Tot ce trebuie sa stii despre bagaje atunci cand zbori cu avionul


Imagine de Tony Prats de la Pixabay

Zborul cu avionul este una dintre cele mai rapide si mai placute posibilitati de calatorie, mai ales pe distante lungi. Nu cu mult timp in urma iti descriam pe larg tot ce trebuie sa stii despre rezervarea unui bilet de avion si despre optiunile pe care le ai la indemana atunci cand faci asta.
Avand in vedere ca multi dintre cititorii nostri au apreciat acest subiect si au cerut informatii detaliate cu privire la bagaje, astazi iti vom prezenta pe larg tot ce trebuie sa stii despre ele atunci cand zbori cu avionul.


Bagajele de mana

Asa cum ai aflat deja din experienta sau citind articolele noastre, toate companiile aeriene permit transportul gratuit al unui bagaj de mana, dimensiunile admise variind de la o companie la alta. In general, sunt acceptate bagaje cu dimensiuni de maxim 56x45x25cm, dar este bine sa te incadrezi in limitele de 8-10kg si proportiile 55x40x20cm. Aceste dimensiuni sunt variabile si inainte sa te bazezi pe informatiile pe care le detii, cel mai bine ar fi sa te interesezi despre aceste date direct la compania cu care zbori.
Ca sa iti dam un exemplu concret, compania Wizzair permite transportul gratuit doar pentru bagajele de mana ce nu depasesc dimensiunile de 42x32x25 cm. Pentru bagajele de mana mai mari, este perceputa o taxa care variaza in functie de distanta parcursa si de perioada in care se efectueaza calatoria (aproximativ 10 -15 Eur/sens de zbor).
In plus, trebuie sa stii ca unele companii permit transportul unor bagaje de mana ce depasesc dimensiunile impuse, contra unei taxe. O atentionare speciala pentru doamne: bagajul de mana nu inseamna si poseta si geanta de mana/ rucsac /geanta de laptop, asa ca pregatiti-va corespunzator, pentru a evita situatia neplacuta in care trebuie sa va inghesuiti si poseta si laptopul intr-o singura geanta. Exista unele companii ce permit si transportul unei posete/ genti de laptop/ umbrelle, etc, dar acestea sunt tot mai putine.
Toate companiile aeriene permit depozitarea bagajului de mana in compartimentul special amenajat, deasupra scaunului… mai putin in cazul Wizzair, care permite acest lucru doar daca ai achitat taxa pentru bagajul de mana mare. Altfel, daca pleci in vacanta doar cu un bagaj de mana mic, acesta va trebui pus sub scaunul din fata pasagerului.


Bagajele de cala

Companiile low cost, dar si anumite companii de linie din Europa (de exemplu Air France/ KLM pentru zborurile continentale, Aegean Airlines, Air Baltic) si toate companiile aeriene din SUA, permit transportul bagajului de cala doar contra cost. Taxa difera de la o compania la alta (de la 15 la 50 Eur/sens de zbor), in functie de ruta si de sezon.



Imagine de songping wang de la Pixabay


Greutatea maxima admisa pentru un bagaj de cala difera, de asemenea, de la companie la companie (de la 20 kg/persoana, pana la 32 kg/pers). Daca bagajul tau nu se incadreaza in aceste limite, va trebui sa platesti o taxa pentru excedent de bagaj (aproximativ 10 Eur/kg in plus, in functie de compania aeriana).
Avand in vedere ca fiecare companie isi stabileste regulile proprii, cel mai bine este sa te interesezi direct despre dimensiunea si greutatea agreate ale bagajului de cala. In general, ca sa te poti orienta mai bine, dimesiunile agreate in greutate sunt, in functie de compania aeriana, de maxim 20kg, 23kg sau 30kg si nu pot avea mai mult de 158 de cm in dimensiuni insumate.
Vorbim despre bagajul de cala tot la singular, asa cum vorbim si despre cel de mana, deoarece mai sunt foarte putine companii care permit transportul gratuit a 2 bagaje de cala, si asta este permis doar pe anumite rute (Asia, de cele mai multe ori). Daca vrei sa calatoresti cu 1-2 bagaje in plus fata de cel permis in mod gratuit sau fata de cel pentru care ai platit deja o taxa la momentul achizitionarii biletului de avion, va trebui sa achiti o taxa in plus (taxa pentru al 2-lea/ al 3-lea bagaj variaza in functie de compania aeriana si de ruta – de la 50 la 150 Eur).


Pierderea bagajului

Daca din nefericire bagajul tau de cala nu ajunge la destinatie, acesta trebuie declarat pierdut, in momentul in care observi acest lucru. In fiecare aeroport exista un birou special (Lost Luggage, Lost And Found, etc), unde va trebui sa te prezinti pentru a face o sesizare in acest sens.
Daca totul merge bine, in aproximativ 24 - 48 de ore, bagajul iti va fi livrat la adresa pe care o indici la momentul completarii sesizarii, in cazul in care este gasit. Este dificil sa nu se gaseasca un bagaj pierdut, dar daca totusi ai ghinionul ca bagajul tau sa nu mai fie recuperat, ai dreptul la o despagubire din partea companiei aeriene.
Trebuie sa fii atent totusi la valoarea bagajului cand esti inca acasa si impachetezi, pentru ca este posibil ca suma cu care esti despagubit sa nu acopere valoarea bunurilor aflate in bagaj. De aceea, este recomandat sa inchei o asigurare de calatorie care asigura si bagajul de cala, in caz de pierdere sau furt si chiar intarziere. Pe principiul ca e mai bine sa fii in siguranta, prin incheierea unei asigurari a bagajelor vei primi indemnizatii de 20 euro/kg (pentru bagaje de pana la maxim 25kg) in cazul in care bagajul ti s-a pierdut, sau indemnizatii de 200 – 400 euro pentru un bagaj furat, insa trebuie sa prezinti documente doveditoare (chitante, facturi, bonuri fiscale etc), din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra bunurilor continute in bagaj.


Pentru ca stim ca informatiile despre bagaje variaza de la o companie aeriana la alta, fapt ce poate crea confuzie, asteptam de la tine orice fel de alte idei sau intrebari legate de bagajele pentru zborurile cu avionul.


SOURCE AND TAGS