Cere oferta Cere oferte
Vacante

Cuba

Republica Cuba este un stat in nordul Americii Centrale, situat pe cea mai mare insula din Antile, care ...

Vezi mai multe detalii

Cuba

Localizare, suprafata si informatii generale:

 

Republica Cuba este un stat in nordul Americii Centrale, situat pe cea mai mare insula din Antile, care se afla la confluenta Marii Caraibilor cu Golful Mexic si Oceanul Atlantic. La nord se afla SUA si Bahamas, la vest Mexic, la sud Insulele Cayman si Jamaica, iar la sud-est Haiti. 

Suprafata 110.861 km².
Populatie 11.394.043 locuitori.

Circulatia in Cuba:

 

In Cuba transportul in comun urban si interurban este slab dezvoltat, fie ca e vorba despre cai ferate sau despre autobuze. Cursele sunt nesigure, nu respecta programul, autobuzele sunt supraaglomerate si nu pot fi numite confortabile, ceea ce ingreuneaza suportarea calatoriilor. Daca doriti o calatorie comfortabila si sigura, solutia ideala este inchirierea unui automobil. Taxa de inchiriere este acceptabila, iar starea tehnica este corespunzatoare. Inchirierea se poate face dupa preferinta pe o perioada mai scurta sau mai indelungata. In afara de autovehiculele inchiriabile se pot solicita taxiuri spre periferia orasului, sau la distante mai mari in interiorul tarii se pot folosi cursele de avioane interurbane. Daca urcam intr-un taxi, trebuie sa solicitam de fiecare data pornirea contorului, deoarece in caz contrar taxa va fi mai mare. La cursele aeriene interurbane este convenabila rezervarea anticipata a biletelor inca inainte de plecarea in Cuba. Rezervati biletele cu mare circumspectie, deorece pretul acestora se poate exprima in peso convertibil, in dolari americani sau in euro, si este mare diferenta intre cursul lor de schimb.

 

Ziua nationala si sarbatori oficiale:


Ziua Nationala a Cubei marcheaza Triumful Revolutiei, din 1 Ianuarie 1959.
Sarbatori oficiale: 1 ianuarie Ziua Eliberarii si Aniversarea Revolutiei
1 mai Ziua Muncii
26 iulie Aniversarea atacului asupra cazarmei Moncada
10 octombrie Aniversarea razboiului de independenta din anii 1868 – 1878
25 decembrie Craciunul.

Geografia si natura:

 

Insula alungita Cuba este cea mai mare insula din Caraibe si este marginita la nord de Stramtoarea Florida si de Oceanul Atlantic de Nord, la nord-vest de Golful Mexic, la vest de Canalul Yucatan, la sud de Marea Caraibilor iar la est de Stramtoarea Windward. Cuba ocupa intreaga insula si alte insulite invecinate (in total mai mult de 4000), precum Isla de la Juventud, cunoscuta si sub numele de Insula Pinilor. Exceptie face Golful Guantanamo, o baza navala care a fost inchiriata de Statele Unite inca din 1903. Insula principala La Isla Grande este a 15-a dupa marime din lume cu o lungime de circa 1250 km si o latime de la 35 la 145 km. Relieful insulei e variat: de la campii intinse pana la cele usor valurite, dealuri abrupte si munti in principal in partea de nord. Cel mai inalt varf este Pico Real del Turquino (1.974 m).

 

Obiceiurile si religia:

 

Sarbatorile se bucura de o mare importanta in viata cubanezilor. Cuba este o tara plina de temperament, unde sarbatorile si traditiile joaca un rol foarte important in viata oamenilor. Acestia se bucura din plin de zilele de sarbatoare, se intalnesc si se distreaza. Danseaza, beau excelentul rom local si sarbatoresc cu mare verva.
Ianuarie: 07.01.-18.01. Cubadanza International la Havana
Februarie: O data la doi ani are loc la Havana festivalul International Jazz Festival, care dureaza toata luna. Toata lumea in oras danseaza in ritmul antrenant al muzicii. Incepand cu 15. 2. Carnavalul la Havana
Martie: In luna martie pe insula Isla de la Yuventud se desfasoara Festival de la Toronja.
Aprilie: In prima saptamana a lunii, in regiunea Baracoa are loc un festival de mare anvergura, atragator si plin de culoare.
Mai: Temperamentalul oras Havana danseaza in ritmul muzicii de chitara in timpul festivalului International Guitar Festival.
Iunie: La sfarsitul lunii, la Trinidad se desfasoara festivalul cu numele de Fiestas Sanjuaneras iar la Las Tunas are loc festivalul de folclor Cucalambé Folklore Festival.
Iulie: In iulie orasul Santiago de Cuba rasuna de sunetele tobelor, al trianglurilor, paraitoarelor, si instrumentelor traditionale conho si tumbo. Carnavalul are loc pe strada Santa Rita. In aceeasi luna are loc in acest oras Festival de Cultura Caribena – Festivalul Culturii Caraibiene – la care participa aproape toate tarile din regiune. Programul evenimentului include mai ales muzica, dans (mambo, calypso, merengue) si conferinte.
August: Si luna august este o luna a muzicii. In Santiago de Cuba are loc Bolero de Oro, la Cienfuegos, in aceeasi perioada, incepe festivalul muzicii pop Benny Moté International Festival, iar la jumatatea lunii se organizeaza un mare festival la Guantanamo.
Septembrie: Septembrie este luna dedicata teatrului. La Havana are loc festivalul Havana International Theatre Festival.
Octombrie: Pe data de 8 octombrie se comemoreza moartea lui Ernesto Che Guevara, mai ales in orasul Santa Clara. 10 – 20 octombrie sunt zilele culturii, cand se desfasoara si festivalul de balet Havana Ballet Festival. La sfarsitul lunii incep Sarbatorile Culturii Ibero-americane de la Holguin.
Noiembrie: In a doua jumatate a lunii, orasul Guanabacoa este trezit la viata de animatia festivalului Festival de Raices Africanas.
Decembrie: Intre 1 si 4 decembrie are loc la cinematograful Charlie Chaplin din Havana prestigiosul festival al filmului latino-american cu denumirea de Festival Internacionales del Nuevo Cine Latinoamericano.
Religia: crestini; cel putin 85% romano catolici, inainte ca Fidel Castro sa-si asume puterea; atei, religii africane. 

Limba oficiala: spaniola. 

Obiective turistice, capitala, orase importante:

 

Capitala Havanna (spaniola La Habana, numele intreg fiind: San Cristóbal de La Habana) este capitala Cubei si capitala provinciilor La Habana si Ciudad de La Habana. Orasul a fost fondat in 16 noiembrie 1519 de conquistadorul spaniol Diego Velázquez de Cuéllar. Havana are 2.201.610 de locuitori (2002), fiind al patrulea oras ca marime din Caraibe dupa Caracas si Maracaibo (din Venezuela) precum si Santo Domingo (din Republica Dominicana). Partea veche a orasului Havana se afla din 1982 pe lista de locuri din patrimoniul mondial.

Obiective turistice:

Gran Teatro de la Habana e o parte a complexului Palacio del Centro Gallego, plasat in centrul orasului. Acesta a gazduit de-a lungul timpului mai multe spectacole celebre, astazi fiind sediul Operei si a Baletului National Cubanez.
Muzeul National de Arte Frumoase e impartit in doua cladiri, respectiv Palacio del Centro Asturiano si Palacio de Bellas Artes, acestea adapostind trei mari colectii de arta, respectiv o colectie de arta cubaneza din sec XVII pana in zilele noastre, o colectie dedicata picturii si sculpturii europene si una dedicata artei antice, incepand de la cea egipteana la cea romana.
Muzeul Revolutiei a fost proiectat ca si palat prezidential, interiorul acestuia oferind numeroase detalii despre lupta cubaneza pentru independenta. Havana Veche face parte din patrimoniul mondial UNESCO, datorita bogateii istorice, culturale si arhitecturale.
Calle Oficios este strada pe care se afla cele mai multe muzee din oras, cele mai cunoscute fiind Museo del Auto Antiguo, unde sunt expuse masini antice, Museo Numismatico, unde se afla expuse diferite colectii de monede si Muzeul Casa de los Arabes, unde pot fi vazute obiecte vechi din civilizatia araba.
Catedrala San Cristobal reprezinta una dintre atractiile principale ale Havanei datorita faptului ca se presupune ca aici ar fi adapostite ramasitele pamantesti ale lui Cristofor Columb. Cladirea impresioneaza prin arhitectura neoclasica cu elemente baroce specifice cubaneze.
Vedado, a treia zona a Havanei, reprezinta zona comerciala si moderna a orasului, cuprinzand patru mari bulevarde in care sunt amplasate cele mai importante cladiri administrative si economice ale Cubei. Aici se afla Plaza de Revolution, una din cele mai cunoscute locuri ale Havanei, unde au loc evenimentele politice sau culturale importante. In centrul acesteia se afla memorialul Jose Martini, un turn cu o inaltime de 109 m, din varful caruia se poate admira privelistea intregului oras.
Cienfuegos, odata oras al piratilor si corsarilor, face parte acum din orasele importante, aflandu-se intr-o continua dezvoltare. O parte considerabila din locuitorii acestuia sunt francezi si de aceea multe strazi poarta denumiri in franceza.
Trinidad reprezinta una din cele sapte asezari intemeiate de cuceritorii spanioli, devenita apoi una dintre principalele tinte ala piratilor. Datorita industriei zaharului, orasul a devenit foarte prosper din punct de vedere economic.
Bucataria traditionala cubaneza e rezultatul influentelor spaniole, africane si asiatice, principalele ingrediente fiind orezul, fasolea, yucca, porumbul, carnea de porc si fructele tropicale. Mancarurile traditionale cele mai cunoscute sunt ajaco, o supa din carne si legume, pargo, specialitatile marine, guenguel, un desert din porumb, zahar si chimen. Bauturile cele mai consumate sunt traditionalele champola, preparat din zahar ars si lapte, romul, daiquiri, un amestec din rom alb si sec, suc de lamaie si zahar.
Pesterile Bellamar Descoperite in 1861, aceste pesteri au devenit in curand cea mai importanta atractie turistica a Cubei datorita frumusetii acestora. Cu siguranta veti fi impresionati de frumusetea salilor si a galeriilor, de stalactitele si stalagmitele pe care le gasiti la tot pasul. De importanta pentru vizitatori sunt La Fuente del Amor, La Galeria Coco Rallado. In afara pesterilor exista un restaurant-cafenea si multe magazine.

 

Informatii viza:


Cetatenii romani au nevoie pentru accesul in Cuba de un pasaport valabil inca 6 luni de la data intrarii, de asigurare medicala, de biletul de calatorie dus-intors, un voucher care sa ateste rezervarea de cazare si viza. Daca se calatoreste in scop turistic si pasagerii dispun de documentul turistic « Tarjeta del Turista » nu este necesara viza. 
Inainte de plecare trebuie verificata valabilitatea pasaportului, care nu poate avea termenul de expirare mai scurt, de 6 luni calculate de la data intoarcerii in tara. Este o situatie neplacuta, daca dupa o calatorie de 16-18 ore sunteti nevoiti sa va intoarceti acasa pentru ca nu aveti dreptul de a intra in Cuba. In continuare pentru cetatenii romani e obligatorie procurarea cartelei turistice, care este echivalenta cu viza turistica. Posedarea acestei cartele va indreptateste la sedere in Cuba pe o perioada de 30 de zile, care se poate prelungi o singura data cu 30 de zile.
La intrarea in Cuba viza turistica va fi stampilata la frontiera la partea perforata se indeparteaza o parte din ea. Cealalta parte trebuie sa pastrati pana la iesirea din tara, cand aceasta va fi preluata de la fiecare calator.
Alte vize precum: viza de afaceri, viza familala, viza de studii le puteti procura de la ambasada cubaneza.
Vaccinari si sfaturi medicale Pentru a calatori in Cuba nu este obligatoriu nici un vaccin, dar sunt recomandate cateva vaccinuri in vederea protejarii starii sanatatii, precum cele pentru tifos, hepatita A, tetanos. In afara de aceasta este recomandat sa aveti o trusa de prim ajutor, care sa contina urmatoarele: pastile contra durerii si temperaturii, antiinflamatorii, pansament, leucoplast, unguent antibacterian, tablete antidiaree, spray insecticid, termometru.
In timpul calatoriei trebuie sa aveti grija la igiena, mai ales in toaleta, la spalatorie, si in timpul meselor. Nu se recomanda consumul mancarurilor, bauturilor racoritoare, inghetatelor, cafelei vindute pe strada. In Cuba apa de la robinet nu este potabila, de aceea se recomanda consumul apei potabile imbuteliate. Se mai intampla ca in timpul vacantei o petrecere sa se termine intr-o noapte cu pasiuni inflacarate. Cu ocazia contactelor sexuale se recomanda folosirea prezervativelor, impotriva bolilor venerice deoarece in Cuba predomina moravurile usoare si numarul bolnavilor cu asemenea afectiuni este in crestere de la an in an.


Informatii utile:


Moneda: Peso cubanez si Peso convertibil cubanez.
Inca nu este raspandita plata cu carduri bancare (Mastercard, Visa), folosirea acestora e posibila numai la aeroporturi sau in hotelurile mai mari. Este important sa stiti ca numai acele carduri bancare se accepta care nu au cointeresare americana. Ridicarea de numerar este posibila la banci si la oficiile de schimb valutar (Banco Metropolitano, CADECA) de asemenea cu carduri bancare tip Visa sau Mastercard; la banci se face gratuit, la oficiile de schimb valutar pentru un comision de 1%. Ridicarea de numerar din bancomat (ATM) este greoaie, dar posibila. Pentru identificarea proprietarului cardului este necesar introducerea a unui numar de 6 caractere, adaugand doua cifre zero (00) in fata codului PIN.
Fus orar UTC-4, si vara UTC-5.
Clasificarea hotelurilor este in conformitate cu standardele locale si poate sa nu coincida cu normele de clasificare din Romania. Majoritatea hotelurilor nu detin camere triple. In unele hoteluri se pot confirma la cerere camere duble cu pat suplimentar, in functie de disponibilitate. Patul suplimentar pote fi un pat pliant, un fotoliu pat, o canapea extensibila, etc.
Electricitatea in Cuba: In Cuba reteaua electrica are o tensiune de 110 V, dar in hoteluri si din ce in ce in mai multe apartamente se poate intalni deja si 220 V. Trebuie sa avem asupra noastra un transformator cu doua furci (tip american) daca dorim sa folosim priza, deoarece difera de standardul european.
Cumparaturile in Cuba: trabuc, rom, cafea, muzica etc.
Trabuc cubanez: original se poate cumpara in magazinele de specialitate, in fabricile de trabucuri, in magazinele de cadouri. Tot aici se gasesc si accesorii: brichete speciale cu doua flacari, scrumiere, humidoare, cutite pentru trabuc, perforatoare, tuburi. Se poate alege din mai mult de 40 de sortimente in dimensiuni, forme, arome diferite, in variante de tare, mediu si slab, ambalate cate 5. 10, 25 de bucati.
Nu va recomandam sa cumparati trabuc de la comerciantii ambulanti, pentru ca acestea sunt contrafacute: sucite din foi de tutun de slaba calitate, si nu se stie daca "trabucul" din intamplare contine si tutun.
Romul cubanez: marca cea mai populara este Havana Club, din care se gasesc si variante obtinute din distilatii invechite de 3, 5, 7, 10, 12 ani. Bineinteles cu cat este mai maturizat, cu atat are buchetul mai placut, culoarea mai inchisa si pretul mai piperat. Ajung pe rafturile magazinelor inbuteliate in sticle de 350 de grame, 700 de grame, sau de 1 litru. Se distribuie in hoteluri, magazine de cadouri si in magazine alimentare.
Cafeaua cubaneza: iubitorii de cafea au obiceiul de a face rezerve si pentru acasa din cafeaua tare si solida cu gust marcant si cu aroma placuta. Cafeaua de calitatea cea mai inalta este Cubita, se gaseste atat in forma de boabe cat si in forma macinata, dar in mod obligatoriu in ambalaj vidat. Se comercializeaza in aeroporturi, magazine de cadouri, magazine alimentare, tutungerii.
Muzica cubaneza - CD-uri: Cuba va ofera o gama larga de genuri muzicale. In locurile de desfacere puteti gasi toate stilurile: salsa, jazz, reggaeton, Guajira (muzica populara) si inca nenumerate genuri si stiluri. Calatorul are senzatia ca in Cuba se consuma mai mult muzica decat alimente. Peste tot dati numai de CD-uri. In magazinele speciale muzicale, magazinele da cadouri ale hotelurilor, la aeroporturi, in apropierea atractiilor turistice, in baruri, cateodata si in restaurante, in piete si targuri, la festivale si carnavaluri.
Altele: Obiecte de cadou mai marunte se pot gasi peste tot. De exemplu: sculpturi, tricouri, carti, ilustrate, linguri si pahare ornamentale, coliere de coral, agrafe, bratari, magneti de frigider, scrumiere. Se pot cumpara la aeroporturi, din magazinele hotelurilor, muzee, magazinele de cadouri, piete, targuri, magazinele specializate, in locurile frecventate de turisti, fieste si carnavaluri.
Codul vamal la iesirea din tara:
Obiectele cadou se pot scoate din tara. Codul vamal insa restrange limitele acestora, si la vama sunt respectate aceste limite.
Fara plata taxelor vamale se pot scoate din tara 2 pachete (25 de trabucuri/ pachet) de trabucuri, care trebuie sa fie dotate cu ambalaj original si timbre de garantie, si stampila autentificata a comerciantului; 2 sticle de bauturi alcoolice, creatii de arte plastice mai putin semnificative, haine, alte obiecte cadou.
Daca doriti sa scoateti din tara obiecte care apartin patrimoniului cultural national cubanez sau creatii de arte plastice semnificative, aveti nevoie de autorizatie de scoatere din tara, care se procura foarte greu.
Este interzisa scoaterea din tara a produselor alimentare, a plantelor, a animalelor, a monedei nationale (Moneda Nacional, CUP), precum si a tuturor mijloacelor si documentelor, care apartin fondului proprietatii statului cubanez. La iesirea din tara: fiecare persoana, care paraseste teritoriul tarii este obligata sa plateasca o taxa de 25 CUC (cca. 19 EUR).


Comunicatii:


Tel/fax: +53
Internet: .cu


Clima:


Clima este tropicala, imblanzita de vanturi regulate. Este un sezon uscat din noiembrie pana in aprilie si unul ploios din mai pana in octombrie.

 

 

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \
 Ian.Febr. Mar.Apr.Mai Iun.Iul.Aug. Sept.Oct.Noi.Dec.
 Temp. zi in C 26 26 27 29 3031323231302726
 Umiditate in %
 75 737171 747675 76787875 74
 Temp Apei in C2626 2626 272828 29 28 282827
Ore cu soare pe zi 5 66 6 7665 445 4
 Zile ploiase pe luna 6 4 44710 910 11 1176

 
Contacte:


Ambasada Cubei in Romania:  
Str. Mihai Eminescu Nr.44-48, et.2, ap. 5, Bucuresti, Romania
Telefon: +40-21-211-8739; +40-21-211-8795
Fax: +40-21-211-8916
E-mail: embacuba@kappa.ro
Program de lucru: luni-vineri 9.00-17.00
Program de lucru cu publicul: marti si vineri: 9.00-12.00

Ambasada Romaniei in Cuba
Adresa: Calle 21, no. 307 entre H e I, Vedado, La Habana.
Tel.: +53-7-833-3322; +53-7-833-3325
Fax: +53-7-833-3324
E-mail: erumania@ceniai.inf.cu

Relatiile diplomatice:  
Relatiile diplomatice intre Romania si Republica Cuba au fost stabilite, la nivel de legatie, la 13 aprilie 1927. Intrerupte la 27 septembrie 1942, relatiile diplomatice au fost restabilite, la 26 octombrie 1960, la rang de ambasada. Ambasada Romaniei din Cuba este condusa de un insarcinat cu afaceri a.i., Vasile Macovei (decembrie 2008) Ambasada Cubei in Bucuresti este condusa, de domnul ambasador Manuel Ismael Hermida Medina (noiembrie 2005).