Informare EXIMTUR despre licență și polița de asigurare

Cluj-Napoca, 7 octombrie 2016

Cu privire la comunicările Autorității Naționale pentru Turism, referitoare la retrageri de licențe de turism din cauza lipsei poliței de asigurare obligatorie, compania de călătorii EXIMTUR informează că deține polița de asigurare cu nr. I 46026, valabilă până la data de 17.08.2017, și licența de turism cu nr. 1191/20.10.2011.

În baza acestei licențe funcționează în prezent cele 18 agenții EXIMTUR, proprii, din care una este online, fly.ro. Agențiile francizate de către EXIMTUR, un număr de zece, funcționează în baza licențelor și polițelor de asigurare proprii.

Lista agențiilor EXIMTUR :

EXIMTUR BUSINESS Călinescu, București

EXIMTUR București Calderon, București

EXIMTUR Cluj-Napoca Șaguna

EXIMTUR Cluj-Napoca Iulius Mall

EXIMTUR Timișoara A. Iulia

EXIMTUR Timișoara Iulius Mall

EXIMTUR Sibiu

EXIMTUR Oradea

EXIMTUR Arad

EXIMTUR Baia Mare

EXIMTUR Suceava Iulius Mall

EXIMTUR Constanța

EXIMTUR Târgu Mureș

EXIMTUR Satu Mare

EXIMTUR Timișoara sediul zonal

EXIMTUR Sibiu sediul zonal (administrativ)

EXIMTUR Cluj-Napoca sediul central

Fly.ro

EXIMTUR Mediaș - franciză

EXIMTUR Iași - franciză

EXIMTUR Alba Iulia - franciză

EXIMTUR Constanța Ferdinand - franciză

EXIMTUR Bistrița - franciză

EXIMTUR Brăila - franciză

EXIMTUR București Știrbei - franciză

EXIMTUR Hunedoara - franciză

EXIMTUR Botoșani - franciză

EXIMTUR Reșița - franciză

Compania EXIMTUR nu are cazuri de licențe retrase din motive disciplinare.

În listele ANT există licențe de agenție retrase din motive administrative, după cum urmează:

EXIMTUR București Latină și-a mutat sediul în strada Armand Călinescu 26. Licența pentru vechiul sediu fost radiată, la cerere, în data de 27 mai 2016.

EXIMTUR Târgu Mureș, franciză deținută de societatea Promo Tours, și-a încheiat activitatea în 2015. Licența a fost radiată la cererea acelei societăți pe 7 septembrie 2016.

EXIMTUR Brașov, franciză deținută de societatea Ticket to Ride, și-a oprit activitatea în octombrie 2015, societatea în cauză a cerut ANT radierea licenței.

Într-un singur caz, cel al EXIMTUR Ștefan cel Mare din București, franciză deținută de societatea Lara Travel Office, care a funcționat numai din martie pînă în noiembrie 2013, licenţa a fost retrasă din oficiu. Faptul că asociaţii francizei nu au anunţat ANT că şi-au încetat activitatea nu poate fi imputat companiei EXIMTUR.

Mutările de sedii, închiderea unor agenții francizate sau suspendarea activității unui punct de lucru pentru renovare reprezintă activități curente în cadrul unei companii mari, deținătoare de rețea proprie de vânzare și rețea de agenții francizate, iar retragerea anexelor la licența de bază este o procedură solicitată de lege, care nu îi afectează activitatea.

”Legea este demult depășită în domeniul agențiilor de turism, în România încă se acordă câte o licență pentru fiecare punct de vânzare, după criterii de suprafață și dotări de birou, în timp ce polița de asigurare, de exemplu, se acordă pe societatea care administrează agenția sau agențiile de turism. În calitate de fost președinte ANAT am cerut în repetate rânduri ministerului trecerea la licențierea activității de agenție, înăsprirea condițiilor de asigurare și garantarea banilor turiștilor, precum și realizarea unor baze de date corecte cu cei care desfășoară acest tip de activitate.

Comunicarea retragerilor uzuale de licențe de puncte de lucru ca retrageri disciplinare este o gravă eroare.

Cred că Guvernul ar trebui să se implice de această dată mai serios și să înceapă refacerea legislației, relicențierea serioasă a agențiilor și construcția unei baze de date corecte, declară Lucia Nora Morariu, Președinte EXIMTUR.

Compania de călătorii EXIMTUR, înființată în 1993, deține 28 de agenții proprii și francizate, una fiind online, în 19 orașe din România. Compania are 165 de angajați, plătește în fiecare an peste un milion de euro taxe și impozite, iar numărul anual de clienți depășește 200.000.

Activitatea companiei este organizată în patru divizii: business travel și organizare evenimente, leisure travel, incoming și școala de turism. Divizia EXIMTUR BUSINESS este prezentă în patru centre urbane importante, la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu.

Pentru 2016, compania EXIMTUR estimează o creștere a afacerilor de 10%, respectiv o cifră de vânzări de peste 47 de milioane de euro, după ce, în primele șase luni ale anului a înregistrat o creștere a volumului de vânzări de 18%, față de perioada similară din 2015, la 27,5 milioane de euro.