Cere oferta Cere oferte
Vacante

Croatia

Croatia este situata in partea de sud a Europei si are ca vecini: Slovenia, Ungaria, Serbia si Bosnia.

Vezi mai multe detalii

Croatia

 Localizare, suprafata, informatii generale:

Asezare geografica: in sud-estul Europei; are iesire la Marea Adriatica; se invecineaza cu Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Ungaria, Serbia si Muntenegru.
Coordonate geografice: 45°10` N, 15°30` E.
Suprafata: totala: 56,542 kmp; uscat: 56,414 kmp; apa: 128 kmp.
Limba oficiala: croata Alte limbi vorbite: slovena, maghiara, italiana.
Croatia este situata in partea de sud a Europei si are ca vecini Slovenia, Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru. Capitala tarii este Zagreb iar populatia tarii este de 4.282.000 locuitori.
Cultura Croatiei este rezultatul a 13 secole de istorie in care s-au dezvoltat numeroase orase si asezari. In Croatia exista 8 parcuri nationale, fiind denumita si "Tara Parcurilor Nationale".
Peste 10 milioane de turisti au vizitat Croatia in anul 2007, clasand aceasta tara pe locul 18 in lume printre cele mai populare destinatii de vacanta.
In zona de granita a culturii europene cu cea estica, cu magnifica sa coasta a Dalmatiei, Croatia are o asezare strategica, frumusetile sale mediteraneene atragand vizitatori din intreaga lume de secole intregi. Grecii au venit aici sa faca negot, romanii sa construiasca, barbarii sa jefuiasca; mai tarziu, apar venetienii sa o colonizeze, turcii sa o cotropeasca si habsburgii sa o conduca. Toate aceste popoare si-au lasat amprenta asupra tinutului, dar spiritul croat a supravietuit peste veacuri. Adepti ai religiei romano-catolice, scriind in alfabet latin limba lor sarbo-croata, locuitorii acestei tari au fost intotdeauna diferiti ca mentalitate si cultura de vecinii lor balcanici si ortodocsi. Reusind sa se desprinda din Imperiul Habsburgic si apoi din Federatia Iugoslava, Croatia este astazi un stat in sine, independent si democrat. Calatorind pe autostrada sau pe mare de-a lungul tarmului croat (1777 km), veti admira peisaje cu adevarat spectaculoase: munti ce coboara rasucindu-se spre coasta, apa translucida a Adriaticii, orase pitoresti, mii de insule dintre care 66 sunt inca nelocuite. In ciuda invaziei turistilor, Peninsula Istria si Dalmatia raman niste locuri idilice, unde puteti scapa de aglomeratia urbana. Coasta Dalmata a fost binecuvantata cu zile insorite ce dureaza nu mai putin de 12 ore, unde temperaturile nu scad vara sub 21 grade Celsius.
 

Vacanta Croatia › Acces


Majoritatea oraselor europene sunt legate de capitala croata Zagreb prin curse aeriene regulate. Aeroportul international se afla la 17 km de oras, spre sud-est. Taxa locala este de 93 kuna (KN), circa 11 USD, dar este de regula inclusa in pretul biletului.
De la Zagreb pleaca frecvent autobuze catre mai multe orase din Ungaria si Germania, dar si spre Amsterdam si Bruxelles. De aici se mai poate calatori cu trenul spre Italia, Germania, Austria, Ungaria, Bosnia-Hertegovina, Slovenia si Iugoslavia. Feribotul este recomandat in special pentru legatura cu Grecia si Italia. Pe plan intern, Croatia Airlines asigura curse regulate de la Zagreb spre Brac, Dubrovnik, Pula, Split si Zadar. Autobuzele se deplaseaza in toate colturile tarii si sunt foarte accesibile. Trenurile sunt mai ieftine si mai confortabile, insa nu la fel de rapide. Calatoriile pe apa sunt recomandate pentru deplasarea intre coasta si insule sau pentru calatoriile intre acestea din urma. Astfel, exista feriboturi care fac naveta de cateva ori pe zi intre Dubrovnik si Rijeka. Altele fac legatura intre Pula, Mali Losinj sau Zadar si principalele insule croate. Autobuzele sunt mijloace de transport mai des folosite (trebuie facute rezervari in timpul verii, pe rutele cele mai cunoscute de-a lungul coastei). Busabout nu este valabil in Croatia, dar Eurolines circula aici. Totusi daca te plimbi pe coasta, feribotul este o optiune buna. In Zagreb, biletele de autobuz si tramvai costa 1 euro de la sofer si 90 de centi de la chioscurile de ziare. Un abonament pentru o zi intreaga este de 18 euro. In Dubrovnik, un bilet de autobuz costa 1,35 euro de la sofer si 1 euro de la chioscurile de ziare.

Ziua nationala si sarbatori oficiale ale Croatiei


Croatii aniverseaza, ca sarbatoare nationala, ziua de 8 octombrie 1991, cand parlamentul croat a votat o rezolutie cu privire la relatiile cu Iugoslavia; independenta fusese votata pe 25 iunie 1991.
1 ianuarie Anul Nou
6-7 ianuarie Craciunul Ortodox (pe stil vechi)
Lunea Pastelui Catolic
1 mai Ziua Muncii
30 mai Ziua Statalitatii
5 august Ziua Reconcilierii
15 august Adormirea Maicii Domnului
1 noiembrie Sarbatoarea Tuturor Sfintilor
25-26 decembrie Craciunul (pentru catolici).


Geografie si natura. Flora si fauna Croatiei


Croatia se intinde intre Dunare, Drava si Marea Adriatica. Croatia inferioara cuprinde depresiunile de pe vaile Savei si ale Dravei (o parte din Campia Panonica), iar Croatia superioara un platou carstic cu depresiunea Karlovac si o regiune colinara, plus una montana, paralela cu coasta, formata din Muntii Velika Kapela, Velebit si Alpii Dinarici; inspre Marea Adriatica se intinde coasta adanc crestata a Dalmatiei, cu peninsula Istria si circa 1.880 de insule; regiunea este strabatuta de ape precum  Sava si Drava (apartinand bazinului Marii Negre), precum si de o serie de rauri scurte, printre care si Neretva, din bazinul Marii Adriatice
Raurile carstice ale Croatiei ofera oportunitatea nu numai de a admira flora si fauna locala, dar si de a reaminti de conflictul ce a avut loc in acea zona. Datorita numeroaselor campuri minate, turistii se pot bucura de natura virgina, neatinsa de activitatea oamenilor.
Datorita climei blande si calde, vegetatia Croatiei este relativ bogata, nu numai cu specii de plante tipice pentru regiunea mediteraneeana, ci si cu unele plante specifice zonelor de clima subtropicala. Cele mai placute dintre acestea sunt lamaii si portocalii, diferitele specii de palmieri, precum si agavele din unele zone. In Croatia cresc peste 4000 de specii de plante, dintre care aproximativ 1000 sunt specii endemice (traiesc numai in aceste locuri). Initial, flora Croatiei era alcatuita din paduri vesnic verzi, mai ales de stejar de stanca, o specie extrem de rara in zilele noastre. In prezent, Croatia se remarca printr-o vegetatie caracteristica formata din paduri de foioase cu tufisuri (asa-zisele macchie), in care cresc si plante aromatice cum ar fi salvia, rozmarinul si cimbrul. Printre alte specii care pot fi intalnite aici se numara si pinul maritim, pinul de Alep, si, mai rar, Pinus pinea. In Peninsula Istria padurile acopera suprafete mai mari, iar in zonele protejate puteti vedea si chiparosi. In plus, in Croatia cresc diferite specii de leandri, yucca, agave, mirt, levantica (adevarate lanuri albastre), precum si palmieri de-a lungul promenadelor de pe tarm. Trebuie mentionati si maslinii, smochinii, duzii, laurul, castanii comestibili si vita-de-vie. Pe camp si in gradini se cultiva rosii, ardei gras, vita-de-vie si, pe suprafete restranse, cereale. Insula Hvar se remarca prin diversitatea vegetatiei. Se cultiva aici printre altele vita-de-vie, maslinii, pomii fructiferi mediteraneeni (citrice, smochinii), precum si roscovii, levantica si plantele aromatice (rozmarin etc.)
Fauna Croatiei este relativ saraca. Dintre mamifere, traiesc aici in libertate numai un numar mic de caprioare, iepuri de camp si porci mistreti, mai ales in peninsula Istria. Pe campuri pot fi vazuti foarte rar fazani si prepelite, mai numeroase fiind pasarile rapitoare mici. Pe insulele lipsite de vegetatie si ramase nelocuite isi au cuibul vulturii plesuvi suri iar in apropierea coastelor traiesc pescarusii, randunicile de mare si cormoranii. In ce priveste insectele, Croatia este ceva mai "bogata". Pe intregul ei teritoriu traiesc un mare numar de cicade, calugarite (mantis religiosa), diferite specii de paienjeni, precum si fluturi minunat colorati. In timpul plimbarilor de-a lungul tarmurilor croate puteti vedea din cand in cand serpi sau soparle. Daca doriti sa vedeti unele dintre animalele tipice pentru Croatia, vizitati Biokovo, unde exista conditii propice de viata pentru multe dintre elementele caracteristice ale faunei si florei locale. Pe pasunile rare de aici inca traiesc caprele negre. Nu putem trece cu vederea nici lumea subacvatica, foarte bogata si variata. In apele transparente ale Marii Adriatica traiesc moluste, crustacee, crabi, paguri pustnici, stele de mare, arici de mare, midii, stridii, sepii si caracatite. In apropierea tarmurilor Croatiei pot fi intalnite peste o suta de specii de pesti, cel mai adesea macroul, sardelele, bibanul-de-mare, lipanul si anghila-de-mare. In anumite locuri poti fi vazute uneori si grupuri de delfini. Rechini nu veti vedea insa niciodata. Fauna subacvatica a Marii Adriatice se remarca prin diversitatea sa iesita din comun si este extrem de atractiva pentru toti pasionatii de scufundari.
Resurse naturale: petrol, ceva carbune, bauxita, minereu inferior de fier, calciu, asfalt natural, siliciu, mica, lut, sare, potential hidroenergetic.


Croatia › Locuitorii, obiceiurile, religia:


Religia: romano-catolica (72%), ortodoxa (14%), musulmana, protestanta, iudaica. In ciuda recesiunii inregistrate in perioada comunista, catolicismul manifesta in prezent o revenire in forta printre croati, bisericile fiind pline de credinciosi in fiecare duminica. In Zagreb se mai gasesc musulmani (circa 1,1% din populatia orasului), protestanti (0,4%) si o micuta comunitate iudaica.
Populatie: 4.430.000 locuitori (croati - 78%, sarbi - 12%, bosniaci, maghiari, sloveni, italieni).
 

Obiective turistice, orase importante, capitala


Zagreb este capitala Croatiei. Populatia orasului este 973.667 de locuitori (1.609.525 in zona metropolitana). Este situat pe versantul muntelui Medvednica si pe malul raului Sava, la o altitudine de 120 metri. Amplasarea favorabila din punct de vedere geografic in partea de sud-vest a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpina, dinarica, adriatica si panonica, ofera cea mai buna conexiune de transport intre Europa centrala si Marea Adriatica. Amplasarea geografica, concentrarea industriala (prelucrarea metalului, electricitate, textile, industria chimica, farmaceutica, tipografica si a pielii, prelucrarea lemnului, industria hartiei etc.), institutiile sale stiintifice si traditia industriala subliniaza pozitia sa economica fruntasa. Orasul este relativ prosper dupa standardele est-europene, cu toate ca veniturile medii si preturile sunt mai mici decat in vest. In Zagreb se afla institutiile administrative centrale ale statului (legislative, judiciare, executive, monetare, de aparare, de sanatate, culturale, educationale s.a.m.d.).
Toate perioadele din istoria orasului si-au lasat amprenta asupra aspectului monumentelor, al strazilor, parcurilor si gradinilor. Edificiile in stil neo-baroc, precum Teatrul National, Catedrala neo-gotica, Muzeul Mimara, Piata in aer liber Dolac sau Piata Ban Jelacic sunt doar cateva dintre punctele de reper ale Orasului de Jos. Urcand cu funicularul, descoperiti apoi strazile inguste ale Orasului de Sus, cu Biserica Sfantul Mihail si Poarta de Piatra. Aici se gaseste si Turnul Lotrscak, ridicat in secolul al XIII-lea, din varful caruia se poate vedea ca in palma intreaga capitala Croata. Binevenita ar fi apoi o plimbare prin parcurile orasului, renumite pentru frumusetea lor.

Obiective turistice in Zagreb

Daca mergi in vacanta in Croatia trebuie sa vizitezi catedrala neo-gotica din Zagreb. Cunoscuta anterior drept Catedrala Sfantul Stefan, aceasta este dedicata in prezent Adormirii Maicii Domnului. Se distinge in special datorita celor doua turle gemene, construite in stil neo-gotic, vizibile practic din orice zona a orasului. Din nefericire este aproape permanent in proces de renovare, in mare masura din cauza istoriei sale zbuciumate. Intemeiata in 1093, abia in 1242 i-a fost finalizata constructia initiala in stil romanic. Urmatorii 21 de ani au fost destul de nefasti pentru edificiu, puternic afectat de asediile repetate ale tatarilor. In 1624, o serie de incendii devastatoare au distrus biserica aproape complet, pentru ca, in 1645, o ultima rabufnire a flacarilor sa darame tot ce mai ramasese in picioare. Reconstruita cu mare greutate, a fost avariata grav de cutremurul din 1880. Au urmat 12 ani de restaurare, ocazie cu care au fost inaltate frumoasele sale turnuri neo-gotice. In 1990 au debutat lucrarile de refacere a exteriorului catedralei, inca in curs de desfasurare. Din vechile constructii se mai pastreaza frescele din secolul al XIII-lea, stranele renascentiste, altarele din marmura si un amvon in stil baroc.
Muzeul Mimara e gazduit intr-o cladire in stil neo-renascentist si contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta din Europa, un obiectiv turistic pe care trebuie neaparat sa il vizitezi daca mergi in vacanta in Croatia. Obiectele, cateva mii la numar, au fost donate municipalitatii de catre Ante Topic Mimara, un colectionar particular originar din Zagreb. In prezent, in galeriile muzeului sunt expuse 3.750 de opere de arta, printre care se numara lucrari semnate de Raphael, Rembrandt, Rubens, Van Gogh si Da Vinci. Tot aici poate fi admirata o impresionanta colectie de artefacte apartinand civilizatiilor stravechi, cum ar fi Egiptul, Grecia, Mesopotamia sau Roma antica. Muzeul este deschis martea, miercurea, vinerea si sambata intre 10:00 si 17:00, iar joia intre 10:00 si 14:00.
Cimitirul Mirogoj e situat in partea de nord a Zagrebului, fiind unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa. Aici pot fi admirate cateva mausolee absolut spectaculoase, iar peisajele de tip englezesc sunt imprejmuite de o ampla arcada in stil neo-renascentist, datand din secolul al XIX-lea. Candelele palpaitoare, asezate alaturi de pietrele funerare bogat ornamentate si inconjurate de flori multicolore, transforma acest loc de odihna a mortilor intr-un colt de paradis destinat celor vii. Este interesant de observat felul in care sunt reprezentate aici diferitele religii, limbi si culturi. Cimitirul reprezinta ultimul loc de popas pentru personalitati locale precum Drazen Petrovie, Franjo Tudman, Petar Preradovie sau Ljudevita Gaja.
Zona Dalmatiei, spre sud, este o zona turistica impresionanta prin lantul muntos ce se imbina armonios cu cele mai frumoase insule ale Croatiei, Brac, Hvar, Vis si Korcula, deosebite prin satele pescaresti adapostite si plajele insorite.
In sudul Split-ului, principalul oras din Dalmatia este Dubrovnik, un loc magic indiferent de sezonul in care il vizitezi. Capitala Coatiei, Zagreb este o metropola specifica centrului Europei, ce combina eleganta arhitecturala a secolului XIX cu diversiuni culturale si distractii moderne. Spre Nord, spre Coasta Adriatica, peninsula Istria contine locatii turistice amenajate modern: Porec, Rovinj si portul Pula. Intemeiat in secolul al VII-lea d.H., orasul Dubrovnik a avut o istorie extrem de agitata, care a lasat din fericire in urma nenumarate monumente de o frumusete rara. Oricine a pus piciorul in vechea cetate de coasta s-a lasat imediat fermecat de pietele sale pavate cu marmura, i-a strabatut cu incantare strazile pietruite si i-a admirat casele inalte, bisericile, manastirile, palatele, fantanile si muzeele, toate construite din aceeasi piatra palida ca o raza de luna. Imprejmuit de ziduri inalte de aparare, orasul a fost binecuvantat cu o clima extrem de placuta si o vegetatie bogata, gratie asezarii sale la extremitatea sudica a Coastei Dalmate. Desi bombardat masiv in 1991, Dubrovnikul a fost restaurat, vizitatorii sai spunand ca in prezent ar fi mai frumos chiar decat inaintea razboiului. Printre atractiile sale se numara Stradun, o promenada superba destinata exclusiv pietonilor, care strabate orasul de la un capat la celalalt. Langa aceasta se gaseste Manastirea Franciscana, in care se afla o farmacie deschisa inca din 1391. De cealalta parte a promenadei se inalta o biserica in stil baroc, precum si palatul Rectorului, un edificiu gotic ridicat in 1441. Aici se afla in prezent un muzeu in care sunt expuse diverse obiecte cu valoare istorica, picturi baroce sau piese de mobilier. Zidurile de aparare ale cetatii au fost construite intre secolul al XIII-lea si al XVI-lea, pastrandu-se intacte pana astazi. Fara indoiala cele mai impunatoare din intreaga lume, acestea au o inaltime de 25 metri, o lungime de 2 km si nu mai putin de 16 bastioane.

Cazare Croatia - Informatii referitoare la siguranta calatoriei


Conditii de intrare si regim de sedere: cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare In Croatia, pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri sau activitati sportive care nu depasesc 90 de zile. Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile Intr-un interval de 6 luni. In cazul calatoriilor multiple, cele 90 de zile se calculeaza prin cumularea perioadelor de sedere subsecvente, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari. In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative. Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala croata (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale si necesitatea obtinerii vizei) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile croate.
• Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croatia (www.mfa.hr)
• Ambasada Croatiei la Bucuresti (Tel: 021 313-0457021 313-0457; E-mail: croemb.bucharest@mvp.hr)
Este obligatorie prezentarea pasaportului atat la punctele de frontiera croate cat si la hotel in momentul cazarii. Nu se permite intrarea in tara pe baza Cartii de Identitate.
Cetatenii romani au obligatia ca, in termen de 48 ore de la data intrarii pe teritoriul Croatiei, sa se prezinte la oficiul local al politiei pentru a-si inregistra sederea. Obligatia se considera respectata prin inregistrarea la un hotel. Aceasta obligatie se aplica indiferent de tipul calatoriei (cu sau fara viza).
Tranzit Via Neum : pentru cetatenii romani, care doresc sa treaca spre Dubrovnik, Via Neum (teritoriu apartinand Bosniei-Hertegovina), este necesar sa aiba asupra lor pasaportul turistic.
In Romania, vizele de lunga sedere se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Republicii Croatia din Bucuresti (Str. Dr.Burghelea nr.1, sector 2, Tel: 021 313-0457021 313-0457, Fax: 021 313-0369; E-mail: croemb.bucharest@mvpei.hr
Controlul la frontiera: pasaport sau carte de identitate valabile si un minim de 100 € / zi / persoana sau 50 Euro / zi / persoana in cazul in care exista invitatie din partea unui cetatean cu resedinta permanenta in Croatia sau voucher privind plata cazarii.
Pentru minorii neinsotiti/insotiti doar de un singur parinte, autoritatile croate solicita prezentarea declaratiei in forma autentificata (in limba engleza) a parintilor/parintelui care nu este prezent la momentul trecerii frontierei.
Controlul vamal: Calatorii autohtoni si straini au dreptul sa introduca in Croatia bunuri de uz personal, pana la valoarea de 300 Kune, fara plata de taxe vamale sau TVA: daca valoarea bunurilor se incadreaza intre 300 si 5000 Kune se percepe o taxa vamala medie de 10% si 22% TVA, iar daca valoarea bunurilor depaseste 5000 Kune, taxele vamale se percep conform tarifului vamal si TVA 22%.
Croatia este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea In zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).
Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate In locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa fie pastrate sub supraveghere bagajele pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat. In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta :
• politia: 92
• pompierii: 93
• ambulanta: 94
Se recomanda, de asemenea, sesizarea ambasadei romane, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.
Sistemul medical: recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc In Croatia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luat in primul rand legatura cu agentul sau partenerul croat al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.
Motive de refuz a intrarii: documente de calatorie expirate sau deteriorate, lipsa minimului de mijloace financiare, existenta unei interdictii anterioare.
Pentru a calatori in Croatia cu automobilul personal aveti nevoie de permis de conducere valabil, dovada verificarii tehnice a vehiculului si cartea verde. Soferii care nu au cartea verde trebuie sa o obtina la granita, la un pret mult mai ridicat. De asemenea, se recomanda sa aveti un permis de conducere cu valabilitate internationala, mai ales in caz ca doriti sa inchiriati un automobil pe teritoriul Croatiei, deoarece multe dintre firmele de inchirieri accepta numai acest tip de document. In plus, acesta poate fi de ajutor si in contactul cu politia locala. Regulile de circulatie sunt identice cu cele pe care le cunoasteti de acasa. Va atentionam ca in Croatia este strict interzisa conducerea sub influenta alcoolului, precum si sub influenta substantelor halucinogene. Fiti foarte prudenti in caz de trafic aglomerat, mai ales in timpul sezonului turistic de varf, deoarece de multe ori printre automobile circula si motociclete sau scutere care intra in depasire pe ambele parti. Reteaua de sosele a Croatiei a fost pentru multa vreme in trecut un obstacol in calea dezvoltarii turismului, asa incat autoritatile croate au realizat in ultimii ani un plan complex de modernizare a infrastructurii rutiere. Pe baza acestuia au fost construite si se afla inca in constructie noi autostrazi, care leaga mai ales zona interioara a tarii cu coastele Adriaticei. Cea mai cunoscuta dintre acestea este autostrada Zagreb-Split, ultima sectiune fiind data in folosinta in anul 2005. In Croatia, ca si in majoritatea celorlalte tari europene se platesc taxe de autostrada. Calatoria in Croatia este posibila si cu autocarul. Pe teritoriul acestei tari exista o retea destul de bine dezvoltata de transport in comun cu autobuzele. Acestea circula, mai ales in zonele litorale, in numar mare pe trasee bine stabilite intre diferitele statiuni, si constituie un mijloc de transport foarte avantajos.

Informatii utile pentru sejurul tau


Moneda: kuna.
Sunt acceptate carti de credit de tip Visa, Mastercard sau American Express.
In Croatia puteti plati in moneda nationala a tarii - kuna (HRK), ale carei subdiviziuni se numesc lipa, dar in majoritatea statiunilor mari de vacanta se accepta si platile in Euro (1 EURO = 100 centi).
In statiuni aveti la dispozitie un numar mare de case de schimb valutar. De asemenea, puteti schimba bani si in hoteluri (fara a plati comision) sau la banci - insa acestea ofera un curs mai putin avantajos decat casele de schimb. Majoritatea hotelurilor, magazinelor, agentiilor de turism, restaurantele si firmelor care inchiriaza automobile accepta carti de credit (Dinners Club, VISA, American Express, EuroCard, MasterCard). Exista si un numar suficient de bancomate care accepta toate cartile de credit internationale.
Pentru calatoria in Croatia nu uitati sa pregatiti o rezerva financiara suficienta, destinata micilor cheltuieli, platii diverselor excursii in regiunea in care sunteti cazati, ca si pentru cumpararea de medicamente si plata eventualelor ingrijiri medicale. Aceasta este bine sa fie de cca. 100 EURO/ persoana pentru un sejur de o saptamana.
Fus orar: UTC+1
Clasificarea hotelurilor din Croatia este similara cu cea din Romania si din majoritatea tarilor europene. Avand in vedere faptul ca multe dintre hoteluri au fost construite cu mai multa vreme in urma, camerele sunt de dimensiuni mai reduse.
Banci: Deschise de luni pana joi, de la 07.30 a.m. la 07 p.m., sambata de la 08 a.m. pana dupa-amiaza. Programul este mai flexibil in zonele cu multe statiuni turistice. In timpul sezonului turistic bancile sunt dechise intre orele 8.00 si 19.00, cu o pauza la ora pranzului.
Imbracaminte: Se recomanda hainele subtiri si de ploaie vara, iar iarna haine mai groase, mai ales in centrul tarii.
Hoteluri de lux se gasesc de-a lungul intregii coaste Dalmate, insa, pentru persoanele care isi numara de doua ori banii inainte sa plateasca, exista si camere duble cu preturi variind intre 12 si 40 de dolari (mai nou euro) pe noapte. Cu circa 60 USD pe zi se pot inchiria si apartamente particulare cu doua-trei camere. In statiunile de pe litoral preturile sunt mai mici in extrasezon, in aceeasi perioada crescand insa in orasele din interior, in special in capitala Zagreb. Pe coasta Dalmata mai exista si varianta campingurilor, circa 100 la numar, care sunt deschise intre 15 mai si finele lui septembrie. Pensiunile locale ofera camere ieftine si curate, multe dintre acestea putand fi rezervate din timp, prin Internet. Calitatea serviciilor este foarte buna indiferent daca hotarati sa va cazati la hotel sau inchiriati un apartament ori o camera de la particulari.


Comunicatii:


Prefix: 00385
Internetul este prezent in Croatia la fel ca in restul tarilor de pe glob.


Clima:


Clima este temperat-continentala in nord si mediteraneana in zonele de coasta, avand o temperatura medie anuala de 10 grade Celsius, respectiv 15 grade Celsius.


Contacte:


Adresa Ambasada Romaniei in Croatia: Mlinarska nr.43, 10000 Zagreb.
Telefon: 00385-1-46.77.55000385-1-46.77.550; 00385-1-46.77.85600385-1-46.77.856
Telefon sectia consulara: 00385-1-46.77.66000385-1-46.77.660
Telefon birou comercial: 00385-1-46.77.19300385-1-46.77.193
Telefon birou atasat aparare: 00385-1-46.77.33000385-1-46.77.330
Telefon de serviciu: 00385 9826505100385 98265051; 00 385 9841434100 385 98414341
Fax: 00385-1-46.77.854
E-mail ambasada: veleposlanstvo.rumunjske@zg.t-com.hr
E-mail atasat militar: ovidiu.iosif@yahoo.com
E-mail atasat interne: aaicroatia@mira.gov.ro
E-mail sectia economica: economic@zg.t-com.hr
E-mail sectia consulara: consular@zg.t-com.hr
Program de lucru sectia consulara: luni-vineri 10.00-12.00.
Website: www.zagreb.mae.ro