic, paragliding sau scufundări. Vei găsi nenumărate școli de scufundări, dar și restaurante, cafenele și cluburi cochete, mici terase fermecătoare și multe altele. Stațiunile de pe litoralul tunisian le fac ușor concurență stațiunilor celebre din Europa. Avantajul de a merge la mare și la soare în Tunisia este însă acela că odată ce părăsești plaja, te așteaptă o lume cu totul nouă, proaspată, colorată, inmiresmată, plină de farmecul celor o mie și una de nopți – ți toate acestea la orice colț.

Medina din Sousse
Sousse este o astfel de stațiune port, perfectă pentru petrecerea unei vacanțe pe litoralul tunisian. Ce are Sousse special față de alte zone ale țării este medina. Bazar, cetate, cartier, spune-i cum vrei, medina este inima bătândă a oricărei așezări din această parte de lume. În Sousse, medina se deosebește prin casele ei spoite în alb, contrastând cu ușile albastre, prin colbul străduțelor înguste, prin rețeaua de alei interminabile, un adevărat labirint pulsând de viață de dimineața până seara. Dacă vrei să savurezi orientul în toată splendoarea lui, mergi în medina din Sousse. Nu vei ști la care din tarabe să te oprești prima dată, iar sufletul îți va fi furat de abundența de culori și arome, de graiul localnicilor și de muzica locală care pare a emana chiar din pereții magazinelor. Fibra de oțel a comerțului, medina este un loc aglomerat, gălăgios și plin de viață, o simfonie în care te poți pierde dacă nu ești atent. 
Este un loc în care mirodeniile și mătăsurile stau lângă obiecte lucrate manual, suveniruri, mâncare preparată sub ochii tăi, bijuterii scumpe, articole din piele care te vor lăsa cu gura căscată prin calitate și frumusețe, dar și cele mai trăznite lucruri imaginabile care atrag turiștii. Să nu te mire dacă vei da de un localnic care vorbește românește, spunându-ți că a absolvit facultatea de stomatologie la Cluj.
De fapt, vânzătorii din medina vorbesc cam toate limbile la care te poți gândi, așa că va fi greu să nu faci conversație cu cineva. Cu cât vorbești mai multe limbi străine, cu atât localnicii vor încerca să te convingă să intri în magazinul lor pentru a le face dever. Nu te sfii să iei parte la negocieri de preț la care nici nu visai vreodată – și pe care filmele nu reușesc să le imite cu adevărat – o să ți se pară ciudat la început, dar te vei obișnui curând. O să îți facă plăcere și vei căpăta niște talente extraordinare până la finalul excursiei. Fotografiază tot ce te atrage, cumpără-ți condimente la vrac, bea un ceai bun la mijlocul zilei și gustă niște delicatese locale. La finalul unei zile în medina din Sousse vei fi probabil extenuat, dar plin de o energie sănătoasă, de o fericire autentică și de amintiri pe care să le repovestești din nou și din nou.

Sidi Bou Said
Acest sat pescăresc este imaginea pe care o vei vedea cel mai des pe vederile și posterele care te îmbie să vizitezi Tunisia. În comparație cu alte imagini promoționale de acest fel, Sidi Bou Said arată mai bine în realitate decât în fotografii, și ar fi păcat să nu îl vizitezi. Dacă vrei o comparație, gândește-te la Cinque Terre din Italia, dar in décor oriental. Casele sunt perfect albe – la fel și majoritatea străzilor – dar ușile specifice tunisiene sunt vopsite într-un albastru atât de viu, că nu poți decât să crezi că tunisienii își încuie casele cu bucăți de cer, nu cu porți.
Arta este dusă mai departe cu ajutorul cadrelor de fier forjat ale ferestrelor clădirilor, ornate cu perdele colorate. Cireașa de pe tort o reprezintă însă Mediterana, ca fundal pentru acest tablou ce pare a fi inventat de imaginația unui pictor ambițios. Aici găsești tot ce vrei să știi despre specificul vieții sătești a Tunisiei: pace și calm, un peisaj care îți va lua răsuflarea, localnicii care își văd de treburile lor, chemarea muezinului la rugăciune, terase liniștite pe care poți lenevi și vindeca trupul și sufletul la soare, în aerul sărat al mării, admirând arta locală și bucurându-te de o masă cu pește prins acum câteva minute.

Kairouan
Dacă ești în căutarea timpului pierdut și al farmecului poveștilor Seherezadei, vizita la Kairouan îți va îndeplini cele mai îndrăznețe visuri în ceea ce privește splendoarea, măreția și misterul Orientului. Kairouan este al patrulea cel mai important oraș pentru musulmani, perlă a arhitecturii arabe și loc de pelerinaj pentru toți cei care vin în Tunisia. Orizontul este acoperit de siluetele minaretelor subțirele și de formele dolofane, maiestuaose ale domurilor.
Complexul de moschei, monumente, turnuri, temple, morminte și opere de artă arhitecturală și istorică fac din Kairouan destinația perfectă pentru cei pasionați de istorie, artă, cultură și spiritualitate. Medina din Kairouan este și ea fabuloasă – vastă, complicată, intortocheată, te face să te îndrăgostești de ea și să nu o mai uiți niciodată. Centrul vechi și medina din Kairouan sunt foarte colorate, iar atmosfera de basm oriental îți va insoți pașii în acest labirint uluitor. Kairouan nu este recomandat dacă aglomerația te face uneori să te simți un pic inconfortabil. Dacă însă accepți o baie de mulțime din când în când și vrei o experiență unică în viață, Kairouan este o destinație despre care vei avea ce povesti ani de-a rândul.

El Djem
Uită de filmul Gladiatorul, pentru că acum ai, în sfârșit, parte de tot ce a însemnat gloria, măreția, ambiția, puterea și geniul arhitectural al Imperiului Roman. Amfieatrul roman de la El Djem face ca împrejurimile să pălească și să devină infime în dimensiuni. Monumentul de la El Djem amintește nu numai de o istorie pe care și noi o împărtășim, dar este și unul dintre cele mai importante și bine păstrate sit-uri arheologice romane din lume. 
Colosul de piatră este atât de vast încât te poți plimba pe coridoarele de sub arena gladiatorilor, auzindu-le parcă glasurile, zdrăngănitul armelor și râsetele de încurajare. Un sentiment cu totul unic – dacă nu ai rău de înălțime – este să te urci în tribune sau sus de tot pe ziduri și să privești nu numai peisajul înconjurător, ci în jos, la arenă. Pentru o secundă vei fi transportat înapoi în timp și vei auzi sunetul metalelor grele, urletele de luptă, chiotele furibunde ale spectatorilor, aplauzele ăi zornăitul armurilor. Realitatea va pieri din jurul tău și te poți imagina un adevărat general roman, stăpânind fără teamă peste întreg nordul Africii, cugetând la următoarea bătălie de cucerire pe care o va duce. Poate te vei simți puțin înfricoșat, poate puțin trist, dar orice vei simți, emoția nu se va compara cu nimic.

Tunis
Capitala Tunis este... diferită de tot ce te aștepți să găsești. Desigur că are medina proprie, la fel de gălăgioasă și agitată ca medinele obișnuite, la fel cum are fântăni arteziene pe care abia în Europa dacă le mai regăsești, restaurante de lux și muzee de o deosebită importanță.
O vacanță în Tunisia probabil că nu îți va permite să vizitezi capitala în toate detaliile ei, dar o excursie de o zi în Tunis trebuie să includa Parc du Belvedere și Muzeul de Artă Modernă (o oaza de verdeață paradoxală, aproape ireală, într-o țară în care deșertul Sahara este la câteva zeci de kilometri depărtare), palatul Dar Hussein, moscheea Sidi Mahrez și La Goulette – portul orașului.

Tunisia are încă multe de arătat lumii întregi, iar o vacanță trebuie repetată odată la câțiva ani, ca să poți cuprinde cu mintea și sufletul toate bogățiile și minunățiile de care vei da acolo. Un adevărat spectacol, Tunisia are de oferit câte ceva fiecăruia și nimeni nu s-a întors de acolo dezamăgit de ce a văzut sau de ce a trăit.

Dacă ai fost vreodată, trebuie să ne spui ce ți-a plăcut cel mai mult, iar dacă nu ai fost încă, spune-ne ce ți-ar plăcea cel mai mult să experimentezi, pentru că Tunisia nu se vizitează, se trăiește.

SOURCE AND TAGS