Cum sa te orientezi rapid intr-un aeroport?


Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Zborul cu avionul este unul dintre cele mai placute, mai rapide si mai sigure modalitati de transport pe distante mari. Daca faci astfel de curse, fie in interes de serviciu, fie pentru ca iti place sa calatoresti, atunci cu siguranta ai vazut in aeroporturi oameni care se uita dezorientati peste tot, care incearca sa desluseasca simbolurile de pe panouri, anunturile si sagetile care par sa duca peste tot.


Imagine de Rudy and Peter Skitterians de la Pixabay


Este adevarat, unele aeroporturi internationale sunt foarte mari, complicate si greu de inteles, de aceea astazi ne-am hotarat sa iti prezentam un scurt ghid cu pasii pe care trebuie sa-i urmezi in aeroport pentru a te orienta rapid si eficient, astfel incat sa nu intampini nici o problema si sa ii poti ajuta si pe altii, in caz de nevoie.


Cumpararea biletului de avion in avans

Ca si reguli generale, este bine sa iti cumperi biletul de avion anticipat si daca ai posibilitatea, sa iti faci check-in-ul online, pentru a economisi timp si a fi eficient. Daca ai check-in-ul online facut, eviti asteptarea la ghiseul din aeroport, insa, de asemenea, nu uita ca trebuie sa predai bagajul de cala (in cazul in care il ai) la desk-ul special amenajat in acest sens («baggage drop desk»).
In cazul in care nu ai facut check-in-ul online, pentru a fi cat mai eficient, cauta pe tabela de informatii numarul ghiseului/ ghiseelor la care se face check-in-ul pentru zborul tau (asta in cazul aeroporturilor mari, cu zeci de birouri de check-in).
Daca ai cumparat biletul de avion prin intermediul unei agentii de turism, consultantii te vor ajuta si cu check-in-ul online, daca doresti.

Mersul la aeroport

Se spune ca este bine sa ajungi in aeroport cu 2 ore inainte de ora stabilita pentru zbor. Multi oameni considera acest lucru o prevedere inutila, mai ales daca au check-in-ul deja facut, dar exista situatii in care poti pierde avionul daca nu te prezinti din timp. Este mai bine, de exemplu, sa stai o ora in aeroport, decat sa alergi dezorientat peste tot, sa te grabesti sau sa te pomenesti ca ramai blocat la verificarea bagajelor.
Ba mai mult, in aeroporturile mari din SUA de exemplu, unde masurile de securitate sunt mult mai stricte si aplicarea lor necesita mai mult timp, se recomanda sa fii in aeroport cu 3 ore inaintea orei de plecare.


Controlul corporal si al bagajului de mana

Dupa ce ti-ai lasat bagajul de cala (in cazul in care ai un astfel de bagaj) si dupa ce ai facut check-in-ul (in cazul in care nu l-ai facut deja online in prealabil), trebuie efectuat controlul corporal si al bagajului de mana ("security"). Asa cum ti-am mai spus si cu alte ocazii, vei avea voie in general cu un singur bagaj de mana. Acesta iti va fi verificat foarte atent, asa ca ai grija ce pui in el.
Iti recomandam sa mergi imbracat cat mai lejer, de preferinta fara bijuterii, curea sau pantofi si haine cu aplicatii metalice, pentru a putea trece cat mai repede de control.


Verificarea actelor de identitate

Dupa ce treci prin controlul corporal si detectorul de metale, urmeaza sa prezinti actele cu care calatoresti politiei de frontiera (biroul control pasapoarte). Actele pe care le prezinti sunt fie pasaportul cu o eventuala viza pentru tara de destinatie (daca este nevoie), fie cartea de identitate, in cazul in care calatoresti in tari ale Uniunii Europene).


Zona de imbarcare

Din acest moment, intri in zona de imbarcare ("boarding area"), unde de cele mai multe ori vei putea gasi cafenele, restaurante sau magazine duty-free, de unde mai poti cumpara una-alta. Aici trebuie sa te orientezi dupa numarul portii de imbarcare ("gate").
Te intereseaza numarul portii de imbarcare, pentru ca de acolo va fi plecarea catre destinatie. Acest numar este fie trecut pe tichetul de imbarcare ("boarding pass"), fie ti-l spune agentul de imbarcare, sau te poti uita pur si simplu pe unul dintre monitoarele care listeaza toate plecarile si poarta de imbarcare aferenta pentru fiecare.Numarul portilor este foarte vizibil si sunt indicate cu sageti, asa ca nu ai cum sa nu ajungi in locul care trebuie.
Cel mai bine este sa gasesti un loc in aria ta de imbarcare si sa astepti plecarea. Calatorii fie vor fi anuntati prin intermediul unui agent de imbarcare ca este timpul plecarii, fie vor vedea foarte clar detaliile zborului pe monitoare. Odata ajuns la agentul de imbarcare, trebuie sa ii predai tichetul de imbarcare ("boarding pass-ul"). Acesta iti va fi scanat si returnat sau rupt de catre agent (primind mai apoi inapoi o jumatate a biletului) si de aici urmeaza sa fii condus la avionul ce pleaca catre destinatia ta.
Orientarea intr-un aeroport nu este dificila, dar iti trebuie experienta primei dati pentru ca apoi sa intelegi cum functioneaza sistemul si cum sa te adaptezi la el pentru a fi rapid si eficient. Daca esti un obisnuit al calatoriilor cu avionul, impartaseste-ne si tu din trucurile si experientele tale.
Daca nu ai mai fost pana acum cu avionul si iti doresti informatii cat mai detaliate, contacteaza-ne pentru intrebari specifice si vom incerca sa iti raspundem punctual!


Alte articole despre zborul cu avionul:


SOURCE AND TAGS